Tips

De No-Buy: hoe overleef je het?

Jullie konden het al even lezen in de update die ik jullie onlangs gaf (bedankt voor al jullie goede wensen!), maar ik heb even een tijdelijke no-buy! Een no-buy in beautyland houdt simpelweg in dat je een willekeurige tijd lang geen beautyproducten koopt. Zo gezegd zo gedaan, nietwaar? Helaas blijk zo’n koopverbod voor veel meiden nog vrij lastig vol te houden. Tja, wij vrouwen houden nou eenmaal van shoppen. Ik kan aardig uit ervaring spreken, maar aangezien mijn no-buy op dit moment prima bevalt leek het me een mooi moment om jullie wat tips te geven!

Houd een doel voor ogen
Dit is voor mij de voornamelijkste reden waarom ik mezelf een tijdelijk koopverbod heb opgelegd. Ik wil namelijk ontzettend graag een Macbook Pro kopen! Helaas hebben die dingen een misselijkmakend prijskaartje en heb ik geen geldboompje in de tuin, dus daar moet even voor gespaard worden. Ik wist natuurlijk meteen waarop ik makkelijk kan besparen, want ik kan letterlijk zwemmen in de beautyproducten. Ik realiseerde me ook dat ik vaak dingen ontzettend impulsief koop. Vaak zijn dat wel geweldig goede aankopen (de meeste van mijn favorieten heb ik spontaan in een opwelling gekocht), maar toch is het niet heel verstandig. Nee, even niet shoppen is helemaal geen verkeerd plan! En bovendien vind ik het eigenlijk opvallend makkelijk, vooral omdat ik die Macbook zo ontzettend graag wil. Oftewel: stel jezelf een doel (je dure zomervakantie, een mooi kledingstuk of simpelweg een goed gevulde bankrekening) en denk daar constant aan. Op die manier is het prima te doen!

Het opmaken van producten is leuk!
Ik heb de laatste tijd ontzettend veel verzoekjes om een ‘Opgemaakt’-filmpje gekregen. Leuk idee, maar ik bedacht me dat ik eigenlijk nooit wat opmaak! Ik gebruik altijd talloze producten door elkaar (ik heb meestal zo’n 5 bodybutters, 7 dag/nachtcrèmes en 6 douchegels openstaan), dus het duurt gigantisch lang voordat ik eindelijk de bodem van iets zie. Zonde natuurlijk, want op die manier kom ik ook nooit aan sommige nieuwe producten toe. Ik heb nu een aantal producten geselecteerd die ik even extra vaak gebruik, zodat ze eindelijk eens opraken. Ik bewaar daarnaast de opgemaakte producten in een aparte bak, zodat ik aan het einde van mijn no-buy precies kan zien hoeveel ik wel niet heb opgemaakt. Uiteraard komen die producten nog voorbij in een ‘Opgemaakt’-filmpje.

Shop bij jezelf
Vrienden en familie maken regelmatig de grap dat ik met mijn beautystash wel een winkel zou kunnen beginnen, maar daar zit best een kern van waarheid in. Ik heb zoveel producten die ik nog nooit heb gebruikt dat ik eigenlijk bij mezelf zou kunnen shoppen. Ik kom zo vaak dingen tegen waarvan ik eigenlijk een beetje was vergeten dat ik ze had! Duik bij jezelf je stash eens in, want je komt vast een aantal leuke verrassingen tegen.

Tja, en al die winkels…
Daarnaast is er natuurlijk ook nog het ‘probleem’ van winkels. Ze zijn overal! Als je het lastig vindt kan je beautywinkels beter zoveel mogelijk vermijden. Vanwege mijn bijbaan is dat wat lastig (de nieuwe Shimmer Cubes roepen al een week mijn naam!), maar aan de andere kant werkt het bij mij op de een of andere manier juist wel om af en toe even door mijn favoriete beautywinkels heen te wandelen. Ik zie dan dat er nauwelijks iets is veranderd en constateer ook dat er eigenlijk niets is dat ik op dat moment zo heel graag zou willen hebben. Natuurlijk zie ik meer dan genoeg leuks, maar dat kan allemaal wel wachten. Oké, voor een super-limited-Chanel-musthave-lakje gaat dat misschien niet op, maar die zal de komende weken toch niet in de winkels verschijnen, hihi!

Yep, de no-buy bevalt me eigenlijk prima! Ik was in eerste instantie van plan om hem na mijn tentamens op te heffen, maar ik denk dat ik ‘m nog wel wat langer door laat lopen. Misschien dat het naarmate het langer duurt wel moeilijker wordt, dus tips van jullie zijn van harte welkom. Hebben jullie je weleens aan een no-buy gewaagd en zo ja, hoe lang heb je het volgehouden?

