Een trend die de laatste jaren steeds verder is toegenomen is de wens van consumenten om natuurlijke ingrediënten in hun producten te hebben. En het is uiteraard nog beter als de producten 100% natuurlijk zijn. Vooral tijdens mijn werk heb ik daar veel mee te maken en krijg ik minstens 5 keer per dag de vraag of de producten wel helemaal natuurlijk zijn. Tja, als het uit de natuur komt zal het wel goed zijn toch? Maar is natuurlijk altijd beter? Ik ga jullie er meer over vertellen!
Waarom natuurlijke ingrediënten?
Natuurlijke ingrediënten zijn stoffen die geheel of gedeeltelijk afkomstig zijn uit natuurlijke bronnen zonder synthetische bestanddelen. Mensen neigen graag naar natuurlijke ingrediënten omdat het herkenbaar is. Een stof als ‘lavendelolie’ of ‘cacaoboter’ klinkt natuurlijk een heel stuk normaler dan ‘dimeticone‘ of ‘sodium laureth sulfate‘, om nog maar te zwijgen over de talloze ingewikkelde namen die je tegen kunt komen. Natuurlijke ingrediënten bestaan al eeuwen en worden al tientallen jaren in cosmetica gebruikt. Tja, als het natuurlijk is, is het goed toch? Dat hoeft helaas niet zo te zijn. Hoewel er talloze goede stoffen in de natuur te vinden zijn, vind je er ook een hele berg die juist helemaal niet zo best voor je huid zijn.
Waarom natuurlijke ingrediënten niet altijd beter zijn
Wat dacht je van ingrediënten als sommige plantenextracten, lavendelolie, eucalyptus, pepermuntolie en andere essentiële oliën? Deze worden vaak gebruikt in natuurlijke producten, zowel als basisingrediënt en als vervanger van parfum. Het probleem van deze stoffen is dat ze de huid irriteren, waardoor je niet alleen zichtbare irritatie krijgt, maar ook het proces van huidveroudering versnelt. Daarnaast is van veel natuurlijke ingrediënten de werking niet voldoende onderzocht, waardoor je je af kunt vragen of het überhaupt de moeite waard is om te gebruiken. Soms zijn er ook nog merken die biologisch gecertificeerd zijn. Vaak betekent dit dat de ingrediënten sowieso (grotendeels) natuurlijk zijn, maar ook deze producten zitten vaak vol met essentiële oliën en kunnen irriteren. De stempel ‘biologisch’ zegt dan ook meer over de herkomst van een ingrediënt dan over de werking.
Oh, en nog een belangrijke: de term ‘natuurlijk’ is niet wettelijk beschermd. Dat betekent dat elk merk zijn product als ‘natuurlijk’ mag bestempelen, terwijl dat eigenlijk niks over de herkomst van de ingrediënten zegt. Een ander belangrijk punt om te weten is dat er geen onderzoeken zijn die kunnen stellen dat natuurlijke ingrediënten beter zijn dan synthetische ingrediënten. De omgekeerde claim (dat synthetische stoffen beter zijn dan natuurlijke) is overigens ook niet bewezen. Ze hebben allebei gewoon hun voor- en nadelen.
Hoe kies je een goed natuurlijk product?
Als ik producten koop ben ik altijd erg kritisch op ingrediënten, dat merken jullie ook wel aan mijn reviews! Als je op zoek bent naar natuurlijke producten is het extra belangrijk om op te letten, want merken kunnen je al gauw op het verkeerde been zetten. Kijk als eerste of je überhaupt wel met een natuurlijk product te maken hebt (let op lange, rare en onbekende namen !) en neem daarna de stoffen flink onder de loep.
Mijn oog gaat dan vaak direct naar de onderkant van de INCI lijst, waar je vaak de parfumstoffen en andere essentiële oliën kunt vinden. De aanwezigheid van allerlei oliën (lavendelolie, pepermuntolie, rozemarijnolie, citrusoliën etc.) zijn voor mij al een teken dat het product wellicht minder mild is dan je zou verwachten. Overigens zijn er ook heel wat natuurlijke producten waar een flinke dosis alcohol inzit (het product hierboven is een voorbeeld), wat voor mij ook meteen al een slecht signaal is. Het bovenstaande product zou ik daarom niet direct aanraden, puur op basis van de ingrediëntenlijst. Dermatoloog Jetske Ultee heeft hier een handig artikel en legt hier uit welke stoffen je het beste kunt mijden. Paula Begoun heeft hier ook wat handige informatie staan.
