Persoonlijk

Persoonlijke update: I did it!

Ik was eigenlijk van plan deze persoonlijke update in een video te maken, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om het in de vorm van een artikel te doen. Ik kan in elk geval met heel veel trots zeggen dat ik mijn scriptie vandaag heb ingeleverd! Dat is voor velen misschien geen bijzondere prestatie, maar voor mij absoluut wel. Als je me anderhalf jaar geleden had verteld dat ik nu m’n scriptie afgemaakt zou hebben, bijna alle vakken gehaald zou hebben en daarmee mijn bachelordiploma zo goed als binnen zou hebben, had ik je waarschijnlijk niet geloofd.

Zo’n 9 maanden geleden maakte ik deze video met mijn studietips. Ik vertelde daar onder andere in dat ik lange tijd enorm in de knoop heb gezeten met mijn studie. Het lukte me gewoon echt niet, hoe hard ik mijn best ook deed. Ik heb me dan ook lange tijd niet kunnen voorstellen dat ik ooit zou kunnen afstuderen of überhaupt mijn scriptie zou kunnen schrijven. De afgelopen jaren hing het schrijven van die stomme scriptie als een donkere wolk boven mijn hoofd. Hoe moest ik dat nou ooit gaan doen?

Anderhalf jaar geleden zat ik volledig in de put met m’n studie. Na een aantal verkeerde studiekeuzes gemaakt te hebben was ik in dat collegejaar opnieuw aan Taal & Communicatie begonnen en had ik mezelf voorgenomen dat het nu toch echt moest gaan gebeuren. Ik moest en zou deze studie afmaken. Daardoor legde ik zo veel druk op mezelf, dat ik als het ware ‘verlamd’ raakte. Hoe meer ik mezelf onder druk zette om te presteren, hoe minder het me lukte. Ik kón het gewoon niet. Ik werd op een gegeven moment helemaal gek van de studiestress en was eventjes helemaal de weg kwijt. Ik wist dat ik op die manier niet door kon gaan en heb aan de bel getrokken. Via de UvA ben ik een cursus gaan volgen die je helpt je studie weer op de rails te krijgen. Hoewel die training niet specifiek voor mijn probleem bedoeld was heb ik er wel ontzettend veel aan gehad. Daarnaast ben ik bij een therapeut beland die er voor heeft gezorgd dat ik anders ging denken. Eén ding heb ik uit die periode in elk geval geleerd: wees niet bang om hulp te vragen.

Het klinkt misschien wat zweverig, maar uiteindelijk zit het allemaal in je hoofd. Je kunt jezelf zo makkelijk gek maken, terwijl het nergens voor nodig is. Op het moment dat je zelf gaat geloven dat je het kunt, dan kan je het ook écht. Daarnaast probeer ik mezelf aan te wennen om niet te veel over dingen na te denken (gevolg: sneeuwbaleffect met nóg meer negatieve gedachtes), maar om het gewoon te ‘doen’. Als je eenmaal bezig bent komt het uiteindelijk allemaal op zijn pootjes terecht.

Toen ik zo in de put zat zei mijn vader iets wat ik nu altijd in mijn achterhoofd heb zitten: “Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje.” Oftewel: je kúnt niet alles in één keer, maar wel stapje voor stapje. Dat is wat ik de afgelopen anderhalf jaar heb gedaan. Vak voor vak, opdracht voor opdracht en beetje bij beetje pakte ik mijn studie aan. En raad eens? Ik heb alles gehaald, op één tentamen na zelfs alles in één keer zonder herkansingen. Wow, daar sta ik zelf soms ook nog van te kijken. Bovendien is mijn cijfergemiddelde exact een 7, iets waar ik ook best trots op ben.

