Haar Tips

Tips: Zelf je haar verven – Een kleur kiezen

Haarverf kiezen5

Ik verf nu sinds een jaar of 8 zelf mijn haar en doe dat vrijwel elke 6-8 weken. Als je geen ervaring hebt met het zelf kleuren van je haar lijkt het misschien lastig, maar dat valt reuze mee! Er kan eigenlijk heel weinig misgaan en als je een paar dingen weet waar je op moet letten zit je al vrij snel goed. Het leek me leuk om eens een paar tips met jullie te delen over dit proces. In een serie van meerdere artikelen geef ik jullie een aantal tips die je zullen helpen met het zelf verven van je haar. Vandaag begin ik met de eerste stap: het kiezen van de juist haarverf. Waar moet je op letten als je een haarkleur kiest? Hoe zorg je dat je een passende kleur kiest? En welke merken zijn prettig? Lees verder om mijn tips te lezen!


garnier 6.32

Toen ik ooit besloot dat ik mijn haarkleur iets donkerder wilde hebben (ik ben van mezelf donkerblond met een ietwat rode ondertoon, ook wel ‘strawberry blonde’ genoemd), heb ik het eerst een keertje bij de kapper laten verven. Toen kwam ik er al snel achter dat ik het makkelijk zelf kon doen en sindsdien doe ik het gewoon thuis met verf die je bij de drogist kunt kopen. Het is zo makkelijk! Overigens zijn er ook kappersgroothandels en dergelijke waar je ook verf kunt kopen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Dit artikel gaat dus puur over het gebruik van haarverf die je bij de drogisterij kunt vinden!

Let vooral op de kleurnamen van haarverf

Als je de plaatjes op pakjes haarverf moet geloven is elke kleur fantastisch, warm, rijk en extreem glanzend, maar in de praktijk valt een kleur altijd anders uit. Ook de voor- en na-foto’s van een haarkleur zeggen vrij weinig, omdat een haarkleur bij iedereen anders uitpakt. Ik let tegenwoordig altijd op de omschrijving van een kleur, omdat ik heb gemerkt dat dat vaak de beste richtlijn is. Een kleur als ‘warm goud koperblond’ is waarschijnlijk roder dan ‘parelmoer goudblond’ en als er iets van ‘as’ in de naam zit verwerkt weet je direct dat je een koele tint te pakken hebt. Lees vooral de namen, daar haal je al heel veel uit.

Let ook op het nummer van de haarkleur

Haarkleuren hebben niet alleen een naam, maar ook een nummer! Toen ik net begon met het verven van m’n haar lette ik daar eigenlijk nooit op, maar nu doe ik dat altijd. Hoe hoger het nummer, hoe lichter de kleur. Bovendien zijn die nummers bij vrijwel alle merken redelijk gelijk aan elkaar, dus als je weet dat je nummer 7.0 van merk X hebt, dan weet je dat nummer 7.0 van merk Y waarschijnlijk erg in de buurt ligt en vrijwel hetzelfde zal zijn. Blijf wel op de kleurnamen letten!

Haarverf kiezen7

Twijfel je tussen twee kleuren haarverf?

Als je twijfelt tussen twee tinten (van eventueel verschillende merken) zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Vergelijk de kleurnamen met elkaar en kijk goed naar de nummers. Zijn ze verschillend of hetzelfde? Als je bang bent dat een kleur te donker uit zal vallen kun je het beste de lichtste van de twee nemen, omdat kleuren vaak iets donkerder uitvallen dan je zou verwachten.

Houd rekening met de natuurlijke ondertoon van je haar als je een haarkleur kiest

Zo is mijn haar al vrij rood en warm van zichzelf. Daardoor moet ik uitkijken dat ik geen kleuren kies die té rood zijn (hallo oranje haar!), maar ook dat een kleur niet te koel is, want dan staat het te hard in mijn gezicht (daarom was koel lichtblond bij mij geen succes…). Overigens schijnt je eigen ondertoon altijd wel door de kleur heen, dus houd ook daar rekening mee.

garnier intens koperblond.jpg

Welk merk of type haarverf moet ik kiezen?

