Entertainment

Muziek streamen: Spotify, Apple Music of Tidal?

Ik ben een enorme muziekliefhebber en ik heb het liefste de hele dag door muziek aan staan. Onderweg, op m’n werk en thuis: altijd draait er wel iets. Muziek streamen is voor mij dan ook een uitkomst, zodat ik altijd een brede selectie heb om uit te kiezen. De afgelopen jaren heb ik vrijwel alle grote streamingsdiensten uitgeprobeerd en nog steeds wissel ik regelmatig af. Maar welke is nou beter, Spotify, Apple Music of Tidal? Ik deel mijn ervaringen!

Spotify (gratis met ads, €9,99 per maand voor Premium)

2

Spotify was de eerste streamingsdienst die ik uitprobeerde en waar ik dan ook het langste een abonnement van heb gehad. De app werkt goed (zowel op iPhone als op m’n Macbook), het werkt intuïtief, en ik vind het heerlijk dat ik makkelijk m’n eigen (zeldzame) muziek kan importeren om in m’n afspeellijsten kan gebruiken. Spotify Connect is een unieke feature van deze dienst, en zorgt ervoor dat de muziek die ik bijvoorbeeld op m’n telefoon speel automatisch op m’n laptop over wordt genomen en ik zelfs vanaf daar de muziek van m’n telefoon kan bedienen (en andersom!). Hartstikke handig als je draadloos op afstand luistert.

Qua discovery staat Spotify ook aan de top. Dankzij de enorme hoeveelheid afspeellijsten, Discover Weekly en Release Radar ontdek je telkens weer nieuwe muziek. De kwaliteit van Spotify Premium is ook goed (320 kbps), al staan de apps standaard op een mindere kwaliteit ingesteld. Echter vind ik het aanbod soms wat te wensen overlaten en zijn er toch nog wat artiesten en albums die enkel op Spotify ontbreken.

Apple Music (€9,99 per maand)

1

Toen Apple hun eigen streamingsdienst aankondigde was ik meteen ontzettend enthousiast. Tja, al mijn apparaten zijn immers van Apple, dus dat beloofde qua intergratie veel goeds! Inmiddels heb ik Apple Music een aantal keer opnieuw uitgeprobeerd, maar ik kan me er gewoon niet aan binden. De intergratie op alle Apple devices is goed (zelfs op m’n Apple Watch!), sinds iOS 10 is de interface er op vooruit gegaan en het is makkelijk om m’n eigen muziek toe te voegen omdat het toch al in iTunes staat. Probleem is echter dat de dienst nog steeds heel erg in de kinderschoenen staat en het allemaal het nèt niet is.

Het gebruik is niet intuïtief, navigatie gaat moeizaam, er zitten nog steeds veel bugs in waardoor ik de helft van m’n muziekbibliotheek niet af kan spelen en de genres zijn beperkt (hallo, waar blijft country?). Daarnaast is de kwaliteit met 256Kbps ACC hoorbaar minder. Overigens moet ik Apple wel credits geven voor de nieuwe ‘Voor Jou’ features die onlangs zijn toegevoegd, zoals een Nieuwe Muziek Mix om nieuwe nummers te ontdekken en een automatische Favorieten Mix. Mocht Apple nog eens lossless toe gaan voegen en de gebruikerservaring verbeteren wil ik het nog wel een keertje proberen, maar voor nu ben ik er even klaar mee.

Tidal (€9,99 per maand voor Premium, €19,99 voor HiFi)

3

Dit is de kleinste speler uit dit lijstje, maar Tidal heeft ten opzichte van de andere twee spelers een unieke feature, namelijk lossless muziek. Daar betaal je met het HiFi abonnement wel het dubbele voor, maar het is het echt waard als je een echte muziekliefhebber bent. De meeste diensten streamen in een gecomprimeerd formaat, waardoor de bestanden klein zijn (ongeveer 4 MB per nummer), maar ook bepaalde details in de muziek verloren gaan. Bij lossless muziek heb je grotere bestanden (zo’n 25 MB per nummer), maar omdat het niet gecomprimeerd is, zijn alle details behouden. Het resultaat is dat je een voller en rijker geluid hebt, en dat maakt bij veel nummers echt iets uit. Nou moet je hier wel een goede kwaliteit koptelefoon voor hebben en niet iedereen hoort het verschil, maar ik vind het echt geweldig. Met lossless ‘voel’ ik de muziek veel meer en kan ik nog meer genieten.

Ik heb al zo’n 8 keer opnieuw m’n Tidal abonnement aan- en uitgezet, maar ik kan me er niet aan binden. De hoge kosten houden me tegen, maar er zijn nog een paar andere dingen. Zo is het niet mogelijk om je eigen muziek te importeren, waardoor ik veel van m’n favoriete nummers moet missen. De apps zijn de laatste maanden gebruiksvriendelijker geworden, maar het voelt nog steeds niet intuïtief. Daarnaast is Tidal gewoon heel erg gericht op pop, hiphop en r&b, wat precies mijn genres niet zijn. Als laatste gaan er telkens geruchten dat het niet zo goed met Tidal gaat. Al met al voldoende om me tegen te houden, al denk ik dat ik wel vol op Tidal zou duiken als ze eindelijk de mogelijkheid bieden om je eigen muziek te importeren.

De winnaar?

Hoewel Apple Music en vooral Tidal voor mij grote voordelen hebben, is het duidelijk dat Spotify als winnaar uit de bus komt. Deze dienst biedt bijna alles wat ik zoek: de soepele gebruikerservaring, discovery functies en het importeren zorgen ervoor dat ik telkens weer terug blijft komen. Ik wacht stiekem nog op de dag dat Spotify lossless gaat ondersteunen, zodat ik echt nooit meer hoef te switchen, maar tot die tijd ben ik al heel erg tevreden. Wat is jullie favoriet?

Meer Pinky Polish? Neem ook een kijkje op YouTube, Twitter of Instagram!

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Goede tips om muziek te kunnen streamen…..

    Xoxo

  2. Goeie tips! Ik zit er zelf nog aan te denken om Apple music te proberen!

  3. Spotify, al moet ik bekennen dat ik de andere nog niet geprobeerd heb. Ik ben erg tevreden met mijn Spotify Premium: thuis, op het werk en onderweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.