Make-up Reviews

Review: MAC A Lady & Her Tricks Brush Set

MAC heeft geen kwastensets in het vaste assortiment, maar rond de feestdagen worden elk jaar meerdere kwastensetjes uitgebracht. Deze setjes bevatten Special Edition-versies van hun beroemde kwasten. De SE-kwasten hebben allemaal een kortere steel dan hun ‘full-size’ tegenhangers en zijn daardoor makkelijk te herkennen. MAC-kwasten staan erom bekend dat ze topkwaliteit zijn en hun werk fantastisch doen. Een groot nadeel van de losse kwasten is dat ze vrij prijzig zijn. Voor een kwast betaal je vaak minimaal €20,00, maar dat kan makkelijk oplopen tot meer dan €5o,00 per stuk. Gelukkig zijn deze kwastensetjes een stuk vriendelijke geprijst. Voor €55,00 krijg je 5 kwasten en een etui. Goede deal toch?

Er zijn drie setjes verkrijgbaar met elk verschillende kwasten. Ik kocht de set ‘A Lady & Her Tricks’. In dit setje zitten volgens MAC alle kwasten die je nodig hebt voor een perfecte make-up applicatie. Ik koos deze set voornamelijk omdat er een paar kwasten in zaten die ik graag wilde hebben. Naast de kwasten krijg je ook een make-up-tasje met een Tartan-print, geheel in stijl met de collectie:

Ik zal de kwasten per stuk bespreken. Van een aantal kwasten heb ik ook de grote varianten in mijn bezit, dus ik heb geprobeerd ze zoveel mogelijk met elkaar te vergelijken.

187SE – Duo Fiber Stippling Brush
De MAC 187 is de ultieme droom van vele make-up-liefhebbers. Deze kwast is ideaal om foundation, poeder, blush of bronzer mee aan te brengen en is dan ook de ideale beauty-tool. Helaas is deze kwast los vrij prijzig, want in Nederland kost hij maar liefst €48,00! Tijdens mijn vakantie in Londen heb ik een full-size 187 gekocht, maar omdat ik ‘m zo fijn vond kocht ik ook deze kwastenset om een tweede kwast in mij bezit te krijgen. Ik ben groot fan van deze kwast, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de grote variant net wat fijner vindt. Er zit namelijk een merkbaar kwaliteitsverschil tussen de SE en de full-size. De haren zijn vrij zacht en slap, terwijl de haren van de grote versie stugger en steviger zijn waardoor hij fijner werkt. Voor de (in verhouding) lage prijs is dit een prima kwast om mee te beginnen, maar voor het echte werk is de full-size beter. In een aankomende review zal ik de 187 en zijn functies uitgebreid bespreken.

168SE – Large Angled Contour Brush
Ook deze kwast stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Deze schuine kwast is perfect om blush mee aan te brengen. Zelf gebruik ik ‘m om mijn gezicht te shapen in combinatie met een bronzer. De haren van deze kwast zijn vrij luchtig en zacht. Helaas heb ik niet de grote versie van de 168, maar volgens mij zijn ze redelijk vergelijkbaar. Dit is een fijne kwast om in je stash te hebben.

252SE – Large Shader Brush
De 252 is een beetje het zwarte schaapje van de MAC-kwasten-familie en ik vraag me dan ook af wat hij in deze set doet. De kwast is ontzettend groot en daardoor niet helemaal geschikt om oogschaduw mee aan te brengen. De haren zijn vrij stug en stevig, dus hij zou eventueel wel geschikt kunnen zijn voor vloeibare producten zoals Paint Pots of een oogschaduwbasis. Tot nu toe heb ik ‘m alleen voor highlighter gebruikt en dat ging prima. Toch blijft dit een vrij onhandige kwast. Hij is niet helemaal nutteloos, maar het is wat mij betreft geen must-have.

