Lifestyle

Fitness: Pilates voor beginners!

Zoals jullie al in eerdere artikelen hebben kunnen lezen ben ik dol op Pilates! Veel van jullie zullen de naam vast wel gehoord hebben, aangezien het bekend staat als ‘het geheim’ van veel Hollywood sterren. Leuk, maar het is vooral heel erg goed voor je lichaam en zeer effectief! Benieuwd wat Pilates eigenlijk is? Kijk dan nog even terug in dit artikel, want daar leg ik het één en ander uit. Hoewel ik minder consistent ben dan ik zou willen is Pilates toch mijn absolute favoriete vorm van lichaamsbeweging en dat al ruim 8 jaar lang! Je kan Pilates-lessen volgen bij een studio of sportschool (dat kan ik je echt aanraden, zo leer je de basis goed kennen!), maar je kan het ook heel erg makkelijk thuis doen. Vandaag laat ik jullie kennismaken met mijn favoriete instructrices en twee geweldige (gratis!) workouts voor beginners.

Wie een beetje van mijn leeftijd is kan zich vast nog wel de commercials herinneren van Winsor Pilates. Zo’n 8 jaar geleden werd je er echt mee bestookt op televisie! Hoewel dat soort reclames vaak een beetje cheesy zijn, was ik toch erg benieuwd. Ik dook het internet op en kwam de video’s tegen. Ik ben direct begonnen en sindsdien fan van Pilates! Mari Winsor is de dame die Pilates heeft groot gemaakt bij het grote publiek. Helaas is ze tegenwoordig minder populair (al traint Miley Cyrus nog wel bij haar), maar ze blijft één van mijn favoriete instructrices.

Met name de Winsor Pilates 20 Minute Workout heb ik talloze keren gedaan en blijft gewoon een goede routine. In deze routine behandel je eigenlijk je gehele lichaam, maar met name de buik- en beenspieren. De workout bestaat uit een mooi aantal basisoefeningen die echt ten grondslag liggen aan het idee van Pilates en Mari Winsor legt alles goed uit. Bovendien doet één van de dames uit haar video altijd een gemodificeerde versie voor de mensen die wat moeite met de oefeningen hebben, zodat je altijd mee kan doen, ongeacht je niveau. Dit is echt één van de beste workouts om mee te beginnen!

Een nieuwe favoriet (die ik inmiddels ook al ruim een jaar volg) is Cassey Ho van Blogilates. Zij is in het dagelijkse leven Pilates-instructrice en maakt daarnaast video’s voor YouTube waarin ze complete workouts laat zien. Een fitness-YouTuber dus! Er zijn wel meerdere instructrices op YouTube te vinden, maar Cassey staat bij mij op nummer één. Ze weet je fantastisch aan te sporen, is mega-enthousiast (zoals ik met beauty, haha!) en legt ook nog eens alles goed uit. Hoewel haar basis duidelijk afkomstig is uit de klassieke vorm van Pilates (zij is toevallig ook begonnen na het zien van de video’s van Mari Winsor), merk je dat ze van een ‘jongere’ generatie is. Ze wisselt klassieke oefeningen af met moderne alternatieven en vaak met hippe popmuziek op de achtergrond. Heerlijk!

Het niveau van Cassey’s workouts ligt meestal een stuk hoger dan bij veel van de workouts die ik heb gedaan, en nog steeds kom ik nog lang niet door sommige van haar video’s heen. Ze zijn zo zwaar! Voor beginners heeft ze wel een geweldige routine, en dat is de bovenstaande video die ik nu zo’n 2-3 keer per week doe. Geloof me, je merkt na een paar keer al zo’n verschil! Ik moet mijn kracht weer een beetje opbouwen en daar is deze workout perfect voor.

Als ik zou moeten kiezen zou ik nu voor de workout van Cassey Ho gaan, gewoon omdat ik die net wat leuk vind. De  20 Minute Workout van Winsor Pilates is daarentegen net nog een beetje beter voor echte beginners die nog nooit ook maar iets met Pilates hebben gedaan, aangezien de basisprincipes net iets meer behandeld worden. Hoe dan ook ze zijn allebei goed en zeer effectief (bereid je vast voor op spierpijn!), dus probeer ze gewoon allebei uit. Als jullie je aan deze workouts wagen, laat achter in de comments wat je er van vond! Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

P.S. Pilates is geweldig om je spierkracht te vergroten, je lichaam strakker te maken en je houding te verbeteren, maar van Pilates alleen zal je niet afvallen. Als je dat wel wilt, raad ik je aan om Pilates te combineren met cardiotraining (als in hardlopen, aerobics, fietsen e.d.) en natuurlijk goede voeding. Dan moet het zeker weten lukken!

