Lifestyle Tips

Beautyfood: Green Smoothie

Als je me op Twitter volgt zie je waarschijnlijk regelmatig foto’s van allerlei groene drankjes voorbij komen. Nee, ik drink geen vieze heksenprut, maar begin mijn dag regelmatig met een Green Smoothie!

Een Green Smoothie is een drankje dat bestaat uit rauwe groene bladgroenten (bijvoorbeeld spinazie, andijvie of boerenkool ) en vers fruit. Ik kan me voorstellen dat met name de bladgroenten het idee geven dat dit een één of ander vies mengsel is, maar in werkelijkheid is dat absoluut niet zo! De zoete smaak van het fruit overheerst, waardoor je de groenten niet eens meer proeft. Ideaal, want zo krijg je ongemerkt een enorme berg geweldige voedingsstoffen binnen!

Ik las jaren geleden voor het eerst over Green Smoothies toen Mascha van Beautygloss er een artikel over schreef. Mijn interesse was gewekt, maar aangezien ik toen nog thuis woonde kwam het er niet van en ben ik het eigenlijk een beetje vergeten. Een paar maanden geleden begon mijn haar opeens behoorlijk uit te vallen en ik dacht dat het misschien aan mijn voedingspatroon kon liggen. Ik had het in die periode ook behoorlijk druk en ik eet over het algemeen redelijk gezond, maar toch voelde ik me er niet helemaal goed bij. Toch maar weer eens die Green Smoothies proberen? Even later las ik ook het boek Beauty Detox Solution van Kimberly Snyder. De ideeën van Kimberly vind ik op bepaalde punten een beetje te ver gaan, maar ook zij is groot fan van Green Smoothies, dus ik besloot het er toch maar op te wagen.

Ik begon de smoothies ’s ochtends als ontbijt te drinken en dit klinkt misschien een beetje overdreven, maar er ging echt een wereld voor mij open! Wat een verschil! Op zich merkte ik niet eens zo veel aan mijn haar (dat probleem loste zich vanzelf weer op), maar ik merk het vooral aan mijn huid en aan mijn energie. Mijn huid ziet er veel gezonder en stralender uit, en dat terwijl ik normaal toch ook al flinke hoeveelheden groente op een dag eet. Het kwam echt door de smoothies! Daarnaast krijg ik een flinke energieboost door de Smoothies en heb ik veel minder ‘inzakmomenten’ op een dag. Een ander fijn voordeel was dat ik door de Groene Smoothies veel minder trek heb zodat ik pas rond de lunch weer hoef te eten. Je merkt gewoon echt dat je iets goeds doet voor je lijf!

Green Smoothies kan je eindeloos variëren, maar ik heb één grote favoriet en dat is een combinatie van verse spinazie, frambozen, bosbessen en banaan. De banaan geeft de smoothie een romige structuur en de frambozen en bosbessen geven je smoothie een flinke dosis antioxidanten. Ik gebruik trouwens bijna altijd frambozen en bosbessen uit de vriezer (laat ze wel eerst even ontdooien!), die zijn een stuk goedkoper en perfect om te gebruiken in smoothies.

De hoeveelheden kan je helemaal zelf bepalen, maar ik zou beginnen met één handvol spinazie. Inmiddels gebruik ik ruim 2-3 handjes spinazie, maar je zal misschien een beetje moeten wennen aan de smaak. Eén handvol is perfect om mee te beginnen, aangezien je het eigenlijk helemaal niet proeft. Ik doe daarnaast meestal één banaan en een flinke handvol frambozen/bosbessen. Je kan er voor kiezen om er ook nog een scheutje water bij te doen om het iets vloeibaarder te maken, maar dat doe ik eigenlijk nooit (het verzwakt de smaak een beetje), dus ik drink/eet het met een lepel erbij.