Het maakt me op dit moment eigenlijk niet eens uit of ik een hoog cijfer voor mijn scriptie ga krijgen, want voor mij is het al heel wat dat ik hem überhaupt heb afgemaakt. Alhoewel, een voldoende zou toch ook wel erg fijn zijn, maar ik heb zo’n vermoeden dat het wel goed gaat komen. Ik moet nog één tentamen terugkrijgen en dan ben ik als het goed is helemaal klaar, heerlijk! Dat betekent uiteraard ook dat er eindelijk weer normale en leuke beauty-artikelen gaan komen. Daar heb ik zo’n zin in! Er is nu in elk geval een gigantische last van mijn schouders gevallen. De donkere wolk is na al die jaren verdwenen. I did it!

Nadat ik gisteren mijn scriptie afmaakte maakte ik deze foto. Ik was zo blij en opgelucht!

Ik wilde jullie bij deze ook nog even bedanken voor jullie succeswensen en begrip van de afgelopen periode. Heel erg bedankt!

Dit vind je misschien ook leuk...

70 reacties

 1. Nina zegt:

  Yes wat een heerlijk gevoel moet dat zijn! Geniet ervan zou ik zeggen 🙂

 2. Aah, alvast gefeliciteerd meid!!! Ik ben op dit moment ook de laatste dingetjes voor mn bachelor aan het afronden en ik ken zoooo je gevoel hoe je dat hier beschrijft. Ook ik heb namelijk eerst een aantal andere studies gedaan en dan komt toch wel de druk om deze nu in 1 keer te halen. Maar het komt er, stapje voor stapje! Ik duim voor je ;).

 3. oh wat herkenbaar allemaal! Ik was zelf zo onzeker dat ik allemaal niet zou kunnen, tot aan mijn bachelorthesis zelfs! Ik had al vrij van mijn werk gevraagd omdat ik er van was overtuigd dat ik een 5 zou krijgen. Maar ik had uiteindelijk een 8.5! van mijn begeleider en een 8 van de tweede lezer! Dat gevoel dat ik het allemaal mooi voor elkaar had gekregen was niet te beschrijven! Voordat ik ging studeren dacht ik zelfs dat ik misschien maar mbo moest gaan doen. Bachelor diploma is zonder uitloop allang in de pocket. Nu zit ik een jaar langer te worstelen met mijn masterthesis maar deze zomer moet en zal het af zijn! Die uitspraak van je vader neem ik trouwens mee! Dat is echt iets waar ik mezelf wel constant aan moet herinneren.

  Fijne zomer Charlotte! Je hebt het verdiend! Petje af!

  1. Zo zie je maar dat je jezelf echt helemaal de grond in kan boren, zonder dat het nodig is! Heel veel succes met het laatste stukje van de masterscriptie. Je bent al zo ver gekomen, dus dat moet gewoon goed gaan komen!

 4. Geleficiteerd! Geniet ervan.

 5. Roos zegt:

  Wat fijn zeg 🙂 ben mn master scriptie aan t schrijven ben ook zo blij als dat af is! Nu kan je lekker genieten want dat heb je verdiend!

 6. gefeliciteerd 😀 ik weet nog wel hoe blij ik was toen ik die *PIIEEEEEP* scriptie had ingeleverd en het gehaald had 😀

 7. Gefeliciteerd en je ziet er inderdaad stralend uit! Stapje voor stapje is inderdaad op dit moment ook mijn aanpak!

 8. Jessica zegt:

  Over exact een jaar ga ik ook afstuderen. Ik vind het nog altijd ontzettend raar dat ik al op het einde van mijn tweede jaar hogeschool zit. Het voelt alsof ik gisteren nog op de middelbare school zat. Vorig academiejaar heb ik zonder herexamens kunnen afsluiten; mijn examens in januari dit jaar heb ik allemaal gehaald. Maandag begint mijn laatste examenperiode van dit jaar. 6 examens op anderhalve week tijd. Ik heb me goed voorbereid en ben dan ook nog altijd zeer kalm, hopelijk blijft dat ook zo. 🙂 Ik hoop echt dat ik ook dit jaar weer een zorgeloze vakantie tegemoet ga zonder herexamens.

