Haar

Haarverzorging voor het slapengaan

We verzorgen ’s avonds (hopelijk) allemaal onze huid, dus waarom zouden we onze haren ook niet wat aandacht schenken? Ik ben dol op mijn lange haar, maar iedereen met lang haar weet dat je haar ontzettend snel beschadigt. Ik probeer altijd zo voorzichtig mogelijk te zijn, maar toch heb ik binnen no-time last van gespleten haarpunten of brekend haar. Ik doe nauwelijks aan haarstyling, maar ik probeer mijn haar wel goed te verzorgen. Eén van de dingen waar ik sinds kort op let is hoe ik mijn haar ’s avonds verzorg. Ik heb gemerkt dat deze routine de conditie van mijn haar flink heeft verbeterd! Vandaag deel ik mijn tips over hoe je je haar kan verzorgen voor het slapengaan.

Borstel je haar even door
Als je voor het slapengaan je haar even borstelt verdeel je de natuurlijke oliën door je haar heen. Dit zorgt ervoor dat niet al het vet op je hoofdhuid achterblijft en dat de rest van je haar gevoed wordt. Ook haalt het eventuele klitten uit je haar waardoor je met minder klitten en knopen wakker wordt. Door de tandjes van de borstel wordt je hoofdhuid gemasseerd en de bloedcirculatie rondom de haarzakjes verbeterd. Ook kreeg ik ooit het advies dat het borstelen van je haar ervoor zorgt dat je lekkerder slaapt. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Slaap nooit met nat haar
Ik weet dat sommige mensen het heerlijk vinden om met nat haar te gaan slapen, maar om eerlijk te zijn kan ik er niet tegen. Het is ook behoorlijk slecht voor je haar, dus ik raad het iedereen af. Als je met nat haar gaat slapen krijg je ontzettend snel klitten en knopen in je haar, omdat nat haar daar vatbaar voor is. Tijdens je slaap beweeg je veel en daardoor raakt je haar in de knoop. Ook breekt nat haar sneller, wat weer leidt tot gespleten haarpunten en pluis. Heb je geen andere keus dan ’s avonds je haar wassen, dan raad ik je aan om zo vroeg mogelijk op de avond je haar te wassen en het op te laten drogen aan de lucht.

Slaap met je haar in een staart
Mijn zus sliep vroeger altijd met haar haren in een staart, en ik begreep nooit waarom ze dit nou deed. Tegenwoordig doe ik het zelf ook, en nu snap ik het helemaal. Je haar raakt namelijk minder beschadigd als je het ’s nachts in een staart draagt. Je haren schuren de hele nacht over je kussen en daardoor kan het gaan breken. Wanneer je het in een staart draagt blijft het beter beschermd. Ik vind zelf een lage staart prettig, maar probeer gewoon wat comfortabel voelt. Je moet natuurlijk wel lekker kunnen slapen! Gebruik overigens een elastiekje zonder metaal erin, want metaal kan je haar ook beschadigen. Slapen met een staart in is niet alleen beter voor je haar, maar het slaapt ook lekkerder omdat je niet meer verstrengeld ligt in een bos haar.

Gebruik een leave-in conditioner
’s Nachts is het ideale moment om je haren te verzorgen! Ik breng tegenwoordig elke avond een leave-in conditioner aan op mijn droge haar en laat dat ’s nachts lekker intrekken. Je kan het zien als een soort nachtcrème voor je haar. Ik kan me voorstellen dat je bang bent dat je haar vettig aan gaat voelen, maar ik vind dat wel meevallen. Breng het alleen aan in de puntjes en niet op je kruin, dat scheelt al veel. Als je je haren ’s ochtends wast (zoals ik) zal je er al helemaal geen last van hebben. Ik vind vooral het John Frieda Crème Serum Night, een serum speciaal voor ’s nachts, erg lekker. Hij is helaas vrij prijzig (rond de €20,00), dus voor elke nacht vind ik dat een beetje te duur. Inmiddels gebruik ik dagelijks de leave-in conditioner uit de Beautiful Ends-lijn van Herbal Essences, een prima alternatief.