219SE – Pencil Brush
De 219 staat wat mij betreft in het rijtje van must-have kwasten. Ik heb de grote versie van deze en ik vind ‘m fantastisch. Ik gebruik hem voornamelijk voor het smudgen van oogpotlood of het aanbrengen van oogschaduw in de buitenste ooghoeken. Aangezien ik deze kwast veel gebruik leek het me handig om een tweede 219 te hebben. Helaas is de SE kwalitatief iets minder fijn. Hij is iets minder stevig en minder puntig dan zijn grote broer, waardoor je niet echt precies kan werken. Hij werkt prima om oogschaduw mee aan te brengen of oogpotlood te vervagen, maar voor het echte precisiewerk is de full-size aan te raden.

209SE – Eye Liner Brush
Deze kwast stond ook al een tijdje op mijn verlanglijstje, dus ik was blij dat hij in deze set zat. De 209 is een dun eyelinerkwastje met syntetische haren die perfect is om gel eyeliner mee aan te brengen. Ik heb andere kwasten waarmee ik eyeliner aanbreng, maar ik vind deze nog net wat beter omdat hij lekker stijfjes is. Daardoor kan je precies werken en je eyeliner in een strakke lijn aanbrengen. Ook dit is een prima kwast en een fijne kwast om te hebben.

Er wordt regelmatig gezegd dat de kwaliteit van de kwastensetjes beduidend minder is dan die van de full-size kwasten. Dat verschil is voornamelijk te wijten aan het feit dat de gewone kwasten van MAC met de hand gemaakt worden en de kwasten uit de setjes machinaal vervaardigd zijn. Ik vind het kwaliteitsverschil op zich wel meevallen, maar het valt niet te ontkennen dat deze kwasten van elkaar verschillen. Over de vrij lage prijs valt er weinig te klagen, want die is in verhouding prima.

De kwastensetjes zijn leuk om te hebben en om mee te beginnen, maar zullen waarschijnlijk minder lang meegaan dan de grote kwasten. Ook zijn ze minder verfijnd waardoor ze hun werk minder goed doen. Voor de lange termijn is het aan te raden om toch te investeren in full-size kwasten, aangezien ze nog net iets beter werken en waarschijnlijk langer mee zullen gaan dan de SE-versies.

De MAC Brush Sets zijn nu te koop bij alle MAC verkooppunten*. Deze kwastensets bevatten elk 5 kwasten en kosten €55,00 per set.

P.S. Let op! MAC-kwasten worden ontzettend veel nagemaakt en verhandeld op websites als eBay en Marktplaats. Koop geen sets met meer dan 5 kwasten, want die zijn geheid nep. Ook heeft MAC nooit setjes uitgebracht met full-size kwasten, dus wees daar op behoed, want ook die zijn niet echt!

*Pro Store in Amsterdam, Counters in de Bijenkorf (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven), en Counters in Douglas in Utrecht, Rotterdam en Groningen.

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. supketchup zegt:

  Mooie set, alle kwasten zijn eigenlijk wel handig!

 2. Klinken goed allemaal. Vooral zo een stippling brush staat op mijn verlanglijstje 🙂 Ben benieuwd naar je reviews 🙂

 3. Vind het een mooi setje.. ben nog op zoek naar een goede stippling brush 🙂

 4. Mooie set!

  x

 5. Ze zien er echt heel erg mooi uit! Ik wil echt al een tijdje een MAC kwast. Misschien moet ik eens naar deze kijken.

 6. Erg mooie set zeg! De prijs valt best goed mee 😀 liefs!

 7. Dit setje ziet er heel fijn uit! Ik vind het zelf juist wel fijn, zulke korte kwasten.. dan kun je ze lekker makkelijk meenemen en liggen ze lekker in de hand 🙂 🙂

  Is niet duur voor 5 MAC kwasten, al is het natuurlijk wel een hoop centjes €55,- 😉

  Liefs Ilja

 8. Je vergeet Maastricht!
  Maar wel fijn artikel, lijken mij best fijne kwasten.

  xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.