Make-up

Primers 101: Wat is het, wat doet het en welke zijn er?

Eén van mijn must-haves om mijn make-up er goed uit te laten zien is een primer. Veel makeup-liefhebbers kennen dit product al, maar ik weet dat er ook ontzettend veel vrouwen zijn die niet weten wat een primer is, waarvoor het is en denken dat het onzin is. Er zijn primers voor je gezicht, ogen en lippen, maar vandaag heb ik het over gezichtsprimers.

MAC Prep+Prime SPF50 | Gosh Velvet Touch Foundation Primer | Sephora Smoothing Primer | The Body Shop Skin Primer Mosturise It | Clinique Pore Minimizer Instant Perfector

Wat is een primer?

Een primer is een product dat je over je dagcrème en onder je foundation gebruikt. Het doel van een primer is het creëren van een perfect oppervlak om je make-up overheen aan te brengen. De voornamelijke functie van een primer is het beter laten blijven zitten van je make-up en het gladmaken van het huidoppervlak.

Ik bedacht me onlangs dat ik eigenlijk sinds ik foundation draag al primer gebruik. Dat doe ik sinds een jaar of 7, dus ik heb in de afgelopen jaren flink wat primers getest. Mijn favoriet van ‘vroeger’ waren de primers van Catrice. Die hadden twee hele fijne primers in kleine witte tubetjes. Wat waren die fijn zeg! En natuurlijk lekker goedkoop. Helaas werden die op een gegeven moment uit het assortiment gehaald, maar werd ik even later goede vriendjes met de Gosh Velvet Touch Foundation Primer.

Zoals je kan zien heb ik flink wat primers (en dit is nog niet eens alles!). Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt waarom ik zoveel primers heb. Uiteraard vind ik het leuk om allerlei producten te testen, maar er is nog een reden. Er zijn ‘basic’ primers, zoals de Gosh Velvet Touch Foundation Primer, maar er zijn ook primers met speciale functies, waar ik jullie later in dit artikel meer over ga vertellen.

Sliliconen

De meest bekende en meest gebruikte primers zijn doorzichtige goedjes die voornamelijk bestaan uit siliconen. Siliconen laten je huid namelijk zijdezacht aanvoelen en verbeteren (tijdelijk) de structuur van je huid door imperfecties als grove poriën op te vullen. Wanneer je daar dan foundation overheen aanbrengt merk je dat je de foundation heel makkelijk uit kan smeren. Doordat de siliconen je huidoppervlak gladder maken lijkt het alsof je een perfecte huid hebt. Ook werkt een primer als een soort ‘lijm’ tussen je huid en je foundation, waardoor je make-up beter blijft zitten. Zeker voor meiden met een vette en onzuivere huid zijn ditsoort primers ideaal, omdat ze je huid ook matteren. Dit type primers zijn erg makkelijk te krijgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn De Gosh Velvet Touch Foundation Primer, Sephora Smoothing Primer en The Body Shop Skin Primer Matte It. Al deze primers hebben dezelfde zijdezachte structuur.

Primers met extraatjes

Ik haalde al even aan dat er ook primers met extra functies bestaan. Een goed voorbeeld daarvan is MAC Prep+Prime SPF50. Dat is een primer die net als andere primers je make-up langer laat zitten, maar ondertussen je huid beschermt met SPF50. Ideaal dus. Een primer waar ik sinds kort ook groot fan van ben is The Body Shop Skin Primer Moisturise It. Ik merk dat ik af en toe nogal last heb van velletjes op mijn gezicht, en sinds ik deze primer gebruik heb ik daar geen last meer van. Wat ik fijn vindt aan dit product is dat hij mijn huid niet vet aan laat voelen, maar wel de velletjes tegengaat.

Ik heb vrij grove poriën op en rondom mijn neus. Omdat ik niet altijd een primer over mijn hele gezicht wil gebruiken maar wel die poriën wil verbergen heb ik daar een superfijn product voor, namelijk de Clinique Pore Minimizer Instant Perfector. Die kan je lokaal aanbrengen waar jij dat nodig vindt, en kan je op de rest van je gezicht een ander of geen product gebruiken. Hij vult je poriën op en houdt de huid daaromheen mat.

Naast de typen primers die ik zojuist beschreven heb zijn er nog veel meer soorten primers. Zo zijn er groene primers om de roodheid in je huid te maskeren (zoals van L’Oréal Studio Secrets), roze primers met een glansje tegen een doffe huid (Benefit That Gal Primer) en primers die rimpeltjes tijdelijk opvullen (Gosh Velvet Touch Line Perfector). Voor elk huidtype en huidprobleem is er dus een primer!