Dit zijn mijn beste tips om je haar ’s avonds te verzorgen en te beschermen. Er zijn natuurlijk nog meer dingen die je kan doen, zoals slapen op een satijnen kussen, maar die heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik heb in elk geval gemerkt dat mijn haar een stuk minder breekt en pluist sinds ik ’s avonds deze trucjes toepas, dus ik raad het iedereen aan!

Hoe verzorg jij je haar ’s avonds? Doe je wat speciaals of duik je meteen je bedje in?

Dit vind je misschien ook leuk...

40 reacties

 1. Ik borstel het eigenlijk alleen even door, en leave in’s e.d. durf ik idd niet goed te gebruiken uit angst voor vet haar hihi

 2. Leuke tips! Ik durf wel eens met nat haar te gaan slapen:p

 3. Ik borstel mijn haren alleen een beetje en ik doe er een verzorgende crème in, maar slapen met een staart kan ik echt niet. Ik weet niet waarom maar dan kan ik gewoon echt niet slapen!

 4. Wat een handige tips weer! 🙂

 5. Dat van het slapen gaan heb ik al zo vaak gehoord dat ik het ook ga doen 😀

 6. Je kan beter niet met een staart slapen maar wel met een vlecht, dan beschadigd je haar nog minder!

  1. Klopt, daar heb je helemaal gelijk in! Ik doe het zelf nooit, want ik kan met een vlecht echt niet slapen 😛

  2. Janice zegt:

   ik mocht van mijn kapster niet met een vlecht in slapen, wel met zo’n kunstschaatserselastiek.
   omdat ik heel erge krullen heb
   ik weet niet of ze gelijk heeft. ik ga iig niet meer terug want ze heeft heel mijn haar toen verkloot :'( het was ineens heel kort en ongelijk
   dus ik was wel boos.

   maar zij zei iig dat meeste mensen niet goed kunnen vlechten, dus dan moest je het ook niet doen…
   maar ik weet dus niet of er ook maar iets van klopt

  3. Zinzhi zegt:

   Je kunt nog beter met een knot bovenop je hoofd slapen, dat breschermt je puntjes=)

 7. Ik borstel mn haar alleen voor 't slapen en that's it 😛

 8. Al is het niet goed, ik blijf lekker met nat haar slapen. Want ik douche altijd 's avonds en dan kan ik daar niet voor opblijven :') Maar wel handige tips!

 9. Slapen met een staar t deed ik altijd al.

  En met nat haar gaan slapen is ook een gewoonte van mij, alleen maakt het bij mij toch niet uit want ik heb vrijwel nooit klitten in mn haar :] ideaal.

  Maar dat van die leave-in conditioner ga ik ook maar eens proberen ! ^^

 10. Ik slaap altijd met nat haar, ik douche iedere avond en om nu nog 3 uur te wachten voor het eindelijk droog is.. dan ben ik alweer klaar wakker (ik word slaperig van douchen). Maar ik heb het altijd in een knot. Resultaat; volgende dag geen klitten maar wel mooie krullen zonder pluis. :mrgreen:

 11. Samantha zegt:

  – comment verwijderd vanwege spam –

  1. Ik heb je comment verwijderd, want dit is een vorm van spam. Volgende keer je site niet meer promoten, dank je!

 12. Leuk artikel! ik borstel mijn haar altijd door , en dan doe ik het vast.

 13. Kijk wel een beetje uit met Herbal Essences, want het is héél agressief spul 🙁

 14. Ik doe zelf vaak een vlecht, bij mij gaat een staart nog erger in de klik dan los haar. En mn kapper die raad het ook aan. En als je dan wil slapen met nat haar zou ik ook een vlecht doen, heb je meteen beetje golven volgende dag 😀

 15. Handige tips, thanks ! 😀

 16. Brechtje zegt:

  Ik borstel mijn haar vaak even door voor het slapen en doe een staart in. Zonder staart in kan ik echt niet meer slapen, dat voelt zo vervelend als ik lig, al dat haar rond mijn hoofd ;P.
  Eerst ging ik altijd met nat haar slapen, maar dat doe ik nu ook niet meer.
  Je haar kan toch ook beschadigen als je met nat haar een staart in doet? Of is dat onzin?