Ik gebruik overigens voor mijn smoothies gewoon een simpele blender van Philips (zo’n €30,- bij Blokker), maar als je geen blender hebt kan je ook een staafmixer gebruiken. Dit is wel wat onhandig en wat meer gedoe, maar het is prima als je het gewoon een keer wilt proberen.

Een andere fijne combinatie is spinazie, banaan en mango, dat geeft een heerlijke zachte romige smoothie! Ook aardbeien en kiwi’s doen het erg goed in green smoothies, maar ik combineer ze eigenlijk altijd met een ‘romige’ fruitsoort zoals banaan of mango. Zoals ik al zei kan je eindeloos variëren, dus probeer gewoon wat verschillende combinaties uit! Uiteraard hoef je niet per se spinazie te gebruiken, maar kan je ook experimenteren met boerenkool, andijvie of bleekselderij.

Yep, ik ben Green Smoothie-fan! Geloof me, dit is echt lekker en absoluut het proberen waard. Het is een snelle, lekkere en makkelijke manier om gezonder te eten en je zal waarschijnlijk echt een verschil gaan merken aan je lichaam. Ook Green Smoothie-liefhebber? Laat je tips bij de comments achter! Eventuele vragen zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Dit vind je misschien ook leuk...

36 reacties

 1. Ik las er ook al over bij fashionata, ga me toch eens een blender aanschaffen! Ik kan wel wat energie gebruiken in de ochtend en zo’n drankje is snel klaar.. Leuk artikel!

 2. Oeh dat ziet er niet zo smakelijk uit 😛
  Ik heb helaas geen blender, want een gewone smoothie maken lijkt me wel erg leuk ^^

  1. Je kan ook een smoothie maken met een staafmixer misschien heb je die wel??

 3. Heel smakelijk ziet het er niet uit maar ik kan me voorstellen dat het heel erg gezond is. Ik weet niet of ik het ’s morgens zou binnenkrijgen 🙂

  1. Geloof me, dat is het echt wel. Ik zou het niet drinken als het niet lekker was!

 4. Heel erg lekker ziet het er niet uit.. Maar ik snap wel dat het gezond is. Je kunt de groenten toch ook weglaten en alleen het fruit gebruiken!? Misschien met yoghurt erdoor!

  1. Jasmijn zegt:

   Dan is het hele idee van de ‘green’ smoothie toch weg, je moet er juist groente doorheen doen want teveel fruitsuiker is ook niet goed

  2. Dan is inderdaad het hele idee van de green smoothie weg, de kracht van deze smoothie zit 'm namelijk in de groene blandgroente! Doe er ook geen yoghurt doorheen, dat verstoort de opname van de voedingsstoffen uit de bladgroente.

 5. Alhoewel het er smerig uitziet, lijkt het me wel erg lekker! Ik ben gek op spinazie, en ook op fruit dus dat kán haast niet misgaan!

 6. Het ziet er niet zo lekker uit 😛 Al lijkt hij me best lekker 🙂

 7. Het ziet er niet zo lekker uit, maar als het werkt lijkt het me best fijn!
  x

 8. Haha lekker kleurtje..maar ben toch wel erg benieuwd hoe het smaakt. Wie weet dat ik het ooit een keer maak voor mezelf!

 9. Lijkt me erg lekker!
  Ik mix vaak Rood Fruit (van dat bevroren fruit van de AH) met iets van Jus d’Orange, wel iets minder gezond, maar wel erg lekker! Soort van ‘ijssmoothie’ idee!

 10. Ik ben ook gek op groene smoothies! Ik word voor gek verklaard door anderen, maar ik denk altijd maar ‘it’s their loss’. Ik merk dat mijn nagels er ook ontzettend gezond uitzien sinds ik groene smoothies drink, en ik zit ook langer vol! Dit is echt ideaal want ik heb een hekel aan groenten! Nog een voordeel is dat doordat de bladgroente die je gebruikt nog rauw is, je een heleboel voedingsstoffen binnenkrijgt die je normaal gesproken niet zou binnen krijgen als je de groente zou koken. Score!

