Huidverzorging Tips

Ingrediënten die ik belangrijk vind bij huidverzorging

Toen ik jullie een tijdje geleden vroeg wat jullie graag op Pinky Polish zouden willen zien, gaven veel van jullie aan meer te willen lezen over huidverzorging.  Geen probleem natuurlijk! Vandaag ga ik jullie wat vertellen over de ingrediënten waar ik op let wanneer ik een huidverzorgingsproduct koop. Bepaalde ingrediënten kunnen namelijk zo’n verschil voor je huid maken! Ik zet ze voor jullie op een rijtje, samen met de producten die ik gebruik.

Het klinkt misschien wat cliché, maar nu ik steeds wat ouder (*kuch* 24 *kuch*) word, let ik steeds meer op de ingrediënten die de producten die ik gebruik bevatten. Inmiddels is het voor mij niet goed genoeg als een crème ‘lekker aanvoelt’, maar hij moet ook daadwerkelijk nog iets extra’s voor mijn huid doen. Ik geloof er sterk in dat de manier waarop ik mijn huid nu verzorg een grote invloed heeft op hoe mijn huid er over een jaar of 20 uit zal zien, dus ik probeer zoveel mogelijk effectieve producten te gebruiken.

Er zijn talloze crèmes en andere smeerseltjes die van alles en nog wat beloven. Soms zie je door de bomen het bos niet meer! Daarnaast maken veel producten hun beloftes niet eens waar, dus het is lastig om te bepalen welke claim je nou echt kunt geloven. Ik kijk inmiddels al een paar jaar niet meer naar de beloftes van fabrikanten, maar altijd als eerste naar de ingrediënten. Doordat ik nu wel weet waar ik op moet letten kan ik op die manier zelf bepalen of ik het product geschikt vind of  niet! Nog steeds weet ik nog lang niet genoeg, maar er zijn wel een paar soorten ingrediënten die ik graag in mijn producten terugzie, namelijk antioxidanten, AHA/BHA en SPF.

Het eerste soort ingrediënt dat ik ontzettend belangrijk vind zijn antioxidanten. ‘Antioxidanten’ is inmiddels eigenlijk een soort overrated modewoord, maar ze kunnen wel degelijk iets voor je huid doen! Ze helpen je huid te herstellen van beschadigingen door de zon of puistjes, ze peppen je huid op en daarnaast zouden ze ook huidveroudering tegen kunnen gaan. Dat laatste vind ik wat moeilijk om te geloven, maar ik heb gemerkt dat producten die rijk zijn aan deze stoffen mijn huid wel degelijk meer goed doen dan producten die minder van deze super-stofjes bevatten. Wel is het heel belangrijk dat de verpakking van het product zodanig is dat er zo min mogelijk zuurstof bij kan komen, want anders raken de antioxidanten hun effectieve werking kwijt.

De producten waarvan ik (onder andere dankzij de geweldige website Beautypedia.com) weet dat ze rijk zijn aan effectieve antioxidanten zijn het Olaz Regenerist Zichtbaar Regenerend Serum, Estée Lauder Advanced Night Repair en Clinique Super Rescue Antioxidant Night Moisturizer. De eerste twee zijn serums en de laatste is een nachtcrème. Ik gebruik deze producten het liefst ’s avonds voordat ik ga slapen.

Alweer een tijdje geleden schreef ik een artikel over AHA’s en BHA’s, ook wel Alfa Hydroxyzuren en Beta Hydroxyzuren genoemd. Ik raad je aan het artikel zeker even terug te lezen, want dat zal veel over deze ingrediënten uitleggen. De reden dat ik graag producten met deze ingrediënten gebruik is omdat ze mijn huid redelijk zuiver en stralend maken, doordat ze je huid vernieuwen. Bovendien zorgen ze dat m’n huid veel sneller herstelt als ik weer eens een puistje heb gehad! Salicylzuur, een BHA, is erg effectief tegen puistjes doordat het diep in de porie kan dringen en daar vanuit je huid exfolieert (vernieuwt). Glycoolzuur, een AHA, gebruik ik omdat het zonneschade na verbranding helpt te herstellen en effectief werkt tegen huidveroudering. Daarnaast helpen beide ingrediënten ontzettend goed tegen van die beginnende puistjes/bobbeltjes op het voorhoofd en kin.

