Tips Video's

Filmpje: Mijn Studietips

Nagellak: Essie Tart Deco + Essence Copperize Me
Oorbellen: Forever 21
Sjaal: Pieces
Camera: Panasonic FZ-100

27 Comments

 • Reply
  Chantal
  13 september 2012 at 11:11

  Alles wat je zegt komt me bekend voor! Heel fijn filmpje. Ik kijk hem nog eens na als de tentamens weer beginnen. Ik krijg toevallig vandaag mijn resultaten van mijn herexamens.. spannend!

 • Reply
  Eva
  13 september 2012 at 11:32

  Heel erg bedankt voor dit filmpje! ik ben dit jaar begonnen aan een studie aan de universiteit en kan me er nog niet toe zetten om te gaan leren voor het tentamen over 2 weken. Ik ga je methode uitproberen en hopen dat het werkt! dankjewel! 🙂

 • Reply
  Jennifer
  13 september 2012 at 11:58

  Echt goede tips! Bij mij ontbreekt het vaak aan doorzettingsvermogen, omdat het inderdaad moeilijk is. Dan denk ik ook inderdaad van “och, als ik hier nu moeite in ga steken, dan komt er toch geen einde aan” ofzo. En dan blijkt achteraf dat ik het toch wel kon, maar dat ik soms gewoon ongelooflijk veel mazzel heb. (Ik ben zo’n persoon die met weinig moeite ook wel een voldoende haalt door puur geluk, geef ik toe). Maar in plaats van een 5,5 zou ik ook wel eens een 7 willen zien bij een vak dat echt moeilijk is.

  Ik ben dit jaar een andere studie gaan doen, omdat ik mijn vorige studie te ‘slap’ vond, omdat ik zonder veel te leren ook wel voldoendes haalde; elke gek zou dat kunnen doen. En ik had nou niet het gevoel dat ik echt iets wetenschappelijks leerde. Maar nu ik geswitcht ben komen de vakken ineens rauw op m’n dak: leuk maar MOEILIJK. (Van Romaanse Talen en Culturen naar Taalwetenschap). En ook zoveel lees werk, daar heb ik de discipline niet voor. Maar ik heb nu ook voor mezelf een beloningssysteem bedacht, dat als ik elke week braaf alles lees en naar alle colleges ben geweest, dan mag ik bijvoorbeeld een lekker/luxe broodje kopen op vrijdag. – Beloningen zijn klein, want heb nu op dit moment even geen baantje – Maar het werkt wel echt.

  Goed dat jij jezelf er zo goed bovenop hebt kunnen tillen, geeft wel echt kracht om lekker door te gaan. Want ik vind mijn studie wel ontzettend leuk. 🙂

 • Reply
  Manon
  13 september 2012 at 12:03

  Net meteen Evernote geïnstalleerd op mijn laptops!!! Wat is dat handig, bedankt voor de tip!

 • Reply
  Jeske
  13 september 2012 at 14:49

  Inderdaad heel herkenbaar en een handig filmpje! Ik ga de tip van evernote ook proberen, want dat is wel erg handig! Ik had alleen nog een vraagje, want ik ben net aan een HBO opleiding begonnen: hoe houd je je stof bij? Maak je na de les samenvattingen? Of bereid je alleen je les van tevoren voor? Ik probeer alles bij te houden door alles te samenvatten, maar daar gaat erg veel tijd in zitten. Heb je misschien tips?

  • Reply
   Charlotte
   13 september 2012 at 14:51

   Ik houd de stof wel bij qua lezen etc, maar ik ga pas samenvattingen maken als de tentamens eraan komen. Op die manier leer ik al een groot deel van de stof terwijl ik ze maak! Als ik dat al (te) ver van tevoren heb gedaan ben ik al snel veel vergeten…. Het is dan wel even een kwestie van plannen, maar dat werkt voor mij het beste 🙂

   • Reply
    Jeske
    13 september 2012 at 15:22

    Oke dankjewel! Ik leer ook altijd de stof door samenvattingen te maken, maar het is inderdaad wel zo dat je dingen gaat vergeten als je het te ver van tevoren doet, dat is ook zonde van je tijd. Heel erg bedankt voor je tips, ze kwamen precies op het juiste moment:)

    • Reply
     Joanne
     13 september 2012 at 18:16

     Ongevraagd bemoei ik me er ook even mee, ik ben namelijk ook erg groot fan van samenvattingen. 😉
     Van samenvatten leer je het inderdaad al en dat is ook direct het nut van samenvatten. Aan de samenvatting van iemand anders heb je vrij weinig. Dus super goed dat je dat doet! 🙂

