Lifestyle

Lifestyle: Mijn huidige eetpatroon

Wow, volgens mij was het artikel waarin ik tips gaf om gezonder te eten één van de meest populaire artikelen in januari. Ik begreep uit de comments dat jullie het leuk zouden vinden als ik wat meer informatie geef over de dingen die ik zelf eet, dus het leek me een mooi moment om dat eens te doen. Vandaag dus een artikel waarin ik meer vertel over mijn huidige eetpatroon!

Als je me langer volgt weet je misschien wel dat ik altijd wat moeite heb gehad met gezond eten. Ik kan me zelfs niet eens echt herinneren dat ik ooit een goed eetpatroon heb gehad, zelfs niet toen ik jonger was. Ik at vaak veel te veel, te ongezond, of juist weer veel te weinig. Ik was letterlijk all over the place. Om even een beeld te schetsen: mijn oude gewoontes bestonden uit veel kaas (tja, vegetariër), chips, tosti’s, pizza, pasta en wekelijkse lunches van de Febo. Ironisch genoeg wel afgewisseld met groene smoothies en salades.

Toen ik een klein jaar geleden aan de slag ging met mijn personal trainer was het dan ook logisch om op een gegeven moment mijn voeding onder de loep te nemen. Serieus, ik ben zo blij dat ik ooit de beslissing heb genomen om met hem te gaan werken. Ja, het kost veel geld, maar wat ik er altijd weer uithaal is onbetaalbaar. Enfin, back to food! Gelukkig is mijn trainer ontzettend relaxed en realistisch in zijn benadering, en na het analyseren van mijn eetpatroon kwam hij vooral tot de conclusie dat ik meer, vaker en iets voedzamer moest gaan eten. Dat betekende dus niet dat ik helemaal op de verkeerde weg zat, maar met een paar aanpassingen het makkelijk kon verbeteren waardoor ik betere resultaten uit mijn trainingen zou halen en me stukken beter zou voelen. Die tips ben ik direct op gaan volgen en inmiddels, zo’n 9 maanden later, is het een vast onderdeel van mijn dag geworden. Hoe ziet zo’n dag er meestal uit? Ik ga het jullie laten zien!

Ontbijt
Het ontbijt is bij mij eigenlijk altijd hetzelfde, namelijk een combinatie van havermout, (magere) yoghurt, lijnzaad, hennepzaad en een paar drupjes stevia met vanillesmaak. Soms doe ik er voor de afwisseling wat chiazaad doorheen, maar het idee blijft hetzelfde. Ik gooi het ’s ochtends snel en makkelijk bij elkaar en het is bovendien verrassend goedkoop (tja, ik blijf nog steeds student, hihi). Oh, en het is nog echt lekker ook! Warme havermout krijg ik niet weg, maar dit gaat er altijd met gemak in. Als ik iets meer tijd heb maak ik nog wel eens spelt/boekweit-pannenkoeken die ik met wat kokosbloesemsuiker eet. Zo lekker! Daar zal ik eens een keer een recept van plaatsen.

 

Tussendoor
Ik eet zo’n 4-6 keer op een dag, dus het formaat van de tussendoortjes verschilt nogal. Als ik college heb eet ik vaak een handje amandelen of een eiwitreep. Thuis hang het echt van het moment af. Dat zijn dan soms rijstwafels met biologische pindakaas of wat zuurdesembrood met humus en kiemen. Als ik net uit de sportschool kom eet ik vaak twee zuurdesemboterhammen met gebakken ei, vanwege de combinatie eiwit en koolhydraten.

Lunch
Mijn lunch verschilt ook heel erg. Als ik aan het werk ben in de winkel heb ik eigenlijk altijd een bonensalade bij me, bijvoorbeeld met kikkererwten of linzen. Makkelijk, lekker en bomvol goede stoffen. En als ik thuis ben maak ik ook vaak iets in deze sferen. Ik ben nu ook aan het experimenteren met iets minder koolhydraten tijdens de lunch, puur om te kijken hoe mijn energielevel daarop reageert. De laatste tijd test ik dat door een lunch te maken van roerei van twee eieren, een halve avocado en wat tomaat of paprika erbij.

