Huidverzorging Tips

Tips: Welke SPF heb jij nodig tegen de zon?

Er wordt steeds meer bekend over hoe de zon de huid aantast (daar zal ik later een artikel over schrijven) en meer mensen realiseren zich dat het belangrijk is om de huid goed te beschermen. Er zijn inmiddels ontzettend veel producten verkrijgbaar die de schadelijke straling van de zon voor zover mogelijk tegenhouden, maar ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Er is zoveel keus! Vandaag geef ik jullie een paar tips en belangrijke informatie over SPF en waar je op moet letten.

SPF staat voor Sun Protection Factor. Deze beschermingsfactor wordt aangeduid met een nummer dat kan variëren van 6 tot zelfs 100. De factor van het product geeft aan hoe lang je beschermd zal zijn tegen de schadelijke effecten van de zon. De duur van de bescherming kan je als volgt bepalen:

(de tijd in minuten waarin de huid zou verbranden zonder bescherming)

X (vermenigvuldigen)

(de factor van het product)

Dus stel dat iemand die een zeer lichte huid heeft die zonder bescherming binnen 20 minuten zou verbranden een product met SPF 50 gebruikt, dan zou dat betekenen dat zij in totaal 1.000 minuten/16,5 uur beschermd zou zijn (20 x 50).

De vraag is natuurlijk: hoe kan je weten hoe lang het duurt voordat je huid verbrandt zonder bescherming? Op de site van Paula Begoun kwam ik een handig schema tegen dat ik hier zal aanhouden. Dit schema is op basis van verschillende huidtypen en geeft een goede indicatie. Tussen de haakjes staat de tijd in minuten dat het zou duren voordat de huid zou verbranden zonder enige vorm van bescherming:

 • Level 1: Een zeer lichte huid, vaak met sproetjes en rood/blond haar. Deze huid verbrandt snel en wordt nooit bruin (20 minuten)
 • Level 2: Een lichte huid, vaak met blauwe/groene/bruine ogen en rood/blond/lichtbruin haar. Deze huid verbrandt soms maar wordt uiteindelijk een beetje bruin (30 minuten)
 • Level 3:  De huid is medium/olijf van kleur. Deze huid verbrandt eerst, maar wordt vervolgens wel bruin (40 minuten)
 • Level 4: Deze huid is medium/donker van kleur en komt vaak voor bij mensen met donker haar en donkere ogen. Deze huid verbrandt nauwelijks en wordt makkelijk bruin (60-90 minuten)
 • Level 5: Deze huid is bruin tot zeer donker van kleur, verbrandt nauwelijks en wordt makkelijk bruin (120 minuten)
 • Level 6: Een zeer donkere/bijna zwarte huid. Deze huid verbrandt nooit en wordt bruin, hoewel dat niet altijd zichtbaar zal zijn (120 minuten)

Dit zou dus betekenen dat iemand met huidtype 3 met een product met SPF 15 ruim 10 uur beschermd zou zijn, en dat een product met SPF 30 ruim voldoende is voor iemand met huidtype 1. Ook zou dit betekenen dat het voor iemand met huidtype 2 niet nodig is om een product met SPF 50 te gebruiken, aangezien je dan ruim 25 uur beschermd zou zijn. Een beetje te veel van het goede dus!

Houdt dit in dat een product met een enorm hoge SPF (bijv. SPF 45) niet beter is dan een product met een lagere factor? Ja en nee. Het is namelijk zo dat een een product met SPF 15 ongeveer 94% UVB straling blokkeert, terwijl een product met SPF 30 ongeveer 97% van de UVB-straling tegengaat en SPF 45 zo’n 98% schadelijke UVB-stralen tegehoudt. Deze verschillen zijn minimaal (terwijl er meestal wel een flink prijsverschil tussen deze factoren zit), dus wat dat betreft hoeft een product met een hogere SPF niet beter te zijn.

