Nagellak Tips Tutorial

Splijtende nagels en hoe er vanaf te komen!

Eén van de meest bekende nagelproblemen zijn splijtende nagels. Als je last hebt van splijtende nagels komen er ‘laagjes’ van de toppen van je nagels los. Je kan ze er dus als het ware vanaf pellen en ze scheuren snel. Erg vervelend, want de nagel die overblijft wordt zacht en breekbaar. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit probleem te voorkomen en te verhelpen!

Splijtende nagels zijn te herkennen aan de laagjes die loskomen, met het gevolg dat je nagel sneller afbreken, nagellak slecht blijft zitten en het lastig is om ze te laten groeien. Zoals je op deze foto ziet zijn de laagjes van mijn wijs- en middelvinger los aan het laten. Ik heb lange tijd hele gezonde en sterke nagels gehad, maar sinds enkele jaren zijn ze flink achteruit gegaan. Niet best! De laatste paar maanden ben ik weer goed op mijn nagelverzorging gaan letten en zijn ze langzaam weer aan het bijtrekken dankzij een paar fijne tips!

Oorzaak splijtende nagels

Dit probleem wordt voornamelijk veroorzaakt door uitdroging van je nagels. Nagels drogen uit wanneer ze veel in aanraking komen met water of schoonmaakmiddelen. Probeer dus, hoe stom het ook lijkt, schoonmaak-handschoenen te dragen bij de afwas en andere huishoudelijke klusjes. Het zal veel schelen! Probeer ook het gebruik van nagellakremover tot een minimum te beperken, zeker als je merkt dat je nagels erdoor erg uitdrogen. Persoonlijk merk ik dat sneldrogende nagellakken ook een boosdoener kunnen zijn, dus probeer ik deze af te wisselen met andere substanties. Als je veel met je handen werkt lopen je nagels ook een risico, maar je eetpatroon kan ook een rol spelen.

Splijtende nagels behandelen

Hydraterende gels

Om te zorgen dat de vochtbalans van je nagels weer op peil wordt gebracht is het belangrijk je nagels te hydrateren. Wat voor mij al jaren een life-saver is geweest is de Trind Nail Balsam. Dit product is een soort olievrije “vochtbommetje” voor je nagels. Doordat het vocht teruggebracht wordt in de nagels worden de laagjes als het waren aan elkaar ‘gelijmd’ en zullen de nagels niet meer splijten. Ook fijn: deze kun je onder je nagelverharder of basecoat gebruiken! Een ander product dat ik sinds kort ook gebruik is Sally Hansen Moisture Rehab. Dit is een soort nachtbehandeling voor je nagels. Even op schone nagels inmasseren en de verzorgende ingrediënten doen hun werk.

Nagelriemen verzorgen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: gezonde nagels beginnen bij gezonde nagelriemen. Je nagels groeien vanuit de matrix (het lichtroze halve maantje onderaan je nagels) en om nagels goed te laten groeien is het belangrijk dat de huid rondom dat gebied goed verzorgd is. Dat kan je doen door dagelijks een nagelriemolie, -balsem of -crème op je nagelriemen aan te brengen. Favorieten van mij zijn Lush Lemony Flutter, de Trind Cuticle Balsam en de Sally Hansen Color Therapy Nail & Cuticle Oil. Als ik een tijdje deze stap oversla merk ik direct dat mijn nagels zwakker worden. Eén van deze producten in combinatie van een hydraterende gel zal je nagels snel doen opknappen.

Nagelverharders

Wanneer mensen last hebben van splijtende nagels hebben ze vaak de neiging om meteen aan de slag te gaan met nagelverharders. Ik ben daar altijd heel terughoudend in, omdat die nagelverharders het probleem vaak verergeren. Een nagelverharder maakt je nagels namelijk wel hard, maar doet niets aan het vochttekort (waardoor het probleem juist veroorzaakt wordt). Sommige nagelverharders werken zelfs uitdrogend. Dat willen we natuurlijk niet! Je kunt beter een nagelverharder in combinatie met een hydraterende gel gebruiken, om vochttekort te verhelpen en tegelijk je zwakke nagels sterk te maken. Dit is vooral een fijne combinatie wanneer je zwakke nagels hebt overgehouden nadat er veel laagjes van je nagels af zijn gekomen.

Voor mij hebben de producten van Trind heel goed geholpen om mijn nagels weer in tip-top shape te krijgen. Vooral de Nail Balsem in combinatie met de Nail Repair heeft mijn nagels weer gezond en sterk gemaakt, en het splijten is enorm verminderd. Ik weet dat veel mensen ook succes hebben met de Duri Rejuvacote en ook NailTek Strengthener 2, al lijken deze voor mij toch wat minder te doen.

