Make-up Reviews

Review: Mijn MAC 15 Neutral Palette (+ Swatches)

Soms gebruik ik dingen zo vaak dat ik gewoon vergeet om er over te schrijven. Een voorbeeld daarvan zijn de producten die ik dagelijks gebruik. Dat zijn producten die ik ontzettend fijn vind, maar ze zijn inmiddels zo’n vast onderdeel van mijn routine geworden dat ik er eigenlijk nooit aan denk om er een artikel over te schrijven. Juist ja, heel logisch! Eén van die producten is mijn MAC-palette dat ik gevuld heb met neutrale oogschaduws. Deze gebruik ik letterlijk elke dag, ik ben er dol op! Toen ik m’n palette net had schreef ik er al even een artikel over, maar inmiddels zijn er heel veel oogschaduws (en enkele nieuwe palettes!) bijgekomen. Tijd voor een nieuwe review dus!

De oogschaduws van MAC zijn gewoon per stuk te koop, maar zijn ook als los ‘pannetje’ verkrijgbaar. Zo kun je ze makkelijk bij elkaar in een palette stoppen! Toen ik mijn eerste MAC oogschaduws kocht wilde ik ze altijd per stuk in een doosje hebben, maar op een gegeven moment was dat niet meer te doen. Ik had totaal geen overzicht meer en ‘vergat’ sommige kleuren te gebruiken. Ik besloot toch maar een leeg MAC 15-palette aan te schaffen en heb de oogschaduws die ik had gedepot (met behulp van dit filmpje) en kocht ik in het vervolg alleen nog maar zogenaamde ‘refills‘ die gewoon zo in m’n palette pasten.

Een losse oogschaduw in een doosje kost €16,00 en een refill voor een palette kost €12,00. Refills zijn volgens mij alleen verkrijgbaar bij de Pro Store in Amsterdam en de counter in De Bijenkorf Amsterdam, en verder niet bij de andere verkooppunten (correct me if I’m wrong!). Blijkbaar zijn de refills bij alle MAC-counters en winkels verkrijgbaar!

Ik verzamel nu zo’n twee jaar MAC oogschaduws en ik heb mijn collectie langzaam opgebouwd. Dit zijn ze nog niet allemaal (ik heb nog een ander palette met fellere kleuren), maar het leek me leuk om met mijn favoriete palette te beginnen. Ik noem ‘m voor het gemak maar m’n Neutral Palette.

Vanilla | Shroom | Nylon | Vex | Retrospeck

Vanilla is op deze foto totaal niet te zien (hij zit helemaal links!), maar dat is ook de bedoeling! Het is namelijk exact de kleur van mijn huid en dat maakt ‘m perfect om als subtiele (matte) highlighter onder mijn wenkbrauwen te gebruiken of om harde lijnen in de arcadeboog te vervagen.
Shroom is zo’n kleur die elke MAC-liefhebber gewoon moet hebben! Het is een subtiele glanzende highlighter die echt perfect is voor op het wenkbrauwbot. Dit is eigenlijk de glanzende versie van Vanilla.
Nylon is één van mijn nieuwste toevoegingen. Ik wilde graag een super glanzende kleur die ik als accent in de binnenste ooghoek kon gebruiken. Daar is deze zeer geschikt voor. Ook breng ik ‘m soms met een dunne pencilkwast in een dunne lijn langs mijn wenkbrauw aan als highlight.
Vex lijkt op het eerste oog misschien wat saai, maar doet het geweldig in de arcadeboog! Deze gebruik ik vaak in combinatie met wat fellere kleuren, zoals paars. Door de roze glans geeft het een bijzonder effect.
Retrospeck is een grote favoriet van mij. Hij is niet heel erg dekkend en dus niet echt geschikt voor het bewegende ooglid, maar ik gebruik ‘m het liefst in de binnenste ooghoek bij warmere looks. Ook vind ik ‘m geweldig om over een matte donkerbruine oogschaduw aan te brengen, dat maakt de look net wat interessanter.

