Huidverzorging Tips

Tip: Je huid goed reinigen

Ik hamer op mijn site vaak op het belang van een goede huidverzorging. Sowieso kun je daar al veel problemen op dit moment voorkomen en ziet je make-up er beduidend beter uit, maar ik denk dat je huid er vooral in de toekomst van kan profiteren. Toch merk ik dat veel mensen hun huid niet voldoende reinigen en belangrijke stappen overslaan. Het leek me daarom wel weer eens tijd om weer eens een artikel te schrijven met de stappen die belangrijk zijn om je huid optimaal te reinigen.

Veel vrouwen denken bij het reinigen van de huid enkel aan make-up verwijderen. Dus als dat eraf is, is het wel goed! Echter ben ik het daar totaal niet mee eens. Natuurlijk moet eerst je make-up eraf halen (altijd!), maar daarna is het belangrijk om al het ‘dagelijkse vuil’ van je huid te verwijderen. Dat zijn bijvoorbeeld schilfers, dode huidcellen en troep dat zich in je poriën heeft verzameld. Zelfs als je geen make-up draagt is het belangrijk om zowel ’s ochtends als ’s avonds je huid te reinigen. Je zou eens moeten weten hoe vuil je huid gedurende de dag en nacht wordt!

Als je je huid goed reinigt, zal je huid er een stuk frisser en stralender uitzien. Ook geeft een schone huid een perfecte basis voor make-up, waardoor het er mooier uitziet en beter blijft zitten. Puistjes worden overigens lang niet altijd veroorzaakt door het slecht schoonhouden van je huid, maar het kan wel het gevolg zijn als je het een nachtje overslaat. Geloof me, je kunt het echt duidelijk merken aan je huid als je je make-up die ene keer laat zitten. Make-up is op zich niet slecht voor je huid, mits je het aan het einde van de dag weer goed verwijdert. Nog een voordeel van je huid goed schoonmaken is dat je huidverzorging veel beter zijn werk kan doen. Crèmes trekken beter in en de ingrediënten kunnen daardoor absoluut meer voor je huid doen. Genoeg redenen om het een prioriteit te maken!

 Stap 1: Een vette make-upremover

Een stap die veel vrouwen overslaan is make-upremover. Vaak wordt er nog wel een oogmake-upremover gebruikt, maar het gezicht wordt al snel vergeten. Terwijl je vaak wel lang houdende foundation, poeder, blush en andere producten gebruikt! Die zul je er eerst toch echt af moeten halen. Ik doe dat het liefste met een vette reiniger, bijvoorbeeld een reinigingsolie, een balsem of een reinigingsmelk. In uitzonderlijke gevallen gebruik ik voor deze stap een micellaire reiniger, maar ik vind vettere producten meer geschikt om make-up goed op te lossen en te verwijderen. Favorieten hiervoor zijn de Camomille Cleansing Oil van The Body Shop (review) en Philosophy Purity Made Simple (review). Overigens is dit een stap die je natuurlijk alleen ’s avonds doet!

Stap 2: Facewash

Daarna gebruik ik altijd een licht schuimende facewash. Dit verwijdert de laatste vette restjes van je make-upremover en kan daarna het vuil uit je poriën verwijderen. Belangrijk is om voor deze stap een mild product te gebruiken dat bij je huidtype past, maar liever niet een extreem schuimend product. Eén van mijn favorieten is de Vitamin E Facial Wash van The Body Shop, die eigenlijk voor alle huidtypes wel geschikt is. Als je een wat meer gevoelige of droge huid hebt is de Aloe Facial Wash van The Body Shop ook een echte aanrader. Een facewash gebruik ik zowel ’s ochtends als ’s avonds.

Stap 3: Oogmake-upremover

In tegenstelling tot veel meiden ga ik pas na deze stappen in de weer met oogmake-upremover. Mijn theorie hierachter is dat als je als eerste je oogmake-up verwijdert, je veel meer aan je huid en wimpers moet trekken om alles goed weg te krijgen. En dat is niet zo best. Maar, als je dat pas na je make-upremover en facewash doet, hoef je enkel nog de laatste restjes te verwijderen en ben je binnen no-time klaar. Ik merk dat ik hierdoor ook veel minder wimperhaartjes verlies en dat mijn ogen veel beter gereinigd zijn. Hiervoor gebruik ik al jaren dezelfde, namelijk de L’Oréal Oog- en lipreinigingslotion.

