Huidverzorging Reviews

Review: The Body Shop Camomile Sumptuous Cleansing Butter

Een paar maanden geleden schreef ik een enthousiaste review over de nieuwe Camomile-producten van The Body Shop. Ik was vooral ontzettend enthousiast over de Silky Cleansing Oil, een reinigingsolie die ik nog steeds heel regelmatig gebruik. Tijdens die lancering werd ook nog een ander interessant product uitgebracht, namelijk de Camomile Sumptuous Cleansing Butter. Dit is een soort reinigingsbalsem die je kunt gebruiken om make-up te verwijderen. Klinkt interessant, nietwaar?

Ik ben altijd dol op oliën, balsems en andere rijke producten om mijn make-up te verwijderen. Wanneer ik ‘s avonds mijn huid reinig, verwijder ik eerst mijn make-up met een ‘vet’ product zoals een balsem of olie, en vervolgens gebruik ik een facewash om mijn huid te reinigen. Op deze manier wordt make-up echt goed verwijderd en is mijn huid goed schoon. Ik doe dit al jaren op deze manier (zie hier ook een oud artikel over de Double Cleansing Method) en mijn huid is er erg happy mee. Ik was dan ook super enthousiast toen The Body Shop met de nieuwe Camomile-serie kwam!

De Camomile Cleansing Butter zit in flinke metalen pot en kost €13,00 voor 90 ml/76 gram. Dat lijkt misschien wat weinig, maar ik heb gemerkt dat je er verrassend lang mee kunt doen.

Ethylhexyl Palmitate (Skin Conditioning Agent), Synthetic Wax (Binder/Emollient), PEG-20 Glyceryl Triisostearate (Skin Conditioning Agent), Olea Europaea Fruit Oil/Olea Europaea (Olive) Fruit Oil (Emollient), Butyrospermum Parkii Butter/Butyrospermum Parkii (Shea) Butter (Skin Conditioning Agent – Emollient), Caprylyl Glycol (Skin Conditioning Agent), Tocopherol (Antioxidant), Parfum/Fragrance (Fragrance), Aqua/Water (Solvent/Diluent), Linalool (Fragrance Ingredient), Limonene (Fragrance Ingredient), Helianthus Annuus Seed Oil/Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil (Emollient), Anthemis Nobilis Flower Extract (Natural Additive), Citric Acid (pH Adjuster).

Bij deze de ingrediëntenlijst. Ik zie niet echt gekke dingen, het zijn vooral verschillende vette ingrediënten, samen met wat olijfolie en sheaboter die samen de balsem vormen. Wel bevat de reiniger behoorlijk wat parfum en is kamille pas als een-na-laatste ingrediënt te vinden.

Je brengt de Sumptuous Cleansing Butter aan op een droge huid en masseert ‘m goed in. Hij verandert dan in een olie. Vervolgens voeg ik zelf wat water toe, zodat de substantie een soort melk wordt. Daarna spoel ik ‘m af met lauwwarm water, al dan niet met een washandje om ‘m extra goed te verwijderen. Daarna ga ik verder met een facewash (meestal is dat Vitamin E Gentle Facial Wash van The Body Shop), toner (wederom Vitamin E) en een nachtcrème (meestal Philosophy Hope in a Jar Night).

Nu het winter is merk ik dat ik vaker de Sumptuous Cleansing Butter gebruik, vooral omdat hij zo lekker romig is. Ik vind het fijn om hem tijdens het aanbrengen goed in te masseren, zodat m’n huid door en door gereinigd wordt. Echter moet ik wel zeggen dat hij mijn make-up iets minder goed verwijdert dan de Camomile Silky Cleansing Oil, vooral als het om oogmake-up gaat. Tegelijkertijd vind ik de Cleansing Butter iets minder rommelig in gebruik dan de olie en ruikt hij ook nog wat lekkerder. Ze hebben dezelfde zachte bloemige geur, maar de Cleansing Butter lijkt iets frisser.

De Sumptuous Cleansing Butter en de Silky Cleansing Oil gaan dus redelijk gelijk op en ik merk dat ik ze vaak willekeurig door elkaar gebruik. Als je een keuze tussen de twee producten zou moeten maken, zou ik de olie aanraden bij een normale tot vette huid en veel (lang houdende) make-up, en de balsem bij een wat drogere/oudere huid met iets minder zware make-up.

Yep, het is The Body Shop wederom gelukt een favoriet uit te brengen! Het is gewoon echt een fijne zachte make-upremover, die vooral nu tijdens de koude dagen heerlijk is.

The Body Shop Camomile Sumptuous Cleansing Butter kost €13,00 per stuk en is verkrijgbaar bij alle winkels en de webshop van The Body Shop.