Toch gaat deze conclusie niet altijd op, want een beschermingsproduct kan vaak pas echt zijn werk goed doen wanneer je er een ruime hoeveelheid van gebruikt. En daar gaat het vaak mis, want we gebruiken veel te weinig! Voor het gezicht heb je ruim een halve theelepel nodig en ook je lichaam moet rijkelijk worden ingesmeerd. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je de werking van het product ‘halveert’ en dat je product met SPF 20 slechts een bescherming van SPF10 biedt. Om dus zeker te zijn dat je huid voldoende beschermd wordt is het dan ook beter om een hoge factor te gebruiken, dan kan het niet mis gaan.

Een laatste punt waar het mis kan gaan is dat de bescherming van het product gedurende de dag aangetast kan worden. Als je zweet of hebt gezwommen is het ontzettend belangrijk je opnieuw in te smeren, want je product is niet meer betrouwbaar! De berekeningen die ik eerder noemde gaan dan ook alleen op wanneer het product onaangetast op je huid zitten. Om die reden wordt ook aangeraden om zonnebrand elke paar uur opnieuw aan te brengen, omdat  de kans groot is dat het er niet meer helemaal op zit.

Dit was een enorm verhaal en het is slechts een begin van alles wat ik jullie over dit onderwerp wil vertellen, maar ik hoop dat jullie hier alvast wat aan hebben. Onderschat de schadelijke invloeden van de zon alsjeblieft niet en bescherm je huid dagelijks (zelfs op bewolkte dagen!) goed. Binnenkort meer over dit onderwerp!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

37 reacties

 1. Leuk artikel! Ik ben zelf wel een redelijk hoge factor nodig!

 2. Misschien moet ik dan toch maar eens een zonnefactor gebruiken, ik zie inderdaad het gevaar niet echt en ik ben ook echt te lui om me in te smeren :$

  1. stefanie zegt:

   ik ook, ik smeer me eigenlijk alleen in voor de mooie glans die het geeft -.-
   maar nu ga ik toch maar eens mezelf vaker insmeren er zal niet voor niets overal zo gehamerd worden op een goede bescherming (;
   xx

 3. ik heb zelf ongeveer factor 30 nodig voor m'n lichaam en 50 voor m'n gezicht ^^

 4. Kirsten zegt:

  Handig artikel! Hoelang blijft een zonnebrand houdbaar? Is dat echt maar één jaar en dan niet meer? Want die Niveau etc is zo duru om elk jaar opnieuw te kopen 🙁 *arme student*

  1. Yep, inderdaad na een jaar! Anders ben je het effect van de bescherming kwijt en na 3 jaar is hij volledig nutteloos geworden! Zonnebrand-producten zijn vaak in de aanbieding (bijv. 1+1 gratis), dus misschien kan je dan samen met iemand een fles kopen? Scheelt veel!

   1. Kirsten zegt:

    Aah daar had ik nog niet aan gedacht! Bedankt! 😀 Leuk dat je gereageerd hebt ook! 😀

 5. MiriamH zegt:

  Fijn artikel weer. Ik ben altijd heel erg bezig met smeren. Ik ben rood en heb een vrij lichte huid. Vroeger verbrandde ik zelfs met bescherming nog binnen een uur. Nu ik wat ouder ben (31) merk ik dat ik minder snel verbrand. Ik smeer me wel helemaal suf en natuurlijk is dat niet mijn favoriete bezigheid. Nu heb ik een vraag over je artikel, ik wil even weten of ik het goed interpreteer.
  Als ik me 's ochtends echt rijkelijk insmeer met SPF50, en ik ga niet zwemmen, of liggen bakken, maar ik ben wel het grootste gedeelte van de dag buiten, kan ik dan volstaan met deze ene keer smeren? Ik lees dat ik 16 uur beschermd zou zijn? Ik heb namelijk een zomerhuisje op Zandvoort en als ik me zo vaak insmeer wordt ik plakkerig en zit ik onder het zand, doordat de kinderen mij als zandhaasjes knuffelen 😀 Alvast bedankt voor je reactie!

 6. Renske zegt:

  Ik merk als ik een middagje ga liggen bakken dat ik met een factor 10 én niet verbrand én niet verkleur.. dus dat is voor mij voldoende… als ik echt een hele dag ga zonnen of ik ga actief buiten zijn in de zomer dan moet ik wel hoger smeren..

