Lifestyle

Tip: Food Inc. – Weet jij wat je eet?

Al een tijdje speel ik met het idee om naast beauty ook wat regelmatiger over voeding, fitness en gezondheid te gaan bloggen. Het is namelijk één van mijn andere grote interesses er valt zoveel over te vertellen! Bovendien liggen beauty en gezondheid eigenlijk heel erg dicht bij elkaar, gezondheid en schoonheid gaan immers vaak samen. Wat zouden jullie hiervan vinden?

Weet jij wat je eet?

Het leek mij vandaag een mooi moment om een artikel over één van deze onderwerpen te schrijven, want gisteren was het World Vegan Day, een dag om meer aandacht te schenken voor het veganisme. Veganistisch eten gaat mij een stapje te ver (hoewel ik wel met het idee heb gespeeld), maar zoals sommigen van jullie misschien weten ben ik wel vegetariër. Al jaren eet ik nauwelijks vlees en sinds enkele maanden eet ik volledig vegetarisch. Geen zorgen, dis artikel is absoluut niet bedoeld om jullie van het vlees eten af te helpen, dat is absoluut niet mijn bedoeling. Ik doe gewoon waar ik me goed bij voel en dat moet ieder ander vooral ook doen!
Ik wil jullie dus niet ‘bekeren’, maar ik wil jullie door middel van dit artikel wel aan het denken zetten. Heel veel mensen hebben namelijk geen flauw idee waar hun eten vandaan komt. Ze kopen het in de supermarkt en peuzelen het thuis lekker op, maar wat ermee is gebeurd voordat het op hun bordje is beland blijft een grote vraag. Helaas is de voedselindustrie één grote puinhoop en gebeuren er allerlei dingen waar wij als gewone mensen geen idee van hebben. De grote bedrijven in deze markt laat ons graag geloven dat hun voedsel zo ‘natuurlijk’ en zo ‘gezond’ mogelijk is, maar vaak blijkt het helemaal niet zo te zijn. Een vervelend idee, nietwaar?

Food Inc.

Een tijdje geleden stuitte ik op de documentaire Food Inc. Ik heb hem inmiddels al een paar keer bekeken en het blijft me maar fascineren! In deze documentaire wordt een beeld gegeven van de industrialisering van de voedselindustrie en hoe deze de afgelopen jaren gigantisch is verandert. Grote bedrijven wekken bijvoorbeeld graag de indruk dat hun product gekweekt is op een rustige boerderij, maar in werkelijkheid is het afkomstig van een massafabriek. Ook geeft Food Inc. een idee van wat er ontzettend mis is met de regels en hoe krom de werkelijkheid eigenlijk is. Bovendien worden er vooral dingen aan het licht gebracht waarvan de voedselindustrie niet wilt dat wij ze weten! Hoe vreemd is dat?

Hoewel er vooral aandacht besteed wordt aan de Amerikaanse situatie is de harde waarheid dat het in Nederland weinig anders is. Deze documentaire heeft mij echt aan het denken gezet en mijn blik op de voedselindustrie drastisch veranderd. Ik kan me voorstellen dat dit niet een documentaire is voor iedereen, maar ik daag jullie toch uit om even een kijkje te nemen! Hij is in het Engels en niet heel makkelijk, maar zal voor de meesten van jullie goed te begrijpen zijn. Ik heb hem hieronder toegevoegd (helaas wel met Spaanse ondertiteling, maar daar heb je verder geen last van). Ook is hij met een beetje speurwerk vrij makkelijk online te vinden, zodat je ‘m op je eigen PC kan bekijken.

Ik vind het in elk geval een interessante documentaire en ik ben erg benieuwd wat jullie er van vinden. Je zal nooit mee hetzelfde naar het eten in de supermarkt kijken!

Hoe belangrijk vinden jullie voeding en let je op wat je eet? Ben je misschien vegetariër of  zelfs veganist? Ik ben benieuwd, dus laat het weten bij de comments!

