Tips

Term Verklaard: Biologisch en Natuurlijk

Merken hangen het liefst allerlei claims aan hun producten om zo de aandacht van mogelijke klanten te trekken. Kijk maar eens naar een cosmetica-advertentie. Termen als ‘natuurlijk’, ‘dermatologisch getest’ en ‘hypoallergeen’ vliegen je om de oren, maar wat betekenen deze termen nou eigenlijk? Vandaag neem ik de termen ‘biologisch’ en ‘natuurlijk’ onder de loep.

Tegenwoordig komen steeds meer merken met ‘natuurlijke’ en ‘biologische’ producten op de markt. Mensen worden zich bewuster van de producten die ze op hun huid smeren en welke effecten deze producten op mens en milieu hebben. Consumenten verwachten dan ook dat deze producten een goede keuze zijn. Hoe natuurlijker hoe beter, nietwaar? Dit is een logische gedachte, maar helaas gaat dit niet altijd op.

De term ‘natuurlijk’ is niet wettelijk beschermd en mag dus door fabrikanten vrijelijk gebruikt worden. Het kan dus zo zijn dat er in die ‘natuurlijke’ crème nauwelijks natuurlijke ingrediënten verwerkt zijn en dat een groot deel van de grondstoffen synthetisch zijn. Dat hoeft absoluut niet slecht voor je huid te zijn, maar het is wel enorm misleidend. Gelukkig is er een keurmerk in het leven geroepen waardoor je als klant wat meer zekerheid krijgt over de herkomst van het product. Wanneer je op zoek bent naar echte natuurlijke cosmetica is het verstandig om te controleren of het zogenaamde natuurlijke product voorzien is van het BDIH-keurmerk. Producten mogen dit keurmerk voeren wanneer ze voldoen aan bepaalde eisen. Meer over het BDIH-keurmerk en de bijbehorende voorwaarden is te lezen op deze site. Onder andere Weleda en Dr. Hauschka voldoen aan deze voorwaarden en kunnen met een gerust hart gebruikt worden.

Biologische cosmetica gaat nog weer een stapje verder. De term ‘biologisch’ is binnen de voedsel-industrie wettelijk beschermt, maar buiten deze sector zijn er geen regels aan verbonden. Daarom zijn er ook voor biologische cosmetica keurmerken, zoals Ecocert en Natrue. Wanneer een product één van deze keurmerken draagt ben je ervan verzekerd dat het product dat je koopt een bepaalde hoeveelheid natuurlijke en biologische ingrediënten bevat.  Zo zijn enkele voorwaarden van het Ecocert-keurmerk dat minstens 95% van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong moet zijn en minimaal 10% afkomstig is uit biologische landbouw. Ook gelden er strenge regels die betrekking hebben op het gebruik van bepaalde ingrediënten en chemische processen.

Naast de biologische afkomst van ingrediënten is het idee achter biologische cosmetica is dat er geen gebruik wordt gemaakt van irriterende ingrediënten en siliconen. Ook worden bij deze producten geen gebruik gemaakt van ingrediënten als SLS (een irriterend schuimmiddel), minerale oliën, parabenen (conserveringsmiddelen) of synthetische parfumstoffen. Het ontbreken van deze ingrediënten kan dus voor sommige (gevoelige) huidtypes een uitkomst bieden. Toch is biologische cosmetica niet per definitie beter voor de huid. In plaats van synthetische stoffen zoals parfum wordt er veel gebruik gemaakt van verschillende plantenextracten en etherische oliën. Deze ingrediënten hoeven geen problemen te geven, maar kunnen bij sommige huidtypes voor veel irritatie zorgen. Natuurlijk hoeft dus niet altijd beter te zijn.

Zoals ik al meerdere keren aanhaalde zijn natuurlijke en biologische producten niet per definitie beter voor de huid, maar toch kunnen dames met een gevoelige huid veel profijt hebben van deze producten. Het is dus zeker het proberen waard. De keuze voor biologische producten is natuurlijk ook sterk afhankelijk van je eigen voorkeuren. Gelukkig zijn er steeds meer (gecertificeerde) biologische producten die makkelijk verkrijgbaar zijn en ook steeds betaalbaarder worden. Zo heeft The Body Shop een biologische huidverzorgingslijn in het assortiment, H&M lanceerde vorig jaar een biologische body-lijn en zelfs Kruidvat heeft een aantal zeer budget-vriendelijke crèmes die het BDIH-keurmerk dragen. Keuze genoeg dus!

Geef jij de voorkeur aan biologische producten?

Dit vind je misschien ook leuk...

12 reacties

  1. nurchamiel zegt:

    Fijn dit artikel!

  2. Joanne zegt:

    Goed artikel! Mooi dat je genuanceerd uitlegt dat 'natuurlijk' niet per definitie beter is, want er zijn inderdaad ook 'natuurlijke' ingredienten die heel irriterend zijn.

  3. interessant artikel. Je moet ook niet alles klakkeloos geloven wat op de verpakking staat zeg ik altijd. Men zet er maar wat op, om meer te kunnen verkopen. Dingen zoals milieuvriendelijk, natuurlij, biologisch en weet ik nog wat wekken ons interesse op omdat je toch graag verantwoord wil opmaken, je wil niet van alles op je gezicht smeren. Dus daar spelen de cosmetica bedrijven op in. Ik geef eigenlijk voorkeur aan producten die ik mooi vind, mijn huid niet irriteren en die niet op dieren getest zijn. Ik probeer wel verantwoord te kopen…

  4. Tessa zegt:

    Leuk stukje!

  5. yess ik vind het altijd geweldig als je dit soort post schrijft ^^
    je bent ook een van de weinige beauty bloggers waar ik ook echt wat van leer!
    Wist altijd dat "natuurlijk" en "biologisch" niet betekent dat het ook echt "natuurlijk" en "biologisch" was maar wist nooit op wat voor soort keurmerken ik moest letten etc.

    Ik ben niet iemand die perse dat soort producten gebruikt, maar ik heb wel gemerkt dat wat douchegel betreft ik erg goed op moet letten op de ingrediënten.

  6. Interessant dit artikel, bedankt 🙂

  7. Goed artikel zeg!

  8. leinsbeauty zegt:

    Interessant artikel, ik heb weer een paar dingen bij geleerd!

  9. ik kijk altijd naar de ingredienten daarvoor..

  10. Heel fijn artikel. ik koop eigenlijk nooit op het biologies.

  11. biofreek zegt:

    ik mag van mijn ouders niet een niet biologische gebruiken wij leven biologische

  12. Isooo zegt:

    jawelll…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.