Make-up Reviews

Beauty Musthave – De Flat Top-kwast (+ Reviews)

 Ik krijg echt ontzettend vaak de vraag welke kwasten ik nou echt aan kan raden. Een tijdje geleden heb ik een filmpje gemaakt met mijn favoriete budget-kwasten, maar ik ben zeker nog van plan om ook een filmpje te maken met andere favoriete kwasten. Toch is er één kwast die wat mij betreft een eigen artikel verdient, namelijk de Flat Top-kwast. Er is geen enkele andere kwast die ik zo vaak gebruik als deze. Tijd om deze favoriet uitgebreid in het zonnetje te zetten!

Een Flat Top-kwast is een volle, maar stevige kwast met plat afgesneden haren. Vaak zijn de haren van deze kwasten synthetisch, wat ze perfect maakt voor vloeibare producten. Dit is dé ultieme foundationkwast! Flat Top-kwasten geven over het algemeen vrij veel dekking en zijn perfect om foundation goed uit te werken. Ze werken met elke soort foundation fantastisch, of het nou een product van poeder, crème of een vloeibare versie is. Zelfs hele dikke of juist hele dunne foundations laten zich mooi uitwerken met deze kwasten. Ze worden daarom ook vaak Buffer-kwasten genoemd, omdat ze het product echt mooi in de huid werken (buffen). Geloof me, als je ooit zo’n kwast voor je foundation hebt gebruikt wil je echt niks anders meer. Sinds ik Flat Top-kwasten gebruik (inmiddels alweer zo’n 6 jaar) heb ik mijn klassieke foundationkwasten niet meer aangeraakt.

Het probleem van Flat Top-kwasten is dat ze vrij moeilijk verkrijgbaar zijn. Ik ben in de Nederlandse winkels nog nooit een echte tegengekomen. Gelukkig zijn ze op internet wel degelijk verkrijgbaar en daar komen mijn kwasten dan ook vandaan. Ik heb er twee, eentje van Everyday Minerals en eentje van Sigma. Tijd voor een vergelijking!

Laat ik beginnen met de Sigma F80 Flat Kabuki. Sigma begon ooit met het namaken van MAC-kwasten, maar hebben inmiddels een gehele eigen kwastenserie. De F80 is de Flat Top-versie van Sigma en is razend populair binnen de beauty-community. Ik heb de mijne nu bijna een half jaar en ik ben er dol op! Het is echt een hele fijne kwast en ik vind het ook geen verrassing dat hij zo onzettend populair is. De kwaliteit is zeer goed, hij is mooi stevig en hij is daarnaast prima geprijsd. Hij kost $16.00, dat is ongeveer €13,-. Uiteraard komen daar nog wel verzendkosten bij (ongeveer $8.00), maar dan nog is het een zeer betaalbare kwast.

En dan de Everyday Minerals Flat Top Brush! De kwast van Everyday Minerals was de allereerste Flat Top die ik ooit probeerde. Ik kocht hem toen ik nog minerale make-up gebruikte, maar ik bleef hem ook na het overstappen naar vloeibare foundation gebruiken. Mijn eerste EDM Flat Top heb ik onlangs na 6 jaar trouwe dienst onlangs weg moeten gooien (hij kon echt niet meer…), maar ik heb meteen een nieuwe aangeschaft. Het handvat van de EDM Flat Top is een stuk korter, maar werkt op zich prima. In vergelijking met de Sigma F80 heeft de EDM Flat Top iets langere haren waardoor hij ietsjes minder stevig is. Verder zijn ze kwalitatief redelijk vergelijkbaar (mijn vorige ging ruim 6 jaar mee!). De Everyday Minerals Flat Top Brush kost $12.99, zo’n €10,-. Ook bij Everyday Minerals betaal je verzendkosten, maar die vallen wel mee (ongeveer $5.00).

Beide kwasten zijn vrij redelijk geprijsd, al is de Everyday Minerals Flat Top Brush net iets goedkoper. Toch moet ik zeggen dat ik de voorkeur geef aan de Sigma F80 Flat Kabuki. Dat komt doordat hij net wat steviger is waardoor ik hem wat prettiger vind werken. Het verschil is klein, maar toch wel aanwezig.

Dit zijn in elk geval beiden kwasten waar ik erg tevreden over ben en die ik hoe dan ook kan aanraden. Overigens zijn er ook andere merken waarbij je dergelijke kwasten kunt vinden (Coastal Scents, Zoeva en vast nog meer), maar die heb ik nog niet geprobeerd. Voor welk merk je ook kiest, de Flat Top-kwast hoort wat mij betreft in elke stash thuis!

