Shoppen!

Transdesign-drama

EDIT: Inmiddels verzendt Transdesign gewoon weer voor een redelijke prijs naar Nederland! Lees meer in dit artikel!

Zoals jullie wel weten koop ik mijn meeste nagellak bij de webshop Transdesign. De prijzen lagen laag, het assortiment is groot en de verzendkosten waren ook heel redelijk. Afgelopen maanden zijn er langzaam aan wat veranderingen ingevoerd. Aangezien Transdesign merken als Essie en OPI voor een zeer lage prijs verkoopt, waren veel merken en andere webshops het daar niet mee eens. Onder druk van onder andere Essie en OPI hebben zij hun prijzen moeten verhogen.

Onlangs las ik een bericht dat OPI een rechtszaak tegen Transdesign heeft aangespannen voor “copyright infringement”, ofwel schending van auteursrechten of piraterij. Het is een vreemde aanklacht, aangezien Transdesign zich slechts schuldig heeft gemaakt aan het laten zien van de promotie-afbeeldingen van OPI op hun website. OPI heeft de rechtszaak gewonnen, en Transdesign stopt met de verkoop van OPI.

Inmiddels is OPI zo ver gegaan dat veel van de bekende grote internationale webshops die OPI verkochten de OPI-producten per direct uit het assortiment gehaald hebben. Het lijkt er op dat het OPI niet om de auteursrechten te doen is, maar dat ze gewoon bezig zijn met een boycot van webshops. Waarschijnlijk willen zij niet dat wij de  nagellak op internet bestellen voor een lagere prijs dan wat we zouden betalen in de winkel. Dit is een hele domme fout van OPI en dat zullen ze gaan merken ook. Talloze beauty-liefhebbers kopen al tijden nagellak bij de zogenaamde e-tailers, vaak simpelweg omdat het bij hen in de buurt niet verkrijgbaar is. Ik heb het ‘geluk’ dat er een goed gesorteerd verkooppunt bij mij in de buurt zit, maar ik weiger om €13,95 voor één flesje nagellak te betalen terwijl ik weet dat ik het voor $4.99 op Internet kan kopen. Waarom zo’n groot prijsverschil?  Het is leuke nagellak, maar het is echt geen €13,95 waard. Veel beautybloggers hebben ook een OPI-boycot aangekondigd, aangezien dit besluit echt belachelijk is.

Voor zover nu bekend is blijft Transdesign voorlopig de andere populaire merken zoals Essie, China Glaze en Orly wel verkopen, maar er is nog een probleem. Voorheen verzond Transdesign 9 nagellakjes voor een ‘flate rate’ van $18.00 via USPS. Nu zijn ze overgestapt naar een andere manier van verzenden, namelijk via UPS, en dat gaat flink meer geld kosten. Ik kan op dit moment niet zien hoeveel de verzendkosten precies zijn, maar (en dat is juist het grote probleem) voor elke buitenlandse zending wordt er $40.00 extra gerekend voor het verzenden van ‘gevaarlijke goederen’, nagellak dus. Nagellak bestellen bij Transdesign is dus veel te duur en wat mij betreft onbetaalbaar geworden.

Dit allemaal zorgt ervoor dat ik niet meer bij Transdesign zal bestellen. Of ik aan de OPI boycot mee ga doen weet ik nog niet, maar ik zal in elk geval nooit de volle prijs in de winkel gaan betalen. Transdesign én OPI hebben hiermee grote fouten gemaakt en zullen veel klanten verliezen. De komende tijd zal ik op zoek gaan naar alternatieve webshops om nagellak te kunnen kopen tegen een zo laag mogelijke prijs. Aangezien OPI uit de reguliere nagellak-webshops zal verdwijnen zullen dat waarschijnlijk sites als eBay zijn. Ik hou jullie op de hoogte.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Zee zegt:

    Wat een domme beslissingen van OPI en wat jammer van Transdesign! :O

    Ik houd je site in de gaten en ben erg blij dat je dit wereldnieuws met ons nagellakfans gedeelt hebt.

  2. Judith zegt:

    Ik hoop dat OPI snel inziet wat voor grote fout ze gemaakt hebben.
    Ik heb zelf geen opi, maar 14 euro voor een nagellak vind ik echt TE veel.

  3. Laura zegt:

    🙁 ik hoorde dit bericht ook al.

    Als je een nieuwe stie hebt gevonden, wil je het dan met ons delen?

  4. 🙁 Ik wilde van de week een bestelling plaatsen, en toen zag ik inderdaad dat de verzendkosten zijn verhoogd. Ik vind dat erg jammer, zal vast niet de enige zijn! Dan wordt het voor mij ook een andere webshop zoeken, of via ebay! Erg jammer dit!

  5. dante zegt:

    Hey even wat OPI-verduidelijking:
    – OPI heeft het proces (nog) niet gewonnen…er is voor zover mij bekend nog geen uitspraak. Trouwens heeft Transdesign toch ook maar mooi de nieuwe OPI-collectie in de shop staan en overal zijn de “zoalng de voorraad strekt” berichtjes weg…
    – OPI wil inderdaad niet echt dat er online verkocht wordt (toch de Belgische verdeler niet) waarom? Beats me… zogezegd omwille van kwaliteitscontrole, maar zijn nu net de online shops niet veel makkelijker te controleren: kan je vanop je eigen kantoor hoef je niet alle winkels voor af te rijden. Zijn voor iedereen zichtbaar… Dus die reden lijkt me niet te kloppen.
    – Bovendien verbiedt Europese wetgeving een verbod op online verkoop… (art 101 WEU) en zegt ook de Europese rechtspraak dat de reden van stijd tegen namaak of kwaliteitscontrole geen afdoende reden is om online-verkoop te verbieden. Europa is nl heel erg voor mededinging. OPI mag dan wel een Amerikaans merk zijn, maar als ze op de Europese markt willen verkopen, moeten ze zich wel aan de Europese wetgeving houden!
    – Is het bovendien ook niet gek dat de officiële OPI-verdeelster voor de UK wel zelf een OPI webshop uitbaat? Dit echt wel met medeweten van OPI lijkt me! (check: http://www.OPI.com – distributors – Lena White).
    Afin, ik verkocht een tijdje OPI tot ik een dreigmail kreeg van de Belgische OPIverdeler waarin stond dat ik strafbaar gesteld kon worden. Je kan bedenken dat ik hiermee niet opgezet was en heb dan ook even mijn juridische achtergrond gebruikt om hen op hun illegale methodes te wijzen en dat ik helemaal niks strafbaar deed. Ze moesten me gelijk geven, maar ik heb geen om met leveranciers te werken waarmee de relatie verzuurd is…. Overweeg nu wel om OPI dan maar via een andere weg in te voeren…
    Veel succes nog met je mooie blog!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.