Make-up Tips

Oxiderende Foundation

Misschien dat sommigen van jullie dit tafereel wel herkennen: je hebt uitgebreid de tijd genomen om je foundation mooi aan te brengen en toen je ’s ochtends in de spiegel keek zag het er allemaal perfect uit. Wanneer je even later checkt of je make-up nog goed zit, zie je dat je foundation oranje is uitgeslagen. Huh? Hoe kan dat? De foundation is gaan oxideren.

Oxiderende foundation is niet een nieuw ontwikkelde foundation-technologie, maar het is een verschijnsel dat op kan treden wanneer je foundation in contact komt met je huid en de lucht. Een kleur die op het eerste oog perfect matcht met je huid kan een paar uur later opeens een stuk donkerder uitvallen. De oorzaak van dit verschijnsel is niet direct te achterhalen, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden. Eén van de mogelijke oorzaken van oxiderende foundation heeft te maken met je huid zelf. De zuurtegraad of het vet in je huid kan ervoor zorgen dat de stoffen in je foundation reageren en leidt tot een verandering van de kleur. Ook gaan er verhalen rond dat dit verschijnsel wordt veroorzaakt door ingrediënten in je dagcrème of zonnebescherming.

Bij foundation is het ontzettend belangrijk dat de kleur goed overeenkomt met je werkelijke huidskleur. Een oxiderende foundation gooit natuurlijk roet in het eten, dus vandaag geef ik jullie een paar tips om dit probleem te voorkomen:

 • Laat de foundation een paar uur zitten voordat je hem koopt
  Eén van de beste tips die ik je kan geven is om de foundation goed te testen voordat je hem aanschaft. Zo kan je zien hoe je huid op de foundation reageert, maar ook of de kleur van de foundation constant blijft. Check na een paar uur je foundation in fel licht en bekijk kritisch of hij nog steeds mooi bij je huid past. Mocht hij donkerder zijn geworden zou je eventueel een lichtere tint kunnen proberen. Laat ook die tint een paar uur zitten, zodat je zeker weet dat de kleur geschikt is.
 • Wees voorzichtig met olievrije-, poeder-, mousse- en minerale foundations
  Minerale (poeder)foundations staan erom bekend weleens van kleur te veranderen nadat ze op de huid zijn aangebracht. Zeker dames met een vette huid moeten hier behoed op zijn, want het vet van je huid kan hierbij een rol spelen. Ook foundations op waterbasis kunnen van kleur veranderen nadat ze opgedroogd zijn. Eén van de foundations die bij mij en vele anderen dit probleem geeft is MAC Studio Fix Fluid Foundation, dus let goed op! Ook poederfoundations in vaste vorm en mousse-foundations kunnen problemen geven. Foundations op oliebasis of op basis van siliconen geven over het algemeen minder problemen.
 • Gebruik een primer op siliconenbasis
  Een primer legt als het waren een laagje siliconen tussen je huid en je make-up. Op deze manier blijft je foundation beter zitten, maar het zorgt er ook voor dat de foundation niet in directe contact staat met je huid. Dit zou kunnen voorkomen dat de foundation reageert op je huid, dus het is zeker de moeite waard om te proberen. Zie hier mijn artikel over primers voor meer informatie.
 • Probeer een ander merk
  Ook is het aan te raden om een ander merk te proberen, aangezien merken vaan dezelfde ingrediënten in al hun foundations gebruiken, en dat zouden precies de ingrediënten kunnen zijn die op jouw huid reageren. Neem eens een kijkje bij een ander merk, want dat zou een groot verschil kunnen maken.

De mate waarop een foundation oxideert op je huid verschilt per persoon, dus schrijf niet meteen één foundation af wanneer je hebt gelezen dat iemand er last van heeft gehad. Het is een kwestie van goed testen en uitproberen totdat je eindelijk een geschikte foundation hebt gevonden!

Heb jij weleens last van oxiderende foundation?

Dit vind je misschien ook leuk...

18 reacties

 1. Wat een handig stukje! Je layout ziet er trouwens heel erg raar bij mij uit! :S

  1. Hmmm… Welke browser gebruik je?

  2. Het kwam door één van de advertentieblokken. Ik heb 'm nu weggehaald en alles doet het nu weer normaal 🙂

   1. bij mij staan er nog steeds advertentie blokken 'doorheen'

    1. Wordt aan gewerkt!

 2. Amber zegt:

  Ik heb altijd een oranje of roze toet van foundation, of ik nu essence, mac, maxfactor of clinique gebruik…

  1. heb je dan wel de juiste foundation? die matched met je ondertoon?

 3. Ik had daar pas ook last van, ik had foundation opgedaan en ik weet zeker dat het s'ochtends mijn kleur was en toen later keek ik op school in de spiegels en was ik zo oranje als een sinaasappel

 4. Oh dat heb ik soms ook ja, dan issie aan t eind van de dag donkerder…. wist niet dat t met oxideren te maken had 🙂 leuk blogje!

 5. chrisvis zegt:

  handig, leerzaam ook! (:

 6. handig stukje!

 7. Bedankt voor dit artikel, hartstikke handig!

 8. Gelukkig heb ik daar nooit last van!

 9. Dit wist ik niet eens. Als ik het een keer heb, dan koop ik die foundation nooit meer 😛

 10. Elien zegt:

  Hee dat wist ik helemaal niet 🙂 Ik heb er nog nooit last van gehad, maar ik ga het onthouden voor de toekomst!

 11. Als ik zonnebrandcreme factor 50 van de Albert Heijn gebruik en dan foundation… Dat was eens maar nooit weer!

 12. Robin zegt:

  Ik heb een vraagje dat ook wel een beetje hiermee te maken heeft. Ik gebruik namelijk sinds kort de mousse foundation van Catrice, en ik bracht het aan op een spiegel die wat verder wegstond. Toen ik een paar uur later in de spiegel van dichtbij keek, zag ik dat het heel erg op mijn huid 'lag', alsof het extreem poederig en schilferig was, de foundation leek wel te bestaan uit dunne, losse korreltjes. Heeft dit ook te maken met oxidatie (ook al verandert de kleur niet) of is het iets anders?

  1. Het effect dat jij beschrijft is een typisch resultaat van mousse-foundations. Die blijven snel op je huid liggen en houden een poederig en schilferig resultaat. Ik ben er daarom niet zo'n fan van 😉 Je kan beter kiezen voor een vloeibare foundation, want dan zal je dat effect waarschijnlijk niet hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.