Haar Tips

Tips: Klitten in je haar voorkomen

IMG_0055Ik vertelde al even in de video van gisteren dat mijn haar ontzettend snel in de knoop raakt. Tja, bij lang haar is dat soms gewoon een probleem! Ik weet zeker dat ik niet de enige ben, dus het leek me handig om een paar tips voor jullie op een rijtje te zetten. In dit artikel vertel ik wat ik doe tegen klitten en hoe je ze kunt voorkomen!

Als sinds ik klein was heb ik snel last van klitten in mijn haar. Nu ik ouder ben, mijn haar verf (waardoor het toch wel wat poreuzer is) en mijn haar langer draag, is het alleen maar erger geworden. Mijn haar raakt gedurende de dag makkelijk in de knoop, maar vooral als het nat is kan het echt een flink probleem zijn. Onlangs was ik bij een persevent waar mijn haar werd gewassen en ik had medelijden met het meisje dat mijn haar daarna door moest borstelen. Er was geen doorkomen aan! Toen bedacht ik me dat ik zelf allerlei trucjes toepas die klitten voorkomen waardoor ik er nauwelijks meer last van heb.

IMG_0060Ik douche meestal ’s ochtends, maar je kunt ’s avonds al wat dingen doen om te voorkomen dat er gedurende de nacht klitten ontstaan. Voordat ik ga slapen borstel ik m’n haar altijd even goed door. Als je dat niet doet, dan kunnen kleine knopen die gedurende de dag zijn ontstaan veranderen in grote monsters die je er bijna niet uit krijgt. Daarna kun je je haar het beste in een vlecht vast maken. Dit moet ik zelf ook eigenlijk vaker doen, al slaap ik het liefste met een lage staart in. Een satijnen kussensloop zou trouwens ook kunnen helpen, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

Als je ’s avonds onder de douche gaat, probeer dan met droog haar te gaan slapen. Met nat haar je bed in duiken leidt gegarandeerd tot een grote knopenboel! Als het echt niet anders kan, maak dan in elk geval iets van een start of vlecht. De kans is groot dat je haar dan nog wat vochtig is als je wakker wordt, maar het zal in elk geval nog wel enigszins handelbaar zijn.

IMG_0158Voordat ik ’s ochtends onder de douche duik borstel ik m’n haar opnieuw even door. Waarschijnlijk zal het met de warrigheid wel mee vallen, maar het zorgt er wel voor dat je eventuele kleine klitten (die erger worden als je haar nat is) er vast uithaalt. Onder de douche ben ik erg voorzichtig met shampoo. Hoe lekker het ook is om even stevig over je hoofd te gaan om je shampoo te laten schuimen, doe het toch niet! Ook dat is niet echt bevorderlijk voor je puntjes. Ik masseer het voorzichtig in, puur op de aanzet en probeer mijn haar zo min mogelijk door elkaar te husselen. Nog een tip: sla nóóit conditioner over! Dit is namelijk een van de producten die klitten alvast verzacht, waardoor je er later makkelijker doorheen komt. Vind je dat je haar te zwaar wordt van conditioner? Probeer dan eens eentje die je haar meer volume geeft, zoals deze van Guhl. Deze maken je haar een stuk zachter, maar houden het wel luchtig. Ook Palmolive heeft een anti-klit crèmespoeling die ik vroeger veel heb gebruikt. Lekker basic, betaalbaar en bijvoorbeeld handig voor als je kleine kinderen hebt.

Na het douchen zorg ik dat ik eerst met m’n handen het overtollig water voorzichtig uit m’n haar wring. Daarna hang ik met m’n hoofd ondersteboven en knijp ik met een handdoek nog wat extra water uit m’n haar. Daarna wikkel ik het in de handdoek (let op: niet wrijven!) en dat laat ik een tijdje zitten terwijl ik me aankleed en m’n ontbijt maak.

IMG_0123Nu is het tijd voor een paar verzorgingsproducten die je haar een oppepper geven en klitten zachter maken, waardoor je het straks redelijk goed door kunt borstelen. Een absolute must voor mij is een leave-in conditioner of een anti-klit spray. Deze producten gebruik ik altijd in spray-vorm, zodat ze mijn fijne haar niet zwaar maken. Dit spray ik door mijn hele haar heen, vanaf de aanzet tot aan de onderkant. Vervolgens breng ik nog wat haarserum aan in de puntjes. Dit zorgt ervoor dat de gespleten puntjes wat meer handelbaar zijn en dat ze zachter worden, waardoor ze niet zo snel in de knoop raken. Als je last hebt van klitten zijn siliconen trouwens je beste vriend. Persoonlijk merk ik dat mijn haar juist door producten zonder siliconen meer in de knoop raakt, dus die gebruik ik liever niet.