  Ik ben heel erg blij voor je dat je scriptie ingeleverd is. Ik kan me voorstellen dat dat een super goed gevoel geeft. Ik zou zeggen: ga jezelf even lekker verwennen met nieuwe beautyspulletjes; dat heb je dubbel en dwars verdiend!

 9. Wauw goed gedaan!

 10. Gefeliciteerd! Je kunt trots zijn op jezelf!

 11. TingTing zegt:

  Van harte gefeliciteerd!!! Het lijkt me nog steeds reuze eng om een scriptie te schrijven, maar mijn bachelor heeft er (gelukkig) geen. Ik volg je blog al een aantal jaar, maar ik reageer eigenlijk amper, terwijl ik je een van de topbloggers vind 🙂 Geniet van de zomer zou ik zeggen! 😀

  Dat verlamde gevoel herken ik maar al te goed. Nu ben ik ook eindelijk mijn bachelor aan het afronden na een veels te lange tijd, maar ik probeer me gewoon op de toekomst te richten nu. Ik heb tentamens over drie weken en dan ook nog 2 vakken in de zomer, dus dat wordt nog hard doorbikkelen.

  1. Dank je! Heel veel succes met je tentamens 😀

 12. Ben blij voor je! Wat een opgelucht gevoel he, als je je scriptie ingeleverd hebt!?

 13. Daniëlle zegt:

  Goed gedaan! Wat heerlijk dat dat onderzoek nu eindelijk af is en je weer bezig kunt gaan met andere dingen.
  De titel van je scriptie maakt me (als Neerlandica) trouwens wel nieuwsgierig 😉

  1. Het klinkt een beetje tegenstrijdig, hè? Het was uiteindelijk nog best een leuk onderzoek om te doen met verrassende resultaten 🙂

 14. Suzanne zegt:

  Gefeliciteerd, en geniet er lekker van!
  Hoef je dan geen voldoende te hebben voor je scriptie?

  1. Dat wel natuurlijk! Maar ik denk dat het wel goed komt 🙂

 15. Wat een mooi en persoonlijk artikel!! Ongeloof knap wat je hebt gepresteerd 🙂 Wees trots op jezelf (maar, dat ben je volgens mij ook ;-)) En, heel goed van je dat je hulp hebt ingeschakeld. Dat is inderdaad niet de meest gemakkelijke stap, maar het is mooi om te zien dat het jou heeft geholpen.

 16. Amalia zegt:

  Gefeliciteerd!!! Dat is een last van je schouders af! En je proces ernaartoe zoals je het beschrijft is voor mij heel herkenbaar! Ik ben nu bezig met de laatste loodjes van mijn masterscriptie, die moet morgen af zijn en dan ben k afgestudeerd (als t voldoende is…)!! Heeft ook meer dan een jaar geduurd, gewoon omdat ik zo ontzettend efficiënt kan uitstellen (zoals even tussendoor op pinkypolish kijken 😉 en een heleboel andere dingen die even leuker zijn dan scriptieschrijven). Zo gaat dat nou eenmaal, maar van van elk proces leer je weer wat! Voor mij maakt de omgeving waarin ik werk heel veel uit voor hoe goed ik bezig ben (Mijn faculteit heeft een scriptieatelier waar ik heel goed kan werken omdat daar alleen maar masterstudenten zitten die aan de scriptie zwoegen).
  Denk je dat je nog een master gaat doen hierna, of heb je daar niks mee? Ga in ieder geval deze overwinning even goed vieren!

  1. Succes met je scriptie! Ik ken dat wel, dat je van elk proces weer wat leert. Ik was lang heel boos op mezelf vanwege de keuzes die ik in het verleden heb gemaakt, maar ik heb nu geleerd dat je een keuze maakt op basis van de kennis die je op dat moment hebt. Het heeft dus geen zin om daar negatief op terug te kijken, want op dat moment wist je gewoon niet beter.

