Tips

Tips: Wat te doen bij wimperuitval?

 

Ik schrik er elke keer weer van als ik een los wimperhaartje tegenkom. Ik ben dol op mijn lange wimpers en wil ze dan ook graag zo vol mogelijk houden. Helaas is een lichte vorm van wimperuitval normaal en onvermijdelijk, maar soms zijn er van die momenten dat je elke dag meerdere haartjes lijkt te verliezen. Om wimperuitval (zoveel mogelijk) te voorkomen en je wimpers in goede conditie te houden geef ik jullie vandaag een aantal tips.

 • Reinig je ogen op een milde manier
  Veel meiden verwijderen eerst hun oogmake-up en reinigen vervolgens de rest van hun gezicht. Op die manier moet je behoorlijk boenen om mascara en andere oogmake-up te verwijderen, waardoor je wimpers makkelijk uit vallen. Wanneer ik mijn gezicht schoonmaak gebruik ik altijd eerst een reiniginsolie en/of een facewash en maak pas daarna mijn ogen schoon met oogmake-up-remover. Doordat de oogmake-up al in contact is geweest met water hoef je een stuk minder te boenen! Wanneer je een cleanser gebruikt in plaats van een facewash is het toch aan te raden om even je gezicht af te spoelen met water zodat je mascara al iets makkelijker te verwijderen is.
  Maak geen ‘schrobbende’ bewegingen wanneer je je oogmake-up verwijdert. Zorg dat het wattenschijfje goed doordrenkt is met remover, druk dat zo’n 15 seconden op je oog om de make-up op te laten lossen en veeg dan voorzichtig de make-up weg.
 • Gebruik een andere mascara
  Ik merk dat mijn wimpers door sommige mascara’s uit gaan vallen. Dat overkwam mij toen ik de Lancôme Hypnôse Drama Mascara gebruikte en ik heb ook vergelijkbare verhalen gehoord over L’Oréal Volume Million Lashes. Mocht je onlangs een nieuwe mascara zijn gaan gebruiken dan is de kans groot dat je nieuwe mascara je wimpers beschadigt. Kijk ook uit met waterproof mascara’s! Deze mascara’s zijn al helemaal killing voor je wimpers, omdat ze je wimpers uitdrogen en broos maken. Ik ben absoluut geen fan van waterproof mascara’s, dus ik raad je aan om ze alleen te gebruiken op dagen dat je ze ècht nodig hebt.
 • Gebruik een wimpergroei-mascara of serum
  Een tijdje geleden heb ik een artikel over wimpergroei-producten geschreven en daarin vertelde ik dat tegenwoordig steeds meer merken producten ontwikkelen die je wimpers extra zouden laten groeien. Ik heb inmiddels al heel wat van deze producten getest (zie hier mijn review over de Catrice Lash Plus-producten) en ik ben fan! Deze producten zorgen er niet echt voor dat je wimpers sneller gaan groeien, maar je wimpers zullen minder snel uitvallen waardoor ze langer door kunnen blijven groeien. Ook zijn wimpergroei-mascara’s vaak zeer mild en makkelijk te verwijderen, waardoor ze ideaal zijn wanneer je last hebt van wimperuitval. Mijn favorieten zijn Rimmel Lash Accelorator en Pupa Lash Energizer.
 • Sla de wimperkruller af en toe over
  Ik zal eerlijk bekennen dat ik dagelijks trouw mijn wimperkruller gebruik, maar helaas is dat ook niet al te best voor je wimpers. Bij gezonde wimpers kan het niet zoveel kwaad, maar wanneer je last hebt van wimperuitval is het aan te raden om ‘m niet te gebruiken. Je mag overigens nooit je wimpers krullen wanneer je al mascara op hebt, want dan zullen ze geheid afbreken! Gebruik een wimperkruller voordat je mascara aanbrengt.

Het verven van je wimpers of het gebruik van oude mascara is ook niet bepaald bevorderlijk voor de wimpergroei. Kijk daar dus ook mee uit! Mocht je na het opvolgen van deze tips toch nog last houden van extreme wimperuitval, dan is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Wimperuitval kan namelijk een teken van ziekte of een infectie zijn, maar het kan, net als haaruitval, ook veroorzaakt worden door stress, slechte voeding of een vitaminetekort.

Gelukkig zijn de meeste oorzaken van wimperuitval vrij onschuldig en zullen deze tips jullie vast helpen!

Heb jij wel eens last van uitvallende wimpers?

Bron foto

Dit vind je misschien ook leuk...

