Huidverzorging

SkinDNA: huidadvies op basis van je DNA?

Het is ontzettend moeilijk om te bepalen welke producten nou precies bij jouw huid passen. Er is immers zo veel keus! Vaak worden we door schade en schande wijs, maar wat als er nou een test was die jou precies kon vertellen wat je huid nodig heeft? Nou, die is er dus, zelfs op basis van je DNA! Ik mocht de SkinDNA test uitproberen en de resultaten waren niet mis!

De SkinDNA test

SkinDNA is een test die je online kunt bestellen en thuis zelf kunt toepassen, waarna de resultaten gemeten worden in een laboratorium. Het proces is eigenlijk heel simpel: als je de test bestelt krijg je een pakketje in huis met daarin een vragenlijst, een steriel borsteltje en een envelop om de test mee terug te sturen.

De vragenlijst is flink, ik denk dat ik er wel een kwartiertje zoet mee was. Deze lijst bestaat uit een hele rits vragen over niet alleen jezelf, maar ook je ouders. De eigenschappen van de huid van je ouders kunnen immers ook een indicatie van jouw huid zijn.  Ik vond het trouwens best grappig om er zo over na te denken, want ik merkte dat ik verrassend weinig op de huid van mijn ouders let.

Het andere deel van de test bestaat uiteraard uit de zogenaamde DNA-collector; een staafje met een stukje stof eraan waarmee je wat wangslijm bij jezelf afneemt. Dit haal je volgens de instructies even langs je wang en stopt vervolgens het topje in een bijgeleverd zakje. Die gaat samen met de vragenlijst op de post en wachten maar!

Het resultaat van de SkinDNA test

Ik kreeg mijn resultaten binnen een dag of 10 binnen per e-mail. Het was een gigantisch rapport waar ik flink de tijd voor heb genomen om door te lezen! Het staat vol met informatie over jouw eigen huid, hoe jouw resultaten zich verhouden tot de rest van de bevolking, wat elke categorie nou precies inhoudt en hoe huidveroudering in z’n werk gaat.

Ik vond het erg leuk om te zien dat ik een vrij laag risico loop op vermindering van stevigheid en elasticiteit. Dat is geen grote verrassing voor mij, want de huid van mijn moeder ziet er voor haar leeftijd (62) ontzettend goed uit. Daarentegen loop ik juist weer een gemiddeld risico op rimpelvorming en een verhoogd risico op UV schade en pigmentatie. Dat laatste is met mijn bleke huid en sproeten ook niet heel vreemd.

Overigens scoor ik blijkbaar heel goed op schade door vrije radicalen, omdat mijn lichaam goed in staat schijnt te zijn om essentiële antioxidanten te produceren. Zo leer je nog eens wat over jezelf. Als laatste loop ik een gemiddelde kans op ontstekingen, want ik schijn een gedeeltelijk overmatige aanmaak van ontsteking veroorzakende proteïnen te hebben. Daarmee gaat gepaard dat ik wellicht wat overgevoelig ben voor parfum en chemische bestanddelen.

Leuk deze informatie, maar wat kun je er nou daadwerkelijk mee? Nou, verrassend veel! Ten eerste liet het me inzien dat ik met een aantal van mijn pijlers in m’n huidverzorgingsroutine op de juiste weg zit. Je krijgt namelijk bij elke categorie een lijstje met ingrediënten die je kunnen helpen het ‘probleem’ aan te pakken en zo huidveroudering en -schade te beperken. In mijn geval wordt onder andere hyaluronzuur, niacinamide, retinol en vitamine C aangeraden. Daarnaast worden ook nog een hele rits meer onbekende stoffen voorgesteld, zoals in mijn geval o.a. algal polysaccharide, centella asiatica en kojiczuur. Ingrediënten die je misschien soms op een verpakking ziet staan, maar op deze manier pas echt een beetje betekenis krijgen. Hartstikke handig dus!

Ook wordt er in het rapport nog aandacht besteedt aan geschikte voedingssupplementen (quelcetine, beta-caroteen, lycopeen en resveratol) en professionele behandelingen (micro-needeling en LED-therapie) die goed bij mijn huid zouden passen. Ook dit gaat weer per ‘probleem’, dus ontzettend veel informatie waar je mee aan de slag kunt. Let op, deze resultaten zijn echt persoonlijk. Wat voor mij kan gelden hoeft voor een ander niet zo te zijn. Onze genen en DNA-profielen zijn natuurlijk uniek!