Dit vind je misschien ook leuk...

23 reacties

 1. Om thuis te doen lijkt het me superleuk, maar bij de sportschool vind ik het zo awkward haha. Handige filmpjes, ik ga ze even goed doornemen en wie weet is het wel wat voor me. Ik ben namelijk gestopt met sporten bij de sportschool en wil toch eigenlijk wel bewegen.

 2. Ik doe dit ook, idd superleuke workout ! En het werkt gewoon ook !

 3. Shari zegt:

  Ik doe sinds 3 weken ook Pilates door de filmpjes van Cassey! Ik vind ze echt goed, motiverend, enthousiast.. Ik merk dat mijn benen en buik strakker zijn. Ik verlies inderdaad geen kilo’s, maar toch zit mijn jeans iets losser. Ik voel me ook een stuk beter als ik die work-outs doe. Kan het iedereen aanraden 🙂

 4. Nicky zegt:

  POPpilates, I love it! M’n cesartherapeute heeft me Chassey zelfs aangeraden, haha. Dus zeker aan te raden voor mensen met scoliose die een keer leuke oefeningen willen doen.
  Liefs

 5. Pilates is echt ideaal. Ik doe thuis elke dag even een paar oefeningetjes. Ook goed voor je houding!

 6. Oh ja Winsor Pilates. Ik heb die dvd’s toen aangeschaft, ik zal ze weer eens opduikelen!

 7. Wauw, ik heb net de ’20 minute workout’ gedaan en ik heb nu al spierpijn, heerlijk gewoon!
  Ik heb hiervoor 2 lessen Pilates gevolgd op mijn sportschool, maar ik kon bijna geen balans vinden dus durfde ik het niet echt meer…
  Ik ga het zeker 2 a 3x per week proberen vol te houden, die 20 minute workout! Geeft me nu al een “goed” gevoel! 🙂 thanks voor het delen!!

 8. Leuk artikel! Pilates lijkt me best wel zwaar, maar wel goed voor me! 🙂

 9. Leuk artikel! Het lijkt me leuk om te doen 😀

 10. Nina zegt:

  Yes al jaren een van mijn favo sporten. Zo goed voor je buikspieren!
  En blogilatus is echt geweldig, ik wordt zo vrolijk van haar filmpjes!

 11. Anouk zegt:

  Goed dat je dat laatste stukje erbij hebt gezet, veel mensen denken dat het een ‘zweet’sport is helaas, dat is het NIET. het is met name om je core te stabiliseren en te versterken, zodat je met minder klachten door het leven gaat. Je lijf gaat zich aanpassen, maar hiervoor heb je coaching nodig en dat kun je niet zelf. Je hebt een tweede paar ogen nodig. Dus wil je je lijf echt verbeteren zoek een goede school/docent op, er zijn er genoeg.

  Het is een briljante training. Ik gebruik het met name bij dansers.

  Groetjes,
  Anouk (pilatesdocent)

 12. Ik heb nog nooit pilates gedaan, helaas geven ze het niet op mijn sportschoo; 🙁 Lijkt me wel erg leuk trouwens!

 13. wauw lijkt me leuk
  maar best wel lastig al
  ik ga het zeker ook eens proberen

 14. Handige work-out video’s 🙂

 15. Leuk! Ik ben zelf superfan van Bikram Yoga maar misschien ga ik binnenkort toch even een Pilates Work Out proberen!

 16. Oh dit klinkt erg interessant!

 17. Ik heb deze work outs al eens gedaan.. Het resultaat erna; uitgeput, maar een voldaan gevoel. Volgende dag; spierpijn! Hihi, maar wel een heel erg fijne work out !

 18. Aah fijn! Ik vroeg je hier pas nog naar, dus super dat het nu in een artikel staat. Ik wil hier namelijk graag mee beginnen! Ik begin morgen en hoop dat het iets voor me is 🙂

 19. wat een handig artikel =)

 20. Misschien dat ik dit ook eens ga doen! Ik ben er wel benieuwd naar!

 21. Daphne zegt:

  Ik heb net m’n derde les gehad. Het voelt echt heel goed voor je lichaam. Vooral m’n rug voelt veel lekkerder aan na een workout. En ondanks dat het een workout is, werkt het zeker ontspannend door de ademhaling en muziek. Zeker een aanrader!

 22. strietje zegt:

  Hier nog een trouwe Blogilates-bezoekster!
  ’s Ochtends op mijn matje voor de iMac, ideaal om de dag te beginnen…

 23. handig! ik mag van mijn ouders na de zomervakantie op fitniss, maar zo kan het natuurlijk ook! (:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.