   Ik ga in september aan een pre-master voor een half jaar beginnen, omdat ik statistiek-vakken mis die voor de master die ik wil doen nodig zijn. Als het allemaal volgens plan verloopt ga ik in februari 2014 aan de master Corporate Communicatie beginnen!

 17. wat fijn dat het klaar is! Goed gedaan!

 18. Wies zegt:

  Gefeliciteerd!

 19. Ik snap dat je superblij bent! M’n broer blijft maar dealen met een moeilijke scriptie dus als het klaar is moet het echt hemels zijn:)

 20. Super, gefeliciteerd!

 21. Gefeliciteerd!!

 22. Wat fijn dat je er vanaf bent! Geniet er van!

 23. Wendy zegt:

  Wat straal je op die laatste foto zeg!!! De opluchting is zo van je gezicht af te lezen.
  Heel fijn voor je meid!!
  Ga lekker genieten nu

 24. Aaaah wat goed van je! Het lijkt me zo’n klus! Komt allemaal goed!

 25. Gefeliciteerd Charlotte!! Ik studeer ook aan de UvA en heb nog geen ideeeee hoe ik die scriptie ooit ga overleven, maar als ik jouw verhaal lees krijg ik er weer vertrouwen in! 🙂

  1. Het gaat je vast en zeker lukken! Ik kan je de cursussen van het Service & Informatiecentrum heel erg aanraden, heeft mij absoluut geholpen!

   1. Ik wist niet dat die bestonden, thanks voor de tip 🙂

 26. Wat goed!
  Succes nog even met de laatste lootjes!

 27. gefeliciteerd, wat fijn voor je dat het nu lekker achter de rug is. Vond je artikel arg inspirerend. Mooi!!!

 28. Gefeliciteerddddddd

 29. Jacobine zegt:

  Congratulations!! Goed gedaan hoor!
  En wat zien je ogen en wimpers er prachtig uit!! Je zou zo in een reclamespotje van een Mascaramerk kunnen zitten! (en dat ZONDER nep wimpers!!!)

  1. Dank je! Ik ben ook echt heel erg tevreden met de mascara die ik nu gebruik, het is de Essence I Love Extreme Crazy Volume Mascara!

 30. Irene zegt:

  Wat fijn! Ik weet precies hoe je je voelt. Vorig jaar zat ik in hetzelfde schuitje en nu ben ik zelfs mijn master aan het afronden. Na VMBO HAVO HBO(propedeuse) WO(bachelor) kan ik nu bijna M.A. achter mijn naam zetten.

  Geniet van je vakantie!

  1. Wow, daar heb ik echt ontzettend veel respect voor. Jouw studieloopbaan getuigt van gigantisch veel doorzettingsvermogen. Heel veel succes met het laatste stukje van je master!

 31. Hapje voor hapje 🙂 en goed gedaan!

 32. ben echt blij voor je! hopelijk krijg je goede punten, maar dat horen we dan weer wel (:

 33. Joanne zegt:

  GEFELICITEERD! Awesome feeling. Nu lekker genieten 😀

 34. Gefeliciteerd!

  Ik heb twee weken geleden ook mijn masterproef ingediend. Dat werk kost me denk ik een paar jaar van mijn leven, maar ik was zo blij als ik het had ingediend! Eind juni volgt er jammer genoeg nog een verdediging en ik heb nog drie examens. Maar als ik dit allemaal doorsta, heb ik eindelijk mijn master of science in de pedagogische wetenschappen, major pedagogiek en onderwijskunde (hele boterham!) binnen! 😛

 35. Kirsten zegt:

  Gefeliciteerd! Ik weet hoeveel moeite het kan kosten. Ik heb Havo gedaan. Ik wist daarna niet wat ik wilde en ben naar een open dag van HBO-Rechten gegaan. Dit vond ik eigenlijk niks maar ben de opleiding toch maar gaan doen. Uiteindelijk ging dit mij zo makkelijk af, dat ik in mijn vierde jaar verzwaarde vakken van de UvA heb gedaan waardoor ik een schakeljaar zou kunnen volgen.