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. Ik ben al vegetariër sinds mijn 12e, ik ben nu 19. En ik vind het heel goed vol te houden. Ik eet geen vlees en vis, ook geen dierlijke producten zoals bouillon.
  Wel eet ik snoep met gelatine erin en draag ik leren schoenen, geen echt bont. Dit doe ik omdat ik geloof dat gelatine en leer afvalproducten zijn.
  Ik wou even zeggen, voor er straks een discussie los breekt.
  Vegetariër zijn heeft geen regels. Het is geen geloof, er is niet beschreven JE MOET DIT en JE MAG NOOIT. Hoewel het wel een omschrijving is van je eetpatroon is het geen leefwijze, en ben je niet verplicht om je te beperken tot biologische producten of om nooit meer snoep met gelatine te eten(in veel medicijnen zit ook gelatine).
  Ik probeer dit vol te houden tot het voor mij niet meer goed voelt, of wanneer ik zwanger zou zijn en dit mij wordt afgeraden door een dokter.

  1. Klopt! Ik ben het helemaal met je eens. Mensen zijn ook altijd op zoek naar een label (Flixitariër, Vegetariër etc.), maar waarom zou je jezelf in een hokje stoppen en jezelf onnodig beperken? Doe inderdaad wat goed voelt!

  2. Marieke zegt:

   Dat heb ik ook altijd :’D Ik ben een zogenaamde ‘pescotariër’ dus ik eet wel vis, zo min mogelijk vlees maar dat is ook neit altijd te doen omdat mijn ouders en broertje wel vlees eten. Ipv een karbonade krijg ik een vegaburger en stukken kip vis ik uit mijn kiptandoori, maar gehakt uit de macaroni halen is gewoon niet te doen dus dat eet ik dan wel, met tegenzin. Maar als ik dat vertel, zitten mensen er altijd bovenop van VIND JE HET NIET ZIELIG VOOR DE VISSEN DAN en dat ik hypocriet ben en het maar half doe. Zoals je zegt, er zijn geen regels, ik ben het helemaal met je eens!

   1. Sanne zegt:

    Ja dat ken ik zo goed! Ik eet geen vlees, maar wel vis. Als ze dan horen dat ik vegetariër ben, maar wel vis eet vinden ze mij inderdaad een half-vegetariër of hypocriet. Ik kan het soms ook best wel vervelend vinden, als mensen er zo opduiken. Er zijn inderdaad geen regels, en ik doe het zo, omdat ik me er zelf goed bij voel!

   2. Haha, ja dat heb ik ook al zo vaak gehad! Ik weet wel vis en geen vlees maar mensen zitten er altijd over te zeuren.. Ik bepaal toch zelf wel waar ik me goed bij voel:)

  3. Joanne zegt:

   Ik snap dat vegetariër zijn geen regels heeft maar ik vind het toch altijd raar als mensen die echt vegetariër zijn wel leer dragen, puur omdat ik de redenering van afvalproduct niet snap. Leer is wel vaak een afvalproduct, maar het is een afvalproduct van het vlees. Het dier wordt geslacht voor het vlees en dan is het leer over. Maar als vegetariër wil je toch juist dat het dier überhaupt niet geslacht wordt? Als het dier niet geslacht wordt is er ook geen ‘afval’ en dus ook geen afvalleer. Op deze manier keur je de industrie af maar je maakt er toch ook wel gebruik van omdat het er toch al is vanwege andere mensen die wel vlees eten. Dan kan je net zo ook het vlees eten denk ik dan.
   Ik bedoel het niet als kritiek naar jou toe (ik heb zelf helemaal geen recht van spreken want ik eet gewoon vlees en draag ook leer), maar ik snap het gewoon oprecht niet.
   Overigens is leer ook lang niet altijd een afvalproduct, vooral niet als het gaat om grote stukken leer. Daar mogen dan geen beschadigingen van het slachten op zitten enz. dus dan worden de koeien wel degelijk geslacht voor het leer en is het vlees juist afvalproduct. Maar dat is weer iets anders.
   Nogmaals, ik bedoel het niet als kritiek en ik heb zelf helemaal geen recht van spreken. Ik snap de gedachte die er aan ten grondslag ligt gewoon niet. Maar ik snap ook wel dat er geen regels zijn en dat je gewoon moet doen wat jij wilt. Mijn moeder is bijvoorbeeld een halve vegetariër. Ze eet wel af en toe vlees maar gewoon een heel stuk minder.