Omega | Wedge | Soba | Woodwinked | Patina

Omega heb ik eerlijk gezegd nog nooit op mijn ogen gedragen, want ik gebruik ‘m elke dag voor mijn wenkbrauwen! Een perfecte kleur voor roodharigen en blondines. Toch denk ik dat hij het ook erg goed zou doen in de arcadeboog.
Wedge heb ik ook nog niet zo lang en kocht ik vooral om in de arcadeboog te gebruiken. Dit is een fijne neutrale kleur die het goed doet in combinatie met een wat fellere tint op het ooglid.
Soba lijkt op deze foto en beetje op Wedge, maar heeft een totaal andere finish. Soba is warmer en heeft hele mooie gouden glitters. Onlangs droeg ik deze op het bewegende ooglid en in de arcadeboog en daarbij Retrospeck in de binnenste ooghoek. Erg mooi!
Woodwinked vond ik niet meteen geweldig, omdat hij vrij oranje is en met mijn lichte huid ziet dat er niet zo mooi uit! Tegenwoordig gebruik ik ‘m over een bruine basis (MAC Paint Pot in Constructivist) en dat haalt het oranje weg, maar laat het goud over. Perfect! Daar ga ik een keer een tutorial van maken.
Patina is mijn meest favoriete oogschaduw ooit! Als ik nog maar één kleur zou mogen gebruiken, dat zou het Patina zijn. Dit is echt zo’n go-to-kleur. Ik draag ‘m vaak in de arcadeboog (in combinatie met allerlei tinten, kan altijd!), maar het liefst gewoon op het bewegende ooglid en uitgewerkt in de arcadeboog. Dit is een oogschaduw die je misschien niet meteen op zal vallen, maar de grijzige ondertoon en de warme gouden gloed maakt Patina echt uniek. Must-have!

Coquette | Satin Taupe | Shale | Brown Down | Carbon

Coquette is ooit beschadigd geraakt tijdens een vakantie, zo zonde! Om een onverklaarbare reden was dit gelukkig de enige uit mijn palette die beschadigd was. Deze kocht ik omdat ik op zoek was naar een goede kleur voor de arcadeboog die niet te warm van ondertoon was. Coquette lijkt een beetje groen, maar soms ook weer bruin of juist grijs, afhankelijk van waar je ‘m mee combineert.
Satin Taupe is net als Shroom een cult favourite.  Dit is ook zo’n kleur die eigenlijk altijd goed is en iedereen staat. Goed voor het hele ooglid en in de arcadeboog, beetje oogpotlood erbij en klaar!
Shale is een beetje de matte versie van Satin Taupe. Ik weet niet wat er met de mijne mis is, maar van mijn Shale komt nauwelijks kleur af! Ik moet het er echt afschrapen met een mesje, zo hard is hij. Ik weet wel dat hij niet zo hoort te zijn (bij anderen is hij gewoon normaal), dus ik heb waarschijnlijk gewoon een misdrukje. Ach, zo erg is dat ook weer niet! Ik ben Shale nu weer helemaal opnieuw aan het ontdekken, ik draag ‘m de laatste tijd ontzettend vaak. Ik vind ‘m prachtig in de arcadeboog (met Satin Taupe op het ooglid) of juist over het bewegende ooglid met een smokey eyeliner. Pretty!
Brown Down is een vrij simpele matte donkerbruine oogschaduw. Op zich niet bijzonder, maar wel een kleur die ik vaak gebruik om de buitenste ooghoeken dieper te maken, in de arcadeboog te gebruiken of om oogpotlood mee uit te werken.

Carbon is nog zo’n MAC-klassieker. Om heel eerlijk te zijn vind ik ‘m niet zo bijzonder (Catrice Captain Of The Black Pearl is veel donkerder!), maar aangezien ik tijdens vakanties of weekeindjes weg alleen dit palette meeneem is het toch fijn om zo’n kleur bij de hand te hebben.

Oef, dat waren er veel! Zoals ik al zei heb ik deze oogschaduws niet in één keer gekocht, maar ze langzaam verzameld. Mijn absolute aanraders zijn Patina (!), Woodwinked, Satin Taupe, Shale en Retrospeck, maar dat is slechts mijn persoonlijke voorkeur. Ik raad je gewoon aan om eventjes een kijkje bij de counter of in de winkel te nemen, want dan komen ze het beste tot hun recht. Alle oogschaduws zijn los verkrijgbaar (MAC verkoopt géén kant-en-klare gevulde palettes, behalve enkele quads uit Limited Edition-collecties). Een losse oogschaduw in een doosje kost €16,00 en een refill voor in een palette kost €12,00. Lege palettes zijn verkrijgbaar in twee soorten, namelijk voor 4 oogschaduws (€6,00) en voor 15 oogschaduws (€15,00). De 15-pan palettes zijn alleen verkrijgbaar bij de Pro Store in Amsterdam.