Tussendoor
Tegenwoordig train ik vaak ’s middags en neem ik als ik thuis kom meteen eiwitshake zodat m’n spieren iets beter herstellen na de krachttraining. Ik gebruik trouwens deze van Body & Fitshop in de smaak Framboos of Peach Mango. In andere gevallen eet ik iets van de tussendoortjes die ik eerder al noemde of wat groenten met een dip van humus of met zelfgemaakte pesto.

Diner
Het avondeten kan echt alles zijn, variërend van wraps, pasta, iets uit de wok, salade of soep. Ik maak bijvoorbeeld vaak een pan met linzensoep waar ik dan een paar dagen van kan eten. De laatste tijd probeer ik ook wat ‘klassiekere’ maaltijden te eten, zoals bijvoorbeeld zilvervliesrijst, verschillende groenten en vegetarische ‘kip’ of een vega-gehaktbal. Wat ik ook eet, het bevat altijd in elk geval veel groente en een (vegetarische) eiwitbron. Oh, en als ik er echt heel erg trek in heb, bestel ik gewoon lekker een Pizza Margherita (met extra mozzarella, haha), daar kan ik echt geen genoeg van krijgen. Ik moet nog maar eens wat meer recepten uitproberen, want ik heb voor het diner nog niet echt een goede routine gevonden. Ik wil in de toekomst wel proberen ’s avonds iets lichter te eten, dus wellicht dat ik op een gegeven moment mijn lunch en diner ga omwisselen om te kijken hoe dat bevalt.

Een kleine disclaimer: Ik ben totaal geen expert/professional, maar dit is iets wat voor mij de afgelopen 9 maanden goed heeft gewerkt. Dat verschilt uiteraard per persoon. Ik richt me zelf bijvoorbeeld vooral op goede vetten en eiwitten en eet daarnaast veel groente. Het is trouwens wel in mijn voordeel dat ik uit mezelf al dol ben op groente en inmiddels zelfs dol ben op linzen en kikkererwten. Dat maakt het gezonder eten voor een vegetariër toch wat makkelijker. Bovendien ben ik nog steeds aan het ontdekken wat voor mijn lichaam en levensstijl het beste werkt, dus ik zal ik de toekomst nog veel dingen aanpassen en uitproberen. Nog even dit: ik ben uiteraard geen superwoman en het komt heus regelmatig voor dat ik zin heb in iets lekkers als chips, chocolade of frietjes. Dat eet ik dan natuurlijk gewoon, maar door de manier waarop ik nu eet is dat echt veel minder dan vroeger.

Ik heb veel vragen over dit artikel gekregen, dus ik hoop dat jullie er iets aan hebben! Als jullie het leuk vinden kan ik eens wat recepten delen van dingen die ik graag zelf maak, zoals bijvoorbeeld de bonensalades, hummus, pesto, linzensoep of spelt/boekweitpannenkoeken. Lijkt dat jullie wat?

Dit vind je misschien ook leuk...

50 reacties

 1. Wat een fijn artikel! Zo knap van je dat je je hele eetpartroon/levensstijl hebt aan weten te passen en dat zo goed vol houdt. Het werkt inderdaad wel mee dat je traint met een PT en gezond eten erg lekker vindt! Maar alsnog, heel erg knap. Ik probeer ook erg op te letten op wat ik eet, en als ik eenmaal op de rit zit gaat het goed, maar tijdens nachtdiensten voor mijn werk is heel mijn lichaam van slag en eet ik zo weinig, wat ik eet is dan meestal ook niet echt gezond. Ik baal hier wel van maar probeer het altijd snel op te pakken. Voel me zoveel fitter en fijner wanneer ik gezond eet.

 2. Altijd leuk om te lezen wat andere mensen eten. Ik ben wel benieuwd naar die bonensalade, en de andere recepten eigenlijk ook wel! 🙂 Dus wijdt vooral meer tijd aan dit onderwerp!