   1. Ik snap dat die stelling vraagtekens bij je oproept. Maar mijn (persoonlijke) streven is ook niet om de hele vleesindustrie te stoppen. Dat zal toch nooit lukken. Ik wil gewoon geen dieren eten. Dat is mijn beweegreden. De industrie is slecht, dat weet ik maar dat was niet mijn hoofdreden, want anders kon ik zelf een biologische boer opzoeken, toekijken naar het proces, en eens in het jaar een koe kopen en invriezen. Maar dat wil ik niet.

    Plus daarbij vind ik, ik ben ook een levend wezen, en mijn leven moet wel leuk zijn en vol te houden. Als ik dus geen snoepjes kan eten en niet kan dragen wat ik wil(dat klinkt wel arrogant en raar) maar dan kan ik niet opitmaal genieten van mijn leven en zal ik sneller terugvallen. Want ik heb een tijdje geprobeerd om alleen plantaardige gelatine te eten, maar hiermee kon ik niet koken(een van mijn hobbys).

    Voor mij is staat het leer gebruiken niet gelijk aan het eten van vlees. Snap je mijn mening. Het is misschien wat vreemd, maar ik heb me er bij neer gelegd dat de vleesindustrie toch niet veranderd kan worden. En wie weet of ik me in de toekomst aan pas of niet.

    1. Joanne zegt:

     Als je zegt dat je gewoon zelf geen vlees wilt eten en dat de industrie niet de hoofdreden is dan snap ik het wel ja!

 2. Ik ben geen vegetariër, maar ik eet niet heel erg veel vlees. Het is niet dat ik er streng op tegen ben, maar ik let er absoluut wel op! Varken eet ik bijvoorbeeld niet, maar kip dan weer wel. Ik probeer zoveel mogelijk vegetarisch te eten. 🙂

 3. Ik ben zeker geinteresseerd in jouw kijk op voeding, fitness en gezondheid en ik denk dat het een leuke aanvulling is op je huidige blog. Ik zeg: doen!

 4. knoopje zegt:

  Ik vind het wel leuk als je daar aandacht aan gaat besteden hoor. Fitness heb ik niet zoveel mee, maar voeding is altijd interessant. Ik zou het wel interessant vinden als je bijvoorbeeld een artikel maakt over hoe je vlees kunt vervangen (al weet ik dat zelf eigenlijk al wel, ik denk dat het voor veel mensen handig is). Gewoon weglaten zonder iets anders toe te voegen is namelijk niet gezond

  Ik ben geen vegetariër, maar eet in de praktijk nauwelijks vlees. Ik kook in ieder geval wel nagenoeg vegetarisch, en gebruik bijvoorbeeld veel noten of pompoen ipv vlees, maar op brood wil ik nog wel eens vleeswaren eten.
  Ook in restaurants soms. Ik lust geen paddestoelen of geitenkaas en die zitten helaas heel vaak in vega gerechten 😉

 5. Leuk artikel, strakjes maar eens die docu kijken. Ik ben best bewust met eten bezig, door gezond te eten voel ik me beter. Ik ben nu al 13 jaar vegetariër en dat bevalt me prima. Ik vind het heel leuk om zonder vlees te koken al is het soms wel een uitdaging tijdens het uit eten.

  Ik zou het wel leuk vinden als je blogjes deed plaatsen over gezond leven ^^.

 6. Erg leuk dat je het ook meer over gezond voedsel gaat hebben. Want ik wil eerlijk gezegd wel gezonder eten, maar vaak weet ik eerlijk gezegd niet wat ik dan moet eten. Tuurlijk weet ik een paar gezonde dingen op te noemen, maar dat lijstje is niet zo heel lang.