Stap 4: Toner

De laatste stap in de reiniging is toner. Toners zijn wat mij betreft enorm underrated! Ik zie toners/tonics/lotions (is eigenlijk allemaal gewoon hetzelfde) niet zozeer als een reinigingsproduct, want dat is het niet echt. Ik vind het meer de functie hebben van een verzorgingsproduct! Tegenwoordig bevatten toners juist hele verzorgende ingrediënten die de huid al een beetje oppeppen. Overigens zijn er ook talloze toners die heel veel alcohol bevatten, maar die kan je beter laten staan, want die doen echt niks voor je huid. Ik merk trouwens bij mezelf wel dat een crème veel beter intrekt als ik eerst een toner heb gebruikt en kan eigenlijk ook niet echt zonder. Ook voor deze stap heb ik twee favorieten van The Body Shop, namelijk de Vitamin E Hydrating Toner voor de normale tot droge huid en de Aloe Calming Toner voor de ietwat gevoelige huid.

Als je het allemaal zo leest lijkt het heel wat werk, maar dat valt echt enorm mee! Het is voor mij inmiddels routine geworden en ik ben er zo mee klaar. Ik merk trouwens ook echt duidelijk verschil aan mijn huid door deze routine. Als ik het een paar dagen iets minder zorgvuldig doe (bijvoorbeeld alleen even een facewash en geen make-upremover), dan zie ik dat al gauw aan mijn huid. Dit werkt voor mij in elk geval perfect en ik kan het iedereen echt aanbevelen.

En, hoe zit het met jullie? Zijn jullie een beetje trouw in het reinigen van je huid? Laat het weten bij de comments!

Dit vind je misschien ook leuk...

32 reacties

 1. Handige tip!!!

 2. Leuk artikel! Ik ben ook altijd trouw in het reinigen van mijn huid. Ik slaap nooit met mijn make-up op!

 3. Goed en leuk artikel! Ik maak mijn huid altijd schoon en slaap altijd zonder make-up! Maar ik denk dat ik mijn huid wel iets beter mag reinigen. Philosophy lijkt me echt heerlijk.

  Xoxo

  http://fashionistaorbreakfast.blogspot.com

 4. Wat een prachtige producten gebruik je om je gezicht mee te reinigen. Ik reinig altijd, maar dan ook altijd mijn huid voordat ik ga slapen. Zelfs als het nachtwerk is geworden. Ik vind het zo belangrijk om te doen. Daarnaast word ik niet graag wakker met plakkerige ogen van de uitgelopen mascara.

 5. Handige tips! Altijd goed om te weten!

 6. Ik denk dat ik ook maar eens facewash aan moet schaffen, lijkt me een fijn product!

 7. Wat een fijn en duidelijke uitleg/tips! Ik ga binnenkort nog even naar TBS voor de facewash 🙂

 8. ik zou nog een exfoliant er tussen gebruiken, maar goede tips!

 9. Wat een goed artikel; ik ben ook altijd fel op het afhalen van make-up. Zelf haal ik echt elke dag mijn make-up eraf en hou ik me ongeveer aan jouw stappen. Oké.. na een avondje stappen maak ik er een snelle variant van, maar ik haal dan wel zeker mijn oogmake-up eraf met een reiniger en met een watje met Micellair water ga ik snel over mijn gezicht.

 10. ik kan geen dag overslaan als het gaat om het reinigen van mijn gezicht, Ik vind dat echt heel erg belangrijk 🙂

 11. Lianne zegt:

  Ook een goede toner voor een gevoelige huid is rozenwater! Bij de kruidvat hebben ze er 1, maar die heeft helaas alcohol. Ondanks die alcohol heb ik er geen last van met mijn gevoelige huid. Stop het in een spuitflesje en met warm weer kan je het ook tussendoor op spuiten! Heerlijk verkoelend, niet te sterke geur en hartstikke goed voor de huid ook!

 12. Bianca zegt:

  Ik reinig ook mijn gezicht, maar ik merk dat als ik 2 x facewash gebruik (’s ochtends en ’s avonds) mijn huid teveel uit droogde. Dus nu gebruik ik voor ’s avonds oogmake-up reiniger, reinigingsdoekje en micellair water. En ’s ochtends onder de douche een facewash.