36 reacties

 1. Hmm, ik heb niet zozeer last van uitvallende wimpers. Maar ik héb gewoon weinig wimpers. Ze zijn niet mooi lang en vol ;p

 2. Marieke zegt:

  Sinds ik mn wimperkruller de prullenbak heb laten zien, zijn mijn wimpers niet meer uitgevallen en krullen ze ineens uit zich zelf! :O Helaas heb ik nog geen wonderwimpers want ze zijn wel lichtblond, kort en weinig 😉 Maar echt, die wimperkrullen kan dus heel verkeerd zijn. (en ja, ik gebruikte 'm op de goede manier!)

 3. Elise zegt:

  Leuk artikel! Helaas moet ik wel iedere dag waterproof mascara gebruiken, aangezien ik heel erg waterige ogen heb.

 4. Joanne zegt:

  Handige tip om eerst je gezicht schoon te maken en dan pas je oogmake-up weg te halen! Ik deed altijd eerst water op mijn ogen om het los te weken, dan oog make-up remover, dan facewash. Beetje omslachtig als ik er zo over nadenk. 😉
  Ik heb gelukkig niet echt last van wimperuitval. Soms ineens wel, maar dat blijft nooit lang en ik kom er ook nooit achter waar het door kwam. Ik gebruik soms wel een castorolie om mijn wimpers te verzorgen. Als ik dat een tijdje doe zie ik echt verschil in hoe gezond ze zijn.
  Ik gebruik ook nooit een wimperkruller omdat dat bij mij gewoon niet werkt. Mijn wimpers zijn al gekruld en ik zie nooit verschil!! Of kan het ook aan de wimperkruller liggen?

  Ik heb je blog trouwens sinds kort ontdekt en ik vind 'm erg leuk. Je schrijft goed! Slechte schrijfstijl/spelfouten vind ik altijd behoorlijk storend op blogs en helaas komt het veel voor, maar bij jou heb ik daar nog geen last van gehad. Leuke onderwerpen ook. 🙂

  1. Er zit wel enig verschil tussen wimperkrullers van verschillende merken, maar uiteindelijk komen ze allemaal op hetzelfde neer. Lekker laten liggen dus 😉 Leuk om te horen dat je mijn site zo leuk vind! Ik vind het ontzettend belangrijk dat een blog een fijne schrijfstijl heeft, vandaar dat ik daar bij het schrijven van mijn eigen artikelen veel aandacht aan besteed 🙂

 5. Ik heb geen last van wimperuitval gelukkig 🙂

 6. Handige tips! Gelukkig heb ik hier geen last van, alleen als ik iets te ruig mijn mascara eraf haal! :$

 7. Die nieuwe waterproof Catrice mascara is echt killing voor je wimpers!

  Sowieso is waterproof nooit goed, maar deze is wel heel erg. Als ik door de regen heb gefietst is de mascara uitgelopen tot mijn wang, maar als ik het er 's avonds af wil halen moet ik heel erg boenen.

  Ik heb er nu dat Catrice serum bij gekocht, en nu valt het wel mee hoe veel wimpers er uit vallen, maar ik ga wel binnenkort een nieuwe mascara kopen, want deze is echt heel slecht.

  Verder houd ik me wel aardig aan de regels geloof ik, ik heb al meer dan een jaar geen wimperkruller meer aangeraakt.

 8. Bedankt voor die eerste tip, die is echt slim!
  Ik gebruik eigenlijk nooit een wimperkruller, tegen de tijd dat ik eraan denk heb ik al mascara opgedaan en dan kan het niet meer ^^

 9. leinsbeauty zegt:

  Handige tips, gelukkig heb ik geen last van wimper uitval. Heel af en toe valt er wel eens 1 haartje uit maar meer niet.

 10. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier geen last van heb, maar ik heb gewoon erg weinig, dun en kort wimperhaar.
  Ik heb een poos die serum van Catrice ook gebruikt maar ik kreeg elke keer weer prik en traanogen ervan. Op een of andere manier reageerde mijn ogen daar zo heftig op.
  Dus heb het per direct stopgezet.
  Ik gebruik weinig waterproof mascara, en zelden de wimperkruller. Maar ik vond je artikel echt wel handig en uitgebreid en fijn om te lezen! Heb ik merendeel wel bij jou artikelen! Ga zo door!

  1. Joyce zegt:

   Hey! dat had ik ook? ik gebruik hem nu nog soms.. omdat ik wel last heb van wimper uitval dacht ik laat ik het proberen? maar bij mij prikt het ook. echt irritant! en van die van loreal vallen mn wimpers nog erger uit, het is echt met vlagen btw? soms niet en soms heel veeel. wat kan ik eraan doen?

