Make-up Tutorial

Tutorial: Make-upkwasten schoonmaken

Als ik ergens veel verzoekjes over krijg dan is het wel om een tutorial van hoe ik mijn kwasten was! Ik dacht altijd dat het redelijk voor zichzelf spreekt, maar blijkbaar zijn jullie er toch erg benieuwd naar. Toen ik onlangs weer eens al mijn kwasten een flinke schoonmaakbeurt gaf besloot ik meteen foto’s te maken van het hele proces, zodat ik precies aan jullie kan laten zien hoe ik dat doe!

Er zijn allerlei producten op de markt die speciaal bedoeld zijn om je kwasten mee te reinigen. Deze producten variëren van speciale kwasten-shampoo tot spot-cleaners (die drogen meteen op) op alcoholbasis zoals MAC Brush Cleanser. Ik heb zelf jarenlang gewone shampoo gebruikt om mijn kwasten mee schoon te maken, totdat ik het boek Make-up: The Ultimate Guide van visagiste Rae Morris las. Zij vertelde dat ze juist met opzet geen extra milde producten gebruikt om haar kwasten mee te reinigen, maar juist afwasmiddel (!) gebruikt om ze schoon te krijgen. Je wil immers alle troep en bacteriën eruit hebben.

Rae Morris zette me aan het denken en sindsdien gebruik ik douchegel om mijn kwasten mee schoon te maken. En raad eens? Dat werkt perfect! Ze zijn binnen no-time goed schoon en mijn kwasten kunnen het prima hebben. Mijn goedkope kwasten van Essence of juist mijn dure MAC-kwasten, ze zijn er absoluut niet op achteruit gegaan!

Ik maak mijn kwasten schoon in de gootsteen. Ik laat er een laagje warm water in lopen (ongeveer twee vingers dik) en doe er een flinke scheut douchegel in.

Vervolgens ga ik met mijn kwast ronddraaien in het water zodat de troep los kan komen. Dit zie je direct aan het water! Als de kwast schoon is leg ik hem op de rand van de gootsteen en ga ik verder met een volgende kwast. Wanneer het water echt te vies wordt laat ik de gootsteen even leeglopen en doe ik er opnieuw warm water met douchegel in.

Als ik alle kwasten op deze manier schoongemaakt heb is het tijd om ze na te spoelen met schoon water. De meeste viezigheid is er natuurlijk uit, maar het water dat is achtergebleven is niet bepaald schoon. Ik haal de stop uit de gootsteen en houd de kwast onder het stromende (koude!) water terwijl ik met de kwast over de bodem van de gootsteen draai om alles schoon te krijgen. Let heel goed op dat je de haren altijd naar beneden gericht houdt (en dus geen water in de tegengestelde richting laat lopen!) en dat er ook geen water bij de aanzet (waar de kwast vastzit aan het hout van de steel) komt. Als dat wel gebeurt kan de lijm loslaten en zou je kwast uit kunnen vallen. Liever niet dus!

Als laatste wring ik de kwasten voorzichtig uit zodat het meeste water er uit is. Zorg ervoor dat ze op dat moment ook al een beetje in hun oude vorm zijn. Als je dat niet doet kunnen ze wat vreemd opdrogen en dan krijg je de rare vorm er pas uit als je je kwasten weer gaat wassen. Ik leg mijn kwasten altijd op een handdoek/theedoek op een plank in mijn keuken. Kwasten van dierenhaar zijn nagenoeg altijd de volgende ochtend weer droog. Synthetische kwasten doen er vaak wat langer over (zeker wanneer het bijvoorbeeld grote gezichtskwasten zijn), maar zijn over het algemeen binnen 24 uur droog.