 3. Heel interessant om te lezen en te zien! Je maaltijden klinken goed en zien er lekker uit.

 4. Ik vind het echt leuk om te lezen dat je je eetpatroon op een simpele manier hebt omgegooid. Je eet hartstikke gezond nu 🙂 Daar kan ik wel wat van leren, ik wil heel graag, maar soms weet ik niet waar ik de aanpassing moet beginnen. Wat mij betreft mag je hier vaker over schrijven 🙂

 5. Ik probeer zelf ook steeds gezonder te eten dus ik vind dit heel interessant om te lezen 🙂 Vooral goed om te zien dat je veel voedzame tussendoortjes eet!

 6. Fijn artikel, ik at ook veel te ongezond. Ik ben nu sinds een paar weken bezig met het bewuster zijn van wat ik eet en dat bevalt mij best goed 🙂

 7. Catelijne zegt:

  Knap van je hoor dat je het zo goed volhoud!
  het ziet er allemaal smakelijk uit en ik hou ook wel van linzen en kikkererwten dus ik ben erg benieuwd naar de recepten! 🙂

 8. Heel interessant om te lezen 😀

 9. Leuk om er iets meer over te lezen! Ik zag al veel lekkers voorbij komen op je Instagram account. Ik ben erg benieuwd naar de boekweitpannekoeken met kokosbloesemsuiker. Toevallig heb ik dat allemaal in huis!

 10. Demi zegt:

  Roerei met tomaatjes en avocado ziet er echt heerlijk uit. Heb één keer avocado gegeten, en vond het echt smaakloos. maar ik denk dat als je het op smaak brengt dat het wel echt lekker is. Hier zit er peper, zout en basilicum bij toch? En nog een klein vraagje: Sinds wanneer ben je een vegetariër? Wist wel dat je vegetariër was, maar vroeg me af sinds wanneer. Verder weer een leuk artikel!

  1. Avocado is inderdaad even wennen soms! Ik eet het meestal met peper, zout en citroensap, en soms (zoals nu) met verse basilicum. Het is ook lekker met verse koriander! Ik eet nu zo’n 3 jaar vegetarisch, maar daarvoor at ik al nauwelijks vlees, alleen heel soms wat kip ofzo. Nu helemaal niet meer en het bevalt me heel goed 😀

   1. Demi zegt:

    Jaa, ik ga het zeker wat vaker proberen! Klinkt namelijk best lekker met basilicum erbij! 🙂 Leuk dit soort artikelen!

 11. Joyce zegt:

  Ziet er allemaal erg goed uit! En iets lekkers wat iets ongezonder is moet op z’n tijd echt wel kunnen. Maar wat ik mis is het fruit?! Eet je helemaal geen fruit en zo ja, waarom niet?

  1. Haha, dat klopt ja! Het is vooral omdat ik niet van fruit houd. Frambozen vind ik wel echt lekker, maar die zijn altijd zo duur… Een banaan of appel gaat ook nog wel op z’n tijd, maar als ik het in huis heb eet ik vaak nog steeds niet. Volgens m’n trainer is het niet zo’n probleem omdat ik genoeg voedingsstoffen binnenkrijg via de groente etc. die ik eet, dus ach… 😉

   1. Marielle zegt:

    Bij frambozen is het echt te zien waar dat je ze koopt want de prijzen kunnen best veel verschillen.

 12. TingTing zegt:

  Geweldig artikel! Ik ben heel erg benieuwd naar de andere recepten! Ik ben nu sinds 2 a 3 maanden begonnen met gezonder eten en te fitnessen. Ik voel me gezonder en ook een stuk fitter dan ooit 😀 Mijn eetpatroon mag zeker wel wat aangesleuteld worden, dus ik ben echt benieuwd naar je recepten om inspiratie uit te halen. Echt top!