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. Ja! Ik las ook het boek “Not Buying It” waar een vrouw een jaar lang helemaal niets qua kleding en beauty etc koopt. Erg interessant!

 2. Handig artikel 🙂 Ik heb het al heel vaak gedaan, soms gewoon 3 maanden zonder dat ik er erg in had ^^ Ik heb er nooit zo’n moeite mee (tenzij het zomer is want dat shop ik meer dan in de winter)

 3. Goeie tips, zo heb ik het zelf ook volgehouden. Ik had ’n doel (laptop, later camera) en toen ben ik maar gewoon dingen gaan gebruiken die ik al had. Veel opgemaakt, veel herontdekt.
  Nu heb ik beide dingen in bezit, wel een kwak met geld kwijt (doei 1055 euro (voor camera en laptop samen haha), maar ach. Ik heb er voor gespaard 🙂

 4. Mallory zegt:

  Leuk artikel 🙂 ja het is ook eens leuk om producten op te maken en zo een beetje je stash op te ruimen, beetje meer plaats in je kast :p voor mijn zijn limited editions altijd verraderlijk! dan denk ik van: ‘ooh ik moet die kopen want volgende week isie er niet meer en dan heb ik misschien een holy grail gemist’. Bij mijn vorige no-buy heb ik gewoon kruidvat een maand genegeerd, geen reclamefolders en als ik erlangs passeer gewoon niet kijken :p

 5. Suzanne zegt:

  Sinds ik een Kruidvat extravoordeelkaart heb, merk ik aan het aantal spaarpunten die ik heb verzameld, dat ik eigenlijk best veel geld uit geef bij Kruidvat. Soms als ik thuiskom merk ik dat ik een nagellak heb gekocht die eigenlijk wel heel erg lijkt op een die ik al heb. Ik ga dus ook maar eens een no-buy proberen! Bedankt voor de tips, en succes met het volhouden (volgens mij gaat je dat gewoon lukken).

 6. Tessa zegt:

  Succes! Ik koop sinds kort geen nieuwe blushes meer, behalve als ik een heel geliefde blush opmaak. Dat zit er wel aan te komen, ik heb bij NYX Pinched al op 4 plaatsen pan geraakt 🙂

 7. Handig, ook al heb ik het zelf niet nodig. Ik ben 17 jaar, maar ik heb geen bijbaan op het moment. Ik heb er gewoonweg geen tijd voor. Dus ik heb ook eigenlijk niet echt veel geld om dingen uit te geven, waardoor ik vaak al ‘verstandige’ beslissingen neem, hihi!

 8. Een no-buy valt mij meestal niet zo moeilijk te beurt, als ik echt moét sparen, lukt het mij wel. Alvast veel succes gewenst met je no-buy, je zal geen spijt krijgen van de macbook !

 9. Ik probeer ook vooral het kruidvat te mijden, want die LE van Catrice en Essence zijn verraderlijk, terwijl ik ze best kan overslaan. Ik koop liever 1 mooi product waar ik veel plezier en gebruikt uit haal dan 10 kleine die ongemerkt in je stash verdwijnen.

 10. No-buys zijn zo lastig! Als je periode er op zit ga je daarna vaak toch automatisch weer een heleboel meer kopen omdat dat daarvoor niet kon.
  Dat boek ‘Not Buying It’ lijkt me wel heel erg interessant om te lezen. Een jaar lang niks uitgeven… Toch wel bijzonder:)

 11. Vind het heel knap, het lukt mij maar niet. Doel voor ogen: vakantie!! Dat is misschien wel een goede motivatie!

 12. Ik vind het ook altijd lastig, maar ik ga wel mijn best doen!

 13. Joyce zegt:

  Begin een blogsale? 😛

  1. Ja, goed idee! 🙂

 14. No-buys zijn niets voor mij haha

 15. Wat een handige tips! Ik ga ook even niks meer kopen voorlopig. 😉

 16. Lotte zegt:

  Ik ben daar ook al mee bezig haha ! Ben op het moment een beetje blut omdat ik laatst in Engeland al mijn geld op heb gemaakt, oeps.. haha ! Als ik nu even spaar, kan ik in de zomervakantie in Frankrijk tenminste wat kopen !