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je je kwasten gebruikt en hoeveel je er hebt, maar ik raad je aan om ze minimaal eens in de twee weken een goede wasbeurt te geven. Ik heb er zelf altijd een hekel aan (het is zoveel werk!), maar schone kwasten voelen weer heerlijk en werken ook veel prettiger. Ik ken mensen die hun kwasten werkelijk nooit wassen, ongelofelijk! Als je het water ziet waarin je je kwasten heb schoongemaakt, dan kan ik me niet voorstellen dat het fijn is om al die rommel nog op je gezicht te gebruiken. Nee, gewoon regelmatig even schoonmaken!

Ik heb er echt een hekel aan, maar doe het eigenlijk minimaal twee keer per maand. En hoe vaak wassen jullie je kwasten?

Dit vind je misschien ook leuk...

33 reacties

 1. Handig artikel en heel duidelijk uitgelegd! Ik heb geen vast tijdstip, maar ik stel het precies altijd een beetje uit omdat het toch wel wat werk is om al die kwasten in een keer te wassen. Maar ik ga jou methode eens een keertje proberen, wie weet gaat het dan sneller!

 2. Ik vind dit echt een superhandige tutorial! Bedankt!!!

 3. Wat een handig artikel 🙂

 4. Mendy zegt:

  Leuk!! Ik gebruik altijd m’n mac brush cleanser en die werkt prima. Ga deze manier ook zeker een keer gebruiken. Je eyeliner kwastje (die je gebruikt met gelliner), maak je die wel elke keer nadat je m gebruikt hebt schoon? Dat werd mij toen verteld bij de maccounter. Ben benieuwd of jij dat ook doet.

  1. Dat doe ik zeker! Ik heb een stuk of 6 eyelinerkwastjes, zodat ik het niet elke dag hoef te doen, maar ik gebruik ze altijd één keer en maak ze daarna schoon met oogmake-up remover.

 5. Tessa zegt:

  Handig! Ik maak ook al vanaf het begin mijn kwasten schoon met een olijfzeepje, en het werkt prima! Ik heb alleen wat minder kwasten, dus ik hoef niet zoveel schoon te maken 🙂

 6. Oh, dan ga ik ’t ook ’s met douchegel proberen!
  Ik doe ’t nu namelijk met een gewone shampoo, niks niet mild haha. Maar mijne gaan er ook niet op achteruit. Toch is douchegel wel iets om te proberen 🙂

 7. handig artikel! ik vind het nadeel van kwasten schoonmaken altijd dat het zo lang duurt voor ze droog zijn, en dan gebruik je ze weer en dan zijn ze gelijk weer vies… 🙁

 8. Nagini zegt:

  Ik was mijn kabuki kwast die ik voor mijn foundation gebruik elke keer nadat ik ‘m gebruikt heb.

 9. Ik heb niet zoveel kwasten, dus het is voor mij zo gepiept. Ik doe het wel regelmatig, maar of het nou echt eens in de 14 dagen is, nee. Ik gebruik niet elke dag mijn kwasten, ik ga gerust een keer een dagje makeuploos door het leven. Bijvoorbeeld als ik de deur niet uit hoef, of slechts naar de supermarkt moet. En op zondag heeft mijn gezicht sowieso een ‘rustdag’.

 10. Ooh ik moet ook echt mijn kwasten weer eens gaan wassen…

 11. Handig artikel zo doe ik het ongeveer ook altijd. Wel een stom klusje maar als je dan ziet hoeveel troep er altijd af komt denk ik wel het was wel nodig haha. Grote beurt doe ik altijd 1x in de maand en tussendoor met brush cleanser van mac. X

 12. Margot zegt:

  Handig. Ik probeer mijn gezichtskwasten elke week een keer te wassen met babyshampoo. Met mijn oogschaduwkwasten ben ik wat lakser, ik draag toch bijna nooit oogschaduw naar school, dus die gebruik ik ook minder.

 13. Fien zegt:

  Leuk! Nog een tip; als je handdoek oprolt en je het uiteinde van je kwast op het opgerolde deel legt, zodat je kwast schuin staat, loopt al het water naar beneden en gaan er geen haren uitvallen, doordat de lijm oplost.
  Liefs

 14. Sylvie zegt:

  GATVER!! De gootsteen is 1 grote bacterienbron!!!! Ik zou ze echt niet zo tegen de bodem houden!!

