Huidverzorging Tips

Waarom (Schoonheids)Slaap Belangrijk Is

We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende nachtrust te krijgen. Het is goed voor de geest, goed voor het lichaam en een ware oppepper voor de huid. Volwassenen hebben gemiddeld zo’n 8 uur per nacht aan slaap nodig, maar in werkelijkheid komen de meeste van ons daar lang niet aan. Onze drukke levens nemen veel tijd in beslag en tegen de tijd dat we in bed liggen gaat ons brein nog zo hard tekeer dat het lang duurt totdat we eindelijk in slaap vallen.

Veel van de bijwerkingen van te weinig slapen zijn ons welbekend. Je voelt je vaak suf, je bent minder alert en ook als je in de spiegel kijkt zijn de sporen van slaapgebrek terug te vinden. Donkere kringen, wallen en een doffe huid zijn vaak te wijten aan te weinig slaap. Je kan de beste crèmes ter wereld smeren, maar het ware schoonheidsgeheim is en blijft voldoende nachtrust. Slaap zet namelijk een aantal processen in gang die er samen voor zorgen dat je huid er weer fantastisch uitziet:

 • Donkere kringen tegengaan
  Eén van de duidelijke bijwerkingen van slaapgebrek zijn donkere kringen. Door te weinig slaap breekt collageen onder de ogen af en zijn de donkere bloedvaten beter zichtbaar, waardoor er donkere kringen onder de ogen te zien zijn. Donkere kringen zijn grotendeels erfelijk en worden niet altijd door slaapgebrek veroorzaakt, maar je genen bepalen wel hoe vatbaar je bent voor dit probleem.
 • Huidherstel
  Eén van de belangrijkste processen die tijdens het slapen plaats vindt is het herstel van je lichaam. Dat geldt niet alleen voor interne organen, maar ook je huid is ’s nachts hard bezig met herstellen. Dit proces is het meest optimaal terwijl je slaapt, want ’s nachts neemt de aanmaak van groeihormonen toe. Wanneer je voldoende slaap krijgt kan je huid optimaal zijn werk doen en zullen wondjes en andere vervelende plekjes snel genezen.
 • Het voorkomen van stresshormonen
  Bij gebrek aan slaap maakt je lichaam automatisch stresshormonen aan. Deze hormonen vertragen de aanmaak van collageen, waardoor je huid er vaak dof uit gaat zien. Deze hormonen kunnen verantwoordelijk zijn voor huidirritatie en acné-aanvallen, waardoor de conditie van je huid hard achteruit gaat. Ook zorgen stresshormonen ervoor dat je lichaam makkelijker vet opslaat, dus een goede nachtrust kan ook bijdragen aan een gezond gewicht.
 • Gezond immuunsysteem
  Een goed slaappatroon houdt je immuunsysteem op peil waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes en andere aandoeningen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben makkelijker last van uitslag en huidaandoeningen, simpelweg omdat hun lichaam minder weerbaar daarvoor is. Het lijk misschien een te simpele oplossing, maar een goede nachtrust zou je huidprobleem aanzienlijk kunnen verbeteren. Dat geldt voor uitslag en eczeem, maar ook bij acné kan slaap een goed middel zijn.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de effecten van slaap op je huid. Ik probeer echt te zorgen dat ik voldoende slaap. Tegenwoordig slaap ik ronde de 7-8 uur per nacht en ik merk dat ik me stukken beter voel. Mijn huid ziet er beter uit en ik heb veel meer energie! Het blijft lastig om voldoende kwalitatief goede slaap te krijgen. Binnenkort geef ik jullie een aantal tips om makkelijker en beter te slapen.

Krijg jij voldoende slaap?

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Bedankt voor de tips 🙂 Ikzelf slaap soms 8 uur maar ook soms maar 6 uur of soms meer dan 8 uur, maar probeer wel op hetzelfde tijdstip te slapen elke nacht 🙂

 2. Ik ben een enorme uitslaper, dus een schoonheidsslaapje kan ik echt niet hebben, dan slaap ik zo tot de volgende dag!

 3. anniek zegt:

  Ik slaap meestal 8 a 9 uur. Maar ik denk dat ik er wat meer van ga maken als het helpt voor al die dingen.

 4. Ik krijg genoeg slaap als ik geen examens heb, maar als het weer begint…tja, dan lijd ik een beetje (lees: heel veel) aan slaaptekort 🙂

 5. Het lukt me nooit om lang genoeg te slapen! Als ik om half 10 naar bed ga, slaap ik om half 11 en dan red ik het wel, maar meestal lig ik om half 11 nog niet in bed… 's Avonds krijg ik juist veel energie.:P

 6. Ik wist het allemaal al!

 7. Ik ben gek op schoonheidsslaapjes! Hmmm… ik doe graag een dutje <3!

 8. Ik probeer zelf ook altijd genoeg te slapen, maar dat lukt meestal niet. Ik slaap heel slecht, zonder medicijnen eigenlijk pas na ongeveer 1,5 uur en als ik midden in de nacht wakker word kan het wel 1-2 uur duren voordat ik weer slaap. Heel vervelend, ik denk dat daar ook gedeeltelijk mijn donkere kringen vandaan komen. Maar dat zit ook wel in mijn genen, mijn moeder heeft het ook.

 9. aniek zegt:

  ik heb zelf echt veel slaap nodig, ik ben 14 en probeer sowieso 8,5 uur te slapen het liefst 9 uur. meestal lukt dat niet omdat ik veel leer s avonds. maar echt handig als je tips gaat geven ! 🙂 echt leuke site heb je 😀

 10. Ik wilde net een dutje gaan doen dus dit zorgt er nu wel voor dat ik helemaal zin heb om mijn nest in te duiken, haha. 😛

 11. ik slaap al heel veel op een nacht haha. en dan ook nog tussendoor welleens (als het kan natuurlijk)

 12. Leuk artikel! Ik heb ook echt mijn slaap 'nodig'! Anders ben ik idd slap, futloos en kan ik nogal irritant zijn! 😉

 13. Klopt:D Ik merk echt een verschil als ik veel slaap:D Heb ook veel slaap nodig:) xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.