Lifestyle

Lifestyle: Fit met fietsen!

Fietsen - 1Ik woon inmiddels zo’n vijf jaar in Amsterdam, dé fietsstad van de wereld. Bovendien wordt hier in Nederland fietsen met de paplepel ingegoten. Bijna iedereen heeft wel een fiets, maar gebruik je ‘m ook echt vaak? Of maak je het jezelf makkelijk en pak je liever de auto, bus of tram? Fietsen is snel, leuk én je bent goed in beweging. Lang leve multitasken! Met het oog op het mooie weer heb ik een aantal van de gezondheidsvoordelen van fietsen op een rijtje gezet. En die zijn niet mis!

rozefiets2.jpgToen ik hier kwam wonen kocht ik een roze omafiets die ik later heb versierd met kraaltjes in m’n spaken en een vrolijke bel met Assepoester erop. Inmiddels heeft die fiets echt z’n beste tijd gehad (dit is een zeer oude foto) en is het een kwestie van tijd dat hij uit elkaar valt. Hij trapt niet meer goed, het zadel is lek (héél charmant met lichte zomerse broeken…) en rammelt aan alle kanten. Hoe leuk hij ook is, hij was echt aan vervanging toe.

Fietsen - 2Oh yeah, moet je mijn nieuwe fietsje eens zien! Hoe cool is deze? Oké, hij is niet roze, maar een omafiets met luipaardprint is minstens zo gaaf. En bovendien vloekt hij niet meer met m’n roze jas, haha! Deze komt bij de webshop Fietsen op Fietsen vandaan, een webshop waar ze allerlei goedkope stadsfietsen hebben. Dit is trouwens de Altec Londen 28 inch omafiets. Ze hebben niet alleen vrolijke luipaardprintjes, maar ook andere coole patroontjes. Dat is nog eens wat anders dan een saaie zwarte fiets! Dat maakt het fietsen toch net een beetje leuker.

Nu vind ik het heerlijk om door de stad te cruisen op m’n fietsje en fietsen heeft ook nog eens heel veel voordelen. Het is in de stad sowieso veel sneller dan auto of OV, je hoeft geen parkeerplek te zoeken (probeer dat maar eens in Amsterdam Centrum!) en het is, los van de aanschaf van de fiets zelf, gratis. Supermakkelijk dus! Daarnaast is fietsen hartstikke goed voor je. Zoals jullie weten ben ik veel bezig met gezondheid en fitness, dus ik heb de gezondheidsvoordelen eens op een rijtje gezet.

De ideale vorm van cardiotraining

Cardio, ook wel conditietraining genoemd is ideaal om je conditie te trainen en je hart gezond te houden. Daarnaast verbrand je een flinke hoeveelheid calorieën! Ik draag af en toe mijn hartslagmeter om te kijken hoeveel calorieën ik verbrand tijdens het fietsen van bepaalde routes, en ik ben erachter gekomen dat ik met een ritje van zo’n 25 minuten al snel 240 kcal heb verbrand. Daarnaast zorgt buiten fietsen voor een soort natuurlijke intervaltraining (stoppen voor stoplichten/verkeer en weer verder fietsen), wat voor extra vetverbranding kan zorgen. Even voor de vergelijking: een Mars bevat ongeveer 267 kcal, dus met het heen en weer fietsen naar de supermarkt heb je die al weer gecompenseerd. Natuurlijk kun je ongezonde voeding niet ‘ongedaan maken’ door calorieën te verbranden, maar het helpt je wel om je lichaam gezond te houden.

Het is low-impact en veilig

Ik kan zelf door een heupafwijking niet hardlopen en veel intensieve sporten zijn voor mij (nog) uitgesloten. Fietsen kan ik echter wel doen, omdat het geen klappen op mijn lichaam geeft. Als ik pijn heb aan mijn heup ga ik vaak even een rondje door het Vondelpark fietsen om de boel weer los te maken en ik merk dat het een gigantisch verschil maakt. Als je conditie wilt opbouwen, zwanger bent, veel overgewicht hebt of last hebt van blessures, is fietsen een perfecte veilige oplossing om in beweging te blijven en je conditie te verbeteren.

Het is ontspannend

Vroeger dook ik liever even de winkelstraten in om te ontspannen, maar inmiddels merk ik dat ik steeds vaker een stukje ga fietsen om tot rust te komen. Dat doe ik soms in het park, maar ook door de levendige straten van Amsterdam. Ik vind het altijd rustgevend en inspirerend! Bovendien ontdek ik op die manier nieuwe plekjes, straten en buurten en kom ik op plekken waar ik anders niet zou komen. Maak maar eens een rondje in jouw woonplaats, je zult vast nieuwe hotspots ontdekken! Bovendien heeft daglicht (en vooral de zon) een positief effect op je humeur, dus je wordt er vast extra vrolijk van.

Je gaat er beter van slapen

Sowieso helpt beweging om je beter te laten slapen, maar buiten bewegen zou nog veel meer effect hebben. Doordat je aan daglicht wordt blootgesteld zou je lichaam meer in balans komen en zou cortisol (het welbekende stresshormoon) verminderd worden. Uit een onderzoek de Stanford University School of Medicine bleek dat mensen met slapeloosheid die om de dag een half uur buiten gingen fietsen, twee keer zo snel in slaap vielen en een uur langer sliepen dan mensen met slapeloosheid die niet fietsten. Ik kan het onderzoeksverslag nergens vinden, maar er wordt onder andere in dit artikel naar verwezen. Ik heb zelf al jaren last van slapeloosheid, dus dit motiveert om vaker op de fiets te stappen!

