Lifestyle Tips

Tips om makkelijker en beter te slapen

In een eerder artikel konden jullie lezen wat de effecten van slaap op je huid en de rest van het lichaam zijn. Slaap is een lastig punt. Sommige mensen vallen in slaap zodra ze hun kussen zien, maar anderen hebben er meer moeite mee. Ik ben één van de vele slechte slapers. Het duurt vaak uren voordat ik in slaap val en als ik eenmaal slaap is de kans groot dat ik midden in de nacht wakker wordt om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen. Tijdens mijn middelbare schooltijd sliep ik doordeweeks maar 4 uur per nacht. Ik was altijd ontzettend moe en wilde wel meer slapen, maar het lukte gewoon niet omdat ik altijd wakker lag. Eén van mijn problemen toen was dat mijn gedachtes alsmaar doorgingen en ik nachten lang lag te piekeren.

Tegenwoordig slaap ik een stuk makkelijker en beter, aangezien ik mezelf een bepaald patroon heb aangewend waardoor ik makkelijker slaap. Een slaapstoornis is een complex probleem en wanneer het echt de spuigaten uitloopt is het misschien raadzaam om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Voor de minder ernstige gevallen heb ik een aantal tips op een rijtje gezet.

 • Neem een vast slaapschema aan. Het beste moment om te gaan slapen is rond 23.00 uur om vervolgens om 7.00 weer op te staan. Zo krijg je voldoende slaap binnen om optimaal te functioneren. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om op vrije dagen tot 12.00 uur uit te slapen, maar daarmee schop je je biologische klok flink in de war. Als je jezelf aanwent om elke dag op hetzelfde moment te gaan slapen zal je merken dat je lichaam zich daarop instelt en zich rond bedtijd automatisch klaar zal maken om te gaan slapen.
 • Doe ’s avonds (felle) lichten uit. Je lichaam maakt melatonine (een hormoon dat het slaapritme regelt) aan wanneer het donker wordt. In een donkere omgeving krijgt je lichaam een signaal dat het nacht wordt en dat het tijd is om te gaan slapen. Wanneer je ’s avonds zo min mogelijk licht in huis aan hebt staan zal je lichaam dit opvatten als bedtijd. Ik probeer om ongeveer een uur voor het slapengaan alle grote lampen uit te doen en slechts één of twee leeslampjes aan te laten. Je zal merken dat je daardoor rustiger en slaperiger wordt.
 • Ontspan voor het slapengaan. Op die manier wordt je langzaam rustig en maak je jezelf klaar om te gaan slapen. Ik zet zelf altijd een grote beker thee (Celestial Seasonings Sleepy Time) en ga lekker op de bank zitten met een tijdschrift of een leuke tv-serie. Tegen de tijd dat ik naar bed ga ben ik helemaal ontspannen en ben ik binnen no-time onderweg naar dromenland.
 • Aromatherapie. Dit klink misschien een beetje zweverig, maar het zou voor sommigen een oplossing kunnen bieden. Sommige essentiële oliën hebben een rustgevende werking op de geest en helpen je makkelijker te slapen. Je hoeft niet per sé in de weer te gaan met kruiderijen, want producten met dit effect zijn steeds makkelijker verkrijgbaar. Een product dat ik vaak gebruik is de Deep Sleep Dreamy Pillow & Body Mist van The Body Shop. Deze spray spuit je op je kussen en dankzij oliën van onder andere kamille en jujube zou je lekkerder moeten slapen. Uit deze lijn heb ik ook  een olie, douchegel, bodybutter en een Pulse Point Balm. Als ik een nacht echt goed moet slapen (bijvoorbeeld vlak voor een tentamen) neem ik ’s avonds uitgebreid de tijd om mij in te smeren met al deze producten. De geur is lekker ontspannend en de bezigheid houdt mijn gedachten kalm.
 • Probeer gezond te leven. Een ongezonde levensstijl heeft een enorm effect op je slaappatroon. Probeer gezond te eten en voldoende te bewegen, want daardoor blijft je lichaam in balans. Probeer ook na 15.00 uur ’s middags geen dranken zoals koffie of Red Bull te drinken. Het duurt lang voordat de cafeïne is uitgewerkt, waardoor je ’s avonds nog klaarwakker bent. Ik heb zelf gemerkt dat het ’s avonds eten van suikerhoudende dingen mij ook wakker houdt (sukker laat je bloedsuikerspiegel stijgen waardoor je voor korte tijd veel energie krijgt), dus misschien helpt het om dat ’s avonds ook te vermijden.
 • Valeriaan of melatonine-supplementen. If all else fails zou valeriaan of melatonine misschien een oplossing voor jou kunnen zijn. Ik ben geen arts en kan alleen spreken uit mijn eigen ervaringen, maar deze supplementen werken bij mij erg goed en zijn niet verslavend. Geen zorgen, het zijn geen heftige slaappillen. Melatonine is een stof die je lichaam zelf aanmaakt wanneer het bedtijd is, en zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en doorslaapt. Valeriaan is een rustgevend kruid dat verkrijgbaar is in de vorm van thee, druppels en pilletjes. Beide producten zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar en kunnen een uitkomst bieden als je je rust hard nodig heb. Voor meer informatie over deze supplementen verwijs ik je door naar je huisarts.