     Mijn tip: probeer het samenvatten zo efficient mogelijk onder de knie te krijgen, zodat het je niet veel méér tijd kost dan het lezen van de tekst. Eerst deed ik het heel onefficient en toen was ik er ook veel tijd aan kwijt. Maar na een aantal jaar studeren heb ik door hoe het heel snel kan: ik streep altijd tijdens het lezen de belangrijkste dingen aan in de tekst en dan aan het eind van het artikel/hoofdstuk typ ik die aangestreepte dingen over (en maak ik er een geheel van). Ik ga niet al terwijl ik lees samenvatten, want dan ga ik veel te veel opschrijven en dan duurt het heel lang voor ik door de tekst heen ben. Aan het eind van het artikel/hoofdstuk heb je bovendien veel beter overzicht van wat nou echt belangrijk was, en als je dan alleen nog even je aangestreepte dingen over typt dan duurt het vaak maar een kwartiertje a half uurtje extra om het samen te vatten (afhankelijk van de lengte van de tekst). Hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat en hoe makkelijker je ergens beknopt de hoofdzaken uit weet te pikken.
     Het voordeel van direct samenvatten vind ik dat je het werk goed verspreidt. Je vergeet dingen wel tegen de tijd van het tentamen, maar daar heb je nou juist die samenvatting voor! Voor je tentamen lees je je samenvattingen gewoon nog een keer (of twee) door en dan weet je het weer. Desnoods streep je ook weer dingen aan in je samenvatting en vat je je eigen samenvatting nog korter samen. Omdat je het dan zo vaak herhaald hebt op meerdere tijdstippen (tekst gelezen, aangestreepte dingen terug gelezen, aangestreepte dingen overgetypt, later samenvatting teruggelezen – dat is al 4x!) onthoud je het echt goed. Als je vlak voor je tentamen pas gaat samenvatten, moet je alle stof nog een keer lezen en dat lijkt me erg veel werk in één keer. Als dat werkt voor jou moet je dat vooral (blijven) doen, maar ik ben groot voorstander van direct samenvatten. Dat is wel zo efficient. Zo haalde ik altijd zonder enige vorm van tentamendrukte/stress achten en negens voor tentamens. Ik ben cum laude afgestudeerd en ik schrijf dat bijna volledig toe aan het consequent samenvatten van de stof (told you I’m a fan, hihi). Dat, en inderdaad zoals Charlotte al zei: altijd naar je college’s gaan! Dan weet je precies wat belangrijk is. En dan herhaal je de stof nóg een keer. Je luistert en je maakt aantekeningen. I.c.m. met samenvatten van de stof heb je het dan al 6x herhaald. Nou als het dan niet goed komt… 😉 Succes!

 • Reply
  Sanne
  13 september 2012 at 15:42

  Goede tips! Ik ben zelf net begonnen met een studie aan de uva (psychologie) en ben altijd snel afgeleid tijdens het leren. Jouw tips zal ik zeker gaan gebruiken!

 • Reply
  Astrid
  13 september 2012 at 17:49

  Ik vind het echt een super leuk filmpje. Ik zit zelf nu in vwo 6 en ik moet dus examen doen. En ik heb ondertussen ook wat maniertjes uitgevonden. Ik gebruik wrts.nl lijkt volgens mij een beetje op quizlet en heeft mij echt door die bergen woordjes heen gesleept. Ik heb zelf dyslexie dus woorden leren is voor mij zo ongeveer nutteloos omdat ik het te snel weer vergeet. Bij mij moet alles dus in het lange termijn geheugen terecht komen en dat kan alleen door veel oefenen. En mijn tip is voor talen, haal leuke boeken in die taal bij de bieb en ga die lezen. Je leest dan omdat je het leuk vind en je leert ongemerkt. Verder voor mensen met dyslexie is het slim als je een paar woorden echt niet kunt onthouden, is ze te tekenen. Omdat je hersenen iets anders werken en wat meer gericht zijn op beelden moet je hier gebruik van maken en schrijf het woord op en maak een tekening om de letters heen. Klinkt inderdaad erg basisschool achtig maar werkt met alles, begrippen, vreemde talen sommige jaartallen zelfs. En verder leer de kunst van het samenvatten en leer je samenvatting uit je hoofd. Ik lees af en toe ook nog de samenvattingen van vriendinnen door om te controleren of die dezelfde punten belangrijk vinden.

  xx

 • Reply
  Christianne
  13 september 2012 at 18:11

  Goeie tips! Ik ben net begonnen met mijn studie Farmacie, dus deze tips komen zeker van pas! Het is altijd fijn om zulke dingen aan het begin van je studie te horen, zodat je goed begint 🙂
  Succes met je studie verder! 😀

 • Reply
  Beauty Tips
  13 september 2012 at 18:12

  Heel erg bedankt voor dit filmpje! ik ben dit jaar begonnen aan een studie aan de universiteit en kan me er nog niet toe zetten om te gaan leren voor het tentamen over 2 weken. Ik ga je methode uitproberen en hopen dat het werkt! dankjewel! 🙂

 • Reply
  Charile
  13 september 2012 at 18:19

  Echt een super handig filmpje! Ik zit nu in mijn examenjaar van de havo, spannend! Zeker bruikbare dingen in je filmpje gevonden!

