Lifestyle

RECEPT: Vegetarische Kidneybonenburgers

Door mijn huidige werk en reistijd vind ik het lastig om ’s avonds gezond te koken, aangezien ik geen zin heb om rond 20.00 nog uitgebreid achter het fornuis te staan. Daarom maak ik het mezelf wat makkelijker door mijn vriezer in het weekeinde goed te vullen, zodat ik altijd wat snels en gezonds in huis heb. Zelfgemaakte vegetarische burgers zijn favoriet! Ze zijn makkelijk tussen een broodje, maar ook erg lekker met wat (zoete)aardappelpartjes en salade. En ze zijn geweldig in te vriezen! De laatste tijd is dit recept voor kidneybonenburgers favoriet. Vegetarisch, vol met groente en vooral héél erg lekker. En makkelijk om te maken! Ik ga jullie vertellen hoe.

Recept vegetarische Bonenburgers - 1 van 3

Ik maak tegenwoordig eigenlijk altijd mijn vegaburgers zelf en koop ze nooit meer kant en klaar. Mijn recept voor vegetarische champignonburgers is altijd lekker, maar natuurlijk wil ik wat afwisselen. Dit recept komt eigenlijk uit een kookboek van Albert Heijn. Ik at ze ooit bij mijn broer en schoonzusje thuis en heb het recept een klein beetje aangepast naar mijn eigen smaak. Het resultaat is een heerlijke groenteburger op basis van kidneybonen, bleekselderij, champignons en tomatenpuree, wat ervoor zorgt dat je echt een smeuïge burger vol smaak krijgt. Ze zijn aan de zachte kant, maar dat vind ik eigenlijk geen probleem omdat ze gewoon zo lekker zijn. Bovendien vallen deze burgers ook goed in de smaak bij vleeseters, dus ideaal als je eters hebt!

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • olijfolie/kokosolie
 • 125 gram kastanjechampignons, fijngesneden
 • 1 blik (400 gram) rode kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
 • 1 eetlepel tomatenpuree (iets minder dan een klein blikje)
 • 1 rode ui, gesnipperd
 • 2 oude (volkoren)boterhammen
 • 1 ei
 • zout
 • peper
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
 • 2 eetlepels gebroken lijnzaad

Bak de champignons in een scheutje olie totdat al het vocht verdampt is. Neem de pan van het vuur en laat ze even afkoelen. Doe de kidneybonen en tomatenpuree in een grote schaal. Pureer de bonen met een staafmixer, maar als je een keukenmachine hebt kun je die ook gebruiken om dit te doen. Vervolgens kun je het brood in stukken scheuren, beetje bij beetje toevoegen en pureren. Pureer vervolgens het ei mee en voeg zout, peper (naar smaak) en oregano toe. Ik heb zo’n 2 theelepels grof zout gebruikt, maar dat kun je zelf naar smaak aanpassen.

Schep met een lepel de bleekselderij, ui, gebakken champignons en lijnzaad er doorheen. Zorg dat alle ingrediënten goed vermengd zijn en laat het vervolgens zo’n 10 minuten staan, zodat het brood het vocht op kan nemen. Het blijft een vrij nat deeg, maar als het echt te nat is kun je er nog wat extra lijnzaad of paneermeel bij doen.

Zet een flinke koekenpan met wat olie op het vuur en maak vervolgens 4 burgers van het ‘deeg’. Zorg dat ze mooi rond en gelijkmatig van dikte zijn. Bak ze ongeveer 3 minuten per kant en wees heel voorzichtig met omdraaien. Ze zijn namelijk erg zacht en vallen makkelijk uit elkaar, dus doe het met zorg. Ze zijn gaar als ze een ietwat donker korstje hebben.

Recept vegetarische Bonenburgers - 2 van 3

Ik eet ze het liefste met ketchup, aardappelpartjes uit de oven en wat salade van tomaat, bleekselderij en komkommer, maar ze doen het ook erg goed tussen een broodje. Heb je dit recept geprobeerd? Laat me weten wat je er van vond in de comments!

Meer Pinky Polish? Neem ook een kijkje op YouTube, Twitter of Instagram!

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Varenka W zegt:

  ohhhhh lekker joh!
  Ik ben al heel lang vegetarierer en mijn dochter (in tegenstelling tot de heten hier in huis….) heeft dat overgenomen.
  Het eenige verschil is dat zij absoluut niet van vlees vervangers, noten of eieren houd :-0
  Dat is dus ECHT NIET HANDIG kan ik je zeggen, of eerder, niet gezond.
  Ik ga eens kijken of ze dit wel kan waarderen.
  Falafal valt nml redelijk in de smaak, dus wie weet……
  Ik ga er iig van smullen, goede tip hoor.

 2. Varenka W zegt:

  heten moet heren zijn natuurlijk 😉

 3. Femke zegt:

  Vegetarische zelfgemaakte burgers in de oven bakken gaat vaak beter.

 4. Linda zegt:

  Dit lijkt me erg lekker en ook niet moeilijk te maken. Ik sla dit gelijk op, dit wil ik echt een keer gaan maken

 5. Wat ziet me dat er lekker uit! Ga ik zeker eens maken!

 6. Mmmm dat ziet er zo heerlijk uit!
  Dit recept bewaar ik 😉

 7. Ziet er super lekker en eenvoudig uit! Zelf zijn wij constant opzoek naar nieuwe en leuke receptjes. Deze gaan we zeker eens uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.