Tips

Dupes, overbodig of juist leuk?

Jullie zien regelmatig het woord ‘dupe’ voorbij komen in mijn artikelen. Ik ga er eigenlijk altijd vanuit dat iedereen wel weet wat het woord ‘dupe’ in deze context betekent, maar wat is het nou? En is het een toevoeging voor cosmetica-liefhebbers of juist overbodig?

Het woord ‘dupe’ wordt in het Nederlands meestal gebruikt in de zin ‘de dupe zijn van iets’, maar wanneer het make-up of nagellak betreft gaan we uit van de Engelse betekenis. Een zogenaamde ‘dupe’ is een kopie van een product, afgeleid van het woord ‘duplicate‘. Een dupe van een nagellak is dus een kopie van een andere lak en dus hetzelfde, een duplicate. Nagellak-dupes zijn waarschijnlijk het meest bekend, maar ook worden er vaak dupes gezocht van oogschaduws, blushes en lipsticks.

De term dupe wordt meestal gebruikt voor een product dat exact hetzelfde is als een ander (populair) product. Meestal wordt er vooral gezocht naar goedkopere alternatieven voor dure producten of producten die niet meer verkrijgbaar zijn. Zo ben ik zelf vaak op jacht naar goedkope dupes voor de prachtige (en dure) Limited Edition Chanel-nagellakken en alternatieven voor mijn favoriete oogschaduws. Zeker wanneer een product slechts beperkt verkrijgbaar is ga ik snel op zoek naar een dupe, zodat ik mijn favorieten nooit hoef te missen.

Zoek de verschillen!

Wanneer is een dupe een echte dupe? In principe moeten de producten niet van elkaar te onderscheiden zijn. Pas dan is het een echte dupe. Toch gebruik ik (en samen met mij vele anderen!) de term iets losser en mag er van mij nog wel een piepklein verschil tussen zitten om een dupe te mogen zijn. Uiteindelijk blijft het ontzettend lastig om producten te vinden die echt helemaal dezelfde tint, shimmer en uitstraling hebben, maar het verschil mag nauwelijks zichtbaar zijn. Goede voorbeelden van sterke dupes zijn Chanel Mimosa en Catrice Birdy Reloaded. De vergelijking tussen Chanel Péridot en Catrice Genius In The Bottle vond ik weer iets minder sterk en noemde ik daarom ook geen exacte dupe.

Allemaal net weer een beetje anders….

Toch kunnen dupes ook een keerzijde hebben. Aan de ene kant is het leuk om hetzelfde product voor minder te vinden, maar aan de andere kant is het produceren van een dupe een beetje flauw van een cosmetica-bedrijf. Zo heb ik inmiddels al heel wat kritiek voorbij horen komen over de nieuwe nagellakken van Catrice. Veel liefhebbers vonden de nieuwe kleuren weinig vernieuwend, aangezien veel van de lakjes dupes zijn van andere merken. Daarmee maakt Catrice het zich misschien wel een beetje makkelijk, aangezien ze op deze manier mee kunnen liften met een succes van andere merken. Maar wel slim! Toch is het op een gegeven moment ook wel genoeg geweest. Zo doken er na het succes van Chanel Paradoxal bij nagenoeg alle merken dupes op (onder andere bij MNY, Barry M en Catrice) en datzelfde lijkt nu te gebeuren met Chanel Péridot, aangezien zowel Catrice, Sephora en Douglas zich door dit lakje hebben laten *ahum* ‘inspireren’.

Ik probeer het juist van een andere kant te bekijken. Doordat merken als Catrice en Essence zich laten ‘inspireren’ door de luxe merken die voor veel vrouwen onbetaalbaar zijn (of er gewoon niet zoveel geld voor over hebben!), komen die mooie lakjes een stuk dichterbij en kan iedereen van de kleuren genieten. Bovendien vind ik het altijd een geweldige sport om goedkope dupes van dure producten te ontdekken. Het is toch leuk om hetzelfde effect voor veel minder geld te krijgen? Aangezien ik zelf meestal zowel de dure versies als de goedkope dupes koop kan ik jullie precies laten zien welke producten nou goede dupes zijn. Iedereen blij!