  Ook dit schakeljaar heb ik uiteindelijk gedaan. Officieel staat hier twee jaar voor. Met veel gezeur heb ik het in 1 jaar mogen proberen. Dit is gelukt en na dat schakeljaar heb ik mijn master privaatrecht kunnen behalen.

  Vervolgens dacht ik eindelijk klaar te zijn met leren. Tot ik ging solliciteren afgelopen zomer bij een advocatenkantoor, direct werd aangenomen en ik nu aan het werk ben als advocaat(stagiair) met bijbehorende tentamens, dat dan weer wel.

  Zo zie je maar dat uiteindelijk alles lukt, als je maar wil :). Veel succes in de toekomst!

 36. GEFELICITEERD!

 37. Chanel zegt:

  Ik lees altijd je artikelen maar reageer nooit, maar ik vond dit toch wel een compliment waard. Super dat je zo door hebt gezet en uiteindelijk bent gekomen wat je wou bereiken! Doorzettingsvermogen is vaak in heel veel zaken het belangrijkste punt. Keep on going the good work!
  Groetjes van het meisje wat een tijdje terug de tbs sale dozen naar Roermond mee wou nemen als je dat nog kan herinneren 😉

  1. Jaaaaa, dat weet ik nog! Toevallig kom ik volgende week zelf even in de outlet in Roermond shoppen, hihi 😉 Bedankt voor je leuke comment!

   1. Chanel zegt:

    Haha wat leuk! Veel plezier alvast 🙂

 38. Supergoed gedaan hoor! Ik begrijp alles volkomen 🙂 Bij mij is nu ook het eind in zicht en als je me dat een jaar geleden had verteld, had ik je idd volkomen krankzinnig verklaard. 😉
  Geniet er lekker van en wees maar supertrots! 😀

 39. Anne zegt:

  Super goed van je!! Xxx
  En ook super leuk om te lezen

 40. Jacqueline zegt:

  Goed gedaan Charlotte. Respect voor je doorzettingsvermogen.
  Die uitspraak van je vader ga ik onthouden! Waarheid als een koe, uh olifant 🙂

 41. Emma zegt:

  Gefeliciteerd! Je mag echt heel trots zijn op jezelf! Heb je jezelf al beloond? 😉
  Ik zit in hetzelfde schuitje. Ik doe Geneeskunde en moet een wetenschappelijk stageverslag/artikel schrijven als afronding van mijn doctoraal (ik zit bij de laatste lichting doctorandussen). Daar heb je aan het eind van je 3e jaar een aantal weken voor. Ik was zo naief om te denken dat ik het ook wel tijdens mijn coschappen kon afronden en ben aan mijn coschappen begonnen zonder doctoraal (dat kan gewoon). Natuurlijk lukt dat niet. Ik maak weken van 50 uur, heb elke vrije dag/week nodig om bij te komen. Met als gevolg dat dat verslag als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd bungelt. Ik heb deze zomer 11 weken vrij gepland om dit verslag voor eens en voor altijd te tackelen en met veel planhulp van mijn vriend is er een hele planning gemaakt. Het moet en zal af. Als alles goed gaat kan ik in februari/maart afstuderen en dan ben ik arts. Jeetje, dat klinkt zo ver weg maar het gáát me lukken!

 42. Amanda zegt:

  Wat goed van je! Gefeliciteerd!

 43. Ik weet helemaal hoe je je voelt! Nouja, in ieder geval ongeveer! Ik heb laatst ook mijn scriptie ingeleverd en vind mijn opleiding ook totaal niet leuk, maar wat een last viel er van mijn schouders zeg! Eindelijk zag ik het zonnetje weer schijnen door de bewolking heen

 44. Tessa zegt:

  Gefeliciteerd! Wat een prestatie!