 7. Echt een heel leuk idee om meer hierover te bloggen!
  Zelf ben ik 2 jaar vegetarisch geweest. Ondanks allerlei pillen werd het me daarna afgeraden door de dokter. Ik was continu duizelig en slap, ookal slikte ik allerlei pillen en at ik vrijwel elke dag vleesvervangers.
  Ook had ik 4 jaar terug mijn profielwerkstuk over Peta2 gedaan… Een organisatie die tegen o.a. KFC is. Dankzij die presentatie is een vriendin ook vegetarisch geworden!
  Gewoon omdat ze niet wist hoe het allemaal om zijn werk ging.

  Ik vind het heel goed dat je hierover meer wilt bloggen 😉

 8. Interessant onderwerp! Ik ga mezelf geen naam opplakken, maar ik eet bijna geen vlees – mede doordat mijn moeder helemaal geen vlees eet en het dus ook niet graag klaarmaakt – en ik mis het helemaal niet. Ik heb geen vlees nodig!

 9. Bianca zegt:

  Ik heb altijd bewondering voor vegetariërs omdat ik me wel bewust ben van het dierenleed in de voedingsindustrie, toch lukt het me zelf niet om echt vegetarisch te eten.
  Ik probeer wel vaak scharrel- of biologische producten te kopen.
  Bij mij speelt bij de keuze van verzorgings- en cosmeticaproducten wel altijd een grote rol of het merk dierproefvrij is, mijn favorieten zijn daarom ook Rituals en de Bodyshop, ook Essence beweert dierproefvrij te zijn wat erg fijn is omdat dit merk lekker lowbudget is.
  Hierover zou ik dus best wat meer willen lezen of willen weten wat jouw kijk hierop is.
  Verder vind ik dat je ’n erg leuke blog hebt.

 10. Doen! Ik zou het heel leuk vinden om te lezen over voeding & fitness (vooral het eerste is ook een passie van mij naast beauty!)!

  Ik eet zelf nauwelijks vlees (en als ik het eet alleen kip, nooit ander vlees), maar wel veel vis. Ik ben niet bepaald tegen de bio-industrie of zo, maar doe het echt vanuit health reasons, omdat ik weet dat bijvoorbeeld rood vlees ongezonder voor je is dan kip en vis juist wel gezond is. Daarnaast eet ik heel veel peulvruchten (kikkererwten, jonge sojabonen) en veel (rauwe) groenten & fruit en heb ik echt gemerkt dat deze lifestyle veel doet voor je lichaam!

 11. Wanneer ik tijd heb zal ik het filmpje een keer kijken! Ik vind het zeker belangrijk dat mensen weten waar het eten op hun bord vandaan komt. Waarschijnlijk heeft 99% daar geen idee van. Ik ga mezelf geen label op plakken, ben geen vegetarier, of wat dan ook. Maar ik probeer er wel op te letten niet te vaak vlees en vis te eten. A omdat ik het inderdaad zielig vind, en B omdat ik vooral vlees gewoon niet lekker vind. Een stukje kip of biefstuk vind ik wel lekker, en eet ik dan gewoon. Ook met uiteten eet ik gewoon vlees of vis. Maar ik vind wel dat je er op ze minst bij stil moet staan, en dat het echt niet zo gek is om te minderen met vlees eten. Ik eet sowieso al nooit vleeswaren op brood etc. Ik moet dan altijd denken aan bijvoorbeeld een varken dat opengesneden is. Daar schaven ze een plakje vanaf. En voila dat plakje ham ligt nu op je brood. Uhw!

 12. Tessa zegt:

  moet je doen!
  Voeding, fitness en gezondheid zou ik heel leuk vinden om meer over te lezen.
  Zelf eet ik wel gewoon vlees, maar ook niet te veel.
  Ik weet niet of ik wel helemaal vegetariër zou kunnen zijn, vlees is toch wel lekker…
  straks de documentaire kijken, misschien vind ik het daarna wel iets minder lekker?

  maar het lijkt me leuk en interessant als je hier meer over zou bloggen!

