Lifestyle

Recept: Vegetarische Champignonburgers

Het is alweer ontzettend lang geleden dat ik een recept heb geplaatst (volgens mij was de enige en laatste keer mijn fameuze Couscoussalade), maar onlangs ontdekte ik een recept dat té lekker is om niet te delen: Vegetarische Champignonburgers. Deze vegaburgers zijn zo ongelofelijk lekker dat ik met zekerheid durf te zeggen dat de gemiddelde vleeseter hier ook van zal smullen. Bovendien zijn ze ook nog eens makkelijk te maken, zonder gekke ingrediënten! Mjam!

Vegetarische Champignonburgers

Ik eet sinds twee jaar 100% vegetarisch en heb vlees op geen enkel moment gemist. Echter ben ik wel geneigd om vaak hetzelfde te eten, dus besloot ik pas weer eens op zoek te gaan naar nieuwe recepten. Vaak kook ik voor mezelf alleen, dus het moet niet te ingewikkeld zijn en te veel tijd innemen, maar ik wil ook iets wat vrij gezond is. Ik was wel benieuwd naar een makkelijk recept voor vegetarische burgers en kwam op deze website een interessant recept tegen. Ik probeerde het uit en was na één hap groot fan. De afgelopen weken heb ik de burgers nog een paar keer gemaakt en ik kan er geen genoeg van krijgen!

Ingrediënten (voor ongeveer 5 burgers)

 • olijfolie
 • 190 gram gesneden champignons
 • 75 gram fijngesneden ui (ongeveer 1 grote ui)
 • 6 teentjes knoflook
 • 70 gram havermout
 • 30 gram parmezaanse kaas
 • 60 gram paneermeel
 • 2 kleine eieren
 • 1 theelepel gedroogde peterselie
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • halve theelepel zout
 • snufje peper

Zelf vegetarische burgers maken

Snijd eerst de champignons. De stukjes mogen niet te groot zijn (anders worden de burgers niet stevig genoeg), maar ongeveer op het formaat op de foto. Snijd ook de ui en de teentjes knoflook.

Bak vervolgens de champignons, ui en knoflook in een theelepel olijfolie in een koekenpan. Wanneer de champignons gaar zijn is het mengsel goed. Laat het vervolgens eventjes afkoelen.

Meng ondertussen alle droge ingrediënten (havermout, paneermeel, parmezaanse kaas, peterselie, oregano, zout en peper) in een grote kom.

Voeg vervolgens het champignon-ui-knoflook-mengsel en de twee eieren toe. Dit moet je even goed mengen, zodat alle droge en natte ingrediënten mooi gelijkmatig verdeeld zijn. Het uiteindelijke mengsel is vrij droog, maar alsnog redelijk plakkerig, zodat je er zo stevige burgers van kunt maken.

Nu komt het vieze klusje, want het is tijd om van het mengsel champignonburgers te maken. Vergeet niet van tevoren je handen goed te wassen! Zorg dat je ze goed aandrukt, zodat ze mooi stevig worden. Ze zullen alsnog misschien ietwat kruimelen tijdens het bakken, maar in principe zouden ze gewoon stevig moeten blijven. Met deze hoeveelheid kun je ongeveer 5 flinke burgers maken.

Vervolgens bak je de burgers in de koekenpan in een eetlepel olijfolie, ongeveer 4 minuten per kant. Ze zijn klaar als ze door en door warm zijn en ze een knapperig korstje hebben.

Voedingswaarde per burger: 199 kcal / 21 g koolhydraten / 9 g vet / 10 g eiwit / 2 g vezels

Eet smakelijk!

Ik eet ze het liefste tussen een zacht volkorenbroodje met wat ketchup en mayonaise, maar je kunt er uiteraard alle kanten mee op. Je kunt ze eenmaal gebakken prima in de koelkast bewaren en binnen een dag of 2 opnieuw in een koekenpan bakken (ze zijn na een dag nóg lekkerder). Ook heb ik ze ingevroren en dat gaat prima, dus je kunt er makkelijk een paar extra maken om later op te eten.