 • Reply
  Joanne
  13 september 2012 at 18:22

  Wat een leuk filmpje! Daar hebben veel mensen wat aan denk ik. Goede tips ook. Vooral die tip van altijd naar je college’s gaan ben ik het helemaal mee eens. Dan weet je precies wat de docent belangrijk vindt uit de stof en bovendien is het een herhaling. Als je thuis blijft en de stof alleen leest, heb je het alleen een keer gelezen. Als je ook naar de college’s gaat, heb je het al 2x mee gekregen. Van herhaling sla je dingen op in je lange termijn geheugen en dan weet je het echt goed op je tentamen.

 • Reply
  Eline
  13 september 2012 at 18:22

  wat een goed filmpje.
  echt een inspiratie voor mij.
  Ik wilde net beginnen met mijn hertentamens die ik over 2 weken heb.
  Dankje

 • Reply
  Joanne
  13 september 2012 at 19:28

  Hoe gaat het trouwens met je rijlessen? Of heb ik iets gemist en heb je al lang je rijbewijs?

  • Reply
   Charlotte
   15 september 2012 at 17:42

   Nee, helaas nog niet! Omdat ik de afgelopen maanden nauwelijks in Amsterdam was ben ik even gestopt, maar ik ga binnenkort weer verder 🙂

   • Reply
    Joanne
    15 september 2012 at 23:31

    Ah oke, dan gaat lessen lastig inderdaad. Succes ermee iig!

 • Reply
  kim
  13 september 2012 at 21:30

  Super fijne tips 😉
  ik zal er zeker veel van kunnen gebruiken! ook die van de ipad is fijn maar jammer dat ik die op de middelbare school niet mag gebruiken ( om op te nemen)

 • Reply
  Annelien
  14 september 2012 at 14:12

  Handige tips! Ik doe dit jaar m’n jaar rechten opnieuw over en ik had er vorig jaar ook al niet zo’n vertrouwen in :’) Maar als jij het kan, moeten anderen het toch ook kunnen, toch? 😀

 • Reply
  Anne
  14 september 2012 at 16:03

  Wat een super filmpje dit, super motiverend! & die websites zijn echt super handig, bedankt voor de tip! Maak vooral meer van die motiverende studie filmpjes, krijg d’r weer helemaal zin in! Zou ook wel eens een planning van je willen zien van een studiedag 😉

  • Reply
   Jessica
   15 september 2012 at 10:48

   Daar ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar! 🙂

 • Reply
  Suus
  14 september 2012 at 17:32

  Dank je wel voor de tips! 🙂

 • Reply
  Emmy
  16 september 2012 at 16:44

  Leuk filmpje! Ik gebruik Evernote zelf ook al een poosje, en ben er erg tevreden over! Ik vind het alleen vervelend dat je je notities niet kunt verplaatsen in een notitieblok zelf. Hoeveel geheugen heb jij trouwens op je iPad? Want ik wil er ook eentje kopen, alleen weet ik niet zo goed hoeveel ik nodig heb als ik ‘m alleen voor school gebruik.

 • Reply
  Marijke
  17 september 2012 at 10:57

  Bedankt voor alle tips! Ik zit nu ook in een dip met mijn studie. Ik vind mijn studie best wel moeilijk en dan denk je al gauw dat je het niet kan. Ik ga zeker die methode toepassen, want mijn concentratieboog is ook niet bepaald lang!

 • Reply
  Maaike
  17 september 2012 at 19:47

  Dit filmpje komt echt als geroepen! Ik zit er op dit moment ook een beetje doorheen met school, geen vertrouwen erin enzovoorts. Bedankt voor de tips! Ik had zelf trouwens nooit gehoord van de site quizlet.com, ik heb ‘m vanmiddag meteen uitgeprobeerd en die site is inderdaad erg fijn, fijner dan wrts.nl!
  Liefs, Maaike

 • Reply
  Joyce
  2 oktober 2012 at 21:17

  Ik moet het toch even gezegd hebben hoor Charlotte: Wat ben je leuk! Zo eerlijk, down-to-earth en spontaan! En nog belangrijker: Wat geef je goede tips. Ik ga ze zeker onthouden in de hoop dat ze mijn studiehouding iets verbeteren. Ik zit momenteel in mijn tweede jaar van Cultuurwetenschappen en ik vind alles tot nu toe een beetje mwah. De vakken zijn niet echt mijn ding, ze zijn te breed, te abstract en te vaag, waardoor ik me er maar doorheen sleep. In december kies ik mijn specialisatie in Mediacultuur en ik heb echt al mijn hoop erop gevestigd dat dat de opleiding ietwat leuker maakt. Dankjewel in ieder geval, je video helpt niet alleen, maar motiveert ook zeker!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.