Tip: de sale is gisteren bij The Body Shop begonnen (ook online)! Er zijn weer heel veel cadeaupakketen en Body Butters afgeprijsd.  Bovendien geldt op het assortiment buiten de sale de aanbieding dat je bij aankoop van 2 producten, op het 2e product 50% korting krijgt (geldt over het goedkoopste product). 

Related Post

38 Comments

 • Reply
  Jessie
  28 december 2013 at 08:34

  Ik gebruik deze al een tijdje en vind hem erg fijn in gebruik. Ik was eerst wat op mijn hoede omdat ik een gevoelige maar ook vrij vette huid heb maar ik heb geen problemen gehad met dit product. Integendeel zelfs; mijn huid voelt fris en gereinigd zonder dat het vettig aanvoelt. Ik heb trouwens net de olie gekocht omdat ik daar ook benieuwd naar was en aan je review te zien zal ik die ook wel goed vinden. Ik ben echt fan van The Body Shop; ik heb nog nooit een slechte ervaring met een TBS product gehad.

 • Reply
  Anne Solveig
  28 december 2013 at 08:45

  Ik denk dat ik vanmiddag maar is naar The Body Shop ga..! Lijkt me heel prettig!

 • Reply
  Tineke
  28 december 2013 at 08:46

  Klinkt erg goed! Ik kom vandaag ook bij the Body shop dus ik ga hier ook eens voor kijken!
  Liefs

 • Reply
  Kimberly
  28 december 2013 at 08:49

  Ik denk dat het in het begin heel erg wennen is om hiermee je gezicht schoon te maken maar het klinkt opzich best fijn. Misschien moet ik het nog een keer gaan proberen, ik ben altijd opzoek naar fijne reinigers voor mijn huid, vooral omdat ik na een tijdje vaak te gevoelig ervoor blijk te zijn,

 • Reply
  Beautydagboek
  28 december 2013 at 09:00

  Goh, dat is inderdaad even een andere manier van reinigen. Ik ben het zo gewend om wat vloeibare reinigers op een watje te doen en dan te verwijderen. Ik wordt hier wel nieuwsgierig naar!

 • Reply
  Martina
  28 december 2013 at 09:01

  Ik heb op dit moment de olie aangebroken staan, de balsem heb ik nog in de kast liggen 🙂

 • Reply
  Beau
  28 december 2013 at 09:08

  Klinkt eigenlijk best wel fijn! Het lijkt me wel wennen als je hem de eerste paar keren gaat gebruiken.

 • Reply
  femketje
  28 december 2013 at 09:38

  klinkt super fijn 😀

 • Reply
  Dionne
  28 december 2013 at 09:47

  Ik denk dat je eraan moet wennen, maar hij lijkt mij erg fijn!

 • Reply
  Charile
  28 december 2013 at 09:58

  Hij lijkt me heel fijn!

 • Reply
  Jessica
  28 december 2013 at 10:01

  Jammer genoeg bevatten de vitamine E producten veel te veel parfum. Dat probeer ik net te vermijden in mijn gezichtsverzorging. Daarom gebruik ik een reinigingsemulsie van la Roche Posay, de Toleriane cleanser. Zalig product! Zonder parfum, zonder bewaarmiddelen, hydraterend, … Perfect! Die kan ik je ook echt aanraden.

  • Reply
   Charlotte
   28 december 2013 at 10:51

   Ik probeer er bij huidverzorging op te letten of er parfum in zit of niet en ik weet dat veel mensen dat graag willen weten over producten (vandaar dat ik het er altijd bij skincare reviews expliciet bij vermeld). Persoonlijk heb ik gemerkt dat het bij mijn huid nauwelijks verschil maakt, en dat de producten die voor mijn huid het meest effectief werken vaak toch parfum bevatten. Ieder zo’n zijn eigen voorkeur, maar ik kan me goed voorstellen dat je het liever vermijdt.

   • Reply
    Jessica
    28 december 2013 at 17:55

    Mijn opmerking was ook helemaal niet slecht bedoeld hoor! 🙂 Wat een geluk dat het voor jou niet uitmaakt of er parfum in zit. Mijn huid wordt er namelijk geïrriteerd door, vandaar… De aloë-lijn van TBS is ook niet echt een oplossing voor mijn huid. Daar zit blijkbaar toch ook nog iets in waar mijn huid slecht op reageert.

    • Reply
     Charlotte
     28 december 2013 at 18:39

     Haha, zo had ik het ook helemaal niet opgevat hoor! Het blijft vreemd dat je zo’n reactie van Aloe krijgt, maar ik hoor het inderdaad vaker. Gelukkig zijn er nog veel meer andere merken, gelukkig dat je iets hebt gevonden dat voor jouw huid goed werkt!