 7. Kim zegt:

  Ik weet inderdaad dat ik een hoge factor nodig heb, hoewel mijn moeder nog steeds zeurt bij factor 30 "daar word je toch niet bruin van, zo blijf je net zo wit als opa!" (van 88, en daar doelt ze op zijn kale hoofd waar altijd de pet op zit) Beetje verkeerd aangeleerd dus en vaak verbrand. Sproetjes, blond haar, lichte ogen.. tja, dan krijg je dat. Voortaan iets hoger dan factor 4 of 8 mams! Zo, dat moest er even uit.

  1. Desirée zegt:

   Volgens mij dikke onzin dat je dan niet bruin wordt! Je bent gewoon beter en langer beschermd.
   Ik kom net terug van een weekje Aruba en geloof me daar wil je echt wel smeren. Lekker factor 50 genomen en in de schaduw gebleven, je verbrandt daar levend! En toch bruin geworden hoor.
   Mn moeder ging 20 min op een bootje en kwam als een biet terug, zo snel ging dat daar.
   Nee voor mij lekker hoog, ookal heb ik dan level2 zelf, denk ik, wel zo veilig.
   Alleen moet mezelf nog aanleren om thuis ook gewoon wat te smeren :p dat vergeet ik toch al gauw.

 8. Wat interessant om te lezen, ik gebruik altijd factor 50+ aangezien ik zonne allergie heb.

 9. Heel interessant artikel! Vroeger smeerde ik me nooit in, omdat ik simpelweg (bijna) nooit verbrand. Ik heb toen ergens een keer gelezen dat het verstandig is om altijd minimaal factor 28 te gebruiken dus dit doe ik nu gewoon braaf haha!

 10. Ik heb zelf level 4 en ik smeer me altijd om de twee uur in met factor 30 als ik ga zonnen. Misschien erg veel, maar ik heb geen zin om later rimpelig te worden en ik word nog steeds bruin genoeg vind ik ^_^ Liever te veel smeren dan te weinig zou ik zeggen.

 11. beautyandso zegt:

  Leuk artikel, ik heb een erg lichte huid en moet daarom een hoge factor gebruiken. Dus smeren, smeren en nog eens smeren! 🙂

 12. Jasmijn zegt:

  Mensen die zich niet of niet goed insmeren zijn echt dom, want je beschermt niet alleen tegen huidkanker maar ook tegen rimpels…. Ik hoef niet op mijn 30ste al een gerimpelde huid dus ik smeer me altijd goed (30 of 50) in en ga niet te veel in de zon.

 13. Renske zegt:

  Erg handig artikel!
  Ik heb een level 2 huid. Afgelopen zomer in Turkije had ik de factor 50 wel nodig. Voor mijn gezicht is 30 voldoende.

 14. Goed artikel! Ik heb echt een hoge factor nodig want ander verbrand ik binnen 10 minuten. Ik heb best een hele lichte huid en hier en daar ook sproetjes en ik word heel moeilijk bruin. Toen ik een jaar of 15 was ben ik een keertje zo erg verbrand op mijn rug dat ik blaren op mijn rug had en ben echt een week lang ziek geweest ervan. Het is dus echt zo belangrijk om goed te smeren!

 15. Handig! Ik ben heel licht en wordt echt totaal niet bruin, maar wel snel rood en ik krijg snel uitslag van de zon.

 16. Handig artikel! Ik ben zelf heel erg licht en heb ook een beetje zonne allergie, dus gebruik zelf altijd hoge factor. Vorig jaar had ik zelfs helemaal uitslag door de zon

 17. jennifer zegt:

  ik gebruik dagcreme van biodermal voor normaal / vochtarme huid. en daar zit UV Filter in?

  wat is eigenlijk het verschil tussen spf en UV filter?

 18. Lien zegt:

  Goed artikel! Ik vind dat beautyblogs vaker met artikels over zonnebrand moeten komen, de gemiddelde persoon weet er zo weinig over.

 19. Wat goed dat je hier een artikel aan wijdt! Ik vind het zo belangrijk, ik merk ook dat mijn vriendinnen eigenlijk zoiets hebben van: meh, zonnebrandcreme heb ik niet nodig.