Vijlen

Mocht je enorm last hebben gehad van die losgeraakte laagjes, dan kan je het nageloppervlak het beste glad vijlen met een buffervijl. Zo wordt je nagel weer glad en raken nieuwe laagjes minder snel los. Door het gladvijlen wordt je nagel wel dun, dus doe het niet te vaak! Een buffervijl maakt vaak deel uit van een glansvijl (zo’n soort met verschillende kanten met verschillende functies) en gebruik je bovenop je nagel (dus niet op de rand). Essence heeft een prima buffervijl en Trind en The Body Shop hebben ook fijne versies.

Er wordt overigens vaak gezegd dat je gespleten nagels niet mag knippen of heen en weer mag vijlen, en dat het beter is de nagel één kan op te vijlen. Ik heb bij mezelf niet gemerkt dat het veel verschil maakt, maar je zou het natuurlijk kunnen proberen. Gebruik dan het liefst een fijne glasvijl.

Last but not least…

Onderschat ook niet het belang van gezonde voeding! Zorg dat je ruim voldoende vitamine B, calcium, gezonde vetten en eiwitten binnenkrijgt. Goed voor je lijf èn goed voor je nagels. Echter is goede nagelverzorging duidelijk een must. Met deze tips moet het vast en zeker lukken om van die vervelende splijtende nagels af te komen. Heb jij andere tips die goed voor jou gewerkt hebben? Laat het weten in de comments!

Dit artikel verscheen op Pinky Polish in juli 2010 en is in januari 2018 bijgewerkt met nieuwe beelden en informatie.

Meer Pinky Polish? Neem ook een kijkje op YouTube, Twitter of Instagram!

Dit artikel bevat (een) product(en) die ik van een merk, webshop of PR bureau heb ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

24 reacties

 1. Aranka zegt:

  Wat een supergoed stuk! Heb er zeker wat aan 🙂

 2. Oh meid wat een top blog, hier heb ik echt veel aan want mijn wijsvinger- en middelvinger nagel splijten onwijs! Thanks!

 3. Waaauw wat een handig artikel! Heb 'm ff op bloglovin geliked, ga ik zeker nog eens nalezen! Gebruik jij eig. speciale vitamine pillen voor huid, nagels en haren? Dat wil ik nl nog eens gaan uitproberen, en ben benieuwd of het voor jou (of iemand hier) heeft gewerkt?

  x Martine

  1. Ik heb het een tijdje niet meer gedaan, maar ik gebruik toevallig sinds een week weer extra vitaminen. Ik slik Vitamine B-complex en Royal Jelly. Ik ga eens kijken hoe dat bevalt!

 4. goed dat ik t weet van die nagelverharder, goede tips!

 5. handig artikel! ik heb ook heel erg last van het splijten, ik werk vrijwel iedere dag met water en (agressieve) schoonmaakmiddelen. het gaat alleen wel lastig worden om daar overal handschoenen bij aan te doen.

 6. izzy zegt:

  hey, leuk artikel maar weet je ook wat je moet doen als je nagelriem aan je nagelplaat vast zit en je dus een laagje dode huidcellen op je nagel hebt. En ik heb hetzelfde probleem om mijn teennagel maar die is ook gewoon gespleten dus mijn nagel heeft 3 lagen. Wat moet ik doen om er weer 1 egale nagel van te maken?

  xxx

  1. Voor vastzittende nagelriemen kan je een nagelriemremover gebruiken (Trind heeft bijvoorbeeld een Cutcile Remover). Verder veel hydrateren met nagelriemolie, dan worden ze zachter en gaan ze minder snel vastzitten. Voor je tennnaagel kan je bovenstaande tips proberen en als dat niet help er mee naar de pedicure 🙂

   1. izzy zegt:

    dank 😀 heb toch maar afspraak gemaakt bij de pedicure, dat vond ik handiger.

 7. Handig artikel zeg!

 8. Handig artikel!

 9. Ingrid zegt:

  Dankjewel!
  Ik heb er erg last van, en als ik merk dat er laagjes op zitten, heb ik de drang om erop te bijten. Dat is ook niet erg goed dus.
  Ik ga dat maar gauw uitproberen!
  Echt bedankt! x
  🙂

 10. Elske zegt:

  Al mijn nagels splijten. Ik kom niet vaak in het water, normaal handen wassen natuurlijk; draag handschoenen bij huishoudelijk werk. Heb alle nagelverharders denk ik al geprobeerd, dus ook Herôme, Trind nog niet. NIETS HELPT!!!!!

 11. ELVIRE zegt:

  Tja, blijkbaar een heel gekend probleem.
  Mijn huisarts had mij kpil +zink voorgeschreven,na 1,5maand nog geen resultaat
  Nu neem ik elke dag silicium,eerst 5dagen 45ml(50+) daarna 15ml blijkbaar beter het nu
  Nog niet te vroeg viktorie kraaien

 12. Marieke zegt:

  Dankjewel!

