Huidverzorging Tips

4 bijzondere ingrediënten in Aziatische huidverzorging

In mijn zoektocht naar de topproducten uit Azië ben ik heel wat bijzondere ingrediënten tegengekomen. Sommigen waren herkenbaar, sommigen wat apart, anderen ronduit bizar. Wat dacht je van slakkenslijm, bijengif, ezelmelk en vogelnestjes? Ik besloot om een aantal van deze ingrediënten op een rijtje te zetten en uit te zoeken waarom ze nou zo de moeite waard zijn. Lees snel verder!

Aziatische ingredienten - 1 van 4

Slakkenslijm

Ik denk dat op dit moment slakkenslijm het populairste ingrediënt van de Aziatische beautycommunity is. Wat zeg je? Ja, echt slakkenslijm. Eigenlijk is dit niet eens zo nieuw, want producten met slakkenslijm zijn al een tijdje verkrijgbaar hier in Nederland. Wie kan zich de Tell Sell reclames met een slakkencrème nog herinneren van vroeger? Ook De Tuinen heeft al jaren een slakkenslijm-lijn van hun eigen merk in het assortiment en Dr. Organic heeft er ook een lijn omheen.

Wat maakt slakkenslijm zo bijzonder? Slakken scheiden hun slijm af om hun lichaam of slakkenhuis te herstellen. Aldus The Beauty Brains (aanrader!) is het niet eens zo’n gek idee om deze stof op je huid te gebruiken, aangezien slakkenslijm volzit met goede enzymen, hyaluronzuur en peptiden. Via Beauty By The Geeks kwam ik tegen dat slakkenslijm allantoïne bevat, een molecuul dat bewezen effectief is bij het genezen van wondjes, het stimuleren van celdeling en hydratatie.  Als ik de verhalen van beautyliefhebbers mag geloven helpt slakkenslijm tevens bij irritatie, het herstellen van de huid na een puistje, het verbeteren van de structuur en geeft het een mooie gloed aan de huid. Zoals vaak gezegd wordt in de AB community “All hail the snail”, Dit klinkt toch wel erg interessant, ik ga het testen!

Aziatische ingredienten - 3 van 4

Vogelnest

Ik ben er inmiddels wel gewend aan geraakt dat Aziatische beautyproducten soms wat rare namen hebben, maar vaak is dat te wijten aan een ietwat onhandige vertaling. Toen ik last dat het My Beauty Diary Bird’s Nest Sheet Mask hèt holy grail sheet mask is van veel beautyliefhebbers was ik even in de war. Vogelnest?! Huh?! Ik dacht er verder maar niet te veel over na en bestelde een pakje. Ik kwam er later achter dat het in nog veel meer andere producten verwerkt zit. Maar waarom? En waar komt het vandaan?

De vogelnestjes die voor dit ingrediënt gebruikt worden zijn geen vogelnestjes met takjes zoals wij die kennen, maar het zijn nestjes gebouwd door gierzwaluwen die hun eigen speeksel gebruiken. Geloof het of niet, deze vogelnestjes zijn een echte delicatesse in China en er wordt gedacht dat het veel gezondheidsvoordelen heeft. Overigens worden de vogelnestjes eerst goed gereinigd en gedroogd voordat ze in een soep of crème belanden. Blijkbaar bevat vogelnestextract allerlei eiwitten en aminozuren die je huid helpen om te regenereren, te verjongen en te herstellen. Dit zorgt blijkbaar voor minder zichtbare poriën, een stevigere huid en minder rimpels. Daarnaast zou het de huid egaler, stralender en lichter maken maken. Tja, daar zijn veel Aziatische dames natuurlijk dol op. En ik eigelijk ook. Wetenschappelijke bewijzen kan ik niet echt vinden, maar ik bied me graag aan als proefkonijn. Kom maar op met dat vogelnestje!

Ezelmelk

Tijdens mijn zoektocht naar meer informatie over Aziatische topproducten bleef ik regelmatig sheet masks met ezelmelk (donkey milk) tegenkomen. Blijkbaar is het Freeset Donkey Milk Sheet Mask een holy grail voor veel dames. Waarom? Blijkbaar bevat ezelmelk veel eiwitten, lipiden en vitaminen, waaronder vitamine C. Dat is eigenlijk niet zo bijzonder voor een melksoort, maar blijkbaar bevat ezelmerk meer van deze stoffen dan andere melksoorten. De ezelmelk zou je huid intensief hydrateren en helpen herstellen, terwijl het ook nog eens rimpels vermindert. Helaas is het Freeset Donkey Milk Sheet Mask ietwat moeilijk te krijgen (gelukkig staan ze wel op eBay!), maar als ik er eentje heb uitgeprobeerd laat ik het weten.

Aziatische ingredienten - 2 van 4

Bijengif

Het Benton Snail Bee High Content Sheet Mask zou ook een topper moeten zijn. Over de slakken hebben we het net al gehad, maar wat dacht je van de bijen? Bijengif wordt ook wel ‘nature’s botox’ genoemd. We weten natuurlijk allemaal wel wat er gebeurt als je gestoken wordt door een bij. Het idee van bijengif in cosmetica is dat als je een kleine hoeveelheid bijengif op de huid aanbrengt, je huid denkt dat je gestoken bent door een bij. Vervolgens wordt de bloedsomloop in dat gebied gestimuleerd, waardoor je huid meer collageen aanmaakt. Collageen helpt vervolgens weer bij de stevigheid van de huid, waardoor de huid er jonger uitziet. Bijengif zou ervoor zorgen dat de structuur van de huid er beter uit ziet, poriën minder zichtbaar zijn, hyperpigmentatie en rimpels verminderen en zonneschade verbetert. Hmmm… Ik ben geen fan van bijen, maar op basis van de reviews ga ik me toch maar eens aan het Benton Snail Bee High Content Mask wagen.

