Make-up Tips

5 tips om je foundation mooier aan te brengen

Foundation is één van mijn favorieten beautyproducten en ik vind het dan ook fantastisch om alle mogelijke soorten uit te proberen! Toch ligt niet elke foundation even mooi op de huid en moet je soms wat trucjes toepassen om je foundation er natuurlijk uit te laten zien. Ik heb een paar tips voor jullie die echt fantastisch werken en die er voor zorgen dat je foundation véél mooier zit. Hoe je dat doet? Lees verder!

Foundation mooier aanbrengen - 1 van 4

Gebruik een olie in plaats van (of onder!) je dagcrème

Dit was voor mij echt de ultieme openbaring van de afgelopen maanden. Normaal gebruik ik oliën enkel ’s avonds, maar tijdens een workshop van Smashbox kreeg ik de kans om een nieuw product te proberen (daarover later meer!) en dus een olie onder mijn foundation te gebruiken. Wow, wat was dat mooi! Ik probeerde het een paar dagen later met de Oils of Life Revitalizing Facial Oil van The Body Shop en de L’Oréal Infallible 24H Matte foundation. Het resultaat was prachtig en mijn foundation heeft nog nooit zo mooi gezeten. Ik kreeg een gezonde gloed (niet vet!) en de structuur van mijn huid zag er ook heel mooi glad uit. Het was zo’n verschil dat het zelfs mijn collega’s opviel dat mijn huid er anders uitzag dan anders. Zeker tijdens de wintermaanden is dit een tip die je moet proberen!

Kies de juiste kwast voor de substantie

Foundations zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende structuren, van bijna waterig tot een dikke crème. Welke voor jouw huid geschikt is hangt af van je persoonlijke voorkeur en de dekking die je wilt bereiken, maar je moet je ook bedenken dat de applicatie per type verschilt. Over het algemeen werken stevige kwasten of sponsjes beter met een dikkere (crème)foundation, terwijl dunne foundations vaak beter met je vingers of een luchtige stippling brush aangebracht kunnen worden. Lijkt je foundation niet helemaal mooi op je huid te liggen? Kijk eens of het aan de manier van aanbrengen ligt! Oh, en veel foundations worden er nog wat mooier op als je ze na het aanbrengen met een kwast nog even ‘aandrukt’ met je handen. Door de warmte smelt hij nog net even wat mooier in de huid.

Foundation mooier aanbrengen - 2 van 4

Deppen, niet vegen!

Ongeacht welke tool je gebruikt, is het belangrijk om de juiste beweging bij het aanbrengen te gebruiken. Bij eigenlijk elke foundation pakt het resultaat het mooiste uit als je het met deppende bewegingen aanbrengt. Deze manier van aanbrengen is populair geworden door de BeautyBlender (bouncen!) of de stippling brush (ja, stippelen), maar het gaat ook op bij gewone sponsjes, buffing brushes en de klassieke platte foundationkwast.

Foundation mooier aanbrengen - 3 van 4

Zorg dat je dagcrème en foundation met elkaar ‘compatibel’ zijn

Ken je dat als je je foundation uitwrijft en er ontstaan allemaal van die ‘rolletjes’ die loskomen? Heel irritant! Dat gebeurt op het moment dat je foundation en je dagcrème (of primer, als je die gebruikt) niet samengaan. Stel je gebruikt een dagcrème op siliconenbasis en een foundation op waterbasis, dan is de kans dat het misgaat groot. Ik heb het bijvoorbeeld als ik Chanel Perfection Lumière Velvet gebruik over The Body Shop All-in-One InstaBlur. Geen goede match! Hoe kom je erachter welke basis jouw product heeft? Water (aqua) is van veel producten het eerste ingrediënt, ongeacht de basis, maar je kunt vooral letten op de ingrediënten die erna komen. Zijn het veel siliconen (tip: eindigen altijd op -one), dan is de kans groot dat het inderdaad een product op siliconenbasis is, mits ze bovenaan de lijst staan. Is de substantie erg dun, staan er geen siliconen op de eerste regels en zit er bijvoorbeeld ook nog alcohol denat in? Kans is groot dat je dan met een product op waterbasis te maken hebt. Zie voor meer tips dit topic op Reddit, daar worden wat handige voorbeelden gegeven!

Seal the deal

Wellicht een ietwat uitgekauwde tip, maar daarom niet minder belangrijk: gebruik een finishingspray! Dit maakt je foundation absoluut nog veel mooier. Zeker als je huid ietwat droog kan zijn of je graag poeder gebruikt. Als je het heel basic wilt houden kun je gewoon een waterspray (bijvoorbeeld Evian, La Roche-Posay of Avène) gebruiken, maar vaak hebben echte setting sprays meer effect. Voor ‘gewone’ dagen gebruik ik meestal MAC Fix+ of The Body Shop Vitamin E Hydrating Facial Mist, maar als ik wil dat mijn make-up extra goed blijft zitten gebruik ik Urban Decay The All Nighter. Mijn make-up blijft dan niet alleen beter zitten, maar mijn foundation ziet er een heel stuk natuurlijker uit.

