Tips

Beautytip 30-01-’13

Cosmetica is niet eeuwig houdbaar en vrijwel alle producten hebben een houdbaarheidsdatum. Soms staat er expliciet een precieze datum op de verpakking, maar meestal is dat niet het geval. Wel staat er op elk product (vaak op de achterkant) een plaatje van een potje met een open deksel met daarin een getal + M. Wanneer er 12M staat, betekent dat dat je het product tot 12 maanden na opening (!) kunt gebruiken. De houdbaarheid verschilt per product, maar meestal zijn vloeibare producten minder lang houdbaar dan poederproducten.

Dit vind je misschien ook leuk...

18 reacties

 1. Sommige poeders zijn echt al lang over die datum heen, oeps…. Maar denk dat iedereen dat wel heeft met sommige dingen!

 2. Dit wist ik echter al haha

 3. Dit wist ik al 🙂

 4. Handige tip. Ik dacht eerst altijd dat die 12 M betekende dat je het product 12 keer kon gebruiken. Maar hee, dat is in een ver verleden ;). X

 5. Nancy zegt:

  Wist ik niet, haha. Maar sommige producten blijf ik toch lekker gebruiken hoor..

  1. Je kan de meeste producten ook veel langer gebruiken hoor, als je er maar een beetje goed voor zorgt. Maar als ze raar beginnen te ruiken of er niet meer zo lekker uitzien zou ik ze toch maar in de vuilbak kieperen 😀

 6. Ik heb best wel wat producten die al ‘over de datum zijn’, maar ze doen het nog gewoon net zo goed als in het begin, ruiken nog goed en zien er nog goed uit dus waarom zou ik ze dan weggooien.

 7. Voor mascara geld dit toch niet. Die is maar 3 maanden goed maar op de verkapping staat vaak 6 of 12 m

  1. Ik gooi hem eigenlijk nooit weg na 3 maanden. Eerder na een half jaar/ een jaar. Gewoon als die is opgedroogd dus. Tenzij die raar begint te ruiken of de structuur anders zou worden, dan gooi ik hem gelijk weg.

   Ik denk dat je bij mascara’s meer moet denken, dat het best naar kan zijn als je een ooginfectie krijgt. En zoals een product als mascara is daar gevoelliger voor, dat er daarom 3 maanden wordt gezegd.

   Maar dat hoeft niet te betekenen dat hij ook echt niet meer goed is na 3 maanden, het wordt er alleen gevoelliger voor.

 8. Ik gebruik oogschaduws etc veel en veeeeel langer 😉

 9. Handige tip, ik hoop altijd dat een product eeuwig mee gaat, maar helaas.

 10. Wendy (B) zegt:

  Ik kijk daar niet echt naar.
  De werking vermindert bv van een produkt, maar dan nog…
  Ik hou het gewoon goed in het oog 🙂

 11. Monique zegt:

  Ik houd me daar echt noooit aan! ik vind het zo zonde om dingen zomaar weg te gooien en ik merk nooit dat het product het minder goed doet als het over datum is..

 12. Handige tip! 🙂

 13. Tessa zegt:

  Mensen denk erbij na dat het product niet van de ene op de andere dag niet meer houdbaar is, na bijv. die 12 maanden is het risico hoger dat het product niet meer goed is,

 14. Ooh, dat wist ik niet. Leuk weetje.
  Nou ja, je ruikt en merkt het sowieso zelf ook wel wanneer een poduct niet goed meer is en weggesmeten moet worden.

 15. Ik gebruik sommige dingen wel langer dan 12 maanden en die zijn nog gewoon goed, maar dat ligt er inderdaad aan wat voor product het is. Wel een goed tip!

 16. Meisje zegt:

  Is het niet ook zo, dat je cosmetica iets langer kunt bewaren en gebruiken na openen door ze in de koelkast te bewaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.