Lifestyle

Pilates!

Tot ongeveer anderhalf jaar geleden had ik sterke spieren, was ik lenig en had ik een perfecte houding. Wat was mijn geheim? Pilates! Pilates kennen jullie misschien wel als een trend uit Hollywood, maar ook voor normale meiden is het een aanrader. Pilates is namelijk een perfecte manier om je lichaam soepel en in vorm te houden. Klinkt allemaal fantastisch, maar wat is het nou eigenlijk?

Pilates is een vorm van bewegen die ontwikkeld is door Joseph Pilates. De methode is eigenlijk ontwikkeld om oorlogsveteranen te helpen revalideren, maar wordt ook vaak gebruikt door professionele dansers om weer in vorm te komen. Pilates bestaat uit een serie vloeiende oefeningen die op de grond worden uitgevoerd. Het is dus geen sport waarvoor je in de rondte hoeft te hupsen!

Bij Pilates let je niet alleen op de bewegingen die je maakt, maar focus je je vooral op je ‘core‘ (het gebied rondom je buikspieren en onderrug) en je ademhaling. Hierdoor krijg je niet alleen super-sterke spieren, maar werkt het ook nog eens ontspannend. Er zijn Pilates-oefeningen die elk lichaamsdeel kunnen trainen, maar alles draait uiteindelijk om je core. Door je core te trainen ontwikkel je een perfecte houding en een goede ondersteuning van de rest van je lichaam. Van Pilates krijg je geen enorme bulky spieren, maar juist lange elegante vormen. Dat willen we toch allemaal? Ook kan Pilates blessures helpen voorkomen, dus kan een goede aanvulling op een andere sport zoals hardlopen of hockey zijn.

Ik kan me voorstellen dat dit allemaal een beetje vaag klinkt, maar hier is een filmpje waardoor je een beetje een idee krijgt van Pilates.

Pilates is eigenlijk voor iedereen geschikt. Man of vrouw, jong of oud, lenig of niet lenig, iedereen kan het doen! Ook voor mensen met blessures of afwijkingen is Pilates geschikt doordat het een low-impact training is. Kijk wel uit dat je niet te ver gaat, want je wil natuurlijk niet je spieren overbelasten. Overigens is Pilates niet heel erg geschikt voor zwangere vrouwen, dus controleer even bij de dokter of je het kan doen.

Tegenwoordig is Pilates makkelijk te volgen. Bijna alle sportscholen bieden Pilates-lessen aan, die je vaak gratis (mits je lid bent van de sportschool) kan volgen. Als je totaal geen ervaring met Pilates hebt is het verstandig om een paar lesjes te volgen zodat je de basis goed leert. Op internet zijn ook ontzettend veel filmpjes en workouts te vinden. Binnenkort laat ik jullie een paar van mijn favoriete video’s zien.

Zoals ik al zei deed ik tot anderhalf jaar geleden ontzettend veel aan Pilates. Ik deed het zelfs elke dag! Op een gegeven moment kreeg ik Pfeiffer en ben ik met alles gestopt. Zonde, want ik merk dat ik de flexibiliteit en spierkracht van vroeger echt kwijt ben. Ook voel ik dat mijn houding steeds slechter wordt. Dat is voor mij niet zo handig, want ik heb een aangeboren heupafwijking en daar krijg ik de laatste tijd weer steeds meer last van.  Ik denk dat als ik weer vaker Pilates ga doen de pijn een stuk minder gaat worden, dus ik ga echt m’n best doen om het weer op te pakken. Gisteren heb ik mijn eerste workout gedaan en ik voel echt dat ik mijn spieren getraind heb. Heerlijk!

Hebben jullie weleens Pilates gedaan, en zo niet, lijkt het je wat?

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Ik wil ook al heel lang pilates of yoga gaan doen, maar het idee van een sportschool staat me eigenlijk erg tegen op de een of andere manier… haha. Doe je het bij een sportschool of zelf, thuis?

  1. Tegenwoordig doe ik het thuis, bevalt me ontzettend goed! Ik snap je probleem met de sportschool, heel veel mensen hebben dat. Ik denk dat mijn video-tips (komen morgen) wel wat voor jou zijn 😉

   1. Oke, ik ben benieuwd! Als het namelijk thuis ook te doen is, wordt het een optie! 😉 Haha.

 2. Ik heb het wel eens gedaan, en vond ’t zwaarder dan verwacht maar wel erg fijn!

 3. Lijkt me wel leuk om te doen!

 4. bij ons in de sportschool wordt bodybalance (van less mills) gegeven en eigenlijk zou dat ook goed zijn voor mij, ik heb nogal snel last van rugklachten als ik niet op mijn houding let enzo. ik heb het een keer gedaan en vond het eigenlijk niks, ik bakte er niks van en ik wil liever iets actievers doen waarbij ik echt ga zweten. 😛 anders heb ik het gevoel dat ik niks doe enzo. 😛

 5. Wauw, klinkt goed!
  Ik loop momenteel zelf bij een revalidatie arts en heb al bijna een jaar niet kunnen sporten door een blessure.
  Goede tip om mijn spieren weer op gang te krijgen, zonder dat ik mijn blessure overbelast.

 6. Ja, heb het wel eens gedaan, was wel ok 🙂

 7. Ik doe elke dag aan pilates bij blogilates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.