 13. Ik gebruik zelf een oogmake-upremover, reinigingsmelk en tonic. Soms wat kokosolie.

 14. Hmm, oogmake-up verwijderen als stap 3 is een goeie. Ik doe nu altijd als eerste. Bedankt voor de tip!

 15. Vind het zelf ook fijner om eerst mijn gezicht te reinigen en daarna mijn ogen. Fijn om deze tips te lezen!

 16. Ik reinig mijn huid ook eeeelke ochtend en avond heel uitgebreid. Make-up remover, cream cleanser, cleansing scrub, toner, de hele rimram.

 17. Goed artikel en handig om dit alles te weten 😉

 18. Wat een fijn artikel, lekker duidelijk!

 19. Wendy (B) zegt:

  Ik doe vrij goed mijn best 🙂
  Af en toe een maskertje is ook goed.

 20. Fijn artikel! Goede reiniging is heel belangrijk!

 21. Wat een fijn en goed geschreven artikel! Ik heb de laatste tijd de Tea Tree lijn van The body shop gebruikt, helaas viel die echt hard tegen, mijn huid werd er echt niet beter op met die producten. Ik gebruik nu vooral de Nivea lijn voor gevoelige huid en die doet het bij mij erg goed 😀 x

 22. Suzanne zegt:

  Goed artikel! Ik denk dat ik ook eens wat moet veranderen aan mijn gezichtsreiniging. Welke budgetproducten raad jij aan? De Hema is laatst toch met nieuwe producten gekomen, zijn die goed?

 23. Die facewash van The Body Shop heb ik ook! Die is zo fijn! Die van de HEMA is ook erg goed. Leuk om te zien wat je allemaal gebruikt!

  X Fleur!

 24. Sophie zegt:

  Ik lig echt al de hele avond op bed te lezen. Bekeek nog ff instagram en wilde erna gaan slapen, toen ik de promo voor dit artikel tegemkwam. Lig nog met make up op in bed, maar ga er hierna toch echt ff uit voor m’n routine. Ik gebruik make-up remover, daarna m’n cleansing brush in combinatie met roc facewash. Vervolgens tonic en sluit af met vitamin E overnight serum in oil van TBS. Prima routine sinds paar weken. Huid is mooier dan ooit…

 25. Ik zou het echt veel consequenter moeten doen, maar ik kom vaak pas thuis van werk om middernacht en dan heb ik er niet meer de puf voor 🙁

 26. Love all of the products! I really want to try the cleansing oil from The Body Shop 🙂

 27. Sheila zegt:

  Het is inderdaad heel belangrijk om je huid goed te reinigen.
  Zelf begin ik altijd met het schoonmaken van m’n ogen, daarvoor gebruik ik watjes die ik nat maak met water en daarop zoete amandelolie. Doordat je de watjes nat maakt trekt de olie er niet in en kan je je make-up veel makkelijker verwijderen. Hierbij wrijf ik niet teveel, maar door de olie lost de make-up als het ware op.
  Daarna gebruik micellaire lotion van Avène over de rest van m’n gezicht om poeder en concealer te verwijderen, fouindation gebruik ik niet. Dit haal ik ook over m’n oogleden heen om de laatste restjes te verwijderen.
  Daarna gebruik ik Purity Made Simple van Philosophy als facewash, dan een tonic van Garnier en als laatste nachtcrème van Avène.

 28. Oeps, ik gebruik geen aparte make-upremover voor m’n gezicht, heel handig artikel!

 29. Handig & duidelijk artikel! Ik reinig ook het liefst eerst met een balsem, olie of melk eerst. Daarna mijn schuimende facewash. Ik gebruik zelf geen toner want zelf merk ik er helaas weinig van. Maar mocht ik nog een randje mascara hebben, dan gebruik ik een micellair water om deze te verwijderen. In de ochtend reinig ik overigens alleen met het micellair water want twee keer met schuim & water is teveel voor mijn vochtarme huid!

 30. Donna zegt:

  Super fijn artikel! Thanks!

 31. julie zegt:

  hallo
  heb een vraagje.
  ik heb een super gevoelig huid. maar ik wil graag facewash gebruiken. welke facewash merk past bij mij?
  hoe moet ik facewasch gebruiken? elke s morgens? na facewasch, een dag creme op doen? ik gebruik dagcreme merk van roc. 1 keer per week gebruik ik gezichtmasker; graag een antwoordje terug
  danku

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.