Huidverzorging Tips

Waarom je beter parfum in huidverzorging kunt vermijden

Ik heb het idee dat de laatste jaren vrouwen zich steeds bewuster zijn geworden van de ingrediënten in hun huidverzorging komt. Wellicht dat het door vaker voorkomende allergieën komt, nieuwe ontdekkingen of dat beautyblogs er een rol in spelen. Wat het ook is, het kan absoluut geen kwaad om je iets meer in de ingrediënten van de dingen die je op je huid smeert te verdiepen! Zo kom je erachter wat écht voor je huid kan werken, maar ook wat stiekeme boosdoeners zijn, zonder dat je het misschien met het blote oog ziet. Eén van de ingrediënten die dames steeds liever vermijden is parfum. Waarom kun je beter voor parfumvrije huidverzorging kiezen? En waar moet je op letten? Ik ga het vertellen!

Parfumvrije Skincare - 2 van 3

Waarom is parfum slecht voor de huid?

Parfum zit in het merendeel van de gezichtsverzorgingsproducten verwerkt. Je kunt er bijna niet omheen! Het probleem is echter dat parfum niet al te best is voor de huid en behoorlijk wat problemen kan veroorzaken. Vaak denken mensen dat parfum alleen slecht is voor een gevoelige huid, maar het is een problematisch ingrediënt voor alle huidtypes, zelfs als je er niks van merkt!

Mensen met een gevoelige huid zullen misschien direct na het aanbrengen van een product met parfum jeuk krijgen of last hebben van roodheid en irritatie. Dat is direct duidelijk. Bij een normale huid zijn de effecten van parfum veel minder duidelijk, maar minstens zo belangrijk om je van bewust te zijn! Parfum is een irriterende stof, wat ervoor zorgt dat je huid geïrriteerd raakt en makkelijker vatbaar is voor ontstekingen. Dit kan leiden tot afbraak van collageen (daar merk je pas tientallen jaren de effecten van), het maakt je huid vatbaarder voor invloeden van buitenaf en staat het herstelproces van de huid in de weg. En wat dacht je van al die extra irritatie als je last hebt van puistjes? Het zou zomaar kunnen dat parfum het probleem alleen maar extra verergert. Parfum in je huidverzorging is daarom belangrijk om te vermijden ongeacht je huidtype of je leeftijd!

Parfumvrije Skincare - 3 van 3

Waarom wordt er toch parfum gebruikt?

Eerlijk is eerlijk: we houden allemaal van lekker geurende cosmetica. Door mijn ervaring uit de winkel weet ik maar al te goed dat een klant een product automatisch op geur beoordeeld. Wat doe je als je in de winkel rondsnuffelt en een potje opendraait? Juist, je ruikt eraan. Ons reukvermogen is simpelweg één van de zintuigen die we gebruiken om een eerste indruk van een product te krijgen. Bovendien vinden veel mensen het prettig als iets wat je op je gezicht smeert enigszins prettig ruikt. Wanneer ergens geen parfum in zit kan het zo zijn dat de geur niet echt aangenaam is, iets wat soms onvermijdelijk is als bepaalde ingrediënten met elkaar gecombineerd is. Tja, dan hebben veel mensen toch liever een crème met een lekker geurtje. Niet nodig, maar wel begrijpelijk.

Waar moet je op letten bij het kopen van producten?

Als een product parfumvrij is wordt het vaak al duidelijk op de verpakking aangegeven. Echter kan het geen kwaad om ook even op de ingrediëntenlijst te kijken. Houd je ogen open voor dingen als ‘fragrance’ of ‘parfum’, deze vind je vaak onderaan de lijst van ingrediënten, al is het gehalte soms zelfs nog hoger waardoor het hoger op de lijst staan. In plaats van parfum worden er ook regelmatig essentiële oliën gebruikt, zodat een product toch nog wat meer geur krijgt. Echter is dit niet veel beter, omdat essentiële oliën de huid ook enorm kunnen irriteren. Hier kun je trouwens een lijstje vinden van parfumstoffen die in beautyproducten voor komen.

Skincare routine - 2

Waar kun je goede parfumvrije producten vinden?