Ik ben altijd op zoek naar tinten om mijn collectie mee uit te breiden, hebben jullie nog aanraders voor mij?

Dit vind je misschien ook leuk...

46 reacties

 1. Claudia zegt:

  Fijn artikel 🙂
  In Arnhem bij de MAC counter in de Bijenkorf zijn de refills ook te koop en in ieder geval ook het lege palette voor 4 oogschaduws.

 2. Gaaf zo’n palette gezien de prijs moet je inderdaad de collectie rustig opbouwen maar MAC is wel echt de must en heeft zulke gave kleuren. Ik heb Patina ook vind ik inderdaad een super kleuren ik blijf sparen…jammer dat MAC nooit vette actie heeft zoals 1+1 gratis.

 3. Annelien zegt:

  Bij de pro store verkopen ze ook lege palettes voor twee kleuren 🙂

 4. Nathalie zegt:

  Mooie collectie.hier zijn de refills ook in eindhoven en in maastricht verkrijgbaar, helaas de doos van 15 dan weer niet dat is wel
  jammer, want amsterdam is voor ons wel erg uur de richting.

 5. wat een mooie kleuren:D

 6. In Belgie kan je ze allesinds in elke MAC-winkel kopen. (:
  Mooi palette!

 7. Het is wel een mooi palette met goede oogschaduw wat jij hebt, maar dat geld kan ik er toch echt niet voor neerleggen. Ik vind MAC altijd een beetje een overrated merk.

 8. Hele mooie kleuren!

 9. Jessica zegt:

  Een mooi palet heb je ervan gemaakt.

 10. Wat een mooie kleuren heb je bij elkaar verzameld!

 11. Leuk artiekel! en wat een mooi palet! xx

 12. Wat een prachtig palette!

 13. Mooi palette ! Ik ben ook aan het denken mijn eens zo’n palette aan te schaffen en daar mijn kleurtjes in te steken.

 14. Ik heb er voor de moment 8 in mijn palette zitten, maar ik ben van plan om dit binnenkort eens aan te vullen ^^ Nylon en Patina heb ik ook, Patina is ook mijn favoriete oogschaduw, die gebruik ik bijna dagelijks! Nog enkele aanraders zijn all that glitters, naked lunch en Go ^^

 15. Oh wat leuk! Ik ga binnenkort ook maar eens naar de Pro Store, maar wil eigenlijk eerst gewoon een Naked 2 Palette 😛

 16. Janneke zegt:

  Oooh echt ontzettend mooi kleuren! En de kwaliteit en kleur zal absoluut het geld waard zijn, maar toch heb ik besloten om nooit iets van MAC te gaan kopen.
  Ik hou van afwisseling en koop voor dat geld dan liever iets meer budgetproducten.

  Patina en Satin Taupe vind ik het mooiste! Zijn daar ook dupes van? Vanilla vind ik ook erg mooi!

 17. Charlotte, ken je mischieen een kleur van catrice die in de buurt kom van patine en ik vraag me af zie je echt een verschild qua kwaliteit tussen die 2 merken ?

  1. Annelies zegt:

   oh, it’s toffeful van catrice. ik heb ze beide en hij komt in de buurt.

   1. Muah, niet echt. It’s Toffeeful is veel lichter, vind ik. Helaas heeft Catrice geen echte dupe 🙁

  2. Kwaliteit verschilt niet altijd, maar het gaat mij met name om de kleuren. Een echte dupe van Patina is er niet bij Catrice, maar It’s Toffeeful komt wel iets in de buurt.

 18. Charlotte zegt:

  Aah wauw wat een leuk artikel. Ik ben een echte Mac addict haha!Ik heb ook een 15 pan palette van Mac en Dazzlelight is echt mijn all time favorite highlighter. Ook vind ik Naked Lunch en All That Glitters heel erg mooi. Je hebt echt een prachtig palette samengesteld!

 19. Wauw wat een mooi palette!

 20. Hele mooie kleuren, een paar van jouw kleuren heb ik ook en ik ben er toch tereden over :).

 21. Mooie kleuren! All That Glitters is ook een aanrader!

 22. Annelies zegt:

  woodwinked slaat bij mij ook oranje uit. ik gebruik hem ook over een bruine basis/oogschaduw, in het midden van mijn ooglid als een gouden accent. love it!

