Lifestyle

Sparkpeople.com: de ultieme lifestyle-tool!

Ik schrijf over het algemeen over beauty-gerelateerde onderwerpen, maar ik vind dat het onderwerp ‘Lifestyle’ ook een plekje op deze site verdient. We horen vaak genoeg dat de hedendaagse samenleving er een slechte levensstijl op na houdt. We eten steeds meer, bewegen steeds minder en overgewicht lijkt eerder de norm dan een uitzondering te zijn. Gezondheid is een ‘hot item’, zeker op beautyblogs, maar het is ook een lastig onderwerp. Vaak wordt er gesproken over afvallen en diëten, maar we vergeten vaak het hele plaatje. Een dieet is misschien eventjes effectief, maar wat doe je als het dieet voorbij is? Terugvallen in je oude gewoontes?

Ik zal eerlijk zijn, ik heb de afgelopen jaren van alles geprobeerd: crashdiëten, Sonja Bakker en mislukte pogingen bij zowel New Fysics als Weight Watchers. En zie hier, ik ben weer terug bij af. Mijn dieet-pogingen waren misschien niet bepaald geslaagd, maar daardoor ben ik me wel gaan realiseren dat ik mijn levensstijl flink onder de loep moet nemen. Eindeloos diëten heeft geen zin, want uiteindelijk draait het allemaal om een gezonde levensstijl.

Je levensstijl veranderen is ontzettend moeilijk. We houden graag vast aan onze slechte en ongezonde gewoontes, simpelweg omdat dat makkelijker is. Wij mensen zijn gewoontedieren en houden nou eenmaal niet van verandering. Zeker wanneer je veel slechte gewoontes aan moet pakken kan zo’n grote verandering nagenoeg onmogelijk lijken. Veel mensen maken de fout om alles in één keer goed te willen doen. Hoe vaak heb je jezelf wel niet voorgenomen: “Vandaag ga ik gezond leven.”, om aan het einde van de dag weer in een zak chips te duiken? Het kon eigenlijk ook niet anders, want zo’n plotselinge verandering leidt alleen maar tot een mislukking. Wees niet bang! Het is zeker haalbaar, maar het kost tijd. Je hebt er waarschijnlijk ook lang over gedaan om die gewoontes te ontwikkelen, dus het is niet vreemd dat het even gaat duren om er vanaf te komen!

Zoals ik al vertelde kan het best eng zijn om je levensstijl om te gooien. Daarom is het belangrijk om het goed aan te pakken en gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen. Eén van die hulpmiddelen die ik ontdekt heb is de Amerikaanse website Sparkpeople. Sparkpeople is een gratis website boordevol tips en tools om je levensstijl te verbeteren. In tegenstelling tot diëten richt Sparkpeople zich niet speciaal op afvallen, maar wordt de nadruk vooral gelegd op gezonde eetgewoontes en voldoende beweging. Je volgt geen dieet, maar leert langzaam een gezond eetpatroon te ontwikkelen waar altijd nog plaats is voor dat ene schaaltje chips op zaterdagavond.

Bij Sparkpeople wordt je door verschillende fases geloodst. In het begin leer je bewust te worden van je gewoontes, en wordt je langzaamaan uitgedaagd ze aan te pakken. Je stelt doelen voor jezelf en krijgt de hulpmiddelen aangereikt om deze te behalen. Later ga je steeds meer van de slechte gewoontes wegfilteren en ontwikkel je goede gewoontes waar je de rest van je leven wat aan zal hebben.

Sparkpeople biedt een aantal fijne tools. Je kan bijvoorbeeld je eten bijhouden in een soort dagboek, bijhouden hoeveel je gesport hebt en via de Message Boards in contact komen met anderen. In het fitness-gedeelte kom je veel informatie over beweging tegen en vind je complete workouts die je zelf thuis kan doen. Ook staat de site boordevol nuttige artikelen met handige tips over uiteenlopende onderwerpen. Er is gewoon te veel om op te noemen, dus neem gewoon zelf een kijkje! Nog een handig feitje is dat Sparkpeople een mobiele applicatie heeft voor de iPhone, iPad, Blackberry en Android-toestellen, waardoor je altijd en overal alles bij kan houden.

Sparkpeople gratis, en dat maakt het lekker toegankelijk. De site is wel in het Engels, dus dat kan voor sommigen misschien een probleem zijn. Helaas zijn er geen (goede) Nederlandstalige alternatieven, helaas!

Ik ben sinds kort weer bezig om mijn levensstijlbeetje bij beetje aan te passen, en ik merk dat Sparkpeople daar een geweldig hulpmiddel bij is. Ik klink nu als een soort reclamefolder, maar geloof me, dit is echt mijn eigen mening (en natuurlijk geen advertorial!). Eén van de principes van Sparkpeople is “to spread de Spark“, oftewel andere mensen ‘aansteken’ met het Spark-virus. Bij deze doe ik dat en hoop ik jullie te kunnen inspireren!

Lijkt Sparkpeople je wat? Naast beauty is lifestyle één van mijn favoriete onderwerpen. Vinden jullie het leuk om hierover meer artikelen te lezen?

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Wat een leuk artikel! Ik heb me tijdens mijn afstuderen bezig gehouden met leefstijl en gewoontegedrag daarin. (gericht op de mens en zijn omgeving zeg maar, werk, vrije tijd, sociale contacten etc) Maar ik zou het wel leuk vinden als je meer van dit soort artikels zou schrijven 😀

  2. Wauw , ga ik straks eens bestuderen 🙂

  3. Wat een leuk artikel! Ook echt heel erg goed geschreven 🙂

    Dit lijkt me een hele leuke website, ik ga er zeker eens een kijkje nemen. En lezen over lifestyle vind ik ook altijd wel leuk! Dus…Vaker doen! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.