Er bestaan verschillende soorten haarverf in allerlei soorten substanties. Je hebt de traditionele crème kleuringen die altijd eigenlijk prima zijn. Een tijdje geleden was haarverf in mousse-vorm erg populair, maar daar ben ik niet zo’n fan van omdat het je haar meer uit lijkt te drogen. Wat je nu nog veel ziet zijn haarkleuringen met toegevoegde oliën. Op dit moment vind ik die het fijnste! Mijn favoriete haarkleuringen zijn van Garnier (zowel Nutrisse als Olia). Ook gebruik ik regelmatig haarverf van Guhl en soms L’Oréal Excellence. Een tijdelijke kleur die ik soms gebruik is Casting Crème Gloss van L’Oréal. Kleuren die ik regelmatig gebruik zijn Garnier Olia 6.43 (Licht Goud Koperbruin), Garnier Nutrisse 6.32 (Goud Parelmoer Donkerblond) en Guhl Intensieve Crèmekleuring 77 (Middengoudekoperblond). Zien jullie overeenkomsten tussen de namen? Ik kies sowieso altijd tinten die iets van goud of koper in zich hebben om mijn rode ondertoon extra te benadrukken. Afhankelijk van mijn stemming kies ik voor donkerblond (tinten die met een 7 beginnen) of ietsjes bruiner (tinten die met een 6 beginnen).

En hoe zit het met tijdelijke haarverf?

Er zijn kleuringen die tijdelijk zijn en beloven zo’n 28 wasbeurten te houden. De praktijk leert echter dat ook een tijdelijke kleur nooit helemaal uit je haar gaat, zeker als het verschil tussen de kleur en je eigen haarkleur heel groot is. Ga dus niet als blondine ineens met tijdelijke zwarte haarverf experimenteren om te kijken hoe het staat, want de kans is groot dat je de kleur en gewoonweg niet uitkrijgt en met een rare grijze waas opgescheept zit. Ook tinten met rode ondertonen zijn lastig uit het haar te krijgen, ook als ze niet permanent zijn. Tijdelijke haarverf gebruik ik zelf om tussen ‘permanente’ verfbeurten door mijn haarkleur op te frissen of als ik even een kleur wil waarvan ik het niet langdurig in mijn haar wil hebben. Dat doe ik zelf met extra rode kleuren of tinten die iets donkerder zijn.

Nog nooit je haar geverfd?

Als je nog nooit je haar hebt geverfd raad ik je aan om het de allereerste keer bij de kapper te laten doen (tip: onthoud de kleurcode van je haar, zodat je ‘m later kunt matchen met een kleur uit de winkel). Op die manier kun je iets makkelijker wennen aan de kleur en voel je je niet zo onzeker tijdens het proces. Voor het eerst zelf je haar verven kan best eng zijn! Als je het eenmaal eens hebt laten doen is het al een stuk minder eng. Bovendien raad ik je aan om voor lichte kleuren zoals blonderen of highlights toch ook naar de kapper te gaan. Dat zijn de enige kleurbehandelingen die ik nooit zelf doe.

ReviewGarnier-2_zpsd440113d

Dat zijn mijn tips om jullie vast een beetje op weg te helpen! In mijn volgende artikelen in deze serie zal ik aandacht besteden aan hoe je de haarverf het beste aan kunt brengen, hoe je geverfd haar kunt verzorgen en wat je kunt doen als een kleur anders uitpakt dan je had verwacht. Hebben jullie nog brandende vragen rondom dit onderwerp? Laat ze achter bij de comments en ik ga ermee aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk...

28 reacties

 1. Handig artikel! Ik verf mijn haar ook al jaren zelf. Alleen sinds 3 jaar verf ik het met kappersverf ipv de drogistpakjes.

 2. Handige tips! Ik deed het wel eens zelf, maar dat durf ik nu ik het blondeer niet meer. Ik ben veel te bang dat ik groen/geel/oranje haar krijg!

  1. Ik vind het lichter maken ook makkelijker dan donkerder. Dan licht ik mijn natuurlijke harkleur als het ware gewoon op, net alsof de zon ermee gespeeld heeft. Als je van licht naar donker gaat, kun je inderdaad groenig of zelfs groengrijzig haar krijgen. Eigenlijk moet je het dan eerst laten voorpigmenteren met rood, want rood neutraliseert groen. Van lichtblond naar donkerder haar kun je beter bij de kapper laten doen. Daarna kun je altijd nog zelf verven met een kleurnuance die dichtbij je nieuwe kleur zit.

 3. Fijne tips! Zelf verf/kleur ik mijn haar eigenlijk nooit! Af en toe zet ik wel eens highligjhts in mijn haar met een pakje, en dat gaat gelukkig altijd goed!

 4. Kim zegt:

  Handig artikel! Ik verf nu ook al een jaar of 6 mijn haar, en de laatste jaren haal ik mijn haarverf bij de Action! Dat zijn gewoon goede merken, maar dan een stuk goedkoper. Scheelt toch wel! Mijn soort kleur zit er in ieder geval altijd wel bij.

  1. Klopt! Sterker nog, ik vind sommigen zelfs beter! Ik heb nu verf ingeslagen van het merk Camelio (oid), te koop bij koopjeswinkels zoals Bazar. Daar zit een zakje haarolie bij dat je er apart bij moet doen. Mijn hoofdhuid voelt na het verven helemaal niet droog of stug aan, wat normaal wel het geval is. Kosten: 2 euro per pakje. Dus dan heb ik er 6 voor het bedrag waar ik normaal maar 1 pakje mee kan kopen. En de kleur vind ik geweldig! Je moet eigenlijk vooral kijken naar de kleurnummers. 9.3 van het ene merk (is een gouden blondtint), is dezelfde 9.3 van een ander merk.

