Huidverzorging Tips

Stress en de Huid

Eerder schreef ik een artikel over het effect van slaapgebrek op de huid. Vandaag gooien we het over een andere boeg en behandel ik de invloed van stress op de huid! Dat stress slecht voor je lichaam is weten we allemaal, maar wat gebeurt er nou precies?

Wanneer je gespannen bent komt er een hormoon genaamd cortisol vrij. Dit hormoon brengt je lichaam in een soort ‘overlevingsmodus’. Je krijgt een energie-boost,  de bloeddruk stijgt en je pijngrens wordt verhoogd. Helaas heeft cortisol ook een flink aantal vervelende bijwerkingen. Zo zorgt het er onder andere voor dat de bloeddruk stijgt en dat het lichaam makkelijk vet opslaat.  Ook op de huid heeft dit stress-stofje een aantal vervelende bijwerkingen:

 • De huid wordt vetter en acne vlamt op
  Dit geldt niet voor alle huidtypes, maar met name dames met een vette huid zullen merken dan hun huid vetter wordt tijdens drukke periodes. Door het teveel aan talg raken poriën makkelijker verstopt waardoor meëters en puistjes ontstaan. Deze puistjes zijn hormonaal en komen met name voor op de kin, het voorhoofd en de slapen.
 • De huid wordt dof, droog en geïrriteerd
  Door stress verzwakt de vochtbarrière van de huid, waardoor je huid makkelijk uitdroogt. Ook zal de huid zich minder snel vernieuwen waardoor je een doffe uitstraling krijgt. Doordat je huid minder in staat is zich te beschermen wordt zij gevoeliger en raakt makkelijker geïrriteerd.Vooral dames met een vochtarme/droge huid hebben hier last van, maar deze problemen kunnen zich ook voordoen bij meiden met een gemengde of vette huid.
 • Chronische huidaandoeningen spelen op
  Vaak gaan huidproblemen als eczeem, uitslag en psiorasis nauw samen met stress.  Het stress-hormoon werkt als een soort ’trigger’ waardoor deze problemen opeens oplaaien. Zo’n huidaandoening is natuurlijk erg vervelend, maar gaat over het algemeen weer voorbij wanneer stress afneemt.
 • Je leeft ongezonder
  Dit staat niet in directe verbinding met het eerder genoemde stress-hormoon, maar het heeft er wel mee te maken. In stressvolle periodes ben je vaak zo druk met andere dingen dat je gezondheid er wel eens bij inschiet. Je eet ongezonder, beweegt minder en komt waarschijnlijk ook flink wat slaap tekort. Het is dan ook geen wonder dat die levensstijl sporen achterlaat op je huid. De huid wordt wederom dof, onrustig en geïrriteerd.

Mijn stresslevel is vrij makkelijk af te lezen aan mijn huid. Wanneer alles goed gaat is mijn huid rustig en egaal, maar zodra ik gespannen ben duiken de puistjes weer op en is mijn velletje één grote chaos. Nu de tentamens weer voor de deur staan is het weer zover en ik zie mijn huid al veranderen. Yikes! Binnenkort geef ik jullie een aantal tips om jou en je huid zo goed mogelijk door stressvolle tijden te loodsen.

Merk jij dat jouw huid slecht reageert op stress?

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Zooooo vervelend is dit af en toe! Je hoeft maar even wat ongezonder te eten, te slapen of wat dan ook en je ziet het gelijk aan je huid. Aan de andere kant ook wel weer een goeie spiegel. Dan weet je gelijk dat je even op jezelf moet letten!!!

 2. Ik heb dat ook hoor, als ik gestresst ben of ongezonder eet krijg ik ook last van me huid.

 3. mijn huid word echt erg als ik stress heb >.<

 4. Ik stress altijd dus tja…. 😛 Hahaha ik zie het wel in ieder geval, maar merk het vooral aan mijn enegielevel. 😉

 5. nurchamiel zegt:

  Jup, ik ben het er helemaal mee eens. Ik heb zelf ook exzeem, en merk dat dus echt dat ik stress heb dat het opvlamt.

 6. Ik merk dat ik meer puistjes krijg als ik gestresst ben 🙁

 7. Hahaha die zebra xD

  Ik ben echt dol op dit soort artikeltjes van jou! Kijk nu al uit naar de tips om het te voorkomen 🙂

 8. watevahdude zegt:

  Nu ik dit lees denk ik wel, jaaa mijn huid reageert daar op.. 😐 daarvoor nooit over na gedacht..

 9. danielisex zegt:

  Ik heb nooit last van puistjes, maar als ik gestresst ben krijg ik ze wel.

 10. Dat is ff schrikken…

 11. Jep, dit is over mij,… vooral punt 1. Stress + ongezond eten = oorlog op me huid.

 12. Handig artikel! Mijn huid is ook stressgevoelig. Droge plekjes,.. Ben benieuwd naar je tips!

 13. Af en toe wel ja, dat ik merk dat hij echt onrustig wordt, wat meer oneffenheden enz. Maar de grootste boosdoener blijft mevrouw 1x in de maand 😉

 14. jennifer zegt:

  als ik stress heb.. dan krijgt ik dat helemaal niet xp.
  mijn huid word alleen onrustig als ik dagcreme met parrafine gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.