 17. Jette zegt:

  slapen met een staart is toch juist slecht voor je haar? want als je dan beweegt zit het vast en dan breekt het af..

 18. Tessa zegt:

  Als ik met mijn haar in een staart ga slapen, moet ik de volgende dag ook een staart in, omdat er anders zo'n rare 'knik' in mijn haar zit. Daarom doe ik dat nooit. Heeft niemand anders daar last van?

  1. @Tessa, ik heb hier ook last van, zeker als het haar nat was toen ik de staart in deed, probeer eens een hele lage staart in te doen, zodat je haar net aan geen scherpe bocht maakt naar het elastiekje. Dit hielp mij wel 🙂

 19. Ik ben dan wel een man, maar heb langer haar dan 95% van alle vrouwen die ik ken, dus ik doe ook lekker mee, haha. Wat ik altijd doe, is mijn haar borstelen en in een losse/lage staart doen voor het slapen (ik heb ooit gehoord dat als je een strakkte staart in doet, dat dit ook slecht is voor je haar), vaak genoeg doe ik twee elastiekjes; één ten hoogte van mijn nek, de andere zo’n 40cm lager, vooral handig als je wel erg lang haar heb en als ik het in een normale staart doe, is het daar onder nog zo lang dat het alsnog los lijkt en gaat klitten. daar naast kan ik prima slapen met nat haar als het maar in die dubbele staart zit, met krullend haar echter niet aan te raden hoor ik van vrienden die dit hebben. Sinds kort gebruik ik andrealon 2-in-1 shampoo/conditioner, dit werkt prima en mijn haar is makkelijker te borstelen. ik gebruik nooit haarlak, gel, of andere middelen dan shampoo/conditioner, het is (bij mij) niet heel erg nodig om het in die mate te verzorgen, en het kost gewoon te veel moeite met heel lang haar.
  Verder zijn het overigens goede tips en know-hows van charlotte voor als je het echt goed wilt verzorgen.

 20. Nadat ik mijn haar heb gewassen ga ik altijd gelijk met nat haar slapen, en de volgende dag heb ik helemaal geen last van klitten op knopen in mijn haar. Het is zelfs heel makkelijk uit te kammen, waarschijnlijk door de shampoo die ik gebruik die is echt super. Aangezien ik vrij lang haar heb is het misschien wel zo verstandig om het goed te verzorgen maar ik doe der helemaal geen spul in of conditioner ofzo, en mijn haar is kern gezond geen gespleten haar punten. kheb gewoon super haar haha :$

 21. Zinzhi zegt:

  Ik douch elke ochtend en meestal elke avond(cultuur ding ik ben half Surinaams) omdat ik grote grove krullen heb, is het ’s ochtends makkelijker te borstellen als het helemaal fris en 40% nat is(ik was mijn haar met shampoo en conditioner ongv. 2 a/ 3 keer per week in verband met uitdroging).’s avonds doe ik mijn ‘hitte beschermende aloë vera olie’ in (als het 60% droog is) en concentreer vooral op de punten.(het gaat niet om die hitte bescherming, maar het maakt mijn haar glanzend, zacht en niet vet..) Dan doe ik als mijn haar nog nat is(ik weet dat het slecht is ik ga daar mee stoppen, dan maar eerder douchen) een hoge knot in. Ik ga nog van die haar elastiekjes kopen zonder eizertjes. De volgende ochtend heb ik een vage ‘heuvel’ in mijn haar, maar dat maakt niet uit want het word tog nat en zo kan ik stelen zoals ik het zelf wil.=)

 22. Zinzhi zegt:

  Ik kam het trouwens ‘savende ook nog voorzichtig door, beginnend vanaf de puntjes.

