Tips

Help, Mijn Favoriete Product Gaat uit het Assortiment!

Cosmetica-merken zijn constant bezig met vernieuwing van hun producten. Soms worden er nieuwe technieken of ingrediënten ontdekt waardoor zij een nog beter product kunnen ontwikkelen. Dan wordt er vaak een nieuwe lijn producten ontwikkeld om met de moderne technologie bij te blijven en worden de oude producten uit het assortiment gehaald. Wanneer een product ‘discontinued‘ is wordt het dus niet meer gemaakt. Ook komt het natuurlijk voor dat een product slecht verkocht wordt. Vaak besluiten merken om de slechte producten te vervangen door iets nieuws om de verkoop te stimuleren.

Soms heb je de pech dat één van je favorieten op het discon-lijstje van de fabrikant staat en dat je een vervanger moet gaan zoeken. Het is mij al zo vaak overkomen! Ik had ooit een hele fijne foundation van L’oréal, in een kleur die precies licht genoeg voor mijn huid was. Toen ik op een gegeven moment die foundation opnieuw wilde kopen bleek juist mijn kleur uit de collectie te zijn gehaald. Ook mijn favoriete Body Butter van TBS (Brazil Nut) ging uit het assortiment!

Als je er achter komt dat jou favoriete product uit de collectie gehaald gaat worden zijn er een aantal tips die ik je kan geven:

 • Sla in! Bouw een voorraadje op zodat je er nog even mee door kan. Sommigen zijn wel een beetje bang dat hun product zal bederven, maar zolang je hem goed dicht houdt en pas gaat gebruiken is er niks aan de hand. Afgesloten producten zijn over het algemeen na aanschaf in de winkel nog 1-2 jaar houdbaar, en na opening ook nog eens een (half) jaar of langer, afhankelijk van het product.
 • Wees bedacht op 50%-korting stickers en afprijs-bakken. Veel drogisterijen gebruiken deze methode om producten die uit het assortiment gaan tegen een lage prijs uit te verkopen. Vooral Essence en Catrice hebben regelmatig 50% korting op producten die niet langer te koop zullen zijn.
 • Houd de Sale in de gaten. De meeste cosmetica-winkels doen producten in de uitverkoop die uit het assortiment gaan of die er al uit zijn. Als je jouw favoriet daar tussen ziet zitten, weet je vaak hoe laat het is. Vraag eventueel nog wel aan een verkoopster of zij misschien weet waarom het product in de Sale zit. Het kan namelijk voorkomen dat het product slechts een nieuwe verpakking krijgt, en dus gewoon weer verkrijgbaar zal zijn.
 • Kijk regelmatig op fora. Die gaat niet op voor alle merken, maar sommige merken worden veel besproken op fora. Daar zijn ook vaak lijstjes te vinden met producten waarvan aangekondigd is dat ze uit het assortiment gaan. Van MAC en Lush is deze informatie altijd vrij vroeg bekend, dus dan heb je nog even de tijd. Ook kan je zelf rondsnuffelen door op ‘naam product discontinued’ te zoeken om erachter te komen of dat gaat gebeuren.
 • Struin winkels af en bel rond. Soms kan het product in één winkel al helemaal op zijn, maar hebben andere filialen nog wel een kleine voorraad. Niet geschoten is altijd mis!
 • Buitenland. In het buitenland is vaak een groter assortiment verkrijgbaar, dus mocht je een keer ergens op vakantie zijn, neem eens een kijkje! Het zou zomaar kunnen dat ze daar producten hebben die in Nederland niet meer te koop zijn. Vooral in landen als Duitsland, Amerika en Engeland heb je grote kans van slagen.
 • eBay! Op eBay kan je vaak nog lang nadat een product uit de verkoop gehaald is terugvinden. Kijk een beetje uit met MAC en andere luxere merken, maar de meeste drugstore-merken kan je daar prima vinden.
 • Outlet-websites zijn ook een goede plek om oude producten tegen te komen. Voor MAC heb ik twee goede betrouwbare sites,  namelijk. All Cosmetics Wholesale en Brigette’s Boutique. Naast MAC verkopen deze webshops ook nog andere merken, dus misschien zit er voor jou nog een oude bekende tussen.

Tja, en soms is er gewoon niks meer aan te doen en zit er niks anders op dat een alternatief te zoeken. Van lipsticks en oogschaduws zijn vaak alternatieven bij andere merken te vinden, maar van huidverzorging of foundations zijn nauwelijks dupes beschikbaar. Helaas, dan zit er niks anders op dan heel zuinig doen met de restjes die je nog hebt en zal je uiteindelijk toch iets anders moeten proberen…

RIP TBS Brazil Nut Body Butter

Is er wel eens één van jou favorieten uit het assortiment gegaan? Wat heb je toen gedaan?

Dit vind je misschien ook leuk...

22 reacties

 1. gelukkig niet! Moet er niet aan denken!