Deze zijn echt zo ontzettend lekker! Ik raad iedereen aan om ze een keer uit te proberen, of je nou vegetariër bent of niet. Door de combinatie van champignon, havermout en paneermeel krijgen ze een structuur die op smeuïge gehakt lijkt. Door de parmezaanse kaas en kruiden smaken ze heerlijk hartig, maar niet te sterk. De balans is precies goed!

Toen ik deze champignonburgers had gemaakt bedacht ik me dat ik weer vaker nieuwe recepten uit moet proberen. Het is leuk om nieuwe lekkere dingen te ontdekken! Hebben jullie nog (vegetarische) recepten die ik volgens jullie uit zou moeten proberen? Ik hoor het graag bij de comments!

P.S. Ik ben benieuwd naar jullie mening, dus mocht je ze hebben uitgeprobeerd hoor ik graag of je ze net zo lekker vond!

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. Ziet er alvast heerlijk uit! 🙂

 2. Ziet er heerlijk uit!!!

 3. Origineel! Leuk gedaan!

 4. Ze zien er wel echt heel lekker uit!

 5. Ziet er zeker lekker uit! ♡

 6. Dit receptje ga ik opslaan, thanks!!

 7. Bianca zegt:

  Ziet er lekker uit, ben benieuwd hoe het smaakt, havermout in een burger……

 8. Het ziet er heerlijk uit, dat zeker, maar helaas ben ik geen vrienden met ui en champignons, dus dit wordt het niet voor mij. xxx

 9. lijkt me lekker, ga het zeker eens proberen!

 10. Dit lijkt me echt heerlijk!
  Ik ben dol op champignons en ben niet echt een vleeseter, hmm!

 11. Klinkt lekker, helaas ben ik allergisch voor champignons -_-

 12. Ziet er erg lekker uit!!

 13. ziet er lekker uit x

 14. Deze ga ik volgende week een proberen te maken! Lijkt me heerlijk 🙂

 15. Sharona zegt:

  Ga ik zeker eens proberen 🙂

 16. Ik heb ze gisteravond gemaakt, waren echt heerlijk! en ik ben niet eens vegetarisch 🙂

 17. Ik ben gek op champignons!

 18. Ik ben vegetarier EN ik ben dol op champignons dus dit is echt smullen gewoon! Bedankt voor het recept!

 19. Dit ziet er heerlijk uit. Ik ga het morgen al meteen uitproberen. Denk je dat het te doen zou zijn om er balletjes van te rollen (ter grootte van een bitterbal ofzo?), ik heb namelijk morgen een tapas-avond ^^

  1. Dat moet vast ook lukken, al weet ik niet of je ze dan goed kunt bakken. Ik zou als ik jou was dan wel de champignons wat kleiner snijden, anders zullen die teveel uitsteken!

 20. Ze zien er lekker uit! Zo kan je ook eens variëren in plaats van die eeuwige Valess burgers haha

 21. Marion zegt:

  Nou….gisteren gemaakt….heerlijk!!
  Zelfs mijn echtgenoot vond het ”goed te doen.” En dat wil wat zeggen hahaha!

  1. Wat leuk om te horen! Leuk ook dat je het nog even laat weten 😉

 22. Hallo, heb het uitgeprobeerd maar ben niet zeker of havermout nu de vlokken of het meel zijn….
  Graag een seintje! Gracias!

  1. Vlokken, geen meel 🙂 Anders had ik dat wel gezegd!

 23. Martin zegt:

  Ik maak deze burgers in grote hoeveelheden en vries ze in. Zo hebben we altijd een heerlijk burgertje paraat. Mijn kinderen smullen ervan!
  Inmiddels heb ik het recept iets aangepast. Ik gebruik half-om-half champions en oesterzwammen. Ook voeg ik wat hele gekookte spelt toe voor wat meer crunchy bite. Wellicht een tip!

  1. Wat goed om te horen! Ik zal je tips onthouden, ik ga het een keertje proberen 😀

 24. Jammie, echt heerlijk zijn ze! Ipv paneermeel heb ik boekweitmeel gebruikt, dat werkt ook goed.

 25. annika zegt:

  Vandaag gemaakt! Superlekker alternatief om minder vlees te eten. Bedankt!

 26. Marit zegt:

  super goed gelukt en ze zijn heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.