 • Reply
  Chinouk
  28 december 2013 at 10:23

  Ik heb zo iets van Clinique! Deze bestaat in Nederland niet, maar het is een soort balsem. Heb ik nog niet geprobeerd, maar ga ik binnenkort eens doen 🙂

  • Reply
   Charlotte
   28 december 2013 at 10:49

   Aaah, Take The Day Off! Die wil ik ook nog een keertje proberen, al heb ik zo’n vermoeden dat hij inderdaad vergelijkbaar is met deze 😀

 • Reply
  I scream beauty
  28 december 2013 at 10:35

  Klinkt goed! Ik gebruik eigenlijk heel weinig producten van The Body Shop, terwijl ik ze -als ik ze gebruik- wel heel erg fijn vind.

 • Reply
  Beautyjuf
  28 december 2013 at 10:36

  Wat een mooi product! Het lijkt me heel erg fijn en zacht voor de huid 🙂

 • Reply
  Yasmine
  28 december 2013 at 10:42

  Lijkt me erg fijn! Body shop is over het algemeen allemaal fijn haha!

 • Reply
  Yasmine
  28 december 2013 at 10:43

  Lijkt me erg fijn! Body shop is over het algemeen allemaal fijn!

 • Reply
  Joyce
  28 december 2013 at 10:51

  Het lijkt me een erg fijn product!

 • Reply
  Caro
  28 december 2013 at 12:12

  Het houdt me heel erg tegen dat er zoveel parfum in zit, dat gebruik ik liever niet op mijn gezicht. Jammer want voor de rest lijkt het me een fijn product! 🙂

 • Reply
  Deborah
  28 december 2013 at 12:20

  Ziet er goed uit! Lijkt mij een heerlijk product voor in de winter!

 • Reply
  beautybyts
  28 december 2013 at 12:51

  Klinkt goed! Doet me een beetje denken aan Lush Ultra Blend.

 • Reply
  Kiss & Make-up
  28 december 2013 at 13:51

  Hmmm, ik weet dat hij geschikt zou moeten zijn voor alle huidtypes, maar met mijn vette huid lijkt dit me toch niet zo een goeie keuzen…

 • Reply
  Rianne
  28 december 2013 at 14:51

  Ohhh dit klinkt echt als een product wat ik moet proberen! Handig van die korting ook nu! 🙂

 • Reply
  Lys
  28 december 2013 at 15:07

  Oh, als deze met 50% korting staat, zou ik hem wel eens durven kopen! Ik heb al getwijfeld om deze butter te proberen, maar ik vond hem net wat te duur. Wat wel jammer is, want hij klinkt geweldig.

 • Reply
  Tess Evea
  28 december 2013 at 15:13

  Dit kende ik nog helemaal niet. Het klinkt erg goed, een nieuwe musthave voor mij dan maar?

 • Reply
  Monique
  28 december 2013 at 15:15

  Dit product is nieuw voor mij, maar het klinkt wel heel fijn!

 • Reply
  Manon
  28 december 2013 at 17:13

  Ik ben vanmiddag bij de Body Shop geweest en stond bij deze heel erg te twijfelen. Ik heb m uiteindelijk niet gekocht SPIJT!

 • Reply
  Robin
  28 december 2013 at 17:14

  Klinkt als een fijn product! Ben wel heel nieuwsgierig geworden nu eigenlijk.

 • Reply
  Floor
  28 december 2013 at 18:34

  Lijkt me een heel goed en fijn product!!

 • Reply
  Manon
  28 december 2013 at 18:57

  Deze lijkt mij echt super fijn!

 • Reply
  Anne G.
  28 december 2013 at 19:54

  Ik gebruik veel liever kokosnoos olie (ook wel kokosnoot boter of kokosnoos mousse genoemd).
  Verwijdert mijn oog make-up echt perfect, geeft geen waas voor mijn ogen, irriteert niet, kan als oogcreme worden gebruikt en irriteert niet,
  De boter smelt ook snel, vrijwel direct als je het in je handen neemt. De boter verandert ook in een olie, Nog een extra pluspunt is dat het geen parfuj heeft en nog eens goedkoper is 🙂

 • Reply
  Bianca
  29 december 2013 at 01:57

  Ik heb de oogmake-up remover van dezelfde lijn en die is super

 • Reply
  Ellen
  29 december 2013 at 11:57

  Ik moet dringend eens een bezoekje aan de body shop brengen 🙂

 • Reply
  Josanne
  29 december 2013 at 21:29

  Ben benieuwd geworden!

 • Reply
  Jesdiny
  30 december 2013 at 11:57

  Ik gebruik deze butter nu een tijdje en ben ook erg fan! Mijn olie gebruik ik nu als ik tijdens het douchen mijn make-up verwijder.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.