Huidverzorging Tips

Term Verklaard: Hypoallergeen

Merken hangen het liefst allerlei claims aan hun producten om zo de aandacht van mogelijke klanten te trekken. Kijk maar eens naar een cosmetica-advertentie. Termen als ‘natuurlijk’, ‘dermatologisch getest’ en ‘hypoallergeen’ vliegen je om de oren, maar wat betekenen deze termen nou eigenlijk? Vandaag neem ik de term ‘hypoallergeen’ onder de loep.

Mensen denken vaak dat ‘hypoallergeen’ hetzelfde betekent als ‘geen kans op allergische reactie’, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Hypoallergeen betekent namelijk dat in het product geen ingrediënten zijn verwerkt waarvan bekend is dat mensen er heftig op kunnen reageren. Ook deze definitie moet je met een flinke korrel zout nemen. Het is namelijk onmogelijk om elk mogelijk irriterend ingrediënt uit te sluiten, aangezien je op elk ingrediënt allergisch zou kunnen reageren, dus je loopt altijd een risico. Daar komt nog bij dat merken die hun producten als ‘hypoallergeen’ bestempelen vaak wel conserveringsmiddelen, alcohol en parfum gebruiken, terwijl dat juist de ingrediënten zijn die de huid kunnen irriteren. Het gebruik van hypoallergene cosmetica kan de kans op een allergische reactie misschien verkleinen, maar het biedt absoluut geen zekerheid.

De term ‘hypoallergeen’ is niet wettelijk beschermd en mag door merken vrij gebruikt worden. Hier maken bedrijven dan ook flink gebruik van, omdat ze hopen dat mensen hun producten dan sneller kopen. Wees daar als klant ontzettend behoed op, want het is een vervelende marketingtruc.

Kortom, échte allergie-vrije cosmetica bestaat gewoon niet. Mocht je last hebben van een allergie-gevoelige huid, dan is het raadzaam om de ingrediëntenlijst van het product onder de loep te nemen. Alleen het etiket vertelt de ware ingrediënten van een product! Ga niet blind af op claims van fabrikanten, want vaak zit er een addertje onder het gras.

Binnenkort zijn de termen ‘dermatologisch getest’ en ‘natuurlijk’ aan de beurt!

Halen termen als ‘hypoallergeen’ jou over om een product juist wel te kopen?

Dit vind je misschien ook leuk...

15 reacties

 1. nee termen maken me niks uit, ik ga op ervaring af 🙂

 2. Nee termen maken me niks uit. Ik ga af op kleur, geur, gebruik, kwaliteit, prijs en ervaring en dat soort dingen 🙂

 3. Handig artikel! En nee, ik kijk daar helemaal niet na.

 4. Clinique was ook heel trots op hypoallergeen, maar ik ben er ontzettend allergisch voor :') dus nee, ik kijk er niet naar.

 5. Mascha zegt:

  Ik heb zelf in een parfumerie gewerkt waar ze Clinique verkochten. Ik hoorde van mijn drogisten-collega dat Clinique ontzettend agressieve ingrediënten gebruikt en veel mensen hiervoor ontzettend allergisch zijn. Ik heb zelf een makkelijke huid, maar van de Clarifing Lotion hingen de vellen aan mijn neus.

  1. Dat hoor ik vaker over Clinique. Het is volgens mij geen slecht merk, maar er zitten een aantal producten tussen die je huid behoorlijk kunnen irriteren. De hydraterende lotion uit het 3-Stappen-programma is prima, maar de andere producten uit die lijn kan je beter vermijden. Buiten het 3-stappen-plan zijn wel fijne producten te vinden!

 6. Bedankt! Ik lees vaak hypoallergeen, ik vind het best slecht dat het dus eigenlijk niet zoveel zegt.

 7. Leuk dat hier wat over schrijft, ik word altijd een tikkie nijdig als ik dat soort misleidende claims lees op producten

 8. Vroeger dacht ik dat hypoallergeen betekende dat iets veilig was voor mijn allergische huid, maar nu weet ik wel beter 😉 Zoals je al zei in je artikeltje, altijd de ingrediëntenlijst checken!! 🙂

 9. Informatief artikel, bedankt 😉 En meestal koop ik sowieso producten als ik er goede ervaring mee heb gehad 🙂

 10. Nanone zegt:

  Wat een negatief verhaal! In de kern klopt het als je zegt dat je altijd allergisch kunt reageren. Maar om nu te stellen dat deze kreet vaak misbruikt wordt gaat veel te ver! Dit is een typisch scorebord artikel. Even lekker makkelijk en ongenuanceerd kritiek leveren

  1. Ik vind jouw kritiek ook wel redelijk kort door de bocht, maar je hebt uiteraard recht op een eigen mening. Ik zeg alleen dat het een vaak gebruikte marketingtruc is en dat je daar als consument bedacht op moet zijn. Neem maar eens een kijkje op de ingrediëntenlijst van een 'hypoallergeen' product. Je zal zien dat er nog steeds een ruime hoeveelheid ingrediënten in zitten die voor een gevoelige huid helemaal niet zo fijn zijn.

 11. leena zegt:

  Gebruikte het vroeger ook, alleen was het toen in gulden tijd 2x a 3x zo duurder dan nu!!! Hij was toen ook pas op de markt. Deze oude product in nieuwe verpakking wordt weer nieuw leven ingeblazen. 🙂

 12. leena zegt:

  Hij werkt wel vooral in de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.