 2. Nee mij ook nog niet gelukkig

 3. Het is mij nog niet gebeurd gelukkig maar lijkt me erg vervelend als één van mijn favoriete dingen uit het assortiment gaat 🙁

 4. Ahh dat is echt balen! Dat vind ik ook altijd zo jammer met LE producten! Is het op, heb je pech! 🙁
  x Ilja

 5. Ik heb het gehad met gezichtsverzorging, namelijk een aftersun melk van vichy capital soleil. Ik vind enkel nog de gel-variant, die totaal niet goed werkt 🙁 echt superjammer want ook al was het een aftersun (en niet echt bedoeld voor het gezicht) hij was de ideale dagcrème voor mij 🙁 xx

 6. Fijne tips! 🙂 Ik heb het eigenlijk nog nooit gehad, maar baal op dit moment wel dat de Lemony Flutter van Lush (tijdelijk) niet meer verkrijgbaar is. Deze staat namelijk op mijn birthday wishlist haha 🙂

 7. Manuela zegt:

  Hmm.. nog niet meegemaakt denk ik

  Alhoewel, dit is niet beauty gerelateerd, maar die mensen hebben mijn all time favo drankje
  "verbeterd" … DUS NIET!! Ik was helemaal addicted 2 fristi 🙁
  en nu smaakt het totaal niet meer, echt vies! Pff.. wat je verbetering noemt he.. 😛

  1. Dat doen merken vaker, en dan wordt het alleen mnaar slechter! Ik weet wat je bedoelt 🙁

   1. Sanne zegt:

    Cup a Soup is ook "verbeterd" Bleeeeeeeegh, wat een vieze troep is dat geworden!

 8. Is Brazil Nut uit het asssortiment??? Dat wist ik niet eens…
  Ik probeer me nooit zo aan een product te hechten. Ook al kan ik het niet meer vinden, dan ga ik gewoon een mooi alternatief zoeken.

  1. Ja, hij is er sinds afgelopen zomer uit… Jammer hè? Die was echt heerlijk!

 9. Ik had een fijne poeder van Catrice gevonden, maar die was LE.. Maar gelukkig waren daar de kortingsbakken en waren ze echt supercheap en heb ik er iets van 5 ingeslagen. Helaas wel aan mn laatste geloof ik 🙁

 10. Astrid zegt:

  Ik heb het nog nooit gehad met make-up, maar wel vaak met voedsel. Vreselijk irritant!

 11. Mirjam zegt:

  Ik heb het gelukkig nog nooit gehad! Maar ik vind het eerlijk gezegd ook vaak wel leuk om afwisseling te hebben, vooral bij verzorgingsproducten. Als een product op is, koop ik dus niet automatisch een nieuwe.
  Het lijkt me trouwens erg leuk om jouw stash eens te zien! Daar ben ik erg benieuwd naar 🙂

 12. Ik heb het gelukkig nog nooit gehad!

 13. Hmmm dat heb ik nog nooit gehad, en ik hoop dat het ook niet gaat gebeuren 😛

  x Martine

 14. Ik wissel graag af met producten, dus heb dat eigenlijk nog nooit meegemaakt. Er is vaak wel een gelijk of beter alternatief, lijkt me.

 15. Ben ik even blij dat ik nog een nieuwe pot Brazil nuts heb staan van TBS!

 16. Sanne zegt:

  Light Burgundy van de Catrice Blushes is echt mijn favoriet. Mooi subtiel kleurtje. Hoop stiekem dat deze in het assortiment blijft, maar zal er ook wel uit gaan. Dus nog maar een paar van inslaan!

  De Snow Bunny blush uit een LE van Essence heb ik er een stuk of 3 van. Dus die kunnen nog wel ff mee haha.

 17. Had ik eindelijk weer een perfecte lipstick gevonden in Rituals 7111- werd 'ie uit het assortiment genomen omdat er een nieuwe lijn uikwam! Gelukkig trof ik afgelopen vrijdag een hele enthousiaste en betrokken verkoopster die er nog vijf in het magazijn vond. Zo, nu kan ik de zoektocht weer een jaar of wat uitstellen!

 18. Klopt het gerucht dat Lemony Flutter uit het assortiment van Lush gaat? ;O

  1. Geen zorgen, klopt niet helemaal. Lush is er namelijk achtergekomen dat één van de leveranciers van de ingrediënten misschien op dieren is gaan testen en dat is natuurlijk helemaal in strijd met de standpunten van Lush. Ze hebben dus tijdelijk de productie van Lemony Flutter stilgelegd (vandaar dat hij op dit moment nergens in Nederland verkrijgbaar is), maar zodra ze een nieuwe leverancier van het ingrediënt gevonden hebben gaan ze het weer maken. Geen zorgen dus, maar het duurt gewoon even voordat ze hem weer op voorraad hebben. Dit is de info die ik op dit moment heb en die kan natuurlijk veranderen, maar dit is wat ik weet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.