Huidverzorging

Waarom je niacinamide in je huidverzorging wilt!

Als ik huidverzorging beoordeel kijk ik altijd naar de ingrediënten en de afgelopen jaren ben ik me steeds meer bewust geworden van de werking van cosmetica. Zeker nu anti-huidveroudering voor mij steeds een grotere rol gaat spelen, wil ik zeker weten dat mijn producten ook daadwerkelijk effectief zijn! Een ingrediënt waar ik momenteel grot fan van ben is Niacinamide, een geweldig effectieve multitasker die voor bijna alle huidtypes iets kan betekenen. Te mooi om waar te zijn? Lees snel verder!

Wat is Niacinamide?

Niacinamide staat ook wel bekend als vitamine B3. Deze vitamine is in ons lichaam van invloed op het omzetten van voeding naar energie en speelt tevens een grote rol bij het reguleren van allerlei hormonen. Er zijn verschillende vormen van vitamine B3, maar de gangbare vorm in huidverzorging is niacinamide.

Niacinamide - 2 van 3

Waar helpt niacinamide bij?

Niacinamide versterkt ten eerste de barrièrefunctie van de huid, waardoor de huid veel beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast werkt deze stof ontstekingsremmend. Dat is fantastisch bij acne, een gevoelige of geïrriteerde huid. Ook werkt niacninamide licht exfoliërend, waardoor de huid wat gladder en stralender wordt. Deze stof kan tevens helpen bij het voorkomen van zonneschade of het verminderen van roodheid of pigmentvlekken die achter zijn gebleven nas puistjes.

Voor vrijwel elk huidprobleem kan niacinamide helpen. Voor een huid met puistjes is deze stof geweldig omdat het kalmeert, licht exfoliëert, het risico op littekentjes vermindert en zelfs de talgproductie vermindert. Als je last hebt van een doffe huid kunnen producten met dit ingrediënt helpen omdat deze de teint egaliseert, de huid laat stralen en oppervlakkige pigmentvlekjes aanpakt. En wil je een ouder wordende huid aanpakken? Dan zorgt niacinamide ervoor dat de elasticiteit verbetert, de effecten van de zon verminderd worden (yes, minder rimpels!) en je huid er frisser uitziet. En heb je een droge of vochtarme huid? Dan zal jouw huid absoluut profiteren, omdat de huidbarrière versterkt wordt, het vetzuurgehalte verhoogt en tevens vochtverlies tegengaat. Kortom: voor iedereen kan niacinamide een positief effect op de huid hebben.

Niacinamide - 1 van 3

In welke producten kun je niacinamide vinden?

Eigenlijk is Olaz één van de weinige merken die niacinamide zo centraal zet in hun huidverzorgingslijn. Het is niet mijn bedoeling om van dit artikel een grote Olaz-parade te maken, maar feit is gewoon dat Olaz wat dat betreft een voorloper is. Mijn favoriete producten met dit topingrediënt zijn het Olaz Regenerist Serum (de parfumvrije versie!) en de laatste maanden heb ik de dag- en nachtcrème uit de Total Effects-serie ook met veel plezier gebruikt. Aangezien deze producten zo goed bevielen heb ik een paar dagen geleden de Olaz Total Effects Toner aangeschaft en ik gebruik op dit moment ook de Olaz Luminous Eye Swirl, die ik ook verrassend fijn vind. En ja, deze producten bevatten allemaal een flinke dosis niacinamide en ik kan stellig zeggen dat mijn huid er absoluut door verbetert.

Naast Olaz kun je ook nog bij een paar andere merken terecht en heeft onder andere La-Roche Posay (Effaclar Duo+), Decubal (Dagcrème Vitaal), Clinique (Super Rescue Anti-Oxidant Night Moisturizer) Paula’s Choice (verschillende crèmes) en Uncover (het merk van dermatoloog Jetske Ultee) ook crèmes met een noemenswaardig gehalte niacinamide in hun assortiment. Een aantal uit deze lijst bevatten niacinamide. Een handige tip van Jetske Ultee: zorg dat niacinamide op de eerste 1/3e van de ingrediëntenlijst staat, anders zit er niet genoeg in om effectief te zijn.