Wat vinden jullie? Laat het weten bij de comments!

Dit vind je misschien ook leuk...

31 reacties

 1. Ik vind dupes alleen maar fijn. Natuurlijk is het oneerlijk voor bijvoorbeeld Chanel, maar als ze de prijs van 22,- euro wat verlagen… Dan was er nog een kans dat ik er een lakje van zou kopen. Nu wacht ik gewoon op een dupe ;p

 2. die gele lijken echt veel op elkaar!

 3. Ik vind het erg leuk om dupes te zien, maar ben wel blij dat ik ze zelf niet vaak koop! 2 dezelfde lakken in mijn stash vind ik niet echt leuk!

 4. Aan de ene kant vind ik het wel jammer dat er zoveel dupes zijn, want ik heb behoorlijk wat Chanel lakjes en als je een half jaartje wacht heeft Catrice ze ook, maar aan de andere kant kan ik wel zeggen dat ik de echte heb!

 5. Noirperle zegt:

  jaaaaaaaaa ik ben gek op dupes. Als je nog meer dupes hebt, dan lees ik ze graag. Vooral van chanel lakjes. Ik zoek al heel lang een dupe voor nagellak april van chanel.

 6. Ik vind dupes heel erg handig, omdat je dan voor heel weinig geld een soortgelijk kleurtje hebt en ik 22 € voor een lakje veel te veel vind.

 7. Niet alleen merken als Catrice en Douglas hebben Peridot dupes hoor. Ook Ciaté, OPI, China Glaze en zelfs Deborah Lippmann.

 8. Ik ben toch wel erg blij met dupes aangezien de duurdere varianten voor mij niet te betalen zijn. Maar ik snap het wel als mensen het makkelijk vinden van een goedkoper merk. Het is tenslotte wel minder creatief.

 9. Lianne zegt:

  Het lijkt wel een obsessie te worden, die dupes, als ik het zo lees. Ik vind het wel grappig, want uiteindelijk zal het niemand echt opvallen.. behalve te echte doorgewinterde beauty-liefhebbers :’) Ik koop eigenlijk alleen producten omdat ik ze mooi vind, niet omdat ze dupes zijn.

 10. Ik ben toch meestal opzoek naar dupe’s. Als deze toch lijken op het origineel, dan ga ik toch voor de lage prijs zodat ik meer kan kopen! (:

 11. Esmee. zegt:

  Ik koop eigenlijk net zo makkelijk echte Chanel en Dior lakken dan Catrice lakjes xD. Niet heel goed voor de portemonnee maar ik vind dat ik af en toe mezelf wel eens mag ‘verwennen’ met wat duurders. 😉 Als Catrice dan dus komt met dupes zit ik daar niet echt op te wachten.. maarja het is wel slim en begrijpelijk natuurlijk!

 12. Michelle zegt:

  Dupes zijn altijd welkom! Het gaat mij om in eerste instantie om het bedrag dat ik daarmee bespaar, maar ook met het feit dat nagellak bij mij altijd na een dag al gaat chippen. Als ik dan een lak van Chanel draag zou ik dat echt zonde vinden, bij catrice doet het minder pijn 😉

 13. Ik hou van dupes.. No way dat ik zoveel uit ga geven aan een nagellak..! haha

 14. Tessa zegt:

  Ik hou er juist van dat Catrice vaker met dupes van Chanel komt. Ik heb echt geen zin om €20-nogwat uit te geven voor 1 lakje. Dat vind ik gewoon absurd. Dus geef mij maar lekker dupes!

 15. Ik vind het wel leuk om te zien altijd als er dupes zijn!

 16. vind het af en toe best leuk als en budget merk een dupe heeft van een duurder merk (bijv catrice/essence & chanel) maar het moet niet te veel worden.. Op dit moment zie ik bijv echt te veel peridot dupes.. Ik zie dan toch liever een nieuwe kleur, of iig een die weer net wat anders is.