 23. Satin Taupe staat sowieso op mijn wenslijstje!
  En ligt het aan mij of lijken Wedge en Omega heel erg op elkaar?

  1. Wel iets ja, maar de ene is net wat warmer dan de andere 🙂

 24. Elise zegt:

  Mooi palette! De refills zijn eigenlijk alleen bij de counters in de bijenkorf te verkrijgen. In de Douglas Utrecht hadden ze in ieder geval niet!

 25. Chiara zegt:

  Bij mij slaat woodwinked ook vaak oranje uit, maar dat laat het groen in mijn hazel eyes juist extra uitkomen! Ik draag vandaag een all Mac-je : Naked Lunch, Woodwinked, Expensive Pink en Sketch 🙂

 26. Ik heb dus precies hetzelfde probleem met Shale. Het komt echt vaker voor, van de mijne komt ook nauwelijks kleur af!

  1. Bij mij inderdaad hetzelfde, ik gebruik een heel hard penseeltje of ik borstel voorzichtig war oogschaduw los met een werkbrauwborsteltje… Geen doen eigenlijk, daarom gebruik ik ‘m ook nauwelijks…

 27. Nice! Mooie kleuren heb je erin. Ik heb Vanilla zelf ook en het is echt mijn favoriete highlighter! Satin Taupe zou ik nog graag willen, net als Expensive Pink.

 28. Ingrid zegt:

  Wat een handig artikel! Ben hier zo blij mee! Ik zat al te kijken voor mooie kleurtjes! Ik zag dat een lege quad palette €6 is. Wel raar, want ik heb in Rotterdam en Den Haag (in dec en jan_ €6,50 betaald. Als het echt zo is dat de prijzen verschillen, dan vind ik dat echt jammer.

 29. Ingrid zegt:

  Oh, ik ben overigens ook benieuwd naar je andere palette! Komt dat arikel nog deze week online?

 30. MiriamH zegt:

  Heerlijk artikel! Ik heb woodwinked ook. Ik gebruik hem graag. Samen met carcoal brown, en Mylar is een mooie highlight kleur.

 31. Wauw wat een fantastische palette! Ik wil ook nog een keer zo’n palette, geeft toch meer overzicht inderdaad 🙂 en mooie kleuren heb je! Een paar die heb ik zelf ook, super!

 32. Nathalie zegt:

  Mooie kleuren! Zelf heb ik (nog) geen MAC oogschaduw. Maar Patina zou ik graag een keertje aanschaffen. Sable lijkt me ook erg mooi. Misschien ook wat voor jou?

 33. Ah, zalig zo’n gevuld palet! Altijd leuk om te zien welke kleuren iemand anders heeft (en dan zelf nieuwe kleuren ontdekken). Ik heb een aantal dezelfde kleuren, maar Nylon, Woodwinked, Patina en Shell wil ik nog aan mijn collectie toevoegen.

 34. Sushi zegt:

  Wauw!, mooi palette! Ik ben net even langs de MAC store gegaan. Maar ik vond patina te glanzend. Daarom ben ik voor soba gegaan :).

 35. Femke zegt:

  Ik vind de stukjes die je schrijft en de filmpjes die je maakt heel leuk! wl heel jammer dat je bijna nooit iets post

 36. Nynke zegt:

  Ik ga eind deze maand shoppen in Londen! Heb je nog tips qua merken en winkels die in Nederland niet te vinden zijn?

 37. De ene laatste swatch op je arm vind ik echt super! Hele mooie warme kleurtjes! I like it!

 38. Supermooi palette!
  x

 39. Wat een super mooie kleuren, het past allemaal goed bij elkaar. Kan je niet je favoriete looks laten zien die je gemaakt hebt met dit palette? 😉

 40. Debby zegt:

  Erg mooi. Ik hou zelf ook enorm van de Mac oogschaduws. Woodwinked is ook 1 van mijn favo’s. Vanilla staat op mijn wenslijst met net veel meer

 41. Girlscorner zegt:

  Afgelopen dinsdag wilde ik in Groningen bij de Douglas de refill van Satin Taupe kopen maar ook daar zijn de refills niet te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.