  Ik had af en aan last van laagjes, die van een nagel spleten maar sinds een week is het bar en boos. Werkelijk alle vingernagels zijn gespleten en daardoor superkort geworden en daarna nog verder gespleten. Er is niets van mijn nagels over.

  Ik ga met jouw tips aan de slag en hoop dat mijn nagels snel opknappen.

 13. Dankjewel voor de tips! Mijn nagels zijn echt verschrikkelijk op het moment. De bovenste laagjes gaan er steeds af tot in het roze gedeelte, echt vervelend. Ik gebruik ook elke dag nagellak en padremovers (zonder aceton van de etos) Nu is dat verslavend omdat als ik geen nagellak op doe het er echt NIET uitziet. Wat ik me afvraag is of die Herome hydrating nail gel er glanzend uitziet zoals een nagellak, of is het meer een creme, vloeistof die intrekt en weg is? Ik ga het sowieso vandaag halen. 🙂
  Ik had trouwens nog wat tips gelezen op een andere site.
  Nagels 5 minuten met citroensap insmeren (behalve als je wondjes hebt, anders verga je van de pijn)
  Nagels borstelen met tandpasta 1 week lang. (hmm…ga het proberen)
  Handen 5 min. in olijfolie met warm water laten weken.
  Mengsel maken van: honing (maakt ze sterker) citroensap (voor natuurlijke kleur en hardheid) en zout (sneller groei resultaat)
  Het kost niets, dus het is het proberen waard denk ik zo.

  Ook qua eten: Meer eieren en zuivel voor eiwitten. Broccoli, spinazie, spruitjes voor foliumzuur. Vette vis, brood, noten soja, groene bladgroenten, peulvruchten voor B2 en proteine.
  Wortelen, andijvie, veldsla, venkel, broccoli, doperwten, groene selderij, paksoi en spinazie, Halvarine, Rabarber gezoet, Tonijn naturel uit blik, dadels voor Vitamine A.

 14. Mirjam zegt:

  Hoi!

  Ik heb een vraag, hoe gebruik je de hydraterende gel? Want je zei dat je die in combinatie gebruikt met de nagelhardener, maar je kan ze toch niet beide tegelijk opdoen? Dan werkt het toch niet? Zou je kunnen vertellen hoe je ze dan gebruikt?

  Alvast bedankt!

 15. jitske zegt:

  hoiii!
  ik vind het een heel fijn artikel, aangezien ik zelf gespleten nagels heb. Maar ”het probleem” is dat ik de nagelverharder en hydraterende lak nogal duur vind, zijn hier ook fijne budgetvarianten van??

  Alvast bedankt!

 16. Bij mij helpt het niet en het gebeurt op al mijn nagels!

 17. Magdalena zegt:

  Hallo,
  Bedankt voor de tips. Heb heel mijn volwassen leven sterke snelgroeiende nagels gehad. Ben nu 70 en heb sinds een half jaar dit probleem. Zie nu dat ik inderdaad erg droge nagelriemen heb. Ga ze vertroetelen 🙂

 18. J Betram zegt:

  jaren had ik een zeer zwakke nagel aan mijn middenvinger, steeds scheurtjes en haakjes. Juist alleen die nagel. Alles geprobeerd, invetten, speciale lak etc. Totdat een vriendin uit de Kaapverdische eilanden me een huismidddel uit haar geboorteland aanraadde : appelazijn. Twee maanden doopte ik meerdere malen per dag mijn nagel in de appelazijn en nu na jaren is mijn nagel weer helemaal in orde. Voelt sterk aan en ziet er uit als alle andere nagels. Een wonder vind ik het.

 19. Ik ken het probleem, helaas… Lemony Flutter is inderdaad een goede! En laatst kocht ik bij DM de Nagelhärter-Kur van Alverde. Eens kijken of het iets uithaalt.

 20. Jojoba olie! tip van simply nailogical en bij mij werkt het goed

 21. Regina Kuijt zegt:

  Hoi,ik heb nu al een paar jaar heel zwakke nagels.
  Ik verzorg ze goed met arganolie,ik eet heel gezond,en iedere keer zie ik weer zo’n( bladdertje) noem ik het maar,en ik pel het er toch weer voorzichtig af.Ik werk wel in de huishouding maar gebruik altijd handschoenen,maar af en toe moet je ook je handen wassen.
  Ook zwem ik 4 x p.w maar voor ik ga zwemmen vet ik mijn handen en nagels in en direct daarna ook.
  Ik ben ten einde raad! Vroeger had ik veel mooiere nagels. Groetjes Regina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.