 45. Gefeliciteerd! 🙂

 46. Gefeliciteerd meid!

 47. Yayyy goed gedaan!!

 48. Gefeliciteerd! ik kan me nog goed herinneren hoe heerlijk het voelde toen mijn scriptie af was

 49. Toppie! Ik herken wel dat het allemaal in je hoofd zit; ik krijg donderdag de uitslag van m’n examens en telkens zit erover te malen, geslaagd of gezakt… echt heel irritant!

 50. Monica zegt:

  Charlotte gefeliciteerd met deze mijlpaal. Je foto is heel mooi met de pure emotie die er vanaf straalt. Wees trots dit heb jij! gedaan.

 51. Super dat alles op z’n pootjes terecht gekomen is, gefeliciteerd!

 52. Karin zegt:

  Gefeliciteerd!!
  Ook hier aan het zwoegen om m’n masterscriptie af te krijgen. Las het hierboven ook al ergens maar ik ben ook via de Mavo, het MBO, HBO en een premaster eindelijk bijna waar ik zijn wil!
  Dat verlammende herken ik, de stress loopt veel te hoog op, ik zie geen uitweg maar op de momenten dat ik wat zou kunnen doen, doe ik helemaal niets, heel tegenstrijdig.
  Een tip die ik kreeg is in blokken werken, kies ze momenten uit waarop jij rustig kunt werken en je concentratie goed is. In die blokken doe je niets anders dan aan je scriptie, telefoon weg, beautyblogs weg, gewoon geconcentreerd werken. Naast die blokken moet je echt even genieten van je vrije tijd, aan je scriptie denken (lees: stressen) heeft dan geen zin. Zo heb ik het algelopen half jaar gewerkt, elke dag twee blokken van twee uur en nu zit het er bijna op: heerlijk!
  xx

 53. Gefeliciteerd! Echt zo goed van je! Nu lekker genieten en trots zijn, dat heb je verdiend!

 54. Van harte gefeliciteerd! En ondertussen ook nog zo een leuke blog bijhouden, vind je altijd nog een van de meest authentieke en eerlijke beautyblogsters. Nogmaals, van harte

 55. Jasmijn zegt:

  Van harte gefeliciteerd!!!

 56. Van harte gefeliciteerd!!!

  Ik weet precies hoe je je voelt, want ik heb na twee jaar eindelijk m’n masterscriptie ingeleverd, en ben er normaal gezien ook voor geslaagd. Het heeft ook als het zwaard van Damocles boven m’n hoofd gehangen want terwijl ik aan de scriptie werkte, had ik een zware fulltime baan (40+ uren in de week). Helaas kon ik zonder de scriptie niet het diploma halen dat ik nodig had om de baan te krijgen die ik graag wou, en dat kan ik nu wel!

  Dus geniet van dit gevoel en blijf dat voor altijd onthouden, dat als je hard werkt en vertrouwen blijft hebben, je heel veel kan doen!

  Heel veel succes met de volgende stappen en levensfase, en ga het vooral een keer goed vieren met je vrienden en familie!

 57. Elin zegt:

  Wat fijn voor je! 🙂 nu ik nog… Vorig jaar begin begonnen aan de universiteit maar ik ben echt goed in uitstellen, ik deed helemaal niets dus onder andere daardoor moest ik stoppen. Nu begin ik komend jaar opnieuw aan dezelfde studie maar ik ben echt bang dat hetzelfde gebeurd. :S

 58. Kim zegt:

  Wauw, wat ontzettend goed!! Gefeliciteerd! Wat moet dat een ontzettend fijn en opgelucht gevoel geven. Je straalt ook ontzettend op die foto!
  Zelf ben ik nu ook aan het worstelen met mijn scriptie. Zo’n persoonlijke post is dan wel heel fijn om te lezen, er zijn meer mensen die er moeite mee hebben! Geniet maar lekker lang van dit fijne gevoel 🙂

 59. gaaf zeg, gefeliciteerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.