 5. Leuke en handige tips! Ik verf ook al een aantal jaren mijn kapsel zelf. Maar het hangt ervan af hoe ik het wil.
  Ik koop haarverf voor 3,85 in een speciale winkel en die is zo groot. Ze verkopen er van alles 😉

  Fijne dag Xoxo

 6. Goede tips! Klopt allemaal wat je zegt! Ik verf mijn haren ook al jaren zelf van donkergoudblond naar lichtgoudlond. Van nature heb ik een warme ondertoon. Totdat ik me laatst liet overhalen door de kapper; ze vond dat mijn haar koeler mocht. Nou, ik leek wel een grijze muis! Stond niet bij mijn huid en er zaten allemaal grijze, matte grauwe plukken in mijn haar; plukken die eerst mooi licht waren. Voor mij nooit meer. Ik verf het zelf wel! Tip: het eerste kleurnummer geeft de sterkte aan. Hoe lager een getal, hoe donkerder het haar wordt en andersom. De nummers die achter de punt staan geven de nuance aan. Aangezien ik al warmte van mezelf heb, moet ik dus uitkijken met verven waar nummers 3 en 5 in staan. 3 is namelijk geel. 5 is rood. Nummer 1 en 2 en respectievelijk blauw en paars, het tegenovergestelde van geel. Dus als je te geel haar hebt, ga dan voor kleurnuances 1 en 2. Bij lichtblond is dat bijv. 9.1 of 9.2. Extra lichtblond met een koele ondertoon is dan 10.1.

 7. Oh ja! Mousse-verf vind ik zelf ook niks! Inderdaad werd mijn haar heel droog (ik doe alleen uitgroei), en het verdeelt niet gemakkelijk als je alleen je uitgroei wil aanpakken. Geef mij maar gewoon een vloeibaar goedje met een tuit aan een fles. Dan kan ik veel precieser werken.

 8. wat een duidelijk en goed artikel! ik zelf hou er niet zo van om mijn haar te verven ik ben best wel blij met mijn natuurlijke haarkleur en vind het maar gedoe met die uitgroei en dat het best wel droog word.

 9. Erg handige tips! Hier had ik vroeger wel een paar haar fails kunnen mee vermijden… 🙂

 10. Heel handige tips!

 11. Heel handig artikel!

 12. Handige tips! Ik verf zelf nooit mijn haar, maar door,deze tips mocht ik het ooit willen weet ik nu waar ik op moet letten.

 13. ik knip mijn haar wel altijd zelf, maar kleuren heb ik zelf nog nooit aangedurfd!

 14. Ik wil het zo graag eens een keertje doen, maar mijn haar is zo ontzettend droog! 🙁

 15. zhouyi zegt:

  Heey, ik had mn haar gehighlight bij de kapper in een velrode kleur. Nou dit is nu al een tijdje aan het vervagen en uitgroeien dus wilde ik mijn haar gaan verven naar mn natuurlijke kleur (zwart) zou ik dan maar gwn voor de donkerste kleur gaan? Aangezien je zei dat een rode ondertoon moeilijk weg te krijgen is en ik wil mn haar natuurlijk niet in het grijs gaan verven

  1. Oef, dat durf ik niet te zeggen… Zeker omdat je haar gebleekt is tijdens hij proces van highlighten en het kleurverschil vrij groot is. In zo’n geval kun je het beste de kapper om advies vragen!

 16. Sam zegt:

  Hoii, ik heb donkerbruin/zwart haar.
  En heb laatst dat preference ombre van Loreal gekocht.
  Ben er SUPER-BLIJ mee maar ik ben te bang.
  Ik heb het wel voor de donkerste kleur gepakt.
  Heeft ie,and alsjeblieft tips hiervoor voordat het TRAGISCH mis gaat…

  Groetjes ❤️

 17. Ik denk eroer om m’n haar 1 tintje lichter te verven, dus dit artikel is echt heel handig!

 18. Aniek zegt:

  Echt super gaaf

 19. Wendy zegt:

  Een heel fijn artikel met goed en duidelijk advies. Ik verf nooit mijn haar nadat ik het 10 jaar geleden zo van geschrokken ben durf en wil ik het niet meer.