Dit zijn mijn beste tips en ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Zoals jullie wel kunnen merken heb ik behoorlijk last (gehad) van slapeloosheid, maar tegenwoordig gaat het behoorlijk goed. Ritme en regelmaat zijn voor mij het belangrijkst. Wanneer ik daar ook maar een beetje vanaf wijk merk ik dat ik snel weer in mijn oude gewoontes terugval.

Dit vind je misschien ook leuk...

22 reacties

 1. Sanne zegt:

  Dit had ik nou net nodig! Dankje (:

 2. Wat je zegt over vast slaap/opstaan tijden klopt. Elke avond tussen 10 en half 11 bedje in en dan half 7 weer wakker. Moet ook wel kloppen. In t weekend ben ik dan rond 8 u wakker dus klopt dan ook wel redelijk,

 3. Genoeg sporten is ook belangrijk.

 4. ik maak geen melatoline aan dus aan de meeste tips heb ik niks,,, ik blijf lekker mijn melatoline slikken.

 5. Valeriaan is inderdaad een geweldig middeltje! 🙂

 6. Noortje zegt:

  Leuk dat je ook dit soort artikelen schrijft, erg handig! 🙂

 7. Ik heb ook slaapproblemen en probeer idd zo min mogelijk koffie te drinken. Een uur voordat ik ga slapen doe ik de lichten uit etc. En af en toe neem ik melatonine.

 8. Handig artikel, ik heb echt last van slaaptekort! Ik ga proberen om om half elf naar bed te gaan en om kwart voor zeven weer op te staan. Ik heb wel twee keer per week eerste uur vrij, maar dan kan ik 's ochtends nog wat huiswerk maken.:)

 9. Handige tips, die spray van the Body Shop lijkt mij wel wat 🙂 Bedankt voor de tips 😀

 10. wat een ontzettend handig artikel. Ik merk wel dat als ik op vrijdagavond later naar bed ga en op zaterdagochtend langer blijf liggen, dat ik dan hoofdpijn heb. Meestal ben ik wel redelijk vroeg wakker op zaterdag, maar ga ik gewoon met een goed boek in bed lezen. 🙂

 11. Ik wil weer eens lavendel etherische olie aanschaffen, dat mis ik wel en hielp altijd goed! We slapen de komende tijd in de woonkamer dus ik ga sneller even liggen en merk dan wel dat ik veel eerder in slaap zou kunnen vallen dan wanneer ik echt achter de pc blijf zitten tot 12 uur en dan pas naar bed ga. Denk dat ik dat maar vaker blijf doen, gewoon vanaf een uurtje of 9 rustig aan, boekje erbij, en dan gewoon lekker op tijd naar bed. 😀

 12. Super tips, ik ga ze eens toepassen! Kan soms zo moeilijk is slaap komen. Vaak ben ik best vroeg al moe en dan vind ik het nog te vroeg om te slapen en uiteindelijk is het al middernacht en ben ik over mijn slaap heen. Dan kan het zo 2:00 worden voor ik eenmaal slaap en als ik er dan vroeg uit moet, voel ik me echt zo moe!

 13. Chantal zegt:

  Goede sex voor het slapen gaan, dat werkt geweldig! 😉

  1. LOL 😀

 14. Handige tips! Thx!

 15. Ik kan goed slapen als ik gelezen heb:') xx

 16. Handige tips! Ik slaap 's nachts echt heel erg slecht. Soms wordt ik bijna elk uur wakker, dus ik wil deze dingen echt uitproberen.

 17. Handige tips. Ik heb ook periodes dat ik superslecht slaap, nogal lastig, omdat ik erg veel slaap nodig heb.
  Zet inderdaad altijd mijn wekker, al is dat een paar uurtjes later (11 uur). Maar ik vind het als student toch lastig een vast ritme te vinden.
  Zal de lampen-uit-tip ook gaan proberen! (:

 18. Merel zegt:

  handige tips. Ga ik zeker onthouden.
  Ik heb trouwens niet heel veel last van maar het is wel handig om dit te weten. En sommige tips zijn voor iedereen fijn, ook als je er geen last van hebt

 19. chantal zegt:

  Goeie tips! Ik heb er nog een! n lekker warm bad! En veel mensen denken dan dat juist het warme bad voor de ontspanning en daardoor voor een goede nachtrust zorgt, maar dat is niet zo! Je lichaamstemperatuur stijgt door het warme bad, en wanneer je er dan uitkomt daalt deze weer. Juist door de daling van de lichaamstemperatuur wordt je slaperig/ontspannen en kun je dus beter slapen! (dan moet je dus ong. n uur voor je naar bed gaat n warm bad nemen, daar kun je dan ook die etherische olien weer voor gebruiken 😉 ) *nerdy* haha

 20. super handig !

  XOXO

 21. Lezen voor het slapen gaan is de beste tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.