Huidverzorging Tips

De Huid Reinigen vs. Make-Up Verwijderen

Al vaker heb ik jullie verteld over hoe belangrijk het is om je huid zowel ’s ochtens als ’s avonds te reinigen. Geloof me, je huid zal je dankbaar zijn. Gelukkig zorgen veel meiden steeds beter voor hun huid, maar er is één ding dat volgens mij nog vaak mis gaat: make-up verwijderen! Het lijkt een makkelijk klusje, maar vaak wordt het helaas niet goed gedaan. Ook over dit onderwerp heb ik het vaker gehad (zoals in het artikel over de Double Cleansing Method), maar het leek me leuk om er nog wat extra aandacht aan te besteden, want het is zo belangrijk!

De fout die veel meiden (en ik vroeger ook!) maken is dat ze hun huid niet voldoende reinigen. Vaak denken ze dat een facewash genoeg is om ’s avonds hun make-up te verwijderen en de huid te reinigen, maar dat is niet zo. Natuurlijk haalt zo’n facewash wel wat uit, maar écht je huid schoonmaken doet hij niet. Dat komt doordat de facewash zich eerst door de laag make-up heen moet werken voordat hij het vuil uit de poriën kan gaan verwijderen. Facewashes zijn over het algemeen helemaal niet bedoeld om make-up te verwijderen, dus daardoor kan hij nooit goed bij je poriën komen, hetgeen waar hij eigenlijk voor bedoeld is! Doordat je huid niet goed gereinigd wordt ontstaan er makkelijk puistjes en krijgt je huid een doffe uitstraling. Daarom kan je beter vóór je facewash een extra product gebruiken dat wél bedoeld is om make-up te verwijderen. Gelukkig zijn er genoeg producten op de markt die dit klusje zo geklaard hebben:

The Body Shop Nutriganics Softening Cleansing Gel | Clarins Pure Melt Cleansing Gel | MAC Cleanse Off Oil

Voor het gemak zal ik deze producten even ‘removers’ noemen. Daarmee bedoel ik dus producten die speciaal zijn bedoeld om make-up te verwijderen. De producten die hierboven staan afgebeeld gebruik ik zelf dagelijks en komen allemaal op hetzelfde neer. Deze removers hebben vaak een olie- of gel-achtige substantie, schuimen niet en drogen de huid niet uit. Je brengt ze aan op een droge huid, even inmasseren en vervolgens doe je er wat water bij en masseer je het product opnieuw in. Doordat het product in contact komt met water wordt de substantie melk-achtig en even later kan je het met lauwwarm water weer afspoelen.

Dit is echt mijn favoriete manier om mijn make-up te verwijderen. Elk van deze producten is prettig in gebruik en doet zijn werk goed. De Nutriganics Softening Cleansing Gel van The Body Shop is met een prijskaartje van €10,- de goedkoopste van de drie. De Clarins Pure Melt Cleansing Gel en de MAC Cleanse Off Oil kosten beiden zo’n €24,-.

Demak’Up Reingingsdoekjes | Roc Extra Comfort Cleansing Water

Mocht je bovenstaande producten te duur of te veel gedoe vinden, dan zijn er ook nog andere manieren om je make-up te verwijderen. Eén van die manieren is een reinigingsdoekje, iets dat de meeste meiden wel kennen. Gebruik zo’n doekje alleen om je make-up mee te verwijderen, niet om je huid mee schoon te maken! Deze doekjes laten namelijk vaak een laagje vuil achter, dus gebruik ze altijd in combinatie met een facewash. Reinigingsdoekjes zijn van allerlei merken te koop, dus er is keuze genoeg.

Een ander type reiniginsproduct dat sinds kort steeds populairder wordt zijn de micellaire reinigers. Debbie van Lushious Beauty schreef hier eerder een artikel over waar je meer informatie over deze producten kan lezen. Ik reviewde eerder de Extra Comfort Cleansing Water van Roc, ook een micellaire reiniger. Ik vind dit type product perfect voor ‘luie’ avonden, want je hoeft slechts een klein beetje van deze reiniger op een wattenschijfje te druppelen, over je gezicht te halen en je verwijdert binnen no-time al je make-up. Zo gepiept!

L’Oréal Perfect Clean | Clarins Gentle Foaming Cleanser | The Body Shop Vitamin C Facial Cleansing Polish | The Body Shop Vitamin E Gentle Facial Wash

Pas nadat je je make-up hebt verwijdert is het tijd voor een facewash! Dit lijkt misschien overbodig, maar het is echt nodig om je huid diep te kunnen reinigen. Gedurende de dag hoopt allemaal vuil zich op in de poriën (denk aan make-up, stof, dode huidcellen en vet) en dat kan je alleen echt verwijderen met een facewash. Facewashes zijn schuimende reinigers die je met water afspoelt. Ze zijn verkrijgbaar voor alle huidtypes in allerlei prijscategorieën, dus er is altijd wel een product te vinden dat goed bij jou past. Van bovenstaande producten ben ik inmiddels groot fan, dus die kan ik in elk geval van harte aanbevelen.