  Ik heb blond haar en in de zomer zelfs licht blond haar met een iets warme tint erin. En dus ook vrij bleekjes en het was winter. Ik wilde het zo graag verven toen ik 16 was dat ik naar Cosmo ging, ik dacht dure bekende kapper komt wel goed. Man man man, als ik er nog aan terug denk word ik weer doodongelukkig. Ik gaf aan dat ik het iets warmer wilde, en dat heb ik geweten. Hun kwamen met het advies met iets van brunette met koper tintje erin. Ik dacht al word ik niet te bleek maar volgens hun kon ik het hebben. Dus ik deed het maar. Ik leek wel een geest, veel te donker en veel te koperig. Ik was lijkbleek. Ik gebruikte die tijd geen make-up enkel beetje mascara, dus alles was vrij vlak in mijn gezicht. Ik ben direct naar de Etos gerent voor beetje kleur op de lippen om het iets te laten opleven.

  Ik heb het twee weken volgehouden en toen ben ik het gaan wassen met anti roos shampoo, toen werd het gelukkig stukken lichter. Maar het bleef stukken donkerder en mijn haar hield de oranje gloed vast. Ik wilde het niet opnieuw verven maar toen het begon uit te groeien, wat je mega zag moest ik wel. Want als ik iets afschuwelijk vind is het uitgroei wat mega opvalt. Ik dacht het terug te kleuren naar mijn eigen haarkleur maar ook die pakte iets donkerder uit. Gelukkig was de oranje gloed weg en was dit stukken beter. Uiteindelijk ben ik toen 2 maanden later weer naar mijn eigen iets goedkopere kapper gegaan en heb ik er highlights in laten zetten. Door de zon en alles (inmiddels lente) werd alles lichter en viel de uitgroei niet meer op. En kreeg ik mijn eigen haarkleur weer terug.

  * Zelfs een dure kapper kan een misser zijn, dus mijn tip is. Laat je niks wijsmaken, als je twijfelt niet doen!! Ook al zegt de kapper dat het kan, jij loopt der mee en als je gevoel zegt dat het niet goed is niet doen.

 20. Ik wil mijn haar gaan verven in een rode kleur. Ik heb nu licht bruin van mezelf. Heb er laatst highlights in laten zetten maar zie bijna geen verschil. Maar vind het zonde om er nu al overheen te verven met rood. Wat moet ik doen? En heb zelf niet heel veel geld dus is er een goedkope tip?

 21. Mariska zegt:

  Oh ik heb ook slechte ervaringen met Cosmo. Ik ben blond en wilde 2 highlights in mijn haar, zodat het een gemêleerd effect gaf. Nou lichter blond werd geel en donkerder blond werd oranje. Oh wat voelde ik me klote! Ik ben weer terug gegaan, maar ze konden het alleen maar lichter maken. Uiteindelijk was ik platina blond en was mij haar als stug als touw. Oh ziek was ik ervan.
  Ik verf mijn haar altijd zelf met Garnier Nutrisse. Mooi licht goudblond. Tip: goed inmasseren van de verf in je haar, zodat het egaal is.

 22. Kim zegt:

  Hoi allemaal, dank voor de tips. Ik laat mijn haar altijd doen bij de kapper; ben donkerblond, beetje griijzig aan de bovenkant en zo’n echte peper en zout kleur. Bij de kapper laat ik er highlights in zetten. Om het effect natuurlijker te laten zijn, gebruiken zij folies. Nu ziet dat er 2 weken heel mooi uit, maar daarna vind ik het alweer minder mooi en toont het weer vrij donker. Buiten dat dit jammer is, vind ik het erg zonde van het geld! Daarom denk ik er nu over na het zelf te verven en dan de complete haarkleur op te laten lichten. Heeft iemand van jullie daar al ervaring mee? Hoe vaak moet je dan verven?
  Dank alvast voor de tips 🙂

 23. jolanda zegt:

  Ik heb van mijn haar heel lang goudblond geverfd.Nu ben ik naar licht goud blond gegaan,Maar omdat ik nu grijs word valt het heel licht uit zelfs bovenop tot wit.Vreselijk.Kan ik mijn haar nu licht blond verven of krijgt mijn haar dan een groene gloed. Er zitten nog wat donkere goudblonde plukken in mijn haar.En wat kan je er dan aan doen als je een groene gloed hebt. Alvast bedankt.

 24. Rill zegt:

  Als je haar heel licht blond geverft is en je doet er een chocolade bruin of andere as kleur bruin of as blond over heen word het groen dat gaat alleen weg met rood tinten dus als je van blond naar bruin gaat is het beste om een bruin te kiezen met een roodtint.
  Geel word het vaak door blonderen het beste is dan zilver shampoo de paarse kleur daarvan trekt het geel weg maar laat het er niet te lang in zitten anders word het paars.
  oranje dat gebeurt vaak door van rood naar blond te gaan

 25. […] 11. Tips: Zelf je haar verven – Een kleur kiezen – Pinky Polish […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.