Huidverzorging

Huidverzorging: de basics

Een tijdje geleden vertelde ik jullie over de Double Cleansing Method, een methode die ik gebruik om mijn huid grondig te reinigen. Ik bedacht me dat veel meiden niet helemaal weten hoe een goede basisverzorging nou in elkaar steekt, dus leek het mij handig er een artikel aan te wijden!

Een goede huidverzorging bestaat altijd uit een facewash of reinigingsmelk, een toner en een dag- of nachtcrème. Dat zijn de absolute must-have basisproducten voor elke vrouw. Daarnaast kan je natuurlijk aanvullende producten als een serum of scrub gebruiken, maar die producten zal ik later in een ander artikel behandelen.

Een goede verzorging begint natuurlijk met goede producten. De producten hoeven niet per sé duur te zijn, maar moeten wel bij je huidtype passen. Let daar dus goed op! Kijk goed naar je huid, die kan ingewikkeld in elkaar zitten. Ik heb bijvoorbeeld een vochtarme gemengde huid met puistjes. Daardoor was ik altijd geneigd om producten voor een onzuivere huid te gebruiken, terwijl het daar alleen maar door uitdroogde en erger werd. Wanneer ik producten voor een droge huid ging gebruiken werd mijn huid juist te vet en kreeg ik weer meer puistjes. Lastig hè?

Als je zelf niet goed weet wat voor huidtype je hebt (wat ik me heel goed kan voorstellen), kan je het beste advies vragen bij een winkel. Dat kan je doen bij een parfumerie of een winkel als bijvoorbeeld The Body Shop. Wanneer je je laat adviseren is het belangrijk om de verkoopster te laten weten hoeveel je ongeveer uit wil geven. Dat is helemaal niet raar! Zo weet ze tenminste welke producten ze je kan aanraden. Ook kan je bij bijna alle winkels proefjes vragen, zodat je de producten eerst kan testen. Vooral als je een lastige huid hebt is dat aan te raden, want het zou zomaar kunnen dat een product niet geschikt is. Dan is het natuurlijk beter om het eerst te proberen voordat je het koopt.

Zoals ik al zei hoeft huidverzorging niet duur te zijn. Winkels als Hema en Etos hebben zeer budgetvriendelijke huidverzorgingsproducten voor verschillende huidtypen. Neem daar even een kijkje bij, want daar zitten prima producten tussen! Ook bij bijvoorbeeld The Body Shop (waar veel van mijn huidverzorging vandaan komt) hoef je niet per sé heel veel geld uit te geven. Een crème kost daar ongeveer €15,-, een toner of facewash €10,-. Ik kan me voorstellen dat het misschien veel lijkt, maar de producten gaan lang mee en zijn van goede kwaliteit. Vooral de Vitamine E-lijn en een aantal producten uit de Tea Tree-lijn zijn mijn favorieten.

Het is belangrijk om ’s ochtends én ’s avonds je huid te reinigen. ’s Avonds reinig je je huid om het vuil en de make-up van overdag te verwijderen. Niet iedereen doet dat, maar dat is zo belangrijk! Ik ken zoveel meiden die klagen over puistjes, maar als ik een beetje doorvraag bekennen hun huid niet braaf schoonmaken. Tja, dan vraag je er toch om? Altijd reinigen dus, ook ’s ochtends! Ik kan me voorstellen dat je denkt “Huh? Maar ik draag ’s nachts toch geen make-up? Waarom zou ik ’s ochtends mijn huid moeten reinigen?”. Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in, maar ’s nachts is je huid druk bezig met zichzelf te vernieuwen en te herstellen. Daardoor komt er allerlei vuil zoals dode huidcellen en vet naar de oppervlakte die je er ’s ochtends weer af moet wassen, anders kan het je poriën gaan verstoppen. Zeker als je make-up gebruikt moet je ’s ochtends je huid reinigen, om met een schoon ‘schilderdoek’ te kunnen beginnen.

Facewash en Reingingsmelk
Facewash en Reingingsmelk

Facewash of reinigingsmelk

Reinigen kan je doen met een facewash (heeft mijn voorkeur) of een reinigingsmelk. Een facewash gebruik je als een soort vloeibare zeep voor je gezicht. Je doet een beetje facewash op je handen, je schuimt hem op met een beetje water, even inmasseren en afspoelen met lauwwarm water (niet te heet!). Een reinigingsmelk gebruik je op een watje die je over je gezicht heen haalt om het vuil te verwijderen. Uiteindelijk gaat het erom wat je zelf het fijnst vindt, maar een facewash past over het algemeen meer bij een wat vettere huid en een reinigingsmelk doet het goed op een droge huid. Ik gebruik eigenlijk altijd een facewash, die vind ik het fijnst. Ik vind overigens dat een facewash niet van een heel luxe merk hoeft te zijn (je spoelt het er toch weer af) dus van zo’n product kan je vaak wel een budget-versie van gebruiken.

Mijn toners
Mijn toners

Toner/tonic

Een product dat vaak niet of juist verkeerd wordt gebruikt is een toner, ook wel tonic genoemd. Veel vrouwen gebruiken dat namelijk om hun gezicht mee te schoon te maken (in plaats van een facewash of reinigingsmelk), en daar is het helemaal niet voor bedoeld! Het is namelijk een product dat je na je facewash of reinigingsmelk gebruikt om de laatste restjes melk, vuil en make-up te verwijderen. Een toner sluit je poriën, werkt verfrissend en zorgt ervoor dat je huid je dag- of nachtcrème makkelijker opneemt. Het niet-gebruiken van een toner is eigenlijk alsof je kleding wast met het wasmiddel niet uitspoelt. Het is dus echt een belangrijk product om te gebruiken. Mijn absolute favoriete toner is Cucumber Freshening Water van The Body Shop uit de Classics-lijn. Hij kost maar €5,- en is geschikt voor de meeste huidtypes.