Met deze tips moet het helemaal goed komen met je foundation! Hebben jullie zelf nog handige trucjes die jullie toepassen om je foundation er natuurlijk uit te laten zien? Laat ze achter in de comments!

Meer Pinky Polish? Neem ook een kijkje op YouTube, Twitter of Instagram!

Dit artikel bevat (een) product(en) die ik van een merk, webshop of PR bureau heb ontvangen.

nietovernemen

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Mariska zegt:

  Goeie tips! Ik zal er toch eens meer op letten met dat deppen ipv vegen. Wat ik jammer vind, is dat veel settingsprays alcohol denat of parfum bevatten. Daar kan mijn huid niet goed tegen. Als jij of iemand een goeie weet zonder deze stoffen, hoor ik het graag. Een waterspray heb ik wel. In de winter gebruik ik graag een serum van Paula’s Choice onder mijn foundation op de plek waar ik velletjes heb, die in de rode verpakking. Werkt super! Ik ben erg benieuwd naar een olie onder de foundation aanbrengen. Ga ik ook eens proberen.

 2. Goede tips! De laatste tijd merkte ik ook al dat mijn dagcrème niet met mijn tinted moisturizer ging. Al zijn die “bolletjes” ook weer zo weg. Misschien ook te veel van het goede om en/en te gebruiken, zal wel meer met olie gaan proberen.

 3. Dankjewel voor de fijne tips! Al sta ik nog lichtelijk sceptisch tegenover een olie die je onder of in plaats van een dagcrème kunt gebruiken. Mijn foundation blijft beter zitten wanneer ik de Daily Microfoliant van Dermalogiqa gebruik.

 4. Hee wat een fijn artikel zeg! Ik bedenk me nu dat ik met mijn Zoeva kwast soms best wel veel loop te vegen, foei! En een olie is echt een goede!

 5. Wat een leuk uitgebreid artikel!

 6. Leuk artikel! Weer iets geleerd 🙂

 7. Hele goede tips!!

 8. Chantal zegt:

  Ik gebruik iedere avond een olie, maar overdag niet omdat ik dacht dat dit niet goed zou samengaan met make-up en/of dat ik met een vet gezicht vd olie blijf rondlopen. Toch eens proberen! En indd, zo vervelend als een dagcreme en foundation niet samen blijken te gaan.

 9. Ik vind het zo leuk: ik gebruikte al jaren een druppel babyolie onder mijn foundations, zeker als ze wat droger zijn, zo smeren ze gemakkelijker uit. En nu wordt dat opeens massaal ontdekt en geadviseerd. 🙂 Goed artikel!

 10. Handige tips! Zo leer je altijd wel weer wat bij.

 11. Goede tips! Ik ga zeker een keer een olie proberen!

 12. Bedankt voor de handige tips, ik wist eerst niet dat silconen en waterbasis niet samengaan.
  Xoxo

 13. Superhandig! Ik doe het eigenlijk meestal gewoon met mijn handen

 14. Wat een handige tips! Top

  XO

 15. wat een fijne tips. ik ga zeker de olie proberen zodra ik bij de winkels geweest ben en gekocht hebt. liefs soraya

 16. Fijne tips! Ik wist helemaal niet dat dagcrème en foundation elkaar zo tegen kunnen werken. Ik heb het zelf ook nog nooit meegemaakt dus ik zal misschien toevallig altijd een goede combi hebben? En die tip van de olie, is dat ook geschikt voor dames met een wat vettere T-zone. Daar heb ik namelijk “last” van. Ik ben dus wel benieuwd. 🙂

 17. Fijne tips! Ik gebruik normaal gesproken eerst dagcrème en dan foundation, maar ik ga ook eens een olie proberen als eerste stap!

 18. Deppen i.p.v. vegen is inderdaad heel belangrijk, dat heb ik ook geleerd!

 19. Inkie zegt:

  Goeie tips. Ik ga de olie zeker een keer proberen. Op dit moment gebruik ik al een hele poos nivea after shave balsem sensitive onder mijn foundation. Tip van Nikkie tutorials. En eerlijk is eerlijk. .. mn foundation blijft tot in de late uurtjes gefixeerd!

 20. Suzanne zegt:

  Als je een foundation op waterbasis hebt, kan je dan wel gewoon de olie op je gezicht gebruiken? Botst dat niet met elkaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.