 13. rosalie zegt:

  ik ben zelf nu 3 jaar vegetarier. ik eet geen vlees en vis. ik eet het niet omdat ik het zielig en hypocriet vind hoe er met vlees dieren wordt omgegaan.
  ik eet heel weinig snoep met gelatine.
  dit puur omdat ik vind dat ik dat niet kan eten.. aangezien ik ook geen vlees eet.
  leer koop ik zelden en ook suede koop ik bijna nooit.

  en over het bloggen over gezond voedsel etc. vind ik dat je dat zeker moet doen!

 14. Joanne zegt:

  Ik zou het heel leuk vinden als je meer over voeding etc. zou bloggen. Dat heeft inderdaad veel invloed op je uiterlijk! Gezond eten doet meer voor mijn huid dan welk product ooit zou kunnen doen. Ik krijg bijvoorbeeld puistjes van melkproducten en te veel suiker. Dan kan ik smeren wat ik wil, maar ze gaan echt niet weg tot ik stop met het eten van die producten.
  Ik ben zelf geen vegetariër. Ik vind het wel heel zielig voor de dieren hoe ze nu geslacht worden, maar ik heb weinig keuze om geen vlees te eten. Ik ben allergisch voor -alle- granen en als ik ook geen vlees zou eten blijft er echt te weinig over. Ik heb nu al veel moeite met bedenken wat ik kan eten en heb erg moeite om boven ondergewicht te blijven. Wel koop ik zo veel mogelijk biologisch vlees, in de hoop dat die dieren dan echt een beter leven hebben gehad dan de anderen. Al weet ik niet zeker of dat ook echt zo is…

 15. Marleen zegt:

  Ik eet ook geen vlees dat doe ik ook al best lang niet meer ik denk 5 jaar ofzo ik ben nu 14. Ik eet wel vis maar snoepjes en andere producten met gelatine probeer ik wel te beperken. Ik weet niet waarom ik het zo doe maar hier voel ik me al zo’n 5 jaar prettig bij dus ik ga lekker zo door:)

 16. Ik eet ook geen vlees maar wel vis. Dit wil ik ook gaan beperken (eet het al bijna nauwelijks) maar ik weet niet wat mijn ouders daar van vinden (ben 14). Ik ben namelijk al de enige in het gezin die geen vlees eet, en mijn ouders maken altijd aparte pannetjes en vega burgers voor mij. Ik ben het nu ongeveer een jaar. Eigenlijk zou ik ook best veganistisch willen zijn maar dat gaat inderdaad best ver. Dan moet je echt overal rekening mee houden en dat wordt mij waarschijnlijk te veel. En het mag waarschijnlijk niet van mijn ouders. En mijn omgeving snapt dat waarschijnlijk ook niet echt. Ik wil eigenlijk ook geen ei eten alleen dat zit in zo veel.
  Die film durf ik eigenlijk niet echt te kijken. Met aardrijkskunde heb ik ook wel eens van die filmpjes gezien (daardoor ben ik ook vegetarisch geworden zo ongeveer).
  En ik vind gezondheid en eten ook heel interessant. Dus schrijf er vooral meer over.

 17. Wat goed dat je er aandacht aan besteed! Zelf laat ik minstens 3 keer in de week mijn vlees staan. Niet omdat ik het zielig voor de dieren vindt, maar omdat het beter is voor het milieu. Zo was er laatst nog een artikel op ze.nl waar ook gepleit werd voor het laten staan van je vlees. Ik eet dan ook bewust geen vleesvervangers, omdat de productie hiervan bijna net zo schadelijk is..