Clinique Turnaround Concentrate is een serum dat erg rijk is aan BHA, terwijl het Olaz Regenerist Vernieuwend Elixer weer veel glycoolzuur (AHA) bevat. De Clinique Mild Clarifying Lotion is een soort toner bevat wederom BHA. De Clarins Gentle Exfoliator bevat zowel AHA als BHA en kan ook als een soort toner gebruikt worden. Let op, want door het gebruik van AHA en BHA wordt je huid iets gevoeliger voor de zon, dus het is belangrijk om na het gebruik van deze producten een product met minimaal SPF 15 te gebruiken!

Als laatste probeer ik elke dag een product met zonnebescherming (SPF) te gebruiken. De zon is de grootste veroorzaker van huidverzoudering en met het voorkomen daarvan kan je niet vroeg genoeg beginnen. Wat mij betreft is SPF dan ook het allerbelangrijkste ingrediënt om huidveroudering te voorkomen! Daarnaast ben ik nogal vatbaar voor sproetjes en pigmentvlekken, dus ik moet met mijn lichte huid echt uitkijken. Denk overigens niet dat je alleen in de zomer SPF moet gebruiken, want zelfs op een bewolkte dag in de winter kan je huid (ongemerkt!) beschadigd raken door de zon.

Producten met een zonnefactor zijn vaak vrij vet, maar ik heb een paar favorieten die mij heel goed bevallen. De The Body Shop Vitamin C Daily Moisturizer SPF 30 is een dagcrème met een hele hoge beschermingsfactor waarmee je meteen in één stap klaar bent. De Clinique City Block Sheer SPF 25 is een primer en SPF in één waar ik eerder al een review over schreef. Ook de Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defence SPF 50 vind ik erg fijn en gebruik ik vaak over een serum in plaats van mijn dagcrème heen.

Zoals jullie zien zijn veel van mijn favoriete producten niet geheel budget-proof te noemen. Dat heeft te maken met het feit dat goede ingrediënten nou eenmaal veel geld kosten en daarom nauwelijks bij de drogist te vinden zijn. Dat is dan ook de reden dat ik vrijwel nooit over drogisterij-producten schrijf, omdat die eigenlijk nooit aan mijn eisen voldoen. Om te kunnen beoordelen of een product daadwerkelijk goede stoffen bevat kijk ik meestal even op Beautypedia.com. Op deze website worden allerlei producten beoordeeld op basis van hun ingrediënten, waardoor je er al snel achterkomt of iets goede stoffen bevat.

Hopelijk vonden jullie het leuk om wat meer hier over te weten te komen en vragen mogen jullie uiteraard bij de comments achterlaten!

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. Het Kiehls Daily UV defence en the Body Shop Vitamin C moisturizer klinken goed! Ben ik benieuwd naar!

 2. Wat een ontzettend interessant artikel! Ik vind het ook erg belangrijk dat de ingredienten in een product ook echt nuttig zijn en zeker niet uitdrogend of irriterend. Handige websites ook die je in het artikel noemt.
  Ik zou nog graag een keer het huidboek van jetske Ultee lezen. lijkt mij ook heel erg interessant, misschien ook iets voor jou?

 3. Ik ben ook gek op super rescue en city block sheer van clinique. Verder gebruik ik ook nog enkele producten van Paula’s Choice. Ben ook wel erg benieuwd naar het serum van estee lauder en dat van clinique.

 4. interessant ! Ik heb zelf een aantal van deze producten in mijn bezit en ben blij te lezen dat er goede bestanddelen in zitten.

 5. Wat een goed en handig artikel! Ik heb precies hetzelfde met crèmes; ik let tegenwoordig veel meer op de ingrediënten en ben er ook van overtuigd dat hoe ik mijn huid nu verzorg, veel invloed heeft op hoe mijn huid er later uit zal zien. De crèmes die je in dit stuk noemt heb ik nog nooit geprobeerd, maar weet nu in ieder geval dat ze fijne ingrediënten hebben!