 13. Ik vind dit echt heel leuk en interessant om te zien! Zelf woon ik nog thuis en kan ik dus niet altijd zelf bepalen wat ik eet (als avondeten dan vooral), maar deze post is zeker inspirerend voor de lunch en tussendoortjes. Leuk! En goed van je, dat je tegenwoordig zo op je voeding let.

 14. Heel goed bezig dus!

 15. Ik zou heel graag je recept op boekwijtpannenkoeken willen zien! Vind het best moeilijk om gezond te eten, ben al jaren vegetariër en had een hele goede eetroutine opgebouwd, maar ben er nu sinds een maand achter dat ik een glutenallergie heb. Pfff kan ik alles weer opnieuw uitvinden voor mezelf haha. Vind het vooral erg moeilijk om gevarieerd te eten en ook alles binnen te krijgen! Eet nu veel glutenvrije pasta maar weet niet of dat wel zo gezond is?

  1. Ik denk dat het al veel voor je zou schelen als je een beetje gaat experimenteren met zelf dingen maken, zoals brood, wraps, etcetera. Dat zijn dingen die relatief makkelijk glutenvrij te maken zijn. Online zijn sowieso echt heel veel glutenvrije recepten te vinden! Met pasta is natuurlijk helemaal niks mis, zeker als je het combineert met veel groenten en eiwitten. Het zal even proberen en experimenteren zijn, maar je zult er over een tijdje vast aan gewend zijn! Succes ermee 😀

 16. Femke zegt:

  Maar hennepzaad wat je in je ontbijt doet is toch juist duur ? Of heb je een heel goed adresje waar je dat koopt ?
  Verder ziet het er goed uit en lekker !

  1. Klopt, daar heb je gelijk in. Dat koop ik bij de biowinkel of online bij Body & Fitshop en neem ongeveer een eetlepel per keer. De rest (havermout, yoghurt, lijnzaad) zijn dan wel weer echt goedkoop.

   1. Femke zegt:

    Datklopt ! Vroeg het mij daarom juist af van die hennepzaad. De rest is inderdaad goedkoop en lekker 🙂

 17. Bianca zegt:

  Ja, receptje spelt/boekweit pannenkoeken

 18. Handig artikel!

 19. Interessant om te lezen! Ik herken mezelf heel erg in je oude eetpatroon. Te weinig gezonde dingen, en dan juist gaan snaaien naar de chips en koekjes. Ik eet nu ook 6 keer op een dag en snoep dus veel minder omdat ik geen honger heb. Ik mag van mezelf nog maar 2 keer per week iets lekkers, en dan ook met mate en gelukkig werkt dit erg goed voor me!

 20. Heel knap en interessant om over te lezen. Zelf vind ik het heel erg moeilijk om mee te beginnen, omdat ik moeite heb met concrete recepten en ingredienten vinden…ik zou hier zeker graag vaker over lezen 🙂

 21. Wat fijn zo’n overzicht, ik haal er genoeg inspiratie uit! Ben benieuwd naar je recpt van die pannenkoeken.

 22. Haha, ik krijg honger van deze foto’s:D Leuk artikel!

  xx Isabella

 23. Leuk om te lezen ik zie er wel lekkere dingen tussen

 24. Ziet er goed uit. Ik vind het knap hoor! Ik kan NIET zonder broodjes/pasta etc… En inderdaad: iedereen moet doen waar hij zichzelf goed bij vindt voelen.

  1. Tuurlijk! En waarom zou je jezelf pijnigen door brood of pasta te verbieden? Dat vind ik echt zo’n onzin… Gewoon een goede balans vinden tussen alles is wat mij betreft de enige oplossing 😀

 25. Waauw, wat een mooi gezond eetpatroon zeg. De hulp van een professionel inroepen is duidelijk wel de moeite geweest.

  1. Ja, absoluut. Ik heb er veel meer aan gehad dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Ook op het gebied van studie/zelfbeeld/etc. En nog steeds trouwens, want ik ga voorlopig nog even door 😉

 26. Heel inspirerend artikel! Wat een lekkere foto’s!

  x

 27. Lot zegt:

  Wat een interessant artikel! Ik ben op dit moment ook bezig met het omgooien van mijn eetpatroon. Ik doe dit onder andere om af te vallen, dus ik was benieuwd of jij ook bent afgevallen sinds je zo gezond bent gaan eten?