Helaas bevat het merendeel van de producten die je bij gangbare merken vindt parfum. Denk aan merken als L’Oréal, Garnier, Dr. van der Hoog en zelfs vrijwel alle luxe merken in de parfumerie. Waar kun je dan wel terecht? Sowieso zijn alle producten van Clinique, First Aid Beauty, Neutral, Dermolin en Paula’s Choice zijn parfumvrij en kun je onder andere bij The Body Shop (de gehele Aloe-serie) en Olaz een aantal fijne parfumvrije producten vinden. Veel producten voor de gevoelige huid zijn vaak parfumvrij, maar lang niet allemaal! Lees dus goed de ingrediëntenlijst voordat je iets aanschaft.

Mijn advies? Kies als het even kan voor parfumvrije producten. Voornamelijk producten die langdurig op je huid blijven, zoals crèmes en serums, gebruik ik bij voorkeur zonder parfum. Toch kan het soms voorkomen dat er een product is wat écht geweldig is voor je huid toevallig parfum bevat, maar wel zichtbaar je huid verbetert of andere fantastische ingrediënten bevat. Voor zulke gevallen maak ik weleens een uitzondering, maar het merendeel van mijn huidige routine is parfumvrij.

Letten jullie op parfum bij het kopen van producten? En hebben jullie nog tips voor hele fijne parfumvrije producten? Laat het weten in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk...

28 reacties

  1. Mariska zegt:

    Ik ben oa allergisch voor parfum dus ik let er zeker op! Het wordt dan allemaal wel wat lastiger. Mijn huidverzorging is van Jetske Ultee. Die vind ik echt geweldig. Geen eczeem meer. En de geur is ook prettig. Qua foundation is het een echte struggle. Daar baal ik echt van omdat ik ook allergisch ben voor synthetische zonnefilters. En die zitten bijna overal in, zelfs in Clinique foundations. Ik hoop dat de komende jaren de foundations wat meer geschikt worden gemaakt voor de gevoelige huid. Want er zijn toch best veel mensen die er niet tegen kunnen.

  2. Goede tips en goed artikel! Ik vermijd parfum in producten sowieso zo veel mogelijk, ben er meestal allergisch voor. Maar gelukkig komen er steeds meer parfum-vrije opties bij.

  3. Ik ga ook altijd zo veel mogelijk voor parfumvrije producten. Ik heb een gevoelige huid, dus ik let altijd goed op de ingrediënten. Inderdaad in een reiniger wil ik het nog wel negeren, want dat zit zo kort op de huid, maar in principe gebruik ik alleen parfumvrije producten.

  4. Thx om het nog even onder de aandacht te brengen. Ik heb vaak last van jeuk aan mijn gezicht na het reinigen. Kan dus daaraan liggen, ik ga het checken! ☺

  5. Zeer handige tips!
    Ik krijg er al jeuk van als er parfum in zit 😉

  6. Fijn en duidelijk artikel! De Aloe-lijn van The Body Shop is echt heel fijn! Olaz 7-in-1 dagcréme parfumvrij deed het helaas voor mij wat minder, jammer, aangezien je hier hele goede verhalen over leest. Ik heb de Embryolisse crème ook geprobeerd, dit werkt echt super alleen er zit wel parfum in en dat gaat je toch aan het denken zetten. Veel producten van Paula’s Choice zijn verwerkt met Oxybenzone, wat ook weer niet goed schijnt te zijn. Het is echt een lange zoektocht!

  7. Wat een super interessant artikel! Zelf ben ik er eigenlijk niet zo erg mee bezig, maar nu ik dit heb gelezen denk ik dat daar wel verandering in komt. Ik ben ook schuldig aan het kopen van lekker ruikende cosmetica, niet zo verstandig dus .. Dankjewel !

  8. ik let er niet bewust op. ik gebruik wel dagcremes waar parfum in zit, maar ik merk wel dat mijn huid er niet altijd even blij mee is. sommige crèmes hebben ook zo’n aanwezige geur dat ik mijn dagcreme beter ruik dan mijn parfum. dat vind ik vooral heel vervelend!

  9. Lotte zegt:

    Dit geldt wat mij betreft ook voor shampoo’s.
    Ik kan ook niet goed tegen parfum op mijn hoofdhuid, dus koop alleen shampoo’s waar parfum aan het einde van de ingredientenlijst staat ipv. middenin, zoals bij veel shampoo’s.