Zoals ik al even aanhaalde gebruik ik al jaren primers en kan ik niet meer zonder. Ik merk echt verschil wanneer ik het niet gebruik. Mijn absolute favorieten van dit moment zijn de Clinique Pore Minimizer Instant Perfector en The Body Shop Skin Primer Moisturise It, het liefst in combinatie met elkaar. Welke primer gebruik jij, of gebruik je het nooit?

Dit vind je misschien ook leuk...

22 reacties

 1. Ik gebruik geen primers! 'k Heb er momenteel geen behoefte aan 🙂 Leuk artikel!

 2. ik heb er wel 1 staan maar ben denk ik een van de vele die niet zo goed wat er mee gedaan moet worden haha

 3. heb het tot nu toe nooit gebruikt! Maar nu ik dit lees, denk ik: "Wow, dat moet ik zeker eens proberen! volgens mij is het dé oplossing voor mijn probleem"

 4. Wauw, dit wist ik dus helemaal niet! Ik gebruikte nooit foundation omdat mijn huid heel ongelijk is en het er dan echt niet uitziet! Maar dit moet ik dus echt hebben!

 5. Als het je porien verstopt, is dat dan niet slecht voor mensen die een huid hebben dat snel onzuiverheden krijgt?

  Daarom heb ik het product nooit gebruikt, omdat ik bang was dat het voor puistjes zou zorgen.. en ik had het niet echt nodig, maar vroeg het me toch af.

  1. Hihi, ik snap wat je bedoelt. Met 'verstoppen' bedoel ik meer 'verbergen'/'onzichtbaar maken'. Sommige mensen kunnen inderdaad puistjes krijgen van silliconen, maar de meeste mensen kunnen er tegen. Ik heb er gelukkig nooit last van gehad, terwijl ik wel makkelijk puistjes krijg.

 6. Ik gebruik geen primer want ik draag ook geen foundation. Wel een goed en handig artikel, nu weet ik ook weer wat meer over primers.:D

 7. nathalie zegt:

  Ik heb nog nooit een primer gebruikt. Maar ik vroeg me af of je ook een primer kan gebruiken zonder foundation er over te doen? Dus dat die primer je huid er mooier doet uitzien en dat je dan geen foundation meer nodig zou hebben.

  1. Het kan wel, maar omdat de meeste primers kleurloos zijn heeft het toch een ander effect als je 'm in z'n eentje gebruikt dan wanneer je er foundation over draagt. Wel zal het helpen je huid mat te houden, maar daar kan je beter een poeder voor gebruiken. Een primer die wel geschikt is om in z'n eentje te gebruiken is de Clinique Pore Minimizer Instant Perfector, de rest zou ik eerder i.c.m. foundation gebruiken.

 8. Ik gebruik de primer van Sephora. Echt geweldig spul 😀

 9. gebruik normaal nooit primers, maar ik ga denk ik toch die van Gosh aanschaffen.

 10. hmm, misschien moet ik dit toch een keer proberen. ik heb hele grove porien

 11. die van The Body Shop klinkt wel fijn!!

 12. handig artikel! ik denk dat ik binnenkort eens ga kijken voor die tbs primer. 🙂

 13. Ik heb rond mijn neus ook erg grote porien. Be al verschillende dingen aan het testen en op aan het maken (samples etc) maar heb hét middel nog niet gevonden? Heb jij nog tips?

  En ik gebruik nooit primer en bijna nooit foundation. Scheelt dat echt zo veel? Vind de producten van de MAC te duur en heb het idee dat drogisterijen niet veel weten van deze 2 artikelen. Dus vind het moeilijk om een foundation te kopen!

  1. Om me te laten adviseren bij MAC bedoel ik. Daar vind ik de foundations etc. te duur.

 14. ik had vandaag eentje gekocht van sepora en ik wou ff weten wat het nou presies was en toen kwam ik hier teregt

 15. Ik ben 11 jaar , en draag nog geen make-up .. behalve lipgloss 🙂

 16. Margriet zegt:

  Ik zweer echt bij die van MUA, de Undress Me in een roze flesje.
  Beste primer ooit, en maar 7 euro!

 17. Van de week besloten dat ik minder foundation wil gebruiken, omdat ik merk dat mijn huid achteruit gaat hiervan. Gebruikte het om mijn rode wangen een beetje te verbergen, maar door je artikel heb ik handige tips kunnen krijgen om zonder foundation dit weg te werken. Super! Dankjewel!

 18. Manon zegt:

  Heb je ook tips voor acne littekens dan bedoel ik geen verkleuring maar zo putjes in je gezicht?

 19. Hoi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.