 18. L..... zegt:

  Ik vind dit erg leuk om te lezen en vooral al jullie comments hierop.
  Aangezien ik zelf in de vleesindustrie werk (om precies te zijn in een slachthuis)
  Iedereen denkt te weten hoe het eraan toe gaat…en laten zich door de media alles “aanpraten” En 80% van het geslachtte vlees is bestemd voor de export. Dus er word echt niet minder geslacht als alle mensen vegetarier worden.

  Maar ik ga niemand veroordelen hier, en iedereen moet doen & geloven wat die zelf wilt.

  1. Wat goed dat je hierop reageert! Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar jouw verhaal en hoe je hier zelf over denkt, zeker tegenover de documentaire. Wat is volgens jou één van de grootste fabels rondom de vleesindustrie? Ik zal het zeker begrijpen als je er verder niet over wil vertellen, maar ik zou het erg interessant vinden!

 19. Ik eet al sinds mijn achtste geen vlees meer en ben nu twintig. Ik eet wel vis maar dit heb ik niet altijd gedaan.. Dit eet ik 1 x per twee week of soms nog niet eens. Ik voel me hier hartstikke goed bij en ben verder ook gezond. Het ging me er in eerste instantie om dat ik het zielig vond voor dieren en ik ben vrij kieskeurig ook qua voeding. Ik vond het dus niks om bijvoorbeeld vlees met botjes of zoiets te eten nou dan kun je het net zo goed niet meer eten! Leuk dat hierover geschreven wordt:)

 20. Heel goed dat je dit schrijft! Ik heb een maand geleden besloten dat ik me bewuster wil zijn van wat ik nu eigenlijk eet. Ik vind het namelijk hypocriet van mezelf dat ik wel vlees eet, maar niet zou willen weten/zien hoe het op mijn bordje komt. Daarom heb ik besloten dat ik binnen 1 jaar naar een slachthuis wil en met eigen ogen wil zien hoe het varken en de koe worden gedood. Voor mij.. Wij halen onze eieren van onze eigen kippen, die hebben genoeg ruimte, niet hutje mutje. Kunnen ook naar buiten. En we slachten enkel eens in de zoveel tijd een haan omdat er gevechten uitbreken binnen de groep. (meerdere hanen in 1 hok werkt niet) Ik heb daarvan ook al gezien dat deze werd gedood. Ik geef toe, eerst vind ik het heel zielig, maar zodra de kop er af is kijk ik vol verbazing. Het is biologie in het ‘eggie’. Zo ben ik mijzelf tenminste veel bewuster wat voor kip/haan ik op mijn bord krijg.

 21. patricia rutte zegt:

  Hoi Charlotte,
  Ik heb net de food inc zitten kijken en wat een verhalen zeg!! ik zou alleen wel willen weten
  of het er in nederland heel anders aan toe gaat en of wij veel vlees uit het buitenland in de winkels hebben liggen..heb jij daar idee van? hebben de beesten het hier wat beter? ik had vandeweek een tartaartje op mijn bord liggen en ik wilde hem open snijden en toen kwam er een plasje bloed uit…ieww!! ik hoefde het gelijk niet meer en ook niet de witte bonen waar het bloed naartoe liep..terwijl ik (nog) geen vegetarier ben, ik denk er hard over om dat wel te worden maar door mijn tarwe allergie en lactose-intollerantie word ik wel heel erg beperkt in de vleesvervangers aangezien die bijna allemaal uit tarwe en zuivel bestaan!! en wat moet je allemaal extra eten wil je toch aan voldoende vitamines komen?
  vind het heel interessant!

 22. Ik ben al vegetariër sinds mijn 7e ongeveer, ik weet het niet meer precies. In ieder geval volledig vanuit mezelf, niemand van mijn familie is vegetarisch. Maar ik kan die film echt niet zien, ik ben echt een cornball. Ik weet dat het gebeurd en ik sluit mijn ogen er dus inderdaad voor. Daarom ben ik vegetarisch, ik wil er niet aan meewerken.
  En ja, mijn leren schoenen & jas zitten mij al jaren dwars. Het is hypocriet, daar ben ik het mee eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.