  1. Yay, nog een fan! Inderdaad, mensen verklaren mij regelmatig voor gek, maar ze weten niet wat ze missen!

 11. oeh ziet er goed uit, ben wel benieuwd 🙂

 12. Ga ik zeker es proberen!

 13. Ga ik ook eens proberen!
  Ziet er niet echt smakelijk uit, maar denk dat het echt best nog wel meevalt!

 14. Jammer dat ik geen blender heb. Maar wat ik me afvraag: als je deze smoothie als ontbijt drinkt, eet je er dan nog iets bij ook? Een boterhammetje ofzo?

  1. Hey Ilse! Als je wat extra ‘vulling’ wil zou je er wat havermout door heen kunnen blenden, dan krijg je een soort Goedemorgen drinkontbijt idee.

   1. Je kan de smoothie beter juist zo puur mogelijk houden (zonder havermout of zuivelproducten), anders zouden de stoffen minder goed worden opgenomen (heeft te maken met de manier waarop het lichaam bepaalde voedingsmiddelen verteert)!

  2. Nee, ik eet er niks anders bij, de smoothie is vullend genoeg. Ik eet soms een paar uur later nog wel iets kleins, maar meestal zit ik tot de lunch gewoon vol 🙂

 15. haha op het eerste gezicht ziet t’ er niet echt smakelijk uit, maar ik zal het zeker wel een keertje proberen ! 🙂
  xxxxx

 16. Denise zegt:

  Dat vroeg ik me ook af..Maar waarschijnlijk bedoelt ze het gewoon als voorbeeld (hoop ik) Maar zet er dan wel even bij waar je het vandaan haalt,of tussen “..

 17. Mmm dit ga ik morgen maken! Volgends mij hebben wij ook nog ingevroren frambozen liggen, hoe lang moet je die ontdooien eigenlijk?

  1. Ik doe ze altijd even in de magnetron (laagste stand), totdat ze wat zachter zijn. Meestal is dat 1-2 minuten, ongeveer dan!

 18. Als ik op mezelf woon denk ik dat ik zoiets veel vaker zou maken. Maar het klinkt goed!

 19. Vandaag geprobeerd met spinazie, banaan en citroen en sojamelk. LEKKER! Ga ik zeker vaker doen 🙂

  1. Probeer de sojamelk er eens uit te laten! Het lichaam kan dan de 'groene' stoffen veel beter opnemen 😀

 20. Het klinkt wel heerlijk, op alle ingrediënten ben ik echt dol, maar het ziet er niet heel erg smakelijk uit!

 21. Hoi,

  Ik wil de smoothie ook gaan proberen!! Ik vraag me alleen af of je ze ook een dag van te voren kunt maken. (ivm geen ochtend mens te zijn ;)) Of is dit niet goed voor de voedingsstoffen ed?

  1. Marianne zegt:

   Oh ja dit vraag ik me dus ook af!! Alles moeten snijden enz heb ik sochtends ook niet zoveel zin in. Vind het niet lekker om grapefruit en sinaasappel zo te eten maar door een groene smootie is het heerlijk!! Vandaag mn eerste op met appel, banaan en spinazie! Maar zou dus graag de avond van te voren mijn smoothie maken!! Hoe vinden die vitamientjes dat die in de smoothie zwemmen??

   1. Git zegt:

    Dat gaat niet. Je kan bv wel alvast alles snijden en klaarzetten zodat het alleen nog bij elkaar hoeft te gooien in de blender, spaart ook tijd!

 22. Heerlijk al die groene smoothies. De zomer staat weer voor de deur. Tijd omdat winter-vetje er weer af te halen. Met groene smoothies zorg je dat je ervoor dat je er weer tegen aan kunt. Je weerstand wordt beter en het is nog lekker ook!!

 23. Heerlijk groente smoothies met peer of appel en ik doe er ook altijd chiazaden lijnzaad en soms hennepzaad bij. Klein beetje water en variëren maar:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.