Fietsen - 1Dus, als je volgende keer twijfelt of je toch weer eens op de fiets zal gaan heb je genoeg redenen om jezelf te overtuigen. Stap weer eens op die fiets! En mocht je in Amsterdam een beige fiets met luipaardvlekken en een meisje met veel roze voorbij zien scheuren, c’est moi!

Hartelijk dank aan Fietsen op Fietsen voor mijn nieuwe fiets

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. Olga zegt:

  Jouw fiets is heel mooi !!

 2. Dat is een prachtige fiets!
  Wat vervelend voor je dat jij last hebt van je hoop!
  Ik vindt fietsen zo leuk en het zo fijn on alles in de natuur te kunnen zien en je hebt meteen frisse lucht.

  Happy Friday Xoxo

 3. Ja! fietsen is leuk! fietsen gezond! en fietsen zien er leuk.uit;) Love it!
  Leuk artikel!
  Liefs, Elize

 4. Wat een geluk dat jij je eerste fiets nog steeds hebt. Maar je nieuwe is heel vet, veel fietsplezier!

 5. Super mooie fiets! En goed van je dat je zo sportief bezig bent! x

 6. Barbara zegt:

  Hier ook een Amsterdammer, dus fietsen gebeurt dagelijks! Alleen is mijn tweedehands barrel niet zo mooi als jouw fiets 😉

 7. Enita zegt:

  Inderdaad fietsen is heel leuk en gezond. Bij voorkeur doe ik dit buiten, mocht het weer dit niet toelaten dan trap ik zelf thuis lekker verder op mijn hometrainer, waar ik dan ook niet zonder kan.

 8. wat heb je een super leuke fiets! Ik fiets echt helemaal nooit. de laatste keer dat ik fietste was meer dan een jaar geleden. Ik heb zelf niet eens een fiets 😛

 9. Wat een toffe fiets! Leuk artikel heb je er van gemaakt:)

  Ik fiets ook graag, heerlijk:)

 10. Oehhh, ik zal opletten in Amsterdam! Misschien zie ik je wel voorbij fietsen op je luipaardfietsje 😉

 11. Die is inderdaad wel heel erg leuk!

 12. Wauw, wat een gave en hippe fiets! En fietsen is inderdaad fijn! Als het even kan stap ik op de fiets 🙂

 13. Jelka zegt:

  Oh, die slapeloosheid lijkt me vreselijk! Ik had daar vroeger ook soms last van, maar op de een of andere manier tegenwoordig totaal niet meer, ik moet nog maar aan mijn bed (of de zachte zetel) denken en ik val al bijna in slaap. En als ik ga zwemmen (ook super low-impact) dan kan ik wel dubbel zo lang slapen dan gewoonlijk. Super leuke fiets (en schoenen)!

 14. Leuk artikel! Ik ga zelden met het openbaar vervoer en ik ga zoveel mogelijk op de fiets!

 15. Wat een leuke fiets heb je en idd als je meer beweegt dus ook met de fiets voel je je een stuk beter ik merk dat ook bij veel dingen!

 16. Wat een leukerd!

 17. Cindy zegt:

  Leuk! Ik heb ook een fiets gekocht en al fanatiek bezig. Leuk om te horen hoe goed het eigenlijk wel niet is..

 18. Wat een gave fiets zeg!

 19. Jessica zegt:

  Ik had meteen al een vermoeden dat dit een soort advertorial zou zijn. Maar … doordat je er zo’n leuke en informatieve post rondom schrijft, stoorde mij dat totaal niet.

  Van mij mag je best vaker wat lifestyle artikels plaatsen, die vind ik ook leuk om te lezen!

 20. Hele leuke fiets! Ik heb ook pas een nieuwe fiets!

 21. Je hebt een hele leuke fiets! Ik fiets ook graag 🙂

 22. Margriet zegt:

  Leuk en inspirerend artikel, fietsen is heerlijk inderdaad!
  Mooie fiets heb je!

 23. Leuk artikel! 🙂

 24. Leuk artikel! Ik doe alles op de fiets, heb zelf geen auto dus moet wel haha.

 25. Leuke fiets! Ik rij zelf bijna altijd met de fiets naar school en in de vakantie maak ik soms een fietstochtje met een vriendin 🙂

 26. Wat een leuke fiets!

 27. Super nice om deze dingen te lezen. Nu ga ik sowieso vaker naar vriendinnen die in een ander dorp wonen.

  xx

 28. Tessa zegt:

  Fietsen is er inderdaad met de paplepel ingegoten. Ik ga overal heen op de fiets, ik heb dan nog geen rijbewijs dus ik moet wel. Op vakantie gebruikte ik laatst de bus en ik weet niet eens hoe de bus werkt in mijn stad want ik gebruik het nooit. :p

 29. Hoe krijg je het dan voor elkaar dat die niet gejat wordt? Ik heb respect voor je haha!

 30. Annelore zegt:

  Wat een superleuk artikel!
  Ik kom voor de eerste keer op je site, maar ik vind dit echt geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.