  10. Sinds ik twee jaar geleden acne kreeg, let ik heel erg op mijn verzorging. Nu gebruik ik alleen nog natuurlijke producten, dat werkt voor mijn huid gewoon het beste. Ik vermijd in gezichtsverzorging en ook in foundation en poeders toch altijd parfum en alcohol! Ik vind het heel goed dat je dit deelt 🙂

  11. Ik probeer het te vermijden indien mogelijk, maar als parfum ver onderaan op de ingredientenlijst staat maak ik er meestal geen probleem van.

  12. Ik wist niet dat de effecten van parfum ook na jaren nog invloed kunnen hebben, zoals collageenafbraak. Ik gebruik de laatste tijd inderdaad wel vaker parfumvrije gezichtsproducten. Ik vind de parfumvrije lijn van Nivea heel fijn, maar Decubal-producten zijn ook echte aanraders (bij de Tuinen) en eveneens parfumvrij.

    1. Oeh, Decubal is ook een goede tip!

      1. Ilse zegt:

        Eens! De gezichtsreiniger (die met het pompje) heeft trouwens dezelfde ingrediënten als die van Neutral, met een klein verschil van verhoudingen.

  13. Wat een interessant artikel. Ik let vaak wel op alcohol, maar naar parfum kijk ik minder. Ik ga vanavond eens kijken nar de producten die ik nu in huis heb.

  14. Sophia zegt:

    Jaaa, al mijn huidverzorging is ook parfumvrij! Mijn favoriete producten zijn die van de aloë lijn van the body shop, de sensitive lijn van nivea en de producten van neutral! Verder olaz total effects parfumvrije dagcrème en paula’s choice exfoliant 🙂

  15. Ik wist dat parfum niet goed was en dat we het beter moeten vermijden maar ik wist nooit goed waarom. Handig artikel, ik heb iets bijgeleerd 🙂

  16. Bedankt voor deze uitleg denk dat ik er voortaan toch wat beter erop ga letten x

  17. Ik ben er ook op gaan letten dat ik geen producten meer koop met parfum er in. De dagcrème van Nivea heeft ook geen parfum, die gebruik ik altijd. Ik heb sowieso een gevoelige huid, wat voor mij eigenlijk de reden was om geen parfum meer op mijn gezicht te smeren. Het liefst ook geen alcohol, maar dat is nog een stuk lastiger merk ik!

  18. Echt een fijn en informatief artikel. Ik ga hier zeker wat meer op letten. Ik reageer nooit echt op parfum (mijn huid dan) dus ik lette er ook eigenlijk nooit echt op. Als het maar lekker ruikt dacht ik, maar ik ga denk ik toch meer erop letten nu!

  19. Interessant artikel!

  20. Gelijk heb je. Ik wist dit al en ik word ook altijd ongelukkig om te zien dat er zoveel parfum in sommige producten zit

  21. Ik probeer ook altijd parfum in mijn gezichtsverzorging te vermijden, maar ook alcohol! Ik vind dat heel erg belangrijk! 🙂

  22. Isabel zegt:

    Ik heb een parfumvrije nachtcrème van Biodermal, en toen ik ‘m voor het eerst gebruikte dacht ik wow dit stiiiinkt, maar met de gedachte ‘het is goed voor mn huid’ bleef ik het gebruiken en nu ben ik helemaal gewend aan de geur! dus byebye parfum 🙂

  23. Silke zegt:

    Heel fijn artikel! Let wel op bij clinique: alcohol is idd vaak afwezig, maar alcohol staat dan wel weer vaak hoog in de lijst!

  24. Heel handig artikel. Ik heb zelf ook last van dat ik niet echt tegen parfum kan. Dit heb ik niet met douchegel of andere producten maar echt alleen bij parfum’s. Zou het kunnen zijn dat de luchtjes van de action minder of geen parfum bevatten want hier kan ik wel tegen?

  25. Mariska zegt:

    Fijne uitleg in je artikel. Ikzelf heb een parfumallergie en gebruik daarom enkel producten van Neutral, Dermolin etc. Niet alleen wat betreft gezichtsverzorging (waarbij ik de face-lijn van Neutral erg fijn vind), maar ook het wasmiddel en andere reinigingsmiddelen gebruik ik parfumvrij. Ik bestel het meestal online (ikzelf vind http://www.allergieproducten.com een fijne site), omdat de drogisterijen geen wasmiddelen verkopen en de supermarkten juist weinig gezichtsverzorgingsproducten van deze site.

  26. Willy zegt:

    Heel interessant om te lezen heb een aantal tips opgeschreven ga eens kijken wat ik ga proberen.
    l

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.