Aziatische ingredienten - 4 van 4

Als je dit zo ziet realiseer ik me altijd hoe ‘saai’ we hier in het westen zijn. We komen niet veel verder dan wat aloë vera, groene thee en wat exfolianten als het om interessante huidverzorgingsingrediënten gaat. Tja, ze lopen in Azië immers flink voor op het gebied van cosmetica. Daarnaast hebben de Aziaten hun basics goed op orde, met ingrediënten als niacinamide, hyaluronzuur, exfolianten en antioxidanten in veel van hun producten. Maar of al deze exotische stoffen zoveel beter zijn? Dat is moeilijk te zeggen, maar de reviews zijn in elk geval veelbelovend. Houd mijn site in de gaten voor reviews van de producten, want ik ga alles uitgebreid testen!

Meer Pinky Polish? Neem ook een kijkje op YouTube, Twitter of Instagram!

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Marieke zegt:

  Ik vind het echt geweldig dat je dit doet, je onderscheidt je echt van de meute op deze manier en ik vind het super interessant! Sowieso dat ik ook een paar sheet masks ga bestellen. Weet je toevallig of ze ook geschikt zijn voor de gevoelige huid? Ik reageer vooral op sles en alcohol, parfum is niet zo’n issue.

  1. Dank je! Leuk om te horen 😀 Voor SLES hoef je bij sheet masks niet bang te zijn (ze schuimen immers niet), maar alcohol komt wel heel vaak voor. Onder andere het masker van Benton is alcoholvrij en ook Tony Moly heeft maskers zonder alcohol. Je kun hier een hele lijst met sheet masks zonder alcohol vinden: https://www.reddit.com/r/AsianBeauty/comments/32g1dr/what_sheet_masks_are_low_alcohol_alcohol_free/ Overigens merk ik wel dat zelfs maskers mèt alcohol behoorlijk voedend kunnen zijn, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de mate van gevoeligheid van je huid!

 2. brenda zegt:

  Ik heb laatst bij Skins cosmetics een set 5 van 5 proefmonsterbesteld (€15,-) en dan kan je dus 5 monsters kiezen. Ik koos naast 3 parfums ook een proefje voor je ogen met bijen gif en de ande r met slangengif. Die met bijengif voelt idd lichtverdovend. Heel apart.

  1. Ah, Rodial heeft dingen met slangengif in de collectie toch? Ik denk dat ik vanavond het Benton mask met bijengif ga proberen, ben erg benieuwd!

 3. Ohhh ik zou die van die bijengif niet eens durven te gebruiken haha! Die andere 3 lijken me dan toch wat beter, ben benieuwd naar de revieuws!

 4. Ik krijg hier een beetje de kriebels van haha, maar wel etg interessant om te lezen!

 5. Ik had ooit op de site van beautylab gelezen dat bijengif niet diervriendelijk is. Ze schijnen een glazenplaat onder stroom te zetten voor de bijenkorf, als ze de korf inwillen moeten ze over die plaat heen. Dan geven ze t gif af, maar dat komt volgensmij omdat ze dan gestresst zijn. Wel interessant artikel!

 6. Ik ben gek op Koreaanse beautyproducten! Ik heb er laatst mijn hele skincare routine veranderd met koreaanse producten. Ik merk dat ze vaak meer (en in hogere verhouding) werkende stoffen in doen en meer rekening houden met irriterende stoffen. Het merk COSRX heeft bijvoorbeeld hele fijne chemische exfolianten (die van paulaschoice geeft een vettig laagje). Misschien zou je die kunnen reviewen 🙂

  1. Naar de exfolianten van COSRX ben ik zelf ook heel benieuwd ja! Die staan nog op mijn lijstje 🙂

 7. Ik vind het enerzijds ontzettend interessant, maar anderzijds lijkt het me voor een groot deel ontzettend dieronvriendelijk. Ik wil niet eens dergelijke ingrediënten gebruiken, ook al is het goed voor de huid. Doe dan maar saaie ingrediënten op veelal plantaardige basis. Ik kan me ook echt niet voorstellen dat zulke producten in China, waar dierproeven verplicht zijn, diervriendelijk worden geproduceerd. Het valt me ook een beetje van je tegen dat jij als vegetarier hier geen kritische noten bij hebt gezet, al vind ik je blog verder echt top.

 8. what about t dierenwelzijn in dit verhaal?

 9. Zo interessant!
  Fijn dat er een artikel aan besteed.

 10. Ik heb op dit moment een emulsion met slakkenslijm als dagverzorging en dat spul voelt zo heerlijk fris op je huid! Ben ook helemaal fan van producten met groene thee 🙂 Al die rare dingen zoals vogelnestjes heb ik niet zo’n behoefte aan 😛

 11. Jessica zegt:

  Bah wat verschrikkelijk zeg.
  Er is ook echt niets van dieren waar mensen met hun poten af kunnen blijven. Net zulke broodjes aap als dat neushoorn hoorns aids genezen of wat dan ook.
  Maar nee een of ander tutmaskertje is belangrijker dan dat een vogel z’n nest heeft. Bizar en misselijkmakend

 12. Wauw, ik benieuwd naar de reviews. Het klinkt allemaal heel veelbelovend 🙂

 13. Danielle zegt:

  Ik vind het geweldig dat je dit doet. Idd weer eens een hele andere insteek. Ik heb er sowieso bewondering voor dat je gekozen hebt voor je eigen interesse. Ga zo door!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.