 23. jessica zegt:

  Zinzhi, van welk merk gebruik jij de aloe vera olie? Beschermt deze tegen de hitte van gohnen en stijltang?

 24. marischa zegt:

  Ik deed het altijd in een knot maar daardoor gaat je haar heel erg pluizen

 25. Ik ben er helemaal weg van!

 26. […] Wist je dat slapen met nat haar ongelofelijk schadelijk voor je haar is? Probeer het altijd te föhnen voordat je in bed stapt, want nat haar is poreuzer […]

 27. Je haar breekt juist sneller als je het voor een lange periode in een staart draagt, zoals ’s nachts. Niet doen dus 😉

 28. Jennine zegt:

  Ik douche savonds vaak vooral in de zomer.. en kan totaal niet slapen als ik vlechten in me haar heb.. een staart wil nog net.. heb t ook vaak los als ik slaap en wanneer ik heb gedoucht doe ik een handdoek op me kussen zodat me kussen niet heel nat word en zodat de handdoek t vocht op neemt… als ik niet ga douchen dan draag ik me haar los of in een knoetje.. en eerst met de borstel erdoor

 29. Demi zegt:

  Je moet juist niet met een staart slapen. Een losse vlecht is het beste en dan onder aan heel los vast maken. Ik doe dat tegenwoordig met zn gekrulde plastic haarbandje. (krijg je ook nog geen knik onder aan.) Verder met nat haar nooit te veel doen pas als het droog is borstelen. En vooral niet met nat haar een straat maken! Ben zelf kapster:)

 30. Ik slaap altijd met een vlecht in. Zit niet strak en vervelend en geen last van het haar! Kan dus ook met nat haar

 31. lien zegt:

  Ik heb zelf heel lang en zwaar haar. Ik was het meestal wel eind van de middag of in de avond, maar zelfs doe ik het wat eerder dan is het nog nat als ik ga slapen.. ik doe altijd een staart, met om de paar cm een elastiekje. Heb de volgende ochtend eigenlijk nooit last van klitten. Ik kan sws niet slapen met los haar dns is het de volgende dag een grote knoop, en een inlicht is ook niet erg mooi, want dan is de bovenkant van je haar veel breder dan de onderkant:(

 32. Sterre zegt:

  Hoi , ik douche altijd savonds en was dan ook mijn haar maar ik doe het dan in 2 vlechten daardoor komen er sochtends ook geen klitten in. En daar krijg ik ook nog eens krullen van 🙂

 33. Bernhard Kramer zegt:

  Slapen met droog onverzorgd haar is OK , alleen dan wel op een satijnen kussen .. de tegenstand en dus het mogelijk breken van het haar wordt met meer dan 50% verminderd.
  Ooit ergens gelezen in een magazine van hairstylisten.
  Mocht je toch je haar wassen voor het slapen gaan doe er dan een conditioner in die je niet uit waar en FF met de föhn je haar drogen zonder borsten, dus gewoon met je handen.
  Los of niet los dat ligt eraan hoe beweeglijk je bent tijdens het slapen. Doe er als je erg onrustig slaapt het liefst een losse knot of vlecht in dus niet strak ..
  Sleep well …

 34. Bernhard Kramer zegt:

  Slapen met droog onverzorgd haar is OK , alleen dan wel op een satijnen kussen .. de tegenstand en dus het mogelijk breken van het haar wordt met meer dan 50% verminderd.
  Ooit ergens gelezen in een magazine van hairstylisten.
  Mocht je toch je haar wassen voor het slapen gaan doe er dan een conditioner in die je niet uit wast en FF met de föhn je haar drogen zonder borstel, dus gewoon met je handen.
  Los of niet los dat ligt eraan hoe beweeglijk je bent tijdens het slapen. Doe er als je erg onrustig slaapt het liefst een losse knot of vlecht in dus niet strak ..
  Sleep well …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.