  1. Ja, absoluut 😀 Ik ben sinds zo’n 9 maanden ongeveer 8 kilo afgevallen, waarbij ik de hele tijd wel veel krachttraining heb gedaan, dus er is gelukkig ook heel wat spiermassa bijgekomen. Ik ben op een gegeven moment ook met sporten begonnen omdat ik niet helemaal happy met m’n lichaam was, maar voeding is in dat geval nog veel belangrijker.

   1. Marielle zegt:

    Ik dacht dat jij altijd al een mager meisje was. Ik verschiet er wel van omdat je zegt dat je zo veel vermagert bent.

    1. Mager was en ben ik zeker niet. Ik zat net over de bovengrens van een gezond BMI heen en mijn vetpercentage was ook te hoog. Nu zit ik in een gezond gebied, maar zelfs als ik nog 15 kg zou afvallen (wat ik uiteraard niet van plan ben!) zou ik nog steeds een gezond BMI hebben. Ik richt me nu vooral op de verhoudingen van mijn lichaam (spieren/vet), dus ik verwacht niet dat er nog heel veel af zal gaan, maar dat is ook niet mijn hoofddoel 😀

 28. Cynthia zegt:

  Wat een ontzettend leuk artikel! Welke amandelen eet je? en waar kun je die kopen?

  groetjes,

  Cynthia

  1. Gewoon ongezouten amandelen van Aldi, niks bijzonders!

   1. Cynthia zegt:

    Oke super! ga ik ze daar voortaan ook halen, de walnoten van de Aldi zijn trouwens ook erg lekker.

    groetjes,

    Cynthia

 29. Heel fijn om te lezen! Ik wil ook echt gezonder gaan leven, dus dit is zeer goede inspiratie 🙂

 30. Wat leuk om te zien, we eten veel van dezelfde dingen! Ik ook vega, veel groente en probeer nu erop te letten dat ik meer eiwitten eet dus heb ook bonen en linzen gekocht. Ik snack nog wel te veel, en niet altijd gezond dus daar probeer ik nu ook aan het werken!

 31. Caroline zegt:

  Ik zou wel graag wat lunchrecepten willen zien! Ik vind het altijd zo moeilijk om tijdens de lunch gezond te eten, vooral on the go eindig ik toch vaak gewoon met belegde boterhammen. Ideeën zijn dus erg welkom! 🙂

 32. Interessant artikel! Lijkt me leuk om recepten van je te lezen.

 33. Interessant om te lezen en fijn dat het jou zo goed bevalt! Er zitten wel veel dingen bij die ik vrij exotisch vind haha. Of beter gezegd, lastig klaar te maken op ’t werk of onderweg.

 34. Anne zegt:

  Heb je ook een recept van die bonensalade, ziet er heerlijk uit!
  Ik ontbijt hetzelfde, maar dan met Linessa vruchten yoghurt,
  ik vind ‘gewoon yoghurt niet zo lekker 😉

 35. Marielle zegt:

  Je mag niet te veel proteïnen eten want daarvan verouderd je lichaam sneller. Ook opletten dat je geen koe yoghurt gebruikt maar plantaardige yoghurt (en melk) of geiten of schapen yoghurt. Yoghurt van koeien is slecht voor de darmen. Het enige van melkproducten dat gezond is is kaas.

 36. Stefanie zegt:

  Ik ben ook recent begonnen met terug volop te sporten. Ik merk wel dat ik na het lopen of na de training helemaal op ben. Ik heb geen kracht meer om nog andere dingen te doen. Ik sport niet tot ik erbij neer val maar erna voelt het wel zo. Ik dacht ook eens te beginnen met een proteineshake na het sporten. Hoeveel drink je dan? Hoeveel poeder en water? Zonder dat je ervan bijkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.