Het is een prijzige test (€289,00), maar het geeft wel enorm veel nieuwe inzichten. Ik vind het vooral interessant omdat het me op dingen wijst die pas over 10-20 jaar aan het licht zouden kunnen komen, maar die ik nu al kan aanpakken doordat ik over deze informatie beschik. Daarmee kan ik mijn huidverzorging veel gericht insteken. Beter voorkomen dan genezen, nietwaar? Voor een skincarejunkie als ik is dit echt geweldig, maar ik kan me voorstellen dat dit voor elke vrouw die haar huid optimaal wil verzorgen ontzettend waardevol is. Ook benieuwd geworden? Check de site van SkinDNA voor meer informatie!

Meer Pinky Polish? Neem ook een kijkje op YouTube, Twitter of Instagram!

Dit artikel bevat (een) product(en) die ik van een merk, webshop of PR bureau heb ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Tamara zegt:

  Zeer interessant maar er zijn twee dingen die mij tegenhouden. Als eerste vraag ik me af wat er met mijn dna materiaal gebeurd, hoe wordt het vernietigd of wordt het bewaard? En de prijs is ook pittig. Maar ergens ben ik ook wel nieuwsgierig.

 2. VWillemse zegt:

  Aan de ene kant vind ik dit waanzinnig leuk en intresant, aan de andere kant kost het wel een flinke duit. Niet alleen de dna test zelf maar ook de creme’s en behandelingen die voor jouw huid geschikt zijn. Want waarom een dna test doen als je daarna niks met de info zou doen.
  En dan is het ook nog eens 30 jaar wachten eer je weet of het uberhaupt heeft gewerkt…..wat je eigenlijk ook weer niet zeker weet want je hebt geen vergelijkings matriaal.
  Maar goed, als je het geld hebt en er voor over hebt is dit natuurlijk wel super leuk 🙂

 3. Super interessant om eens te laten testen!

 4. Ik ben erg nieuwsgierig geworden, Want ik ben zeer zoekende naar de juiste middelen. Maar ik ben wel benieuwd wat ze met al die gegevens van je doen, of niet doen natuurlijk. De prijs houd mij zeker tegen om dit te doen, ookal is het zo uitgebreid. Liefs soraya

 5. Hi Soraya, op de pagina van SkinDNA vind je bij Privacy Policy exact wat er gebeurt met jouw gegevens en genetische informatie en materiaal. Je kan ook altijd bellen voor toelichting en extra informatie.

 6. @ Tamara, jouw DNA sample en de voortkomende genetische resultaten worden altijd binnen 10 dagen vernietigd, tenzij je explicite aangeeft deze beschikbaar te willen stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit doe je in de begeleidende online lifestyle en achtergrond vragenlijst van SkinDNA.

 7. @vwwillemse De SkinDNA test doe je eenmalig in je leven en wordt door mensen zoals jij en ik, maar ook artsen huidtherapeuten ingezet om de huid te verbeteren. Je gist niet meer naar de juiste huidverzorging maar bespaart door deze kennis geld en tijd in het vinden van exact de juiste huidverzorgingsingrediënten specifiek voor jouw huid. Dat deze ingrediënten werken voor de/jouw huid (DNA uitslag) is wetenschappelijk onderzocht, dat is de kracht achter SkinDNA. Je zult dus net als andere al op korte termijn ervaren dat de huidkwaliteit verbeterd. Je hoeft dan nog geen dure cremes te kopen. Maar kan afhankelijk van jouw budget de ingrediënten kiezen die geadviseerd worden, kies dan vervolgens een merk die in jouw prijscategorie valt. Let wel op dat je de geadviseerde percentages hanteert.

 8. Laat ik voorop stellen dat jouw gegevens altijd vernietigd worden tenzij je aangeeft deze te willen inzetten voor wetenschappelijk onderzoek. Ook versturen wij nooit een DNA sample in combinatie met jouw persoonsgegevens. Je gegevens zijn altijd veilig en anoniem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.