De Sigma F80 Flat Kabuki is verkrijgbaar bij Sigma en de Everyday Minerals Flat Top Brush is verkrijgbaar bij Everyday Minerals. Beide webshops zijn betrouwbaar en ze accepteren allebei PayPal.

Dit vind je misschien ook leuk...

26 reacties

 1. Ik ben ook erg fan van de Sigma flat top kwasten. Ik heb ook die van EM in mijn bezit maar op de een of andere manier verliest die vaak wat haartjes wat toch vervelend is bij het aanbrengen van foundation. Mijn andere EM hebben dat helemaal niet dat viel me toch een beetje tegen maar misschien heb ik een miskleun.

  1. Oei, dat vrees ik dan ook! Mijn beide Flat Tops van EDM hebben daar echt nooit last van gehad (gelukkig). Zonde, want anders is hij echt fijn 🙂

 2. Fietsband zegt:

  Leuk! Alleen niet zo goed voor me portomonnee

 3. Brenda zegt:

  Oeh die van Sigma wil ik ook! Ik heb een buffer kwast van Zoeva en 2 van de powder brushes van ELF! Volgens makeup alley waren die van elf vergelijkbaar met die van sigma, daarom had ik die toen besteld, maar ben toch wel benieuwd naar die van sigma!

 4. Annet zegt:

  Dit is de eerste keer dat ik reageer, maar ik bezoek je blog dagelijks! Als ‘lurker’ wilde ik je toch even laten weten dat jij wat mij betreft de leukste beautyblog hebt! Ook dit artikel vind ik erg interessant. Je komt ook heel sympathiek over op je filmpjes. Ik wil je heel veel succes wensen met de laatste loodjes van het collegejaar!

  1. Wat een leuke comment, dankjewel 😀

 5. Ik heb die kwast van Everyday Minerals en gebruik hem ook al een aantal jaar. Ben er nog steeds fan van!

 6. Die lijken me zo fijn! Misschien moet ik binnenkort maar ’s even bestellen, maar bij welke .. Sigma of EDM… Achja! 🙂

 7. Petra zegt:

  Ik heb de f80 van sigma en dat is inderdaad een musthave voor iedereen die foundation gebruikt!

 8. Maris zegt:

  Door jouw filmpjes ben ik op Ebay terecht gekomen en heb daar een sigma F80 kwast besteld. Hij is nog niet binnen. Maar dit artikel ben ik extra ongeduldiger! haha

  1. Maris zegt:

   Mn F80 kwast is al een tijdje binnen en ik gebruik hem nu dagelijks voor mn foundation. Hij is echt zo fijn!!

 9. Zo eentje heb ik nog niet, lijkt me wel erg fijn !

 10. Super handig artikel! Ik wil er al heel lang één maar het komt er elke keer niet van. Moet toch maar eens de stap nemen om ook zo’n kwast aan te schaffen 🙂

 11. Die van EDM gebruik ik al jaaaaaaaaren, het is dan ook echt mijn favoriete kwast!

 12. Ze lijken me allebei erg fijn!

 13. Tessa zegt:

  Goeie tip! Ik zou willen dat je een sample zou kunnen krijgen, ik weet namelijk niet of het geschikt is voor mijn droge huid.

 14. Ik heb er ook eentje, zat in mn zoeva bamboo kwastenset (voor 20 euro hele set) is echt een fijne kwast. Vind hem persoonlijk iets te goed dekken en gebruik hem daarom alleen om mn foundation te setten met poeder 😀

 15. Kat zegt:

  Ah dat klinkt goed zeg… Ik gebruik nóoit kwasten voor m’n foundation, misschien toch is proberen!

 16. Lisanne zegt:

  Ik heb een buffer brush van Zoeva, de 104 en hij is echt geweldig. Lekker budget namelijk rond de 9 euro en de verzendkosten zijn niet zo veel volgens mij.

 17. monique zegt:

  Ik heb de flat top kabuki van zoeva. En ook een van bdellium, te koop bij boozyshop geloof ik. Beide echt superrrr fijne kwasten. Met name die van bdellium is lekker stevig! Sowieso een fijn kwastenmerk!

 18. Lisa zegt:

  Jaa absoluut geweldig, zo’n kwast! Ik gebruik hem voor poeder, vloeibare foundation, creme foundation, minerale poeder foundation en mousse foundation.. Echt flawless finish 😀

 19. Klinkt wel goed 😀 x

 20. Femke Doolaeghe zegt:

  Ik heb zelf de stippling brush (187) van MAC, die vind ik ook heel fijn! Vind je deze fijner dan een stippling?

  1. Voor foundation absoluut! De 187 gebruik ik tegenwoordig eigenlijk alleen voor poeder 🙂

 21. Het lijken me erg fijne kwasten! Maar wel duur! 🙁

 22. Oke, ik wil er een haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.