   1. Die van L'Oréal is inderdaad niet echt al te best (ik heb meer verhalen van dames met uitvallende wimpers gehoord). Als je last hebt van het serum zou je kunnen proberen om 'm niet meteen na het douchen of het reinigen van je gezicht te gebruiken, omdat je poriën dan openstaan. Misschien dat je daardoor er extra last van hebt. Als het echt niet te doen is kan je ook wonderolie gebruiken om je wimpers sterker te maken, is gewoon te koop bij de drogist!

  2. Aaaai… dat hoor ik helaas vaker over dat serum… Echt jammer! Misschien dat je dan beter één van de wimpergroei-mascara's kan gebruiken, want die zijn een stuk milder! Bedankt voor je compliment, dat vind ik altijd super om te horen 😀

 11. Oké ik ben echt wel heel slecht voor mijn wimpers, oeps..
  Ik gebruik idd elke dag een wimperkruller (ook nadat ik mascara heb aangebracht) en ik gebruik elke dag waterproof mascara, maar dit alles met een reden. Ik heb namelijk súuuuperlange, hangende wimpers en de enige manier om er een béétje een krul in te krijgen, is op deze manier. Als ik namelijk 'gewone' mascara gebruik, gaan ze verschrikkelijk hangen. Heb jij hier misschien nog een tip voor? Misschien is het een optie om ze te laten knippen?

  1. Oeh, dat is een lastig probleem! Je zou ervoor kunnen kiezen om de mascara alleen bij de wimperaanzet aan te brengen (dus niet over je gehele wimpers). Dat zal al iets schelen! Ik zou ze trouwens niet korter knippen, want dat geeft al snel een onnatuurlijk effect. Als je geen last van uitvallende wimpers hebt zou ik gewoon doorgaan met wat je nu doet, zeker als dat goed bevalt 🙂

 12. Ik heb altijd mooie volle lange zwarte wimpers gehad, en nu vallen z e niet uit maar ik trek ze er uit gewoon omdat ze killing pijn doen :(.

 13. Handige tips!!

 14. Sinds ik wimperextensions heb, vallen er heel weinig wimpers uit. Dit komt omdat ik veel minder mascara gebruik (alleen in de puntjes). Ook maak ik mijn ogen veeeeeel voorzichtiger schoon, want ik wil mijn extensions niet 'kapot' wrijven. Door de extensions groeien mijn wimpers sneller en langer. Echt een aanrader, al begrijp ik dat het niet voor iedereen mogelijk is 🙂

  1. Ik heb al vaker gehoord dat wimperextensions erg goed zijn voor je wimpers en dat je wimpers gezonder zijn (zelfs nadat de extensions eruit zijn) dan zonder, omdat je inderdaad minder mascara gebruikt. Het is in elk geval wel iets dat ik graag ooit nog wil proberen 😀

 15. Amanda zegt:

  Ik gebruik waterproof en ik weet niet waarom maar ik gebruik ook een wimperkruller en dat is omdat mijn wimpers recht vooruit staan en wat ik ook probeer ze blijven vooruit staan en drm gebruik een wimperkruller en dan ook op mijn mascara. Maar heb je dan een tip om mijn wimpers omhoog te krijgen zonder de wimperkruller ?

  1. Tja, als je wimpers het goed kunnen hebben kan je prima een wimperkruller blijven gebruiken. Anders kan je er ook voor kiezen om specifieke krul-mascara's te gebruiken. Die zijn bij elk merk wel te vinden 🙂

 16. jennifer zegt:

  ik gebruik elke avond castorolie op mijn wimpers.

 17. ik heb een tijdje mijn mascara er niet afgehaalt en nu doe ik al een half jaar geen mascara meer op en nu heb ik nog als ik een keer mascara op doe dat mijn wimpers uitvallen maar ik weet niet of ik dan naar de dokter moet gaan of iemand iets weet wat ik moet doen want ik ben echt heel bang dat ik er dalijk geen meer heb of is als al me wimpers uitvallend dat ik dan nog wel kans heb dt ze weer aangroeien?
  en ik had ook nog eerst gehoord dat als je vaseline op je wimpers doet een avond dat ze dan soepeler worden dus niet uitvallen?

 18. Marouschka zegt:

  ik heb vaker wimperuitval, maar dan ook echt extreem. er zitten kale plekken tussen mijn wimpers. meestal als ik dan 2 weken geen make up draag, groeit het wel weer terug. alleen deze keer helaas niet. ik heb het wimperserum van catrice gebruikt. het prikt af en toe wel, maar me wimpers worden er wel sterker van! de wimpers van me linkeroog zijn weer goed aan gegroeit. maar van mijn rechteroog zit er nog steeds een kale plek met een haartje:O ik heb geen flauw idee wat ik moet doen!! ik zou graag wat tips en hulp kennen gebruiken!