 17. Ik vind het wel leuk als het zo af en toe gebeurd, want om eerlijk te zijn kan ik het toch niet altijd doen, zoveel geld uitgeven aan een kleur, maar langs de andere kant als een merk zich alleen maar inspireert op dat soort dingen, gaat het wel wat flauw worden op den duur denk ik. Maar op zch is het dus wel leuk zo af en toe 🙂

 18. Kim zegt:

  Mwoah, ik geef best veel geld aan beauty uit, maar ik blijf voor de cheapass nagellakjes gaan, puur omdat ik weet dat er toch wel een goedkopere is die erop lijkt. Of die nou een tint lichter of donkerder is maakt me dan eigenlijk weinig uit. Het geld dat ik ermee bespaar vind ik belangrijker.

 19. Ik vind het juist wel prettig dat ze het doen. Ik vind 22 euro bij wijze van best duur voor een nagellak, als je een soort gelijke kleur van 2,50 hebt vind ik het nogal een heel verschil en zal ik liever daarvan een nagellak kopen. Daarmee bespaar ik heel wat geld.

 20. ik vind dupes geldverspilling :$ bij die foto met die gele nagellak, wajoo het lijkt net dezelfde!

 21. Ik vind het best kunnen. Als je een bepaalde kleur wilt, hoef je niet per se veel geld te spenderen. Bovendien zijn er soms ook echte trendkleuren, die ik misschien beu ben na een seizoen of twee, dan is het minder erg dat het een goedkoop lakje is, dan een high end nagellak.

 22. Ik vind dupes juist erg fijn & handig. Duurdere merken hebben ze namelijk eerst en niet iedereen kan daar geld aan uitgeven, daar spelen goedkopere merken handig op in 🙂

 23. Ik heb de gele nagellak ook! Ik vind dupes wel handig. Hoef je tenminste niet €20,- uit te geven aan een nagellak die er precies op lijkt, en maar €2,- is!

 24. Claudia zegt:

  Ik ben het wel met je eens hoor! En het is juist ook wel leuk dat ze net allemaal anders zijn, de een vind meer groen in een groen/blauw duochrome mooier, de ander meer blauw… ik ben in ieder geval wel zo kieskeurig, haha! (oeps :p)

 25. Ik vind het wel fijn dat budget merken kleuren uitbrengen die op nagellakjes van wat duurdere merken lijken – dupes dus. Dan is het voor iedereen betaalbaar 🙂

 26. Ik hou van dupes! Vind het onzin om nagellak van €22,- te kopen. Al helemaal omdat ik ze zelf maar hoogstens één dag laat zitten.

 27. ik vind ze allemaal wel mooi alleen ik zie het verschil niet en waarom zou ik dan zo’n dure nagellak aanschaffen xd xx

 28. Ik vind dupes heel chill, echt niet dat ik 20 euro of meer aan een lakje ga uitgeven.

 29. Ik vind het goed dat dupes er zijn, want ik ben eigenlijk niet bereid om veel geld uit te geven aan bijvoorbeeld een kleur nagellak. Erg handig dus 🙂

 30. Dafne zegt:

  Ik vind het altijd wel leuk om dupes te vinden, dan loop ik door een winkel en denk ik ooh die lijkt op die de volgende keer dat ik naar de stad ga doe ik snel dat lakje op om te kijken of het echt zo is. Ook is het handig als dat merk niet te koop is/moeilijk te krijgen is in nederland.. Beetje oneerlijk is het wel voor het merk dat de kleur ‘bedacht’ heeft..

 31. Mieke zegt:

  Ik vind dupes af en toe wel handig maar ik koop meestal toch liever het van het merk waar het oorspronkelijk vandaan komt. Meestal als iets hetzelfde is en de ene duurder is, is de kwaliteit meestal wel beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.