Dus, om het hele ‘renigings-proces’ even samen te vatten: éérst je make-up verwijderen met een make-upremover, daarna pas een facewash gebruiken! Op deze manier wordt je make-up goed verwijderd en je huid optimaal gereinigd. Vervolgens kan je verder met je routine (lees meer over de basics van huidverzorging in dit artikel).

Het is een heel verhaal geworden, maar dit is echt een must voor meiden die make-up dragen! Draag je slechts een klein beetje poeder dan is het waarschijnlijk niet nodig, maar wanneer je bijvoorbeeld foundation, primer, poeder en dergelijke draagt is het echt van belang dat je eerst je make-up verwijdert alvorens je huid te reinigen. Hij lijkt misschien veel werk, maar het valt echt mee en je raakt er snel aan gewend!

Dit vind je misschien ook leuk...

30 reacties

 1. Altijd als ik een keer een avond m'n huid niet goed heb gereinigd dan merk ik het de volgende dag gelijk aan mijn huid, voelt die stroef aan en het straalt minder.
  Daarom neem ik mezelf ook altijd voor om zo grondig mogelijk mijn gezicht schoon te maken met de spullen die goed zijn voor mijn huid. En je tips zijn echt waar sommige meiden heel wat aan kunnen hebben, ik ken er ook zat die er s'avonds gewoon géén zin meer in hebben, maar het is o zó belangrijk!
  Super post! Zouden heel veel meiden wat mee kunnen.

  .x

 2. Danielle zegt:

  Als ik dus eerst mn make up eraf haal met een reiningings doekje en daarna een reiningingsgel met water gebruik doe ik het goed? Moet je dan hierna ook nog een lotion/tonic gebruiken?

  1. Leonie zegt:

   Zoals ik het begrijp moet je eerst een reinigingsdoekje of reinigingsgel met water gebruiken, daarna eventueel een tonic en daarna facewash. Of was het nou facewash en daarna tonic?

   1. Eerst facewash, dcan pas tonic

 3. flamantrose zegt:

  Ik heb producten van Clinique, een face wash die ik 's ochtends gebruik onder de douche.
  En een soort melk om je make-up en alles eraf te halen op je gezicht, niet je ogen, die doe ik nog met aparte doekjes.
  Alleen het probleem is dat die make-up schoonmaak ding van Clinique er echt voor zorgt dat mijn huid zo erg uitdroogt!
  Weet er nog iemand iets wat mijn huid niet uitdroogt en ook niet voor zorgt dat het te vettig word?

 4. Nicole zegt:

  Goed artikel! Het staat allemaal duidelijk onder elkaar, erg handig, want door de bomen zie ik soms het bos niet meer.

 5. Jessica zegt:

  Ik gebruik eerst een reinigingsmelk en daarna een reinigende tonic. Is dit voldoende als je foundation, poeder en oogmakeup draagt?

  1. Hmmm… het is een beetje krapjes. Als je watje van je tonic helemaal schoon is als je 'm hebt gebruikt is het genoeg, maar als er nog vuil op zit wanneer je je tonic gebruikt heb je nog wat extra's nodig.

   1. Jessica zegt:

    Bedankt voor je reactie. Ik heb al diverse reinigingsproducten geprobeerd (voornamelijk gels), maar ze drogen mijn huid teveel uit. Ik ga binnenkort bij TBS kijken naar die Nutriganics Softening Cleansing Gel.

 6. Oh, maar dat verschil kun je eigenlijk niet altijd goed zien. Ik heb namelijk de "schuimende reinigingsgel" van Garnier. Dit is dan toch meer een facewash? Ik geloof namelijk dat ik het wel goed reinig (eerst met reinigingsmelk de resten make-up eraf halen en dan met de reinigingsgel de huid schoonmaken).

  1. Dat is inderdaad een facewash. Zodra hij schuimt is het echt een facewash! Een milk kan je natuurlijk ook gebruiken, maar ik ben er zelf niet zo'n fan van. Als het je goed bevalt moet je het natuurlijk gewoon zo houden!

 7. jennifer zegt:

  ik gebruik de dermalogica precleanse ook erg fijn!