 19. Ramona zegt:

  Ik heb dus vroeger toen ik een jaar of 6 was al mijn wimpers eruitgetrokken, want mijn zus had gezegd dat je een wens kon doen, en dat geloofde ik natuurlijk. Maar het werd steeds erger en vervolgens was alles weg.
  Nu ben ik 12 (bijna 13) en ik heb eindelijk sinds augustus mijn wimpers weer! 😀
  Maar, sinds gisteren had ik opeens een paar wimperhaartjes eruit & vandaag weer.. Heel raar want daarvoor was het niet.
  Ik gebruik ook een wimperkruller, maar misschien druk ik te hard ofzo?
  Tips?!

 20. heey, ik heb ook egts uper langeeee donkerzwarte gekrulde volle wimpers maar se vallen nu steedds uit ik gebuikte nooit mascara maar se vielen als nog uit nadat ik het na een maandje gebruikte viel de helft eraf wat nu :S ik ben bang voor dat serum gedoe straks wordt het erger en straks wordt i kdan kaal @ mn wimpers.

  1. Louise zegt:

   Als je bang bent voor serums gebruik dan castor olie.ik doe het ongeveer al 2 maanden en me wimpers zijn er veel sterker dooe geworden.Of vaseline dat gebruikte ik eerst werkt ook goed.

 21. heey,
  ik heb last van wimperuitval maar ik doe geen mascara op. Ik heb vaak slaap in mijn wimpers en dat haal ik er dan uit. En dan gaan er altijd wel wimpers mee. Mijn wimpers vallen er ook heel snel uit. Weet je/iemand anders misschien een goede tip waardoor je wimpers zeg maar sterker worden?

  1. Louise zegt:

   Castor olie of vaseline voor je gaat slapen opdoen.

 22. Lisanne zegt:

  Ik heb er heel erg last van en dan vooral aan de binnenkant van mijn ogen, heb daar steeds heel weinig wimpers en ze blijven uitvallen maar niet bij de rest van mijn wimpers.
  Ik heb al wonderolie geprobeerd en speciale schoonmaak producten die je wimpers zouden voeden.
  Ik gebruik Cat eyes mascara, die werkt voor mij echt super goed en ik denk niet dat het daar aan ligt.
  Stress of bepaalde voedingsmiddelen?
  Heb soms dagen geen make up op maar echt snel terug groeien doen ze niet, al laten ze wel zelf los..

 23. Wat een ontzettend fijn artikel. Ik heb best lang moeten zoeken naar een artikel over wimper uitval want gek genoeg staag er niet zo veel over op internet. Maar gelukkig heb ik toch nog iets weten te vinden dus bedankt!

 24. Diantha zegt:

  Ik gebruik Zelf ook een wimperkruller en als ik hem niet gebruik dan staan mijn wimpers recht voor uit, met mascara krijg ik ze ook echt niet om hoog. Maar nu heb ik al een paar dagen aan 1 oog echt alleen aan de voorkant geen wimpers meer en het ziet er niet uit. Heb je tips voor me?

 25. Evie zegt:

  Ik heb zelf lange wimpers, waar ik ook erg trots en blij mee ben.
  Vooral als ik er goed werk aan besteed met mijn favoriete mascara dan kunnen ze mijn wenkbrauwen wel aanraken.

  Maar helaas heb ik ook erge last van wimperuitval, vooral sinds ik nieuwe make up remover watten heb, die je overnieuw kunt gebruiken door ze in de was te doen.

  Ik ben zo bang mijn wimpers te verliezen dat ik al deze tips ga uitproberen, dankjewel!

 26. Manon zegt:

  Leuk en goed artikel!
  Ik heb van mijzelf al redelijk korte wimpers, maar bij mij vallen er echt gigantisch veel uit! Ik snap niet hoe, want ik gebruik geen wimper kruller, ik doe elke avond voor ik ga slapen olie op mijn wimpers en elke dag gebruik ik vaseline. Ik word er gek van aangezien mijn wimpers soms gewoon een deel missen en het ziet er niet uit! Ik heb laatst 3 dagen helemaal geen make up op gedaan maar het viel mij op dat er juist toen meer haartjes uitvielen dan wanneer ik wel mascara op heb. Help! En oh ja, hoe duur is dat wimperserum precies?

 27. Ik heb zelf ook nog een tip:

  Pak een leeg en/of omgespoeld mascara potje + borsteltje en doe er wat haar conditioner in met 2 drupjes water, laat het vervolgens 5 min in de koelkast staan en je hebt een mascara die je wimpers volume geeft, die kun je gebruiken tot je wimpers weer zijn aan gegroeid.

  Het werkt echt heel erg goed!!

  -xxx- …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.