Huidverzorging

INFO: Waarom wordt er alcohol in cosmetica gebruikt en wanneer moet je het vermijden?

Als er een cosmetica-ingrediënt de laatste jaren een slechte naam heeft gekregen, dan is het wel alcohol. Of beter gezegd, alcohol denat, de vorm van alcohol die in veel cosmetica wordt gebruikt (zoals parfum, crèmes en toners) en die behoorlijk irriterend en uitdrogend kan werken. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen liever deze stof vermijden, maar waarom wordt het dan nog steeds in zoveel producten gebruikt? En wanneer kun je het wel gebruiken? Ik ga het je vertellen!

Welke soorten alcohol moet je vermijden?

Alcohol denat is een gedenaturaliseerde vorm van alcohol die niet geschikt is voor consumptie. Dit wordt bewust gedaan, omdat iemand anders zo gek zou kunnen zijn om de producten te eten of drinken. Liever niet natuurlijk! Let op, er zijn verschillende soorten alcohol en ze zijn echt niet allemaal slecht. Zo bestaan er ook vette alcoholsoorten die juist hydraterend en verzachtend kunnen werken. De belangrijkste soorten om echter te vermijden zijn alcohol (als hij op zichzelf wordt genoemd), alcohol denatethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.

Waarom wordt alcohol in cosmetica gebruikt?

In principe wordt alcohol om een paar verschillende redenen gebruikt. Als eerste wordt alcohol als oplosmiddel voor andere ingrediënten gebruikt, bijvoorbeeld voor stoffen die niet wateroplosbaar zijn. Daarnaast zorgt het ervoor dat een substantie licht aanvoelt, crèmes verdund worden en een product fris op de huid voelt. Dit is vooral esthetisch is wordt voornamelijk gedaan om consumenten een goed gevoel over een product te geven. Tja, voor veel mensen voelt een lichte (gel)crème prettiger op de huid dan een zware crème en ‘fris’ voelt natuurlijk ook niet verkeerd. Ook wordt alcohol als conserveermiddel gebruikt en daarom kom je het ook in veel ‘natuurlijke’ producten tegen.

Een ander doel van alcohol is om ervoor te zorgen dat crèmes of bepaalde ingrediënten beter in de huid kunnen dringen. Dat gebeurt doordat alcohol de huidbarrière licht beschadigt zodat de stoffen beter worden opgenomen. Dit is natuurlijk behoorlijk dubbel want je wil natuurlijk dat goede stoffen als anti-oxidanten of lipiden diep in de huid kunnen trekken, maar tegelijkertijd moet je er dus ook wat bescherming voor opofferen. En dat is best problematisch, want daarmee raakt je huid toch een beetje beschadigd terwijl je er iets goeds voor probeert te doen

Overigens wordt alcohol ook gebruikt als astringent, een soort samentrekkend effect, in veel producten voor de vette huid met puistjes. Natuurlijk vind je ook alcohol in de meeste soorten parfums, omdat het daar als vervoermiddel voor de parfumstoffen wordt gebruikt. Hierbij is het juist prettig dat de alcohol snel vervliegt, zodat je niet lang met vochtige plekken op de huid blijft lopen. In principe vind je alcohol vooral in producten als crèmes, serums, foundations, toners en sommige maskers, maar meestal niet in schuimende producten, oliën of crèmeproducten, maar het kan geen kwaad om ingrediëntenlijsten voor de zekerheid even te checken.

Alcohol in huidverzorging - 3 van 3

Waarom is alcohol slecht voor je huid?

Het probleem van alcohol is dat het vetoplosbaar is en dat het door de huidbarrière kan dringen. De natuurlijke beschermingslaag van je huid wordt dus aangetast, waardoor je huid sneller vocht verliest en irriterende stoffen je huid verder kunnen beschadigen. Door het vochtverlies voelt je huid droog en door de irritatie kan roodheid ontstaan, maar kan ook de aanmaak van collageen verstoord worden. Daarnaast kunnen ook minder goede stoffen (zoals parfum of conserveermiddelen) dankzij de alcohol dieper in de huid dringen, terwijl je dat natuurlijk niet wilt. De irritatie van alcohol is overigens niet altijd aan de oppervlakte van de huid waar te nemen, maar veel mensen die gevoelig zijn voor alcohol krijgen al snel last van roodheid, droge plekjes of andere vormen van irritatie. Overigens zou ik producten met alcohol sowieso niet adviseren als je een vette huid met puistjes hebt, want daarbij is de huidbarrière al zodanig verstoord dat je juist producten zou moeten gebruiken die hem weer herstellen. Alcohol past daar dus totaal niet bij.

Er zijn verschillende opvattingen wat het ‘kwaad’ van alcohol betreft. Ik denk dat wetenschappers en huidexperts het allemaal eens zijn dat alcohol de huid kan uitdrogen en irriteren, maar over de verdergaande effecten kom ik tegenstrijdige verhalen tegen. Zo zeggen sommigen dat alcohol de schade van  vrije radicalen vergroot en het huidveroudering zou versnellen. Tegelijkertijd zijn er ook kampen die zeggen dat de alcohol al snel vervliegt waardoor het nauwelijks schade aan kan richten.