 8. Madelon zegt:

  Wat een raar idee dat er mensen alleen met een facewash hun make-up weghalen. Die logica gaat er hier niet in haha. Ik reinig ook mijn gezicht op de dagen dat ik gewoon thuis ben of geen make-up draag. Net zoals dat je eerst je make-up weghaalt en daarna je gezicht gaat reiningen. Maar misschien komt dat omdat ik dat van moeder en oma erin gestampt heb gekregen. Beide doen dat al jaren en hebben nauwelijks rimpels en een mooie huid, dus dat wil ik ook wel 😉

 9. Ik ben hier veel te lui voor joh.

 10. Ik reinig nu altijd eerst met een reinigingsmelk, daarna met een facewash. Ik heb ook echt een betere huid, vroeger toen ik alleen een facewash gebruikte was mijn huid slechter!

 11. Ik vind het ook goed om je huid goed te reinigen, makeup is leuk om op te doen(vind ik zelf) maar het er af halen is ook gewoon erg belangrijk. En ik merk ook wanneer ik mijn makeup er niet goed af haal, dan krijg ik er ook erg last van denk bijv. aan een onzuiverehuid.

 12. Ik vind het voor mijzelf ook erg belangrijk om mijn makeup eraf te halen. Daarom probeer ik het heel goed te reinigen, en ik doe het ook omdat het zo lekker fris is! Je gezicht voelt dan zo fijn schoon!

 13. Ik haal mijn makeup er elke avond af, maar het is ook steeds een gevecht met mezelf 🙂 ik heb er vaak helemaal geen zin in omdat ik dan al moe ben (of lui), maar anders voel ik me een beetje vuil. Een lekker fris gezicht voelt idd zoveel beter 🙂

 14. Ingrid zegt:

  Het is wel heel belangrijk om de reiniging op je huidtype af te stemmen, schuimende facewash is voor een droge en gevoelige huid niet zo'n goed idee..

  1. Zoals ik al zei zijn facewashes voor alle huidtypes verkrijgbaar, dus ook voor een droge of gevoelige huid 🙂

 15. Wen. zegt:

  Eerst gebruikte ik altijd alleen Mac Cleanse Off Oil gevolgd door een facewash.
  Maar sinds gister heb ik nog een makeup reiniger van La Roche Posay.
  En ik schrok eigenlijk echt wat er na de olie en facewash nog op me gezicht zat.
  Ik dacht dat die 2 dingen wel genoeg waren, maar die LA ROche Posay reiniger haalde nog wat vuiligheid weg.

 16. Noortje zegt:

  Maar, hoe zit het dan als je geen gezichtsmake-up draagt? Is facewash/reinigingsmelk dan wel voldoende?

 17. Mas zegt:

  Na veel reinigingsproducten te hebben getest en geprobeerd heb ik een heel simpele super goede gevonden; de blauwe facewash van de HEMA! Ik merkte dat het verwijderen van mijn oogmake-up met watjes een hoop gewrijf nodig had, waardoor de huid onder mijn ogen ( die toch al zo dun en gevoelig is) voor mijn gevoel veel meer rimpels kreeg en uitdroogde. Met die HEMA facewash maak ik mijn gezicht nat met lauw water ( ook mijn ogen) 3 pompjes foam uit de fles en voorzichtig schuimen maar! Doordat het schuim over mijn gezicht glijd hoef ik niet te boenen en spoel ik ineens echt alles eraf met water. Hij is maar iets van 3 euro ofzo, en super zacht voor mijn gezicht. Omdat ik altijd sceptisch ben, heb ik ook andere tussentijds geprobeerd, maar dit is echt mijn Holy Grail 😉

 18. kelly zegt:

  Ik heb een vraagje: ik gebruik eerst een reinigingsdoekje, dan een reinigingsgel (is dit eigenlijk hetzelfde als een facewash, zo niet wat is het verschil?) en dan nog een tonic. Is dit genoeg?

 19. Ik gebruik eerst een reinigingsolie en dan een reinigingsmelk. Beide van Dermalogica. Werkt het beste voor mijn huid. Al ben ik ondertussen wel benieuwd geworden naar de micellaire lotions..

 20. lisa zegt:

  Als ik op je link klik naar de reiniger van roc kom ik bij de oil van mac uit;)

 21. Oke eerst dit maar even uit de weg:
  1. Jep ik ben een man
  2. Jep ik ben volledig hetero
  Ik heb een vraagje: ik ben een beginnende speciale effect make-up artiest. Voor mijn dagelijkse palet gebruik ik normaal make-up maar ook veel cake, crème schmink. Welke product(en) kan ik het best gebruiken.

 22. Ik gebruik micellaire water en daarna een face wash is dat genoeg? Of moet er ook Toner bij? En wat als ik smorgens en savonds geen make up op heb. Is dan een face wash voldoende?

 23. thank god voor dit artikel. Ik heb echt het gevoel dat alle meiden weet hoe ze moeten opmaken maar niet hoe ze moeten reinigen (diep).

  Ik gebruik de Clarins Pure Melt Cleansing Gel voor gezicht make up remover. zoek nu een andere waar het hier op lijkt.

  anyways good article! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.