 20. 30 x 30 = 900 minuten haha! ik gebruik altijd spf 30 🙂 hoog genoeg!

 21. Leuk artikel! Handig!

 22. Moet meestal de hoogste SPF gebruiken die ze hebben, goed artikel trouwens 🙂

 23. Nynke zegt:

  Ik heb zonneallergie en een super licht huidje, dus moet wel smeren!
  En als ik dan begin, smeer ik m'n vriend ook gelijk maar in. Hij is er zo een die altijd te lui is om te smeren en het niet nodig vind om vervolgens te verbranden en dan te zeggen dat hij zo zielig is omdat hij verbrand is, haha.

 24. Goede tips! Ik ben level 2 denk ik zo.

 25. Divaofgeneva88 zegt:

  Ik heb zelf denk ik level 2. Ik moet mij zeker insmeren met een factor, want anders ben ik binnen een kwartier verbrand. Ik vind het ook erg belangrijk om mij zelf in te smeren en ik doe het dan ook meerdere keren op een dag. Ik heb zelf ook een lichte overgevoeligheid voor de zon, dus ik let er goed op. Super handig artikel, vooral dat schema vind ik erg fijn om te weten. Bedankt voor de review!

 26. Leuk artikel. Ik heb zelf een kop vol sproeten, bruin haar, en een bleek huidje in de winter. In de zomer word ik wel redelijk snel bruin, maar verbrand eigenlijk nooit.

 27. Mar zegt:

  Ik gebruik alleen oliespray, factor 2 of 4. Doe het meer voor de geur en de glans, haha!

 28. Margaux De Ridder zegt:

  Hoera voor level 1! Ik verbrand onmiddellijk.

 29. Jonna zegt:

  Ik kan nooit de 'level' vinden die bij mij past.
  Zwart haar en blauwe ogen. Niet een hele lichte huid, maar zeker niet donker.
  Veel moedervlekken en zonnesproeten. Ik verbrand snel, maar word ook snel bruin.

  Goed artikel!

 30. jennifer zegt:

  ik heb level 6. maar ik ben niet pik zwart haha. ik heb ook niet hoge bescherming nodig ( spf 4 tot 10 ) maar ik ga nooit de zon in ik zit altijd in de schaduw

 31. Sara Vandaele zegt:

  Ik heb een bleke huid, smeer me in met factor 20, kan het dat ik na twee maand ‘smiddags 1 uur in de zon te liggen ik na twee maand reeds meer rimpels heb, of zit dit tussen mijn oren,
  Omdat ik zo bleek ben bruin ik graag een beetje, maar die rimpels dat heb ik zeker liever niet.
  Wie kan me raad geven wat ik best gebruik voor mijn gezicht als ik zon om geen rimpels te krijgen
  Mercikes voor jullie antwoord.
  Ik heb nu een factor 50 gekocht, maar nog niet gebruikt maar ga ik daar nog mee bruinen ?

 32. nathalie zegt:

  ja hoor sara daar kan je mee bruinen. alleen niet zo snel maar factor 50 is beter dan factor 20. waarom neem je voortaan niet gewoon factor 30? dat heb ik ook en ik ben huidtype 2. ik ben ook vaak verbrand, smeerde altijd factor 15,soms zelfs 12 en dat vond ik genoeg. tot die ene keer dat ik wel heel rood was bij mijn decolleté. toen wist ik: dit is veel te laag, koop morgen factor 20 en smeer dat voortaan op. maar ook daar ging het op een gegeven moment fout mee. ik werd nog rood. niet zo erg meer als met factor 15 maar toch. ik neem geen enkel risico meer en gebruik voortaan factor 30.

 33. Ronny zegt:

  Jaja, ook een vent die ff snel je verhaaltje leest:)

  Nou ben ik een hele donkere vent (level 5/6) en ook ik moet me beschermen in de tropen, anders krijg ik van die donkere pigmentvlekjes. Maar bij elke zonnebrand die ik gebruik krijg ik een grijze gelaat… En ja ik ben een vent dus gebruik geen poedertjes e.d. Heb jij voor mij een goed advies betreffende een geschikte zonnebrand waar ik niet zo’n grijzige gelaat van krijg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.