 17. Liv zegt:

  Nog een tip: als je een hele grote beautystash hebt, maar veel er niet van gebruikt, ga het verkopen op Marktplaats (werkt erg goed met make-up van goede merken, spreek uit ervaring) of anders verkopen aan vriendinnen/familie.

  Zo heb je EN wat extra inkomsten EN je komt es van je ongebruikte beautyproducten af.

 18. Heel handig om te lezen 😀 x

 19. Karin zegt:

  Als arme student zonder bijbaan want druk, druk, druk zit ik haast op een continue no-buy.. Voordeel is wel dat je beter nadenkt over het aanschaffen van een product, je prioriteiten stelt en zo minder vaak een miskoop doet. Daarnaast ben je extra blij met hetgeen je je wel kunt veroorloven! Nog een tip om pareltjes uit je eigen stash te ontdekken: verander je daily bakje regelmatig! Ik maak vaak dezelfde looks omdat ze voor het grijpen liggen en de rest netjes opgeborgen ligt!
  Succes met sparen!xx

 20. ik heb het ook , maar wel met mijn eigen regels. Ik heb laatst wel een aantal dingen gekocht , maar dat was voornamelijk omdat wij bijv. geen lush in de buurt hebben. En ook een aantal dingen die ik echt nodig had. Ik vind het eigenlijk geen probleem en inderdaad producten opmaken is leuk;D

 21. Ik denk wel dat je echt een doel moet hebben om te sparen. voor mij zo maar voor niets sparen en er komt iets heel leuks wat ik graag wil hebben, haal ik het alsnog ondanks een no buy, wel koop ik minder impulsief tijdens een no buy en is het voor mij eerder een lo buy 😉

 22. Ik neem me echt heel vaak voor een no-buy te houden, maar op de een of andere manier lukt het me echt nooit! Misschien met deze tips wel.

 23. Ik heb niet echt een strikte no-buy, maar mezelf wel opgelegd wat minder impulsief te kopen. We hebben onlangs een nieuwe (voor mij aangepaste) keuken gekocht en dus vliegt er behoorlijk veel geld van de spaarrekening af (maar daar krijgen we dan ook wat moois voor terug). Ik kan me makkelijk inhouden met kopen, maar ik kom ook nauwelijks in de stad en koop alles online. Ik mijd de online shops maar gewoon.
  Wat ook helpt is dat er de komende tijd ook niet echt heel veel bijzondere le’s uitkomen, dat scheelt enorm, want daarmee ging ik altijd de fout in :).

  Succes Charlotte, fijn dat het je zo goed afgaat en een mooi doel voor ogen!

 24. Top van je! Ik ben inderdaad ook bezig zo veel mogelijk oude producten op te maken; dat geeft altijd een heel goed gevoel en ik heb geen 5 bodylotions, 4 zelfbruiners en 6 shampoos nodig. Denk dat ik de komende tijd ook even NIETS meer koop, want besparen moet nu even echt!

 25. Dit komt echt helemaal als geroepen! Door omstandigheden gaat werken een beetje moeilijk de komende maanden dus zal ik echt wel moeten sparen. Daarom heb ik mezelf maar een beauty no buy opgelegd! Het gaat nog pijnlijk worden met al die leuke zomercollecties en nieuwe parfums, maar moeilijk gaat ook 😉

 26. Git zegt:

  Ga op zoek naar producten zonder “slechte” stoffen zoals alcohol, parabenen of parfum. Gegarandeerd dat je bijna niets meer koopt 😉

  Deze zijn nl erg lastig te vinden. Ik heb geen no-buy periode, dus als iemand tips heeft!

 27. Lin zegt:

  Ik heb zo mijn fases. Soms koop ik niks, soms ineens vanalles. Een no buy heb ik nog nooit zo bewust gedaan of zo benoemd, maar ik heb wel eens maanden zonder aankopen gedaan. Ik denk dat ik metmij stash ook zo een jaar vooruit kan, en eigenlijk met mijn kleding ook wel. Dan zijn er nog de boeken en apps die ik best zou kunnen missen en luxe eten zou ook wel wat eenvoudiger kunnen. Komt goed uit want met die nieuwe belastingregels voor forenzen heb ik elke cent straks hard nodig.

 28. Goeie tips. Ik heb vaak zo’n tijden van geen uitgaves en dan in een zwak moment geef ik veels te veel uit. Ik heb precies hetzelfde spaarvarkentje ;).

 29. laura zegt:

  Ik voel me niet zo aangetrokken tot de standaart beautywinkels dus ik vind ook niet moeilijk om geen make-up te kopen ik spaar mn geld tot ik een keer naar mac kan want die zit hier niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.