Het moge duidelijk zijn: niacinamide is één van de ingrediënten die geweldig is om in je routine te verwerken! Hebben jullie ervaring met dit topingrediënt? Nog productaanbevelingen? Laat het weten in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. Rachel zegt:

  JAA mijn favoriete dagcreme sinds kort heeft dit stofje erin. Namelijk 4 procent: Rosa 4% niancamine. Het is nu zelfs maar 9,95, wat ik voor een fijne creme erg goedkoop vind. Je kan dit project alleen online bij hun webshop vinden. HEt is een creme speciaal voor roseca. Echter heb ik dit niet, maar de ingrediënten in de creme werken perfect voor mijn huidje. Echt een aanrader dus Charlotte! X Rachel

 2. Ik let ook steeds meer op de ingrediënten in huidverzorgingsproducten en probeer altijd alcohol en parfum te vermijden. Over niacinamide had ik nog niet eerder gehoord, heel interessant om te lezen. 🙂

 3. Ik hoor hier altijd goede verhalen over, maar ik heb nog niet een product gebruikt met voldoende van dit ingrediënt er in. Olaz is een goed verkrijgbaar merk en misschien dat ik de volgende keer overstap op deze verzorging. Nu hopen dat deze voldoende voeding biedt voor mijn extra droge huid. Maar ik ga zeker even kijken!

 4. Sarah zegt:

  Wat een ontzettend nuttig artikel! Ik vind deze iets wetenschappelijkere insteek een enorme meerwaarde van je blog! 🙂

 5. Interessant 😉

 6. yes dit artikel <3.
  Ik ben helemaal into paula's choice Jetske.
  gebruik nu al jaren Olaz

 7. Interessant artikel! Ik zal dit zeker meenemen bij het kopen van nieuwe skincare 🙂

 8. Leuk dat je hier even aandacht aan besteed

 9. […] Waarom je niacinamide in je huidverzorging wilt – Pinky Polish | Dat niacinamide goed is voor je huid wist ik al, maar het is altijd fijn om er weer even aan herinnerd te worden en te lezen in welke producten het is. Deze nuttige info wilde ik dus graag met jullie delen! […]

 10. Ohh, interessant! Wat fijn dat je ook goede voorbeelden geeft van producten die dit stofje bevatten, mocht ik iets willen proberen, dan kan ik even naar het Olaz schap rennen! Hoe bevalt de tonic? Bij mij plakken tonics áltijd, is dat bij deze ook? Zoniet, dan ga ik deze zeker eens proberen 🙂

 11. jolanda zegt:

  ik hou helemaal niet van olaz, parfum, parabenen en meer troep jaagt me hard weg,
  lipikar van la roche poshe zit meer als 5% in en die gebruik ik nu,
  een geweldig product die echt de moeite waard is.

 12. Fenne zegt:

  Hoi! Ik had een vraagje, ik ben 15 jaar en vroeg me af of deze dagcreme voor mij zou werken. Ik heb een gecombineerde huid met af en toe een pukkel, maar ik ben bang dat er in deze creme naast de nacinamide ook veel andere ingredienten in zitten die juist helemaal niet goed zijn voor mijn jonge huid (omdat deze dagcreme natuurlijk is bedoeld voor de oudere huid met rimpels)

  Alvast bedankt!

  1. Het zal echt geen kwaad kunnen, maar de vraag is vooral of je huid het nodig heeft. Als je maar af en toe last hebt van een puistje kun je wellicht beter kijken naar een wat simpelere (parfumvrije) dagcrème die voor de normale tot gecombineerde huid is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.