 6. Jessica zegt:

  Dit weekend kocht ik een setje met mini’s van Nuxe.
  Daarbij zit ook de Crème Prodigieuse, een dagcrème met anti-oxydanten.
  Zou me nooit opgevallen zijn, tot ik dit artikel las. 🙂

  Ik vind lezen over huidverzorging echt ontzettend interessant.
  Als mijn huidige dagcrèmes op zijn, ga ik toch eens kijken voor zo’n serum van Olaz.

 7. Annet zegt:

  Jaa, ik was al lang benieuwd naar zo’n artikel! Ik vind altijd dat jij een erg mooie huid hebt en het lijkt erop alsof jij altijd weet wat goeie producten zijn voor een mooie huid. Bedankt voor deze tips!

 8. Wat een interessant artikel zeg!

 9. Joanne zegt:

  Super interessant artikel! Ik doe eigenlijk precies hetzelfde. Ik geloof ook nooit de claims van fabrikanten en lees altijd zelf de ingredienten. Ik zoek ook naar antioxidanten, aha/bha en SPF.
  BHA/AHA gebruik ik altijd van paula’s choice en SPF van Vichy. Antioxidanten vind ik het meest lastig om te vinden omdat ze wel stabiel moeten zijn. Ik mix vaak zelf gewoon wat l-ascorbinezuur door mijn serum voor een vitamine C boost (per keer dat ik het aanbreng zodat het niet gaat oxideren). Hoewel ik ook wel graag de ANR van Estee lauder wil proberen! Ik ga binnenkort maar eens een tester proberen te halen denk ik.
  Zijn er ook ingredienten die je juist vermijdt?
  Zelf vermijd ik sulfaten en alcohol.

 10. Stephanie zegt:

  Super handig artikel :-). Thnx!

 11. Estee Lauder en Clinique, die vindt je ook bij mij in mijn kastje. Heerlijke spul, vooral het serum. Leuk artikel, heel informatief en goed dat je mensen blijft wijzen op SPF ook zo belangrijk in de winter.

 12. Mendy zegt:

  Misschien ook wel handig om te weten…wat voor huid heb jij ook alweer? Een vettere T-zone weet ik alleen.

 13. Interessant artikel, ik ga gelijk op de website kijken.
  Kan je ook een keer zo’n soort artikel maken maar dan met drogisterij merken?
  Dat je verteld welke drogisterij producten goede ingredienten bevatten.

  xxxx

  1. Jessica zegt:

   Ze zegt toch duidelijk dat je dergelijke producten niet snel bij de drogisterij vindt.
   Olaz verkopen ze bij Kruidvat.

 14. lousaa zegt:

  ik ben vooral van de aha en bha merk ik. Daar merk ik verbetering van: stralender huid, met minder oneffenheden. Antioxidanten doen me minder. En spf vind ik vanzelfsprekend – althans op de momenten dat ik buiten ben. Nu alleen ’s ochtends en ’s avonds, dus dan heb ik liever minder op m’n huid.

 15. Marielle zegt:

  Je hebt ook goede drogisterij producten met SPF en antioxidanten hoor!

 16. Marielle zegt:

  En veel mensen kopen een dagcreme of gezichtszonnebrand met spf 50 maar ze gebruiken er maar amper een erwt van en dan hou je maar spf 4 of nog minder over! Om je op “de juiste” manier te bescherment zodat je de aangegevn factor berijkt van op je tube heb je echt wel een halve theelepel nodig!

 17. Ik had het serum van Clinique ook, de Turn Around. Maar ik vond deze niet zo bijzonder, zeker niet voor die prijs en dat vond ik erg jammer, Ik heb op dit moment een pure stof salicylzuur van Etat Pur en deze breng ik alleen aan op mijn t-zone. Die bevalt me een stuk beter en de prijs is ook wat vriendelijker. Leuk dat je je zo bezig houdt met ingrediënten!

 18. Wat een interessant artikel! Ben het helemaal met je eens. Ik gebruik zelf ook altijd een dagcrème met SPF en af en toe gebruik ik een AHA peeling (van Meditopics). Dit is op basis van glycolzuur. Heel fijn voor mijn huid!

 19. goed, interessant artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.