Dag- of nachtcrème

Nadat je je huid hebt gereinigd breng je een dag- of nachtcrème aan om je huid weer te hydrateren. Dat doe je om de vochtbalans van je huid te herstellen. Het is ontzettend belangrijk dat een crème goed bij je huid past! Er zijn dag- en nachtcrèmes voor alle huidtypes, dus ook voor jouw huid. Ook als je een vette huid hebt gebruikt je een (gel)crème, anders gaat je huid vanzelf extra talg aanmaken, wat weer kan leiden tot puistjes. Crèmes voor een vette huid zijn makkelijk te vinden bij bijvoorbeeld Etos of Hema voor een paar euro.

Een dagcrème is overigens anders dan een nachtcrème. Een dagcrème helpt namelijk gedurende dag je huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ook bevatten ze tegenwoordig vaak een zonnefilter. Nachtcrèmes zijn over het algemeen wat rijker en dikker, en bevatten juist ingrediënten om je huid ’s nachts te helpen herstellen. Soms kan je crèmes overdag en ’s nachts gebruiken, maar ik geef toch altijd de voorkeur aan een aparte nachtcrème.

Poeh, dat was behoorlijk veel informatie! Ik hoop dat jullie er wat van hebben opgestoken of dat je alles al wist. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar een goede huidverzorging is echt ontzettend belangrijk! In een volgend artikel zal ik extra’s zoals serums, maskers en scrubs bespreken, zodat jullie daar ook meer van weten.

Verzorg jij je huid goed of kan het beter?

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Ik reinig eigenlijk nooit mijn gezicht! Wat eigenlijk super slecht is, maar ik heb er ’s avonds nooit zin in.. Ik denk dat ik toch veel aan jou tips heb en dat maar eens ga doen!

 2. Ik probeer elke avond mn gezicht goed te reinigen en een nachtcreme te gebruiken, maar heel soms schiet het er wel een bij in, slecht genoeg.
  Hetzelfde geldt voor dagcreme hihi

 3. voor mij is het standaard dat ik mijn iedere avond reinig.
  hoort bij mijn verzorgings routine, hihi 😀

  1. oke van die zin klopte geen reet, ik bedoelde
   voor mij is het standaard dat ik mijn gezicht iedere avond reinig.

 4. Nathalie zegt:

  Ik verzorg mijn huid goed maar een nachtcrème gebruik ik niet.

 5. Hee! Wat is jouw mening over het verschil tussen de cleanse oil van MAC en Sephora? Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar dergelijke producten, maar om in 1 keer 23€ neer te leggen terwijl ik nog niet weet of ik het wel echt fijn vind vind ik vrij veel. Maar 9€ betalen voor een butproduct en daardoor een verkeerde indruk krijgen van een cleansing oil is ook niet de bedoeling natuurlijk. Dus, welke raad jij aan of zijn ze aardig gelijk?

  1. Ik heb de Sephora-olie nu een tijdje gebruikt, maar als ik eerlijk moet zijn is de MAC toch echt stukken beter. De Sephora-olie laat namelijk nog een flinke olielaag achter, en dat is voor een droge huid geen probleem, maar als je een beetje een vette/gemengde huid hebt moet je uitkijken. De MAC Cleanse Off Oil (heb toevallig net weer een nieuwe gekocht) laat absoluut niks meer achter en maakt ook beter schoon. Ik zou dus toch voor MAC gaan, want die is uiteindelijk beter 🙂

   1. Thanks meid! 😀 En lees net op twitter dat je met een eigen receptje bezig ben, ben benieuwd… 😉 Je laat het vast wel weten 😀

 6. ik probeer mijn huid goed te verzorgen, reinig iedere avond en ochtend zoals dit routine maar mijn huid blijft bagger slecht…

 7. Ik wist al die dingen al maar bedankt voor de tips qua producten 😀

 8. Marielle zegt:

  Ik koop altijd bio reinigingsproducten. Zijn veel gezonder voor de huid en is er veel minder kans op een allergische reactie. Rozenwater gebruik ik van Carrefour bio lijn.

  Ik heb een gecombineerde tot vette huid maar gebruik toch een reinigingsmelk omdat deze niet te veel talg weg neemt en mijn huid dus minder snel vet word.
  Ik koop ook veel gezichtsverzorgings producten bij Aldi, zijn Duits dus van heel goede kwaliteit en er zitten veel plantaardige dingen in.

  Als ik iets koop kijk ik altijd naar de ingredienten, nooit naar het merk of de prijs.
  Zo weet ik dat ik nooit verzorgings producten van 'L oréal zal kopen omdat deze heel chemisch zijn.

 9. lisa. zegt:

  oke dus als ik het goed begrijp haal je savonds je makeup eraf met facewash/melk en dan tonic en nachtcreme en sochtends doe je het zelfde dus weer facewash/melk en dan tonic en dagcreme? nooit geweten echt erg eigenlijk! komt ook doordat er zoveel producten op de markt zijn zorgt echt voor veel verwarring haha.

 10. My brother recommended I might like this website.
  He was totally right. This post actually made my day.
  You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 11. Iris zegt:

  Hoi! Ik heb ook een vochtarme huid, die nu echt ontzettend droog is en ik zoek goede dag- en nachtcrème.
  Welke gebruik jij? Je hebt wel voorbeelden gegeven van tonic en facewash/melk maar niet van crème dus ik dacht ik vraag het even 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.