TangleTeezerZo, dan is het tijd om het  eindelijk door te borstelen. Hier wacht ik het liefste mee totdat het zo droog mogelijk is aangezien je je haar dan minder beschadigt, maar vaak moet ik snel de deur uit, dus ontkom ik er niet aan om het natte haar te moeten kammen. Dit was altijd een uitdaging, totdat ik de Tangle Teezer ontdekte! Ik was er al lyrisch over in mijn review, want het is echt een topproduct als je last hebt van knopen in je haar. Hoewel mijn favoriete borstels van The Body Shop en Mason Pearson er nauwelijks doorheen konden komen, is het met de Tangle Teezer zo gepiept.

Ik laat zelf meestal mijn haar aan de lucht opdrogen, maar als je het graag wil stylen moet je wel voorzichtig te werk gaan. Vooral met föhnen is het oppassen geblazen! Het is namelijk heel belangrijk dat je niet tegen je haar in gaat föhnen (waarbij het dus de andere kant op geblazen wordt). Als ik mijn haar droog, houd ik de föhn daarom altijd naar beneden gericht. Wil je toch je haar ondersteboven föhnen om zo meer volume te creëren? Hang dan met je hoofd naar beneden en richt ook de föhn naar beneden (richting de vloer). Het werkt iets minder makkelijk dan recht tegen je hoofd aan blazen, maar het resultaat is een stuk minder warrig, minder pluizig en extra glanzend.

IMG_0064Mocht je haar toch hopeloos in de knoop zijn geraakt, probeer dan voorzichtig stukje voor stukje je haar uit te borstelen. Ook hier komt de Tangle Teezer heel goed van pas. Doe het stukje voor stukje en begin aan de onderkant van je haar. Werk dan langzaam omhoog totdat je je hele hoofd kunt doen. Ik heb trouwens altijd een haarborstel in mijn tas zitten, zodat ik het gedurende de dag af en toe kan doorborstelen. Dit doe ik niet uit ijdelheid, maar puur om te voorkom dat kleine knopen zich ontwikkelen tot hopeloze massa’s! Daarnaast is het handig om altijd een elastiekje bij je te hebben, zodat je even je haar vast kunt doen als het bijvoorbeeld waait, zodat je de boel een beetje in toom kunt houden.

Zo, dat waren mijn tips om klitten in je haar te voorkomen. Hebben jullie nog tips die we zouden moeten weten? Deel ze bij de comments, ik ben benieuwd!

Dit vind je misschien ook leuk...

34 reacties

 1. Ik heb altijd zo’n last van klitten, vooral na een scooterritje…

 2. sofie vd leer zegt:

  je kan ook een lage staart in doen tijdens het slapen, en dan op verschillende plekken nog een elastiekje erin doen, zoals in het midden en op het einde.

 3. Handige tips, de tangle teezer wil ik ook nog uitproberen

 4. Handig artikel!

 5. Enorm handig! Af en toe heb ik hier wel eens last van ja :/

 6. handige tips!! ik heb zelf gelukkig niet zo snel last van klitten in mijn haar.

 7. Handig! Bij mij is het altijd hoe verder op de dag hoe meer klitten er in me haar komen. Gelukkig altijd een borstel bij.

 8. Margriet zegt:

  Handige tips, ik had (gelukkig nu niet meer) er last van, vervelend inderdaad!

 9. Wat een handig artikel! Ik heb ongeveer hetzelfde ritueel als jou en inderdaad ook steeds minder last van klitten. Liefs

 10. Afke zegt:

  Heeii, Wat is het verschil tussen die Tangle Teezer op de Miss Lipgloss Blog en de jouwe? Liefs, Afke

  1. Bianca zegt:

   Geen, een Tangle Teezer is een Tangle Teezer, ze zijn verkrijgbaar in verschillende leuke kleurtjes, zo lijkt het misschien of het een andere borstel is.

 11. Handige tips! Ik heb zelf fijn, krullend haar en ik heb daarom ook vaak last van klitten. Ik gebruik ook leave-in conditioners, serums en borstel het ook altijd voorzichtig, maar de tip van de föhn heb ik nog niet eerder zelf toegepast!

 12. ghizlane zegt:

  leuke tips en je maakt wel wat typ foutjes :p

  1. ghizlane zegt:

   maar dat is niet erg hoor ik snap het wel 🙂

 13. Ik heb van mezelf heel veel krullen dus overdag kan ik niet borstelen. Maar het is wel redelijk dun dus op zich kom ik er wel goed doorheen als ik een sterke conditioner gebruik. Ik merk wel dat ik meer klitten heb als ik m’n haar heb gestijld…?!

 14. Wat een hele handige tips 😉

 15. Goede tips! Jammer genoeg werken de meeste niet bij mij, omdat ik krullen heb. Mijn haren tussen de wasbeurten door een beetje doorkammen met mijn vingers is helaas eigenlijk het enige wat ik kan doen.

 16. Handige tips! Vooral als je geen krullen hebt. Mijn krullen kan ik echt niet zo vaak borstelen omdat mijn haar dan enorm gaat pluizen. En klitten zijn bij krullen vre-se-lijk. Al is de Tangle Teezer wel echt een uitkomst!