  1. Simone zegt:

   Lijkt mij ook niet hygiënisch. Dan blijf je vieze kwasten houden. Je kan het beste wassen mat antibacteriële afwasmiddel en daarna verzorgen met olijf olie. Gewoon wassen in een steriel bakje.

  2. Muah, ik denk dat het wel meevalt. Zeker aangezien ik zeer regelmatig mijn gootsteen schoonmaak en bovendien meerdere malen per dag de afwas er in doe (met de bijbehorende nodige hoeveelheid afwasmiddel). Mij bevalt het in elk geval prima zo!

 15. Ik ga deze week ook maar eens mijn kwasten wassen. 🙂 Handige tutorial!

 16. Ga ik ook eens proberen!

 17. MiriamH zegt:

  Ik maak mijn gezichtskwasten na ieder gebruik meteen schoon. Doe ik dat niet dan zit ik meteen onder de puistjes. Ik maak mijn kwasten schoon met antibacteriele afwasmiddel en een mini mini drupje olijfolie. Werkt perfect voor mij!

 18. Ik was mijn kwasten ook veel te weinig, ongeveer 1 keer per maand denk ik. Tussendoor gebruik ik wel brush cleanser 🙂

 19. Martine zegt:

  Ik gebruik voor mijn oogkwasten MAC cleanser na elk gebruik. Mijn foundation kwasten (heb er meer dan 1) gebruik ik slechts 1 maal en dan neem ik een nieuwe, ik was ze dan allemaal tegelijk met afwasmiddel. Al de rest was ik ongeveer 1x per maand grondig met babyshampoo. Ik doe warm water in een kommetje met shampoo/afwasmiddel en was de kwast dan uit op mijn hand. Spoelen onder lauw stromend water in de palm van mijn hand. Heb er ook een grondige hekel aan maar het is iets dat MOET gebeuren 🙂

 20. Tara zegt:

  Ik ga het ook eens proberen met de olive shower gel, normaal gebruik ik altijd baby shampoo. Ga je je favorieten van april nog filmen? xxx

 21. Had nog niet van douchegel gehoord. Misschien toch maar proberen (lees: moet mijn kwasten toch wassen)

 22. Esmee zegt:

  Ik heb sinds kort ook kwasten (6), en ik vind het dan altijd heel prettig om ze schoon te maken. Ik laat ze niet drogen, omdat ik zo weinig heb, en omdat dat dan veel te lang duurt, maar ik fohn ze droog. Heel snel, en dan zijn ze ook lekker warm! 🙂

 23. Ik heb de meeste kwasten ook minstens dubbel, maar ik was men kwasten wel telkens als ik een nieuwe persoon opmaak. Of op zen minst met mijn spray om een beetje ontsmetten.
  Idd, als je naar het water kijkt, mag je er niet aan denken dat je daar lustig mee over je snoet blijft wrijven 😀

 24. Ga ik ook eens zo doen 🙂 x

 25. Ilse zegt:

  handig artikel! als ik de kwasten laat drogen rol ik een kant van de handdoek altijd wat op zodat het water niet in de steel loopt

 26. Roos zegt:

  Hier had ik om gevraagd, echt dankjewel!
  I love Pinky Polish! =D.
  xxx.

 27. Ik reinig m’n kwasten met een combinatie van afwasmiddel en olijfolie 🙂

 28. Handig! Doe het zelf met alleen afwasmiddel, maar ga deze methode ook eens proberen

 29. Ja, dat is een goeie manier van je kwasten reinigen! Ik heb regelmatig vieze kwasten die ik niet schoonkrijg! bedankt voor de tip, zal het eens uitproberen.

 30. Claudia zegt:

  ja zo doe ik het ook, maar dan op mijn hand! (zoals ik heb geleerd met verfkwasten eigenlijk :p)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.