Natuurlijke ingrediënten die wèl goed zijn
Gelukkig heeft de natuur ook heel wat goeds te bieden! Wat dacht je van verschillende antioxidanten, boters en oliën, of fijne extracten als groene thee, kamille en zoethout. Daar wordt je huid absoluut gelukkig van! Bovendien zijn er heel wat huidtypes die niet zo goed reageren op bijvoorbeeld siliconen, een ingrediënt dat bij echte natuurlijke producten achterwege wordt gelaten. Een gevoeligheid voor zo’n ingrediënt kan dus betekenen dat een natuurlijk product wellicht beter geschikt is. Als je op zoek bent naar milde natuurlijke producten zonder irriterende ingrediënten is onder andere de Paula’s Choice Earth Source-serie (zie voorbeeld hierboven) een goede optie om te bekijken. Er zullen absoluut nog heel wat andere goede natuurlijke opties zijn, dus controleer de ingrediënten goed voordat je je keuze maakt.
Daarnaast zijn er ook andere voordelen aan natuurlijke cosmetica dan enkel het effect op de huid. Zo testen veel echt natuurlijke merken niet op dieren, bevatten ze vaak geen dierlijke ingrediënten, wordt er bij de productie meer rekening gehouden met het milieu en zijn ze ook beter biologisch afbreekbaar.
Natuurlijk is niet altijd beter
Kortom: natuurlijk is niet altijd beter. Een product dat uit 100% natuurlijke ingrediënten bestaat is niet altijd beter voor je huid dan een product waar synthetische stoffen in verwerkt zitten en een synthetisch product is ook niet beter dan een natuurlijk product. Het is een kwestie van kijken naar irriterende ingrediënten en die vind je helaas in beide productcategorieën. Het is daarom aan te raden om gewoon kritisch te zijn. En als het voor jou werkt? Dan is het natuurlijk helemaal goed!
Meer Pinky Polish? Neem ook een kijkje op YouTube, Twitter of Instagram!
Interessant artikel.
Wat goed dat je hier een artikel over hebt gemaakt!
Persoonlijk irriteer ik me nl te pletter aan de “als-het-maar-natuurlijk-is-dan-is-het-goed” hype.
Precies zoals je zegt: natuurlijk is niet altijd goed en is de term “natuurlijk” wel zo betrouwbaar als het ergens op staat.
Wat een handig artikel, goed uitgelegd ook!
Interessant! Ik ben altijd diegene die zweert bij natuurlijke producten. Ik ben me bewust van sommige natuurlijke stoffen die vrij agressief zijn en probeer die dan ook te vermijden 🙂 ik kies altijd voor mild! Het belangrijkste in de hele discussie is denk ik gewoon dat je je bewust bent van wat je op je huid smeert 🙂
Goed stuk! Ik roep het ook vaak, als mensen zo anti-synthetisch zijn. Elke huid is en reageert anders, natuurlijke stoffen of niet. Ook wat voedsel betreft overigens; er is genoeg wat voor de een gezond is en voor de ander levensgevaarlijk (bijv. allergie) en er zijn zat giftige planten in de natuur te vinden.
Sommige mensen denken dat als je allergisch bent voor veel huidverzorging, dat dan natuurlijke producten automatisch de oplossing is. Natuurlijk blijken veel mensen allergisch voor de parfum, wat vaak niet of minder in ‘natuurlijke’ producten zit, maar er zijn zat andere dingen waar je allergisch voor kunt zijn!
Bijvoorbeeld; als je allergisch bent voor amandelen en je gebruikt een product met amandelolie (een natuurlijk product), dan kan je daar ook allergisch op reageren!
Oh en ‘hypoallergeen’ is ook geen garantie dat je er niet op reageert. 😉
Echt een super fijn artikel, dankjewel 🙂
Super interessant! Ik heb ook wel al gemerkt dat natuurlijk niet altijd beter is. Ik heb een enorm gevoelige huid, en sommige producten zijn gewoon veel te agressief, al zijn ze dan nog zo natuurlijk!
Ik kocht eerst ook altijd biologische producten van Averde Lavera en Weleda maar kwam erachter dat die producten erg ontvettend werken op huid en haar dus ben er mee gestopt .Want alcohol en parfum ook al zijn ze op natuurlijke basis hoef ik niet in mijn producten net als paraffine en siliconen
6yw8wa