 17. Ik heb ook af en toe last van klitten. Dan zijn het klitten die ik er niet meer uit krijg.
  Die heb ik gelukkig niet zo vaak.
  Dan is de enigste optie de klit eruit trekken

 18. Lianne zegt:

  Ik merk bij mezelf als mijn haar begint te klitten is het tijd voor de kapper 😡 Scheelt echt een hoop. Hoef alleen mijn haar in model te kammen s’ochtends. Geen last van die monsters ^^ Ik gebruik ook helemaal geen silicone.

  Wat ik me trouwens af vraag. Jij gebruikte toch ook een sulfaat vrije shampoo? Dacht dat ik zoiets voorbij zag komen in je opgemaakt filmpjes. Dat gaat toch niet samen met silicone…? Silicone maken je haar zwaarder en alleen sulfaten kunnen deze eruit halen. Dus dan zou je een gigantische build up hebben… Het jammere aan silicone vind ik vooral dat je zelf dan niet makkelijk meer merkt wanneer je na de kapper moet. Plus je bent echt afhankelijk ervan als je gespleten haarpunten krijg.

  1. Lianne zegt:

   Wow die dubbelpunt x smiley ziet er kwaadaardig uit… In mijn hoofd is dat eerder dat aapje met zijn handen voor zijn mond smiley van op je telefoon….

  2. Ik kan mijn haar niet langer dan een uur los laten hangen.
   Ik heb een soort van tussen in haar die stijl is maar net weer niet.
   Krullen heb ik ook niet.
   Heb je misschien tips hoe ik mijn haar een dag lang los kan laten hangen?

 19. Leuk om te lezen, ik heb zelf ook nogal snel last van klitten! 🙂

 20. Wat een handige tips ! Deze ga ik zeker toepassen !

 21. Heb je misschien ook tips voor meiden met krullen? Ik heb namelijk ook last van klitten maar als ik dan droog mijn haar borstel word mijn haar zo droog! 🙁

  1. Aaai, ik vrees van niet! Ik heb zelf heel steil haar en nooit anders gehad, dus ik moet eerlijk zeggen dat ik daardoor vrij weinig van krullen weet, helaas 🙁

   1. Heb jij misschien tips om je haar een dag los te laten hangen??
    Bij mij zijn mijn haren na een uur weer slordig.
    Ik heb geen steil haar maar ook weer niet krullend.
    Zoiets als jij hebt.
    Ik heb nog dun haar maar wel lang.

  2. Een beetje late reactie, maar wie weet.
   Ik heb lang haar met heel veel krullen. Vaak vol met klitten, vreselijk. En dan bedoel ik ook echt klitten.
   Ik heb pas ontdekt dat ik als ik mijn haar krul met een krultang ik de dagen daarna veel minder klitten heb (ik doe geen haarlak in mijn haar, want daar krijg ik dus wel klitten van!!). Doordat de krullen in een bepaalde krul zitten (en meestal ook wel een beetje blijven – tenzij je je haar daarna zo goed borstelt dat bijna alle krullen er weer uit zijn), gaan ze niet zo hopeloos door elkaar. Wel spuit ik nog even een gewone haarspray in, als bescherming enzo. Ik gebruik ook altijd na het wassen haarolie tegen het pluizen. Daardoor wordt het ook een stuk minder droog. Je moet alleen wel even eentje vinden die bij jou haar past, want dit verschilt bij iedereen.
   Mijn vriendin heeft ook heel veel gehad aan deze tip, dus wie weet kan ik nog iemand blij maken. En vergeet idd de conditioner niet. Ik ben ook een fan van de tangle teezer.

 22. Goede tips. Ik slaap sinds kort op een satijnen kussensloop, en ik vind het echt helpen. 🙂

 23. Marieke zegt:

  Mijn baby meisje heeft ook heel lang haar, tussen stijl en krullen in, die slaapt voortaan op een zijde hoeslaken voor baby’s. En dat werkt idd het beste, zo voorkom je de klitten echt. Ik zelf slaap ook op een zijde kussen. Zijde vind ik dan iets beter dan satijn, omdat het een natuurlijk product is en satijn wat zweteriger is. Zeker voor baby’s moet het zijde zijn en geen satijn.

 24. Ik heb altijd last van klitten zodra ik wakker wordt. Ik denk dat ik ook mijn kussensloop maar ga vervangen.

 25. gerda zegt:

  Bij mijn dochter werkt die borstel niet, eigenlijk niks werkt. het is net poppenhaar wat ze heeft,
  ze wast het ook maar 1 keer per week, en daarna ben ik ruim 20 min aan het kitten en knopen trekken.
  Er is mij verteld shampoo en conditioner te gebruiken voor gekleurd haar, omdat dat een filmlaag om het haar legt, maar ook dat werkt niet. Ze doet gelijk na het ontwarren een vlecht in,

 26. Handig bedankt!❤️

 27. anoniem zegt:

  bedankt voor de tips ik ga ze zeker uitproberen en hopelijk werkt het bij mij ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.