Paula Begoun van Paula’s Choice is fel tegen alcohol en haalt bij haar onderbouwing verschillende onderzoeken erbij, maar ik kwam ook een interessant artikel tegen van een wetenschapper die haar bevindingen onderuit haalt. Daarnaast is het ook zo dat cosmeticafabrikanten alcohol blijkbaar veilig genoeg vinden om in hun producten te gebruiken en zij hebben daar vaak volledige Research & Development afdelingen voor om dit te testen. Zij zijn er immers ook niet bij gebaat als een product echt slecht of schadelijk is, want dat is niet bevorderlijk voor de klantenbinding. Natuurlijk is dit op zichzelf niet voldoende argumentatie, maar het is wel iets om in je achterhoofd te houden.

Alcohol in huidverzorging - 1 van 3

Wanneer kun je een product met alcohol prima gebruiken?

Tja, idealiter wil je natuurlijk deze stof vermijden, maar het hoeft niet altijd. Zo is er echt geen man overboord als alcohol in de tweede helft van de ingrediëntenlijst staat, want dan is de hoeveelheid behoorlijk beperkt. Daarnaast maak ik zelf ook nog wel uitzondering op basis van productsoort. In mijn crèmes of serums wil ik het liefst geen alcohol hebben, want die horen te voeden, niet uit te drogen en ook bij toners ben ik kieskeurig. Tegelijkertijd vind ik het niet zo erg dat er in mijn exfoliant Clarins wat alcohol zit, omdat er nog aardig wat andere hydraterende stoffen en plantenextracten inzitten die de irriterende effecten tegengaan. Daarnaast heb ik in de Bioré UV Rich Watery Essence een Holy Grail zonnebrand gevonden, omdat hij absoluut niet vet is en het echt een gel is. Tja, maar dus wel met alcohol, dat neem ik dan maar voor lief. En zo zijn er nog een paar voorbeelden van producten mèt alcohol die ik toch blijf gebruiken. Het is een kwestie van afwegen, uittesten, logisch nadenken en zelf keuzes maken waar jij en jouw huid zich goed bij voelen.

Meer Pinky Polish? Neem ook een kijkje op YouTube, Twitter of Instagram!

Dit artikel bevat (een) product(en) die ik van een merk, webshop of PR bureau heb ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Handig artikel! Mijn huid reageert vaak vrij heftig op alcohol vooral in de toners. Ik weet nog dat ik een enorm geïrriteerde huid kreeg toen ik een toner van Yves Rocher gebruikte die overigens ook sterk naar alcohol rook.

 2. Handig artikel 🙂 Ik gebruik veel natuurlijke producten, ik let altijd op de ingrediënten!

 3. Wat leuk om eens de informatieve kant van beauty te bekijken!
  En nu kan ik zeggen waarom alcohol slecht is en niet gewoon dat het slecht is.
  Nog meer redenen om alcohol te vermijden dus … Al is dit natuurlijk niet altijd zo makkelijk.

 4. Handig artikel! Ik kijk altijd eerst op de ingrediëntenlijst voordat ik een product aanschaf. Alcohol komt er bij mij niet in.

 5. Linda zegt:

  Wat een fijn artikel, ik wist wel dat alcohol slecht was, maar hoe en waarom wist ik niet precies. Aan de hand hiervan ga ik straks even door mijn spullen heen en dan eens kijken wat ik eventueel wil vervangen.

 6. Goed en zeer handig artikel!
  Ik zal meteen mijn spullen nakijken want ik wil geen producten met alcohol.

 7. Die Clarins Exfoliant heb ik zelf ook en is hier het enige verzorgingsproduct met alcohol. Voor de rest vermijd ik het, of het moet inderdaad onder in de lijst staan. Fijn artikel!

 8. Handig! Ik zag bij mijn ‘alcoholvrije’ toner van TBS dat er toch alcohol inzat, ik heb alleen 0 verstand ‘goede’ of ‘slechte’ en weetikveel. Dus nu maar gewoon een toner compleet zonder alcohol 🙂

  1. Marielle zegt:

   Er bestaan ook alcohol soorten die niet of nauwelijks de huid irriteren. Dit zijn cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Deze “vettige” alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden.http://www.dr-jetskeultee.nl/alcohol-in-huidverzorgingsproducten-liever-niet/obj7777478

 9. Ik ben mij ook steeds meer aan het verdiepen in de ingrediënten en wat die nou allemaal doen en of ze wel of niet goed zijn etc. Maar ik kom zoveel studies tegen die elkaar telkens weer tegenspreken, ik weet gewoon niet meer wat ik moet geloven. -x-

 10. Interessant artikel!

 11. Goed om te weten! Ik ga vanavond alles naspeuren op zulke artikelen…

 12. Goed en duidelijk verhaal. Ik nam al nooit iets met alcohol erin, maar nu zeker niet meer. Thanks!

 13. Handig dit artikel! Vanwege mijn gevoelige huid, doe ik altijd goed kijken naar de ingrediënten op de verpakking.

 14. Wat een fijn artikel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk nooit echt let op de ingrediënten, omdat ik vrij makkelijke huid heb. Maar het kan geen kwaad om er vanaf nu wel op te letten 🙂

 15. Meh, die Clarins exfoliant vond ik echt niet bijzonder. Ik heb de helft van het flesje ook weggegooid, het plakte heel erg en ik zag -helaas- weinig effect. Maar dat geeft niet! Ik ben nu op zoek naar een prettige tonic die NIET plakt. Ik heb de roze & blauwe variant van Kruidvat eigen merk gekocht, waarbij de roze best wel plakt en de blauwe een stuk minder, ik gok door de alcohol. Heb jij een goede aanrader (of meerdere?) voor een tonic voor de gevoelige huid? Ik ben nog heel erg aan ’t dubben of alcohol echt zo slecht is voor de huid